„Slučajna fotografija“ otkriva impresivan broj novih kineskih vojnih brodova

Yuanwang 6 kineski brod za pracenje raketa
45 komentara

Dok američka mornarica svake godine lansira pregršt novih razarača, puka slika šangajskog brodogradilišta pokazuje devet novoizgrađenih kineskih ratnih brodova.

Kineska mornarica se modernizira  impresivnom brzinom, piše Forbes, i to u velikoj mjeri. Ključni dio plana je izgradnja flote velikih razarača, amfibijskih jurišnih brodova i nosača zrakoplova. Fotografija ispod, snimljena je s prozora putničkog zrakoplova 13. prosinca i podijeljena na društvenim mrežama. Odmah se proširila brzinom svjetlosti, a analizirali su je čak i vojni i obavještajni stručnjaci.

Bliže kameri se u nizu vide četiri novoizgrađena razarača. Postoje dva razarača tipa 052D, uglavnom jednaki razaračima klase „Arleigh Burke“ američke mornarice. Imaju nosivost 7500 tona i mogu nositi 64 rakete, uključujući rakete zemlja-zrak i krstareće projektile.

Druga dva veća broda su Tip 055. Oni su također opisani kao razarači, ali po veličini i kapacitetu dosežu krstarice. Imaju dvostruko veću nosivost i nose preko 100 raketa. Iza njih je gradilište s masom hangara i dizalica. U doku, gdje najnoviji brodovi pristaju nakon porinuća, nalaze se još četiri razarača.

To su ponovo brodovi Tipa 052D i Tipa 055. Zajedno s drugim Tip 055 u izradi s lijeve strane, ukupan broj velikih razarača vidljivih u ovom brodogradilištu je devet.

U usporedbi s Kinom, flota razarača Kraljevske mornarice Velike Britanije ima samo 6 brodova, a ovo brodogradilište je samo jedno u dijelu mnogo većeg građevinskog programa.

Postoje i neke lebdjelice, poznate i pod imenom „hoverkraft“, hibridna vozila koja će služiti sve većoj floti amfibijskih brodova kineske mornarice koji će se koristiti za prijevoz tenkova i zaliha s brodova i obala.

Obično su slični plovilima američke mornarice tipa LCAC. Sa strane pristaništa, na suhom pristaništu, postoji ogroman brod klase „Yuan Wang“, koji predstavlja brod za praćenje raketa. Ta plovila koja izgledaju poput prekooceanskih brodova s nizom gigantskih satelitskih antena usmjerenih prema nebu se nakon dovršetka mogu koristiti za podršku raketnim i balističkim snagama.

Ali najimpresivniji brod skriven je u pozadini, jedva primjetan golom oku. Ispod nekoliko golemih dizalica, na posebnom području, nalazi se kineski nosač zrakoplova nove generacije. Kina već ima dva nosača zrakoplova u službi, ali se očekuje da će se ovaj novi nosač zrakoplova značajno razlikovati od starih. Poznat kao Tip 003, vjeruje se da ima elektromagnetske katapulte kao posljednji američki nosač zrakoplova klase „Ford“. No, njegovo porinuće se ne očekuje skoro.

Ostali radovi na fotografiji nisu vidljivi. Vrijedi napomenuti da je to isto brodogradilište u kojem je sagrađena kineska misteriozna podmornica bez kormila.

Ova fotografija dočarava zanimljivu širu sliku kineske pomorske modernizacije. Međutim, najvažniji aspekt je to što ovo brodogradilište nije jedino. U Kini ih ima mnogo, jednako impresivnih. Kineska mornarica, današnja i buduća, se promijenila i ne može se usporediti s mornaricom Narodne oslobodilačke vojske Kine u prošlosti. Jedna „slučajna“ fotografija je živi dokaz kako se mijenja svjetska pomorska ravnoteža.

Forbes

Kinesko brodograniliste JN Shangaj
FOTO: Brodogradilište u Šangaju snimljeno 13. prosinca
Arleigh BurkeLCACMornaricarazarač
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Foto 1 :
Zardjali dio kod sidra na pramcu služi za kontrolu ”obojenih” revolucija organiziranih od USA i nazvali su ga ”Rdja Popović”,
a podmornicu bez kormila ”Dje ronimo” ?

shumadinac
4 godine prije

Kina nije imala tehnologiju, nije imala para za naučno-tehnološke institute gde bi razvijala nove tehnologije, nije imala para čak ni za sirovine ali je imala radnu snagu. I iskoristila je tu radnu snagu kako bi došla do strane tehnologije, kako bi razvila svoje tehnologije, kako bi kupila i proizvela sirovine… Iskoristili su ono jedino što su imali i postali sila. Šta god mislili o njima zaslužuju poštovanje pa makar bili i neprijatelji.

eu kolonija
4 godine prije

euroazija buja poput tijesta sa kvascom na odgovarajućoj temperaturi. zato amerikanci zahtjevaju od nato da se više uključe jer s jedne strane rusi ih razvaljuju a s druge strane kinezi ih deru. možda bi hrvatska trebala razmisliti da im priskoči u pomoć zajedno sa estonijom I crnom gorom. ni konzerva sardine nije za baciti:)

ad astra
4 godine prije

Kina ulaže velike napore u modernizaciju svoje ratne mornarice. Za očekivati je da bi u skoro vrijeme mogla postati druga najveća ratna mornarica na svijetu. Sumnjam da će tako skoro prerasti američku. Ovakav rast pomorske sile govori da Kina želi projicirati svoju silu diljem svijeta. I na kraju mali komentar upučen autoru teksta. Ratni brodovi se ne karakteriziraju po nosivosti već po istisnini. 7500 tona je istisnina broda, ne nosivost.

zgvaca
4 godine prije

Ja sam kratko vrjeme za Firmu Schmidlin radio u Sangaju. 2003. Oni su imali velike probleme kvalitetnu sirovinu da proizvedu. Za Materijal za koji smo mi koristili Aluminij 3mm debljine oni su imali 10 mm. Njihove najmodernje kuce su imale jednoglasno staklo na prozorima. Sada kolege koje odlaze tamo kazu da su u mnogim sferama vec bolji. Jednom je u Firma Tormax prodala neke svoje proizvode tamo i dogovorili se da in Kinezi plate u Materijalu. Kinezi su in obecali izgraditi vise okretnih vrata. Ali nisu imali Tehnologiju za to. Tormax in je pokazao kako se okretna vrata rade i dobili su okretna vrata koja su u Zürichu prodali za 54 000 Franaka po komadu. Kinezi ih proizvode za 4ooo Franaka. Jednom je na tim vratima puklo polukruzno staklo. Firma Pinklington Basel treba 4-6 sedmice to staklo za proizvest i kosta 3000 Franaka. Jedan Kineski radnik je predlozio da se… Čitaj više »

Son of Alerik
4 godine prije

Kad imaš svoju željezaru i kupuješ jeftinu rudu, imaš svoju električnu energiju, svoja brodogradilišta, onda je krug zatvoren. Nemaju li brodogradilišta stranih narudžbi, uvijek je tu država koja može zaposliti brodogradilišta i tako cijeli proizvodni ciklus koji uključuje na desetine tisuća tvrtki potaknuti. Time i gospodarski rast. Sve se to može kad si monetarno suveren (upravo ta nesuverenost je jedan od razloga propasti hrvatske brodogradnje). Iz te činjenice proizlazi i snaga države. Naravno, jedna je stvar ako sve te resurse usmjeriš u izgradnju trgovačke pomorske flote, a sasvim druga kad gradiš ratnu flotu. Kinezi su svoj prvi nosač zrakoplova kupili od Rusa, kopirali, malo unaprijedili i eto štanc-mašine. Kako je Kina u zadnjih dvadesetak godina svojim viškovima novca krenula ulagati po svijetu (preuzimati tvrtke na Zapadu i IStoku), to ne čudi da su došli i do faze u kojoj moraju zaštiti svoja ulaganja po svijetu slijedeći američki uzor (opet kopija,hehe).… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

“Žuta opasnost”😂😂😂

Slovenac
4 godine prije

Nova najjaca sila

Max
4 godine prije

Tu se jasno vidi razlika u doktrini između Rusije i Kine dok Rusija brani najveće svjetsko kopno i koncentrira se više na kopnene snage Kina ipak brine o snazi projekcije moći na svjetska mora Jer se s SADom bori za prevlast u Južno Kineskom moru i ns Pacifiku. a mora štititi svoja ulaganja a time i plovdbu u svijetu

Savovic Danilo
4 godine prije

Pa sta ce drugo nego jacati mornaricu,njima treba za prevlast u svojoj zoni interesa(za razliku od Amera koji su poklopili sve okeane).Sirenje uticaja Kine u juznom I istocnom kineskom moru(izgradnja vjestackih ostrva I militarizanje istih) mora biti propraceno I respektabilnom pomorskom silom,malo ce nesto sami proizvesti,malo modificirati ruske neke brodove(kao onaj nosac aviona) a I malo ukrasti Amerima tehnologije cisto da vide “sra novo ima” od tehnologije I materijala da se primijeni. Ako I dodje do manjih konflikata oni ce biti na moru,tu ce I jedni I drugi pokazivati misice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI