CNN: SAD i saveznici će evakuirati “Bijele kacige” iz Sirije – Ne zna se gdje

CNN zgrada
28 komentara

Kako sirijska vlada oslobađa sve više teritorija na jugu i drugim dijelovima zemlje, zapadni saveznici su sve zabrinutiji za sigurnost skupine takozvanih nenaoružanih volontera za spašavanje, poznatih kao “Bijele kacige”.

Citirajući svoj poznati diplomatski izvor i dva službenika predsjedničke uprave, CNN javlja kako je tema evakuacije “Bijelih kaciga”, skupine povezane sa sirijskom Al-Qaedom i njenim podružnicama, trenutno u središtu pozornosti nekoliko uprava, prije svega Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske i Kanade.

CNN u svom prilogu pojašnjava kako je plan evakuirati oko 1000 članova organizacije i njihovih obitelji u druge zemlje, poput Kanade, Velike Britanije ili Njemačke.

Prema izvorima citiranih od strane američke medijske kuće, američki predsjednik Donald Trump je ovo pitanje postavio na summitu NATO pakta u Bruxellesu, a delegacije zapadnih zemalja su uvjerile Trumpa da ispituju mogućnost evakuacijskih ruta preko Izraela i Jordana.

bijele kacige teroristi
FOTO – Bijele kacige – Teroristi koji su u slobodno vrijeme “humanitarci”

Osim toga, uoči susreta Vladimira Putina i Donalda Trumpa, naglašeno je kako bi sigurnost “Bijelih kaciga” vjerojatno mogla biti jedna od tema njihova susreta u Helsinkiju, ali se  zapadne zemlje nadaju da će pronaći način za provedbu plana bez ikakve pomoći Moskve.

Jedan dužnosnik uprave je rekao kako pomoć Rusije u pomirenju nije dobrodošla, jer su Rusi u posljednjih mjesec dana potaknuli priču o tome da su “Bijele kacige” teroristi i da idu iza civila, koji im služe kao živi štit.

Razmatraju se različite mogućnosti njihove evakuacije iz Sirije, ali je sve teže voditi pregovore na osjetljivoj ratnoj pozornici, piše CNN, prije svega na jugozapadu zemlje, gdje su vladine snage nedavno pokrenule vojnu ofenzivu, što je glavni faktor kompliciranja.

Američki State Department je 14. lipnja priopćio kako će ipak dodijeliti 6,6 milijuna dolara za rad “Bijelih kaciga” i mehanizama Ujedinjenih naroda u Siriji.

State Department je istaknuo kako Washington “snažno podupire Bijele kacige”, čiji predstavnici tvrde da su od početka sukoba spasili više od 100 000 života.

bijele kacige teroristi
FOTO – Bijele kacige – Teroristi koji su u slobodno vrijeme “humanitarci”

Međutim, na terenu, novinari poput Vanesse Beeley, koji su razgovarali s civilima koji žive u područjima gdje su “Bijele kacige” tvrdile da su radile, izvijestili da oni nikada nisu vidjeli “Bijele kacige” i da su se uvijek pojavljivali kada je trebala pomoć islamističkim terorističkim skupinama, bilo vojna i da su izravno sudjelovali u sukobima protiv vladinih snaga ili propagandna, što im je bila glavna zadaća.

“Bijele kacige” sebe definiraju se kao politički neutralnu i nevladinu organizaciju posvećenu zaštiti civila u Siriji. Međutim, na snimkama na kojima pripadnici ove skupine navodno spašavaju djecu i ranjene su isti ljudi koje kasnije vidite s oružjem i obilježjima nekih od islamističkih skupina u društvu terorista.

Postoji više snimaka na kojima “Bijele kacige” vide koko manipuliraju tijekom snimanja i diktiraju žrtvama sirijskog sukoba što treba reći pred kamerama.

Unatoč tome što tvrde da su neutralni, članovi ove organizacije nikada ne djeluju na područjima pod kontrolom sirijskih vladinih snaga.

bijele kacige teroristi
FOTO – Bijele kacige – Teroristi koji su u slobodno vrijeme “humanitarci”

Nema sumnje da u znak zahvalnosti, ali i kako bi se prikrila prava uloga zapadnih zemalja u formiranju ove skupine i zadaće koje su “Bijele kacige” morale ostvariti, SAD žele osigurati da se spase elementi koji su odradili vrijedne usluge za američku koaliciju, poput insceniranja kemijskih napada kako bi opravdali američke zračne udare na sirijsku vojsku. Osim toga, više puta smo pisali i kako je skupina nastala, da su je stvorile  britanska i američka obavještajna služba, ali se čini da njihove usluge više nikome nisu potrebne. CNN ne navodi zemlje gdje bi trebali biti primljeni ovi humanitarci, što su bili u slobodno vrijeme kada nisu bili na položaju s ostalim članovima terorističkih skupina diljem zemlje, na svim područjima koja su do sada izgubili.

Kako Sjedinjene Države imaju stroge zakone o imigraciji iz islamskih zemalja koje su pogođene sukobom, malo je vjerojatno da će odredište evakuacije ovih humanitaraca biti SAD, što vjerojatno znači da bi mogli biti prebačeni u Europu.

CNN

 

 

Bijele kacige
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novi grga (zuzu)
5 godine prije

U Brisel i Nju Jork!

Alen
5 godine prije

Vjerovatno ce zavrsiti na dnu mora…. Svjedoci im nisu potrebni….

xbe
5 godine prije

Predlažem da ih otpreme u Brisel, zajedno sa EU i NATO birokratima osjećat će se kao kod kuće.

Riddick
5 godine prije

Neka gledaju Kurdi dobro i neka hvataju beleske sta se desava sa Americkim prijateljima kada izgube razlog za postojanje.
Evakuisace mozda nekoliko glavnih, sto se tice ostalih “nismo se poznavali”.
A kada vojska ocisti jug : “Bice misja rupa za dukat”.

Ivo
5 godine prije

Ovi znaju previše… Vođe, koje rade direktno za anglozionističke tajne službe, biti će evakuirani, ako su uopće više tamo. Ostali će biti potiho eliminirani, najvjerovatnije u masovnom padu helikoptera, kao i Navy Seal team 6.

Dopizdilomi
5 godine prije

Kada će se “plave kacige” iseliti sa Golanske visoravni i otići u 3pm po američkom vremenu i taj okupirani teren osloboditi?

Ana
5 godine prije

Pa U Europu brate mili! Odavno smo postali smetliste za svjetsku kramu, bjelosvjetske probisvjete i sve vrste ljudskog i neljudskog otpada!

nije bitno tko
5 godine prije

Najverovatnije če jih evakuirati u Hollywood.

fbslo
5 godine prije

Ne treba za njih, da se stvara neka nova kategorija.
Samo neka se vrate u svoje vojne postrojbe, pa če doči na red i biti sprocesuirani…

Cvicoka
5 godine prije

Oni su ih stvorili neka ih vode sebi kuci… A tko nas uopce pita sto mislimo o tome i sl. Zivjela Rusia zivio Putin Sirija i Asad a ova zapadna koalicija ce platit za svoja djela

Moreno
5 godine prije

Oko toga nebi tribalo bit razmišljanja, bile kacige poslat u London, blizu sjedišta SOHR-a

Ante
5 godine prije

Zato zapadne novine podržavaju na sve načine ove lažne izbjeglice, jer su zapadni političari svim teroristima iz Sirije obećali zapadno državljanstvo.

Baba Vanga
5 godine prije

Interesanto je da ovdje u zapadnoj Evropi svi znate,propaganda strasna protiv Asada Putina,ali kad procitate komentare mi smo male baje za njih i sve u korist Asada i Sirije i Putina,i onda su mnoge jake novine ili jako poznate zabranili komentare ?

wetzer maja
5 godine prije

pa zna se, da su do sada isilovce spasavali nesto u libiju, nesto u somaliju, sudan, nesto u afganistan, a nesto u eu. sigurno ne k sebi doma.

Mićo
5 godine prije

Vjerujem da bi ih rado poslali u Ukrajinu ali ih je sunce malo uhvatilo pa se nece uklopiti. Mozda ce prvo u neki spa, da odmore, sasluzili ljudi, pa ce se vec naci posla za ovakve junake i dobrocinitelje.

trumba
5 godine prije

potrošan kadar je uvijek tražen

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Mozda bi bilo smisleno evakuirati ih u SAD jer tamo su uskoro moguci socijalni nemiri koji ce se vjerojatno pretvoriti u gradjanski rat.

Hezbollah
5 godine prije

Još veća ironija je bila, kad je na dočeku u ZG nekoliko najbogatijih Hrvata, pjevalo najsiromašnijim narodu u EU ” nije u šoldima sve”…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI