Zapad odbio čuti Sirijce u sjedištu OPCW-a – Za London “OPCW nije teatar”

Bijele kacige iscenirale kemijski napad
11 komentara

U srijedu, 25. travnja, organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) je izdala službeno priopćenje o Siriji.

“Misija za pronalaženje podataka OPCW-a je razmještena u Damasku 14. travnja 2018. godine kako bi prikupila činjenice vezane uz prijavljenu upotrebu kemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi 7. travnja 2018. godine. Istražni tim je od strane Odjela za sigurnost Ujedinjenih naroda (UNDSS) u suradnji sa sirijskim vlastima i ruskom vojnom policijom u Dumi raspoređen na različite lokacije. Zbog sigurnosne situacije je tim mogao posjetiti Dumu 21. travnja. Tim je također intervjuirao neke ljude vezane uz incident u Dumi koji su dovedeni u Damask”, stoji u priopćenju OPCW-a.

“Danas, 25. travnja, tim je provjerio drugu lokaciju u Dumi i prikupio je uzorke i na tom mjestu. Ti će uzorci biti vraćeni zajedno s drugim uzorcima u laboratorij OPCW-a u Rijswik”, priopćio je OPCW.

“U međuvremenu je rusko izaslanstvo OPCW-a informiralo Tehničko tajništvo organizacije daće 26. travnja organizirati međunarodni brifing u Haagu. Rusko izaslanstvo će dovesti Sirijce da govore o prijavljenom incidentu u Dumi. U skladu s ranijim zahtjevima, Rusija državama članicama želi podijeliti informacije o incidentu u Dumi. Tajništvo je savjetovalo rusko izaslanstvo da je ove osobe najprije trebao ispitati tim na terenu, stoga se preporučuje da se takav sastanak održi nakon što je misija završio svoj rad. Ipak, rusko izaslanstvo je izjavilo da će se brifing održati i da njegova namjera nije bila miješanje se u rad istražnog tima OPCW-a”, stoji u priopćenju prije održavanja sastanka s očevicima incidenta u Dumi koje je u Haag dovela Rusija.

“Istražni tim OPCW-a će nastaviti provoditi svoju neovisnu i nepristranu misiju temeljenu na intervjuima s relevantnim ljudima, svojim nalazima iz posjeta lokaliteta, analizi rezultata uzorka, kao i svim prikupljenim informacijama i materijalima”, zaključuje OPCW u priopćenju izdanom u srijedu.

Rusija je u Haag dovela svjedoke navodnog kemijskog napada u Dumi

Dokaz da je kemijski napad u Siriji lažan
FOTO: Dokaz da je kemijski napad u Siriji lažan

Ruski predstavnici su ipak održali najavljeni sastanak u Haagu, ali su Velika Britanija i njezini saveznici rekli kako “OPCW nije kazalište” i kritizirali su Moskvu zbog iznošenja laži o “Bijelim kacigama”, navodnoj humanitarnoj organizaciji koju je u Turskoj utemeljio bivši britanski obavještajac, a novac dobiva od Londona, Washingtona i zaljevskih monarhija.

Velika Britanija i njezini saveznici su odbili sudjelovati na tiskovnoj konferenciji Rusije u sjedištu OPCW-a u Haagu. London tvrdi kako je ruska strana dovela Sirijce, ali to znači da u Dumi nije bilo kemijskog napada, piše The Guardian. U isto vrijeme stalni predstavnik Francuske je sastanak u sjedištu OPCW-a nazvao “nepristojnim maskenbalom”. Ipak, nitko od njih nije htio vidjeti i čuti ljude koji su došli iz Sirije i što imaju za reći.

Rusija je u Europu dovela 17 Sirijaca koji su potvrdili da ranije ovog mjeseca u Dumi nije bilo kemijskog napada. Ruski svjedoci su predstavljeni u sjedištu Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu i time se dijelom pokušala diskreditirati medijska histerija  oko optužbi da je sirijska vlada Bashara Al-Assada 7. travnja naredila kemijski napad u Dumi.

Kao odgovor na medijske napise i tvrdnje “Bijelih kaciga” su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska sredinom travnja provele raketni napad na Siriju,  zbog čega su odnosi Zapada i Rusije dosegli najgoru razinu od Hladnog rata.

Tijekom konferencije su stanovnici Dume, uključujući i medicinsko osoblje bolnice u gradu, tvrdili da nije bilo kemijskog napada i da je nekoliko ljudi bilo histerično, jer su za probleme od udisanja dima i prašine mislili da su posljedica kemijskog napada. Liječnici i hitna pomoć je primila ljude koji su tvrdili da su žrtve kemijskog napada, ali se nakon provjere ispostavilo da nisu bili otrovani nikakvim kemikalijama.

Stalni predstavnik Rusiju o OPCW-u, Aleksandar Šulgin, rekao je kako je navodna snimka o kemijskom napadu bila izgovor za napad na Siriju.

Međutim, “Bijele kacige” i izvori iz Turske tvrde da su žrtve u Dumi imali simptome trovanja bojnim otrovima.

Inspektori OPCW-a su posjetili dva mjesta navodnog napada i uzeli uzorke za analizu. Njihov posjet Dumi, koji je dogovoren s Rusijom i Damaskom, više puta je odgođen, a London tvrdi “da je to učinjeno kako bi se uništili dokazi”.

Rezultati istraživanja OPCW-a će vjerojatno biti objavljeni za mjesec dana.

Britanski stalni predstavnik u OPCW-u nije htio čuti goste iz Sirije i izjavio je da su ih trebali ispitati ​​inspektori organizacije. Dodao je i kako ne želi slušati ljude koje je dovela Rusija, “jer OPCW nije kazalište”.

VIDEO – Sjedište OPCW-a u Haagu i ruska prezentacija svjedoka navodnog napada

Izvor: OPCW

Aleksandar ŠulginBijele kacigeKemijski napadKemijsko oružjeOPCWUNDSS
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rodoljub
5 godine prije

Sprecavanje da se istina sazna, to je karakteristika “demokratije” Engleske .

igi
5 godine prije

…sve te UN organizacije su leglo korupcije i uhljebništva….UN je na umoru jer se za njega zapadne sile bore koliko i milošević za jugoslaviju…puna su im usta UNa a rade sve kontra njega.

Mićo
5 godine prije

Gledao sam prenos uživo na RT, i dok gledam, razmišljam o tome, kako ne postoji ništa što Rusija ili Sirija mogu iznijeti kao dokaz a da partneri kažu; pogriješili smo, nije bilo hemijskog napada. Takvo nešto će doći na red, za nekih desetak godina, kad će se Makron u svojim memoarima izvinuti zbog greške i to samo da bi se njegova knjiga, koju će jednog dana napisati, bolje prodavala.

Ana
5 godine prije

Nije teatar? Mozda da probaju s cirkusom?

slix
5 godine prije

[citat]
“Britanski stalni predstavnik u OPCW-u nije htio čuti goste iz Sirije i izjavio je da su ih trebali ispitati ​​inspektori organizacije. Dodao je i kako ne želi slušati ljude koje je dovela Rusija, “jer OPCW nije kazalište””.
Eto ipak se čini kako je OPCW upravo to – prodapadnjačko kazalište (teatar)!

Duki
5 godine prije

Da teatar ,a Salisbury nije teatar? to je njihova “istinita priča ” Julija na ispiranju mozga a tata je u drugom stanju-čeka dvojke??

mmne
5 godine prije

to bahacenje vec predugo traje…pokusalo se argumentovano…dokazi…elaborirano….ne ! istina je ono sto JA kazem!?….pa dobro jos malo pa cemo drukcije razgovarati drukcije…to ste trazili….

Tomica
5 godine prije

A kako su skupljali izjave “vjerodostojnih svjedoka” zločina Asadovog režima po kampovima u Turskoj i Siriji te “izbjeglicama” u dijelovima Sirije pod kontrolom džihadista. To nije bio teatar?

Ive
5 godine prije

Zapad ne zanima da se obijelodani istina, oni imaju svoju pricu, oni imaju svoju “deokaranciju” i moze biti samo onako kako su oni iskonstruisali ili nece biti nikako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI