Bob Woodward: “Trump je naredio ubojstvo Assada, ali Mattis nije poslušao”

Bob Woodward
24 komentara

Američki predsjednik Donald Trump je naredio ubojstvo sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, ali je njegov ministar obrane James Mattis ignorirao taj zahtjev, piše Bob Woodward u svojoj novoj knjizi koja tek treba ugledati svjetlo dana.

The Washington Post je jučer objavio ulomak iz knjige “Strah: Trump u Bijeloj kući” (Fear: Trump in the White House), koji opisuje napetosti u Bijeloj kući tijekom američkog raketiranja Sirije u travnju 2017.

Prema detaljima iz knjige, koja bi se u prodaju trebala naći 11. rujna, Trump je u telefonskom razgovoru s ministru obrane Jamesu Mattisu naredio da ubije predsjednika Sirije.

Podsjetimo, SAD, Velika Britanija i Francuska su 4. travnja ove godine proveli raketni napad na Siriju, što je bio odgovor na navodno korištenje kemijskog oružja od strane vladinih snaga u sirijskom gradu Doumi i Istočnoj Gouti.

Međutim, knjiga spominje napad kojeg su ranije na sirijsku bazu Al- Shayrat  provele američke snage bez pomoći saveznika.

Američki predsjednik je odluku o napadu donio bez da je dao vremena Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) da pokrene ili provede istragu o incidentu.

Knjiga, koju je napisao američki novinar Bob Woodward, kaže da je čelnik Pentagona odbio izvršiti Trumpovu zapovijed da ubije Al-Assada, a kada je spustio slušalicu, Mattis je rekao savjetniku “kako nikada ne bi učinio ništa slično”.

“Nećemo učiniti ništa od toga. Bit ćemo mnogo umjereniji”, navodno je rekao Mattis.

Woodward otkriva i druge prigode u kojima su visoki dužnosnici Bijele kuće odbili izvršiti zapovijedi republikanskog predsjednika, jer su ih smatrali štetnima i opasnima.

Najnovija izvješća iz Washingtona citiraju nekoliko dokumenata u kojima je popis ciljeva napada u slučaju novog napada na Siriju, koji može biti pokrenut da se spriječi ofenziva vladinih snaga protiv terorista.

Assad meta

Osim toga, vlasti Rusija i Sirije su upozorile na plan kojeg su osmislile neke zapadne države prema kojem bi se trebao provesti lažni kemijski napad u pokrajini Idlib, a potom optužiti sirijski vojsku za zločin i tako opravdati vojnu intervenciju Sjedinjenih Država i saveznika protiv Sirije.

Iako su navode iz knjige opovrgnuli brojni citirani dužnosnici, ona je uznemirila administraciju i predsjednika puno više od “Vatre i bijesa” (Fire and Fury) koju je ranije napisao Michael Wolff, dijelom jer je iz navedenog jasno da je autor razgovarao s brojnim aktualnim i bivšim dužnosnicima, iako pod uvjetom da se ne njihova imena ne navode kao izvori informacija.

Trump je u početku rekao kako je riječ o “samo još jednoj lošoj knjizi”, ali je kasnije optužio Woodwarda da citate ministra Mattisa i Johna Kellyja iznosi u javnost.

Na Tweeteru je napisao kako je autor bio demokratski operativac i objavio je knjigu kako bi politički naštetio predsjedniku i republikancima na predstojećim srednjoročnim izborima.

Woodwardovu knjigu su opovrgnuli ministar obrane James Mattis i general John Kelly, što je logično za vojno osoblje. Rekli su da su njihovi citati krivo navedeni.

Bijela kuća je odbacila sve navedeno u knjizi kao “ništa više od izmišljenih priča mnogih bivših nezadovoljnih zaposlenika, samo rekli kako bi se predsjednik loše predstavio javnosti”, ali su detalji bili glavna tema na kabelskim mrežama i knjiga je već prva na Amazonu.

General Mattis je izjavio da je ikada s prijezirom govorio o predsjedniku, što mu pripisuje Woodward.

“Općenito uživam u čitanju pripovijesti. Woodward je jedinstven brend u književnosti, ali njegovi anonimni izvori ne daju kredibilitet”, rekao je Mattis.

Al-ShayratBob WoodwardJamese MattisNATOOPCW
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

SADisti vole sapunice iz Bile kuce,a pisati protiv Trumpa postaje nacionalni sport.

Staljin
5 godine prije

znači može narediti bilo čije ubistvo, lijepo

Moreno
5 godine prije

To da je Trump naredija ubojstvo Assada nije nužno neistina, ali Trump nije taj koji odlučuje o tome, on eventualno to triba odobrit, a kad nebi odobrija ima bi još više problema nego šta ih trenutno ima u predsjednikovanjem Amerike. Ubojstvo neposlušnih predsjednika nekih država je samo jedan od načina za “regime change” kako bi se uspostavila Americi poslušna vlast. Po logici stvari, a i iz dosadašnjih “regime change” događaja osim ubojstva predsjednika koriste se i ostale metode, a to su potkupljivanje predsjednika ili vlade neke države, sankcije, obojene, naoružavanje “demokratske oporbe”, bombardiranje “demokratskim bombama”, invazije . . . odnosno upotrebljavaju se metode koje su u datome trenutku izvodive. Da su Ameri mogli ubit Sadama ili Gadafija bez invazije sigurno bi to napravili. Kad bi bilo točno da je Trump naredija ubojstvo Assada, onda bi bilo točno i da je Trump naredija ubojstvo Madura koje je ostalo na pokušaju. Oni… Čitaj više »

mars
5 godine prije

Ispada da je na unutrašnjoj američkoj političkoj i javnoj sceni ubiti Assada odjedniom postao neki krimen koji je nedopustiv i djelo koje je za svaku osudu, a to što ga je Trampov prethodnik pokušavao pet godina prije njega u kontinuitetu upokojiti, kao da nije važno. Hm, isto djelo, različiti izvođači, a ne povlači za sobom iste konsekvence. Indikativno.

Antiglobalist
5 godine prije

Ne vjerujem.

Jim
5 godine prije

Svaki naredni američki predsjednik je gori od onog prethodnog po ratnim zločinima naravno.

neko ime
5 godine prije

S obzirom na kontekst datuma početka prodaje knjige, nasumični komentator bi mogao doći u iskušenje da tumači knjigu kao prijetnju
i reketarenje Potusa od strane deep state-a…
pitam se je li ovako izgledao RImski dvor krajem V. stoljeca…

Spock
5 godine prije

LOL koja priča, kao Kilary i Obama ga ne bi krknuli prije Trumpa da su mogi..

Ivo
5 godine prije

Bullsit. Assad je pod ruskom zaštitom, ne ide to samo tako,kako se nekom psihopati digne. Priča za malu djecu.

davor
5 godine prije

Naredio je Bibi preko Kushnera jer mu treba međunarodno priznanje Golana jednom kada Sirija bude rasparčana i bez sustava vlasti. Trump nije u stanju naređivati, to je klaun, pajac. Da je Trump samostalno naredio onda bi možda Mattis i sproveo.

Zvrk
5 godine prije

Čisto sumnjam. Ovo je podvala. Čak ni on nije toliko sumanut.

bbbb
5 godine prije

Koji trokutasti ventilator lažov, bruderi mu zapovjedaju planetom a kao kriv je njihov igrač kramp a dobar je metiljavi. Samo bruderi trokutasti propeleri nisu ništa krivi buuhahahaha.

Tomica
5 godine prije

Šta bi bilo da je neki “diktator” zapovijedio da se ubije predsjednik druge države? Kada to rade Trump, Obama, Clinton, Bush, Hollande, ….., onda neko uzme novac za knjigu a dotičnima je malo nezgodno pa moraju to da demantiraju, nekad i 2 puta.

Ivo Lola
5 godine prije

Bila istina ili ne, amerikanci su svi redom rođene ubojice bez savjesti i srca!

Dub Miroslav
5 godine prije

Interesantna bi bila retorika Vašingtona da je neka strana sila pokušala ili samo namjeravala upokojiti njihovog predsjednika?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI