SAD zamrznule financiranje “Bijelih kaciga” – Islamisti u Siriji strahuju da je odluka trajna

Bijele kacige - Teroristi koji su dobili Oscara
26 komentara

Kako javlja CBS News, prije manje od dva mjeseca je State Department bio domaćin članova “Bijelih kaciga”. U to je vrijeme ova navodno “humanitarna skupina” bila pod svjetlom reflektora i prepuna pohvala u zapadnim medijima za “spašavanje života u Siriji”.

“Naši su sastanci u ožujku bili vrlo pozitivni, čak je od strane visokih dužnosnika bilo govora o dugoročnom obvezama do 2020. Nije bilo nikakvih znakova o obustavi financijske potpore”, izjavio je za CBS News Raed Saleh, čelnik ove opskurne skupine.

Od sada više neće dobivati sredstva iz Sjedinjenih Država. State Department je priopćio kako je podrška skupini “predmet aktivnog preispitivanja”. SAD su davale trećinu novca kojeg je skupina dobivala od raznih inozemnih donatora.

“Ovo je vrlo zabrinjavajući razvoj događaja. Konačno, to će negativno utjecati na sposobnost humanitarnih radnika u spašavanju života”, izjavio je dužnosnik takozvanih “Bijelih kaciga”.

CBS News piše “kako su “Bijele kacige”, formalno poznate kao “Sirijska civilna zaštita”, skupina od 3000 volontera, koji su od početka sirijskog rata 2011. godine spasili tisuće života”.

“Jurili su u urušene zgrade kako bi izvlačili djecu, muškarce i žene izvan opasnosti. Kažu da su spasili više od 70 000 života“, piše CBS News.

Budući da posljednjih tjedana nisu primili novac iz Sjedinjenih Država, “Bijele kacige” se pitaju što to znači za njihovu budućnost. Iako nisu dobili formalnu izjavu američke vlade da je financijska pomoć potpuno obustavljena, njihovi članovi u Siriji tvrde da novac više ne primaju.

Ako se isplata sredstava zaustavi za jedan ili dva mjeseca, skupina navodno ima “plan za izvanredne situacije”, ali su zabrinuti zbog dugoročnog zamrzavanja financiranja.

“Ako je ovo dugoročno ili trajno zaustavljanje financiranja, to bi imalo ozbiljan utjecaj na našu sposobnost pružanja istog intenziteta i kvalitete usluga koje trenutno pružamo civilima”, rekao je Raed Saleh za CBS News.

Interni dokument State Departmenta kaže da je Ured za Bliski istok do 15. travnja trebao od administracije zatražiti potvrdu da da zeleno svjetlo za sredstva za “Bijele kacige” u Siriji ili će odjel pokrenuti “postupak obustave financiranja”. Dokument također navodi da je odjel State Departmenta trebao biti obaviješten do 6. travnja, kako bi mogao nastaviti s programima za uklanjanje mina, vraćanje osnovnih usluga i isporuke hrane “umjerenim snagama”, njihovim obiteljima ili tim programima.

Bijele kacige iscenirale kemijski napad

Međutim, dužnosnici američke vlade ne razgovaraju o datumu stvarnog ograničenja financiranja za svaki program, što dovodi do zbrke, pojašnjava CBS News.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert je prethodno “Bijele kacige” zvala “nesebičnim ljudima” i zamolila novinare da pogledaju dokumentarni film o njihovom radu.

State Department nije reagirao na upit kojeg je CBS News poslao ranije ovog tjedna o tome koji će programi i dalje dobivati sredstva i datumu kada će nekim programima ukinuti financiranje.

Predsjednik Trump je krajem ožujka zamrznuo 200 milijuna dolara, što je navodno bio novac kojeg je Washington htio potrošiti za obnovu Sirije. Ova odluka znači da zamrzavanje financijske podrške “Bijelim kacigama” nije jedini projekt koji je u opasnosti, za CBS piše Kylie Atwood.

Postoje i mnogi drugi projekti koje podupiru SAD, uključujući uklanjanje eksplozivnih sredstava, vraćanje struje, obnavljanje škola i obnova vodne infrastrukture, koji bi uskoro mogli biti prekinuti.

Američki dužnosnici pokušavaju prilagoditi postojeća sredstava kako bi pokrili troškove tih projekata, zaključuje Atwood.

Ovoje vrlo interesantna vijest, posebno u svjetlu nedavnih izjava Trumpa o povlačenju američkih trupa iz Sirije i zatvaranja operativnog zapovjedništva američke koalicije za borbu protiv terorizma u Bagdadu.

Podsjetimo, “Bijele kacige” su skupina za koju se tvrdi da spašava živote u Siriji, djeluje isključivo na području pod nadzorom islamističkih skupina i glavni je izvor antisirijske propagande za zapadne vlade i medije. “Bijele kacige” je u Istanbulu 2013. godine osnovao James Le Mesurier, bivši časnik britanske vojske i plaćenik organizacije “Olive Group”, gdje djeluje kao potpredsjednik za posebne projekte. Ova je skupina  pod imenom “Constellis Group” 2016. Bila uknjižena kao ogranak tvrtke “Academi”, bivše zloglasne plaćeničke skupine “Blackwater”.

“Bijele kacige” su zapravo obični “agitprop” ogranak Al-Nusra Fronta, kojeg su SAD i druge zemlje financirale sa stotinama milijuna dolara. Ova propagandna mašinerija je krenula s kampanjom 2014. godine i bila “vjerodostojan izvor informacija” brojnim zapadnim medijima i političarima. Kampanja je uvijek uključivala propagandu koja se koristila slikama djece kako bi se tražilo uvođenje zone zabrane leta i po libijskom scenariju pokrenula agresija na Siriju.

“Bijele kacige” ne mogu u SAD zbog “prekomjerno negativnih” informacija

Sirija – Gdje su nakon poraza u Aleppu nestale Bijele kacige?

Bijele kacigeISILjames le mesurierOlive GroupState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Njihova primarna uloga je propagandna , tako da mislim da će je i dalje uspešno obavljati , a možda nadju novog sponzora u medjuvremenu , pod uslovom da je sve ovo istina , pošto čisto sumljam da bi se tek tako odrekli Belih šlemova koji su im do sada davali izgovore da bombarduju vladine snage u Siriji .
Najsmešnije mi je ovo 200 miliona za obnovu Sirije , a u raketnom napadu nedavno su potrošili malo manje od 500 miliona …

Sinisa
5 godine prije

Bitno je da je kažiprst gore.

stefina
5 godine prije

OPCW je danas zavrsio svoju misiju Dumi. Rezultati se ocekuju u naredna 3-4 tjedna, koliko treba da labovi testiraju samplove. A mozda se rezultat vec zna …

Kažun
5 godine prije

Nije ni čudno da su za*ebali Pericu,uspjeli si i SAD!

Ivi tz
5 godine prije

Vidi se na ova 4 ljepotana da su dobri i posteni.hahaha, joj majko mila, pa nije dobro ni mnogo znati…

Bill Clinton
5 godine prije

Danas popodne prilegnem na kauč, nakon obilnog ručka fish & chips sa coca-colom, zasanjam… i, ugledam sebe u društvu ovih bradonja sa kacigama ba glavama! Narednog trena bijah u garsonjeri Monice moje (tri bloka sjeverno) i drhtah ja tamo dugo ispod njenog kućnog, satenskog, ogrtača…

bijeli šljem i dugi nos
5 godine prije

sad ih sudite za uklanjanje prave civilne zaštite

fbslo
5 godine prije

Da, uz sav ovaj humanitarni program, pored rešavanja dece od ovih hoolywood statista u uvjek ispeglani odječi, dobri Amerikanci još uklanjaju mine, popravljaju škole i prave vodovode U Siriji , pa to je stvarno lepo čuti. Još lepše bi bilo vidjeti.
A sankcije na uvoz lekova u Siriju sa strane Zapada traju več 5 ili više godine.
Pa ovi su stvarno bolni od fikcije !

Duki
5 godine prije

Ako je istina koje im je porijeklo i tko im je pravi poslodavac onda ih je stigla pravda!
A da su pravili svinjarije Assadu-jesu !
Kao spasili 70000 ljudi a koliko se zbog njihovog poganog djelovanja produžio rat u Siriji to nikom ništa !? ako se potvrdi da je i kemijanje režirano,-što je! Piši kući propalo!
Onda. kacigu sa glave,okreni naopako i na
trg- PROSITI !!!????

Sinisa
5 godine prije

Citam…41% Francuza zadovoljno Makronom;posle svih njegovih gluposti skoro pola Franciza misli kao on,ne razumijem.

Buzz
5 godine prije

Evidentno je da propagandni posao nisu odradjivali kako treba. Cim su nakon svake akcije kemijskog trovanja bili promptno i uspjesno razotkriveni od strane Rusa. Pa cemu bacati pare na nesposobne propagandiste? Mislim da je to razlog. Ili su mozda pronasli neke druge u koje imaju vise povjerenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI