Američki ratni brod obara rakete i dronove u blizini Izraela

USS Carney
9 komentara

Američki razarač USS Carney oborio je tri projektila i nekoliko dronova lansiranih sa teritorije Jemena pod kontrolom Huti pobunjenika, saopštio je Pentagon.

Portparol Pentagona brigadni general Pat Ryder rekao je novinarima da se presretanje dogodilo iznad Crvenog mora u četvrtak. Dodao je da projektili idu na sjever, “potencijalno prema ciljevima u Izraelu” i da američki brod nije ugrožen.

“Nije bilo žrtava američkih snaga i nije bilo žrtava za koje znamo za bilo koji civil na terenu”, rekao je Ryder.

Incident je uslijedio nakon što su bespilotne letjelice gađale vojne lokacije u kojima se nalazi američko osoblje u Iraku i Siriji. U utorak su bespilotne letjelice napale zračne baze Al-Asad i Al-Harir (Bašur), nanijevši lakše ozljede snagama zapadne koalicije, navodi Pentagon. Dvije bespilotne letjelice su sljedećeg dana napale bazu Al-Tanf u Siriji. Jedna bespilotna letelica je oborena, dok je druga udarila u bazu, takođe nanevši lakše povrede zapadnim trupama.

SAD su poslale pomorsku armadu predvođenu nosačem aviona USS Gerald R. Ford u istočni Mediteran nakon što su Hamas-Izraelska neprijateljstva izbila 7. oktobra.

Washington je isporučio dodatnu municiju i drugu opremu dugogodišnjem savezniku Izraelu u njegovoj borbi s palestinskim militantima. Ministar odbrane Lloyd Austin uputio je raspoređivanje 26. marinske ekspedicione jedinice u regionu kako bi “signalizirao posvećenost SAD osiguranju sigurnosti Izraela i odvratio bilo koji državni ili nedržavni akter od pokušaja eskalacije rata”, navodi Pentagon.

gazaIZRAELJemenrazaračSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
6 mjeseci prije

Kada će iranski ratni brod naoružan raketama doći pecati ribe u međunarodne vode u atlantiku ispred New Yorka. čisto da vidimo kako bi banda reagirala .

Ico
6 mjeseci prije

Američki ratni brod obara rakete amatera ( idiota ) poput HAMAS-a i HESBOLLAH-a, ali nema muda obarati ruske rakete u Ukrajini!

Max
6 mjeseci prije

Ili ovo služi kao izgovor za rat, ili osovina otpora rad punom parom.

Гавран
6 mjeseci prije

Postoji mogućnost da je cilj raketa bio sam brod.

Gaja
6 mjeseci prije

Mah..to je samo priprema terena, kao i u WW2 izgovor za napad na Iran ce biti potapanje neke stare krntije od broda. Vjerojatno false flag, ali nikad se ne zna..

goran
6 mjeseci prije

kako ameri napadaju ruske brodove u crnom moru preko dronova,ne vidim nikakvog razloga zašto to hamas ne bi mogao pokušati sa američkim nosačima

tatamata
6 mjeseci prije

nasi kolege naziji na celu sa hiberom se upishaju od srece kad se spomene americko ,jer je kazu najbolje … a vidi broda …ko stojadin sa trulim pragovima vozen po zagrebu

trajko
6 mjeseci prije

Ovaj brod je realna slika snage “tigra od mokrog papira”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI