fbpx

„Slučajna fotografija“ otkriva impresivan broj novih kineskih vojnih brodova

Yuanwang 6 kineski brod za pracenje raketa

Dok američka mornarica svake godine lansira pregršt novih razarača, puka slika šangajskog brodogradilišta pokazuje devet novoizgrađenih kineskih ratnih brodova.

Kineska mornarica se modernizira  impresivnom brzinom, piše Forbes, i to u velikoj mjeri. Ključni dio plana je izgradnja flote velikih razarača, amfibijskih jurišnih brodova i nosača zrakoplova. Fotografija ispod, snimljena je s prozora putničkog zrakoplova 13. prosinca i podijeljena na društvenim mrežama. Odmah se proširila brzinom svjetlosti, a analizirali su je čak i vojni i obavještajni stručnjaci.

Bliže kameri se u nizu vide četiri novoizgrađena razarača. Postoje dva razarača tipa 052D, uglavnom jednaki razaračima klase „Arleigh Burke“ američke mornarice. Imaju nosivost 7500 tona i mogu nositi 64 rakete, uključujući rakete zemlja-zrak i krstareće projektile.

Druga dva veća broda su Tip 055. Oni su također opisani kao razarači, ali po veličini i kapacitetu dosežu krstarice. Imaju dvostruko veću nosivost i nose preko 100 raketa. Iza njih je gradilište s masom hangara i dizalica. U doku, gdje najnoviji brodovi pristaju nakon porinuća, nalaze se još četiri razarača.

To su ponovo brodovi Tipa 052D i Tipa 055. Zajedno s drugim Tip 055 u izradi s lijeve strane, ukupan broj velikih razarača vidljivih u ovom brodogradilištu je devet.

U usporedbi s Kinom, flota razarača Kraljevske mornarice Velike Britanije ima samo 6 brodova, a ovo brodogradilište je samo jedno u dijelu mnogo većeg građevinskog programa.

Postoje i neke lebdjelice, poznate i pod imenom „hoverkraft“, hibridna vozila koja će služiti sve većoj floti amfibijskih brodova kineske mornarice koji će se koristiti za prijevoz tenkova i zaliha s brodova i obala.

Obično su slični plovilima američke mornarice tipa LCAC. Sa strane pristaništa, na suhom pristaništu, postoji ogroman brod klase „Yuan Wang“, koji predstavlja brod za praćenje raketa. Ta plovila koja izgledaju poput prekooceanskih brodova s nizom gigantskih satelitskih antena usmjerenih prema nebu se nakon dovršetka mogu koristiti za podršku raketnim i balističkim snagama.

Ali najimpresivniji brod skriven je u pozadini, jedva primjetan golom oku. Ispod nekoliko golemih dizalica, na posebnom području, nalazi se kineski nosač zrakoplova nove generacije. Kina već ima dva nosača zrakoplova u službi, ali se očekuje da će se ovaj novi nosač zrakoplova značajno razlikovati od starih. Poznat kao Tip 003, vjeruje se da ima elektromagnetske katapulte kao posljednji američki nosač zrakoplova klase „Ford“. No, njegovo porinuće se ne očekuje skoro.

Ostali radovi na fotografiji nisu vidljivi. Vrijedi napomenuti da je to isto brodogradilište u kojem je sagrađena kineska misteriozna podmornica bez kormila.

Ova fotografija dočarava zanimljivu širu sliku kineske pomorske modernizacije. Međutim, najvažniji aspekt je to što ovo brodogradilište nije jedino. U Kini ih ima mnogo, jednako impresivnih. Kineska mornarica, današnja i buduća, se promijenila i ne može se usporediti s mornaricom Narodne oslobodilačke vojske Kine u prošlosti. Jedna „slučajna“ fotografija je živi dokaz kako se mijenja svjetska pomorska ravnoteža.

Forbes

Kinesko brodograniliste JN Shangaj

FOTO: Brodogradilište u Šangaju snimljeno 13. prosinca

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
45 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Foto 1 :
Zardjali dio kod sidra na pramcu služi za kontrolu ”obojenih” revolucija organiziranih od USA i nazvali su ga ”Rdja Popović”,
a podmornicu bez kormila ”Dje ronimo” ?

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Moramo da tražimo od redakcije “pravilo više pluseva” 🙂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nemoj, da te zmija ujede!! To će onda značiti i mogućnost davanja više minusa i šta će onda biti sa mnom!??

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack 🙂
Možda postaneš legenda kolega. Moda se stalno vraća, možda se vrati i moda antiheroja – ako ne ovde onda na drugim portalima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

ništa ti neće biti, debelokožac si ti. I dalje ćeš veselo lajati iz kućice sa svojim mnogobrojnim nickovima, i šta te briga.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Jack

Džek, nema veze dam ti ja više pluseva ako ti je do toga.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, pa ako dosad nisi shvatio kako se daje ne samo dva nego i više pluseva onda hebiga.

shumadinac
Member
1 godina prije

Znam Hrabri ali se trudim da se držim u okviru pravila. Haos počinje na malim stvarima, lakše je odbaciti samu ideju nego procenjivati šta može a šta ne jer se mera brzo gubi.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Ni sam Bog nije jeli?

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Kaj ti

Samo da podsjetim određenu gospodu. Amerikanci sa svojim najnovijim oružjem ne mogu pobijediti u Afganistanu od 2000 godine. Nego pregovaraju sa neprijateljem, iako su tvrdili da sa neprijateljem nema pregovara. Toliko o tome.

shumadinac
Member
1 godina prije

Kina nije imala tehnologiju, nije imala para za naučno-tehnološke institute gde bi razvijala nove tehnologije, nije imala para čak ni za sirovine ali je imala radnu snagu. I iskoristila je tu radnu snagu kako bi došla do strane tehnologije, kako bi razvila svoje tehnologije, kako bi kupila i proizvela sirovine…… Pročitaj više »

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kina je u SFRJ naručila 1972 osamnaest trgovačkih brodova od 10000 BRT,po šest u Splitu,Puli i Rijeci, ali su isporuku rastegli na šest godina,inspektore su mijenjali svaka tri mjeseca?Tek poslije 20 godina shvatili smo da su se učili kako se rade brodovi???

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kada su sovjeti ugrizli mamak i upali u afganistan došlo je do dogovora među amerosa i kine,budete li prestali kupovati sovjetsku naftu tojest budete li na našoj strani evo vama za nagradu direktna ulaganja u vašu privredu od nekoliko stotina milijardi dolara što znači radičete za nas svu nizkotehnološku produkciju… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

euroazija buja poput tijesta sa kvascom na odgovarajućoj temperaturi. zato amerikanci zahtjevaju od nato da se više uključe jer s jedne strane rusi ih razvaljuju a s druge strane kinezi ih deru. možda bi hrvatska trebala razmisliti da im priskoči u pomoć zajedno sa estonijom I crnom gorom. ni konzerva… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Kina ulaže velike napore u modernizaciju svoje ratne mornarice. Za očekivati je da bi u skoro vrijeme mogla postati druga najveća ratna mornarica na svijetu. Sumnjam da će tako skoro prerasti američku. Ovakav rast pomorske sile govori da Kina želi projicirati svoju silu diljem svijeta. I na kraju mali komentar… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ha, faktor “brojnost”!! Prije bitke kod Gaugamele između vojske Aleksandra velikog i Perzijske vojske, koja je bilo 10 puta brojnija negoli Aleksandrova su ga upitali, dali ga je strah brojnije perzijaske vojske? Aleksandar im je lakonski odgovorio: Brojnost stada ovaca nikad ne plaši vuka! Kinezi su istina nakupili te gvožđurije,… Pročitaj više »

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije
Reply to  Jack

Postovani Jack i Francuzi su 1940 imali iskusnju vojsku Generale koji su prosli vise Frontova odnos topnistva je bio 3:1 za Francuze odnos Aviona mnogo veci kao i tenkova. Samo sto Njemacko oruzje je bilo 3-4 godine staro a Francusko 20-40 godina. Njemci su radili na novoj taktici dok Francuzi… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Tako je Nijemci su udarili s druge strane, odakle ih niko nije očekivao,, tj zaobišli su Maginotovu liniju i došli glavnini francuskih sila iza leđa, prekinuli im linije opskrbe i gotovo! To je bio onaj znameniti Blitzkrieg. Ali s ratovanjem na moru je malo drugačije i tu moraš imati dugogodišnju… Pročitaj više »

Neću da te volim
Gost
Neću da te volim
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack U vezi ratovanja na moru – WW2 su švabe na moru dobijali dok su ratovali protiv supersila koje su bile brojnije i jače od tih istih švaba! “Vučji čopori” – su uništavali neprijatelje i njihovu sposobnost da vojno i ekonomski opstanu na duži rok, i tako je bilo čak… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Dosta stvari si ispravno zaključio, i pravilno naveo što se je događalo na morima u WWII. Nijemci su s svojim podmornicama potpljali mnogo savezničkih brodova ali ne ratnih, nego uglavnom trgovačkih. Njihovi površinski ratni brodovi poslije potapanja njihovog bojnog broda Bismarck, od strane Britanaca nisu se više smjeli pojaviti na… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Zaboravio si dodati da su njemačke podmornice bile veoma spore.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

One su se skrivale pod vodom i brzina nije bila toliko bitna. Ali kasnije su Nijemci pravili podmornice, kao što je bila ona tipa XXI ili XXIII, koje su u površinskoj vožnji sa dizel motorom dosegle brzinu od 23 čvora i to su bile daleko naj brže podmornice iz WWII,… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Naravno da je bitna, bile su mnogo spore te ih je bilo lako uhvatiti i pobjeći im…dobro si rekao, kada su saveznici usavršili sonare i radare one su postale apsolutno zaostale a njihova sporost, bučnost i mala autonomija ppd vodom ih j pretvorila u glinene golubove.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, problem s konvojima je bio što mnogi nisu imali pratnju vojnih brodova. Plovili su nezaštičeni. Zastičene konvoje su podmornice izbjegavale jer su lako postajale plijen ratnih brodova. Veliki preokret u ratovanju na Atlantiku dogodio se usavršavanjem radara koji bi detektirali U boat (razlika je između U boat i podmornice)… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ni konvoji nisu plovili brzo, oko 10 čvorova.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  ad astra

Pratnja AA…pratnja se borila protiv podmornica a sumnjam da su baš bili brži pod vodom.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Slažem se…izgleda ti mnogi američki nosači aviona nevrijede ništa.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne znam, do sada su vrijedili i bez njih se ne može vršiti projekcija vojne moći na udaljenim točkama globusa. Oni ionako služe za ratovanje sa slabijim protivnicima i upravo zato imaju smisla jer je rat između glavnih svjetskih aktera nezamisliv i skoro nemoguć zbog evidentnog uzajamnog uništenja, a ovi… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

WTF….Džeko,neko te hakirao!!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ništa neobično ne opažam!!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  ad astra

Hm..da, sumnjam da izgrađuje toliku silu samo zato što su Ameri raspoređeni duž kinezke obale.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

A a
” Ovakav rast pomorske sile govori da Kina želi projicirati svoju silu diljem svijeta”
To – neznamo.
Ali, sasvim sigurno će Kinezi zaštititi svoj akvatorij, pomorske puteve, a i potencijalna nalazišta nafte/ plina u svom teritorijalnom moru.

zgvaca
Gost
zgvaca
1 godina prije

Ja sam kratko vrjeme za Firmu Schmidlin radio u Sangaju. 2003. Oni su imali velike probleme kvalitetnu sirovinu da proizvedu. Za Materijal za koji smo mi koristili Aluminij 3mm debljine oni su imali 10 mm. Njihove najmodernje kuce su imale jednoglasno staklo na prozorima. Sada kolege koje odlaze tamo kazu… Pročitaj više »

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  zgvaca

Kinezi su “iskoristili” svoj narod tj. radnu snagu i pohlepnost kapitalizma i imali su dugogodišnji plan. Može, napravit ćemo jeftino ali “blueprint” ostaje nama. Nije za čuditi pa onis su prije 2000 godina imali civilizaciju s barutom i papirom. Azijski tigar se probudio i grabi prema prvom mjestu nezaustavljivo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kad imaš svoju željezaru i kupuješ jeftinu rudu, imaš svoju električnu energiju, svoja brodogradilišta, onda je krug zatvoren. Nemaju li brodogradilišta stranih narudžbi, uvijek je tu država koja može zaposliti brodogradilišta i tako cijeli proizvodni ciklus koji uključuje na desetine tisuća tvrtki potaknuti. Time i gospodarski rast. Sve se to… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

“Žuta opasnost”😂😂😂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Alex

Yes, i to stvarna i velika!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

džeki, stvarna i velika je samo tvoja glupost. U kućicu, idemo!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nesretniče, opet si nakon par dana zatišja počeo sa svojim forama!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

jack/x@y, sam si tražio. Mogao si kevtati nesmetano, ali te svrbe buhe. Hebi ga…

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ma preš”o si se ja i taj kojeg spominješ nismo ista osoba!

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Nova najjaca sila

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Jel” to misliš na Zloveniju, hahahaha!!?

Max
Member
Max
1 godina prije

Tu se jasno vidi razlika u doktrini između Rusije i Kine dok Rusija brani najveće svjetsko kopno i koncentrira se više na kopnene snage Kina ipak brine o snazi projekcije moći na svjetska mora Jer se s SADom bori za prevlast u Južno Kineskom moru i ns Pacifiku. a mora… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Pa sta ce drugo nego jacati mornaricu,njima treba za prevlast u svojoj zoni interesa(za razliku od Amera koji su poklopili sve okeane).Sirenje uticaja Kine u juznom I istocnom kineskom moru(izgradnja vjestackih ostrva I militarizanje istih) mora biti propraceno I respektabilnom pomorskom silom,malo ce nesto sami proizvesti,malo modificirati ruske neke brodove(kao… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik