Kina „upozorava“ američki razarač

Američki razarač
12 komentara

Misija američkog ratnog broda narušila je suverenitet Kine, kaže Peking.

Kineska vojska je saopštila da su pomorska i vazdušna sredstva raspoređena u utorak kao odgovor na takozvanu misiju slobode navigacije koju je sproveo razarač sa vođenim projektilima USS Benfold u Južnom kineskom moru.

Brod klase Arleigh Burke je “ilegalno ušao” u područje u blizini Paracelskih ostrva – koje Peking naziva ostrvima Siša i tvrdi da su pod njegovim suverenitetom – izvijestio je u četvrtak portparol komande Južnog korpusa Narodne oslobodilačke armije (PLA). Komanda je poslala pomorske i vazdušne snage da prate i na kraju „upozore“ američki ratni brod, rekao je portparol pukovnik Tian Junli.

On je rekao da je prolazak broda “ozbiljno narušio suverenitet i bezbjednost Kine” i upozorio da će, ukoliko Washington ne prekine takve aktivnosti, “snositi ozbiljne posljedice nepredviđenih događaja”.

Američka mornarica nije odmah komentarisala operaciju, ali je rekla da će uskoro objaviti saopštenje, prenosi Reuters.

USS Benford je ranije bio raspoređen da sprovede operaciju slobode plovidbe (FONOP) početkom septembra 2021. u blizini spornog grebena Mischief, na koji Kina ulaže veliki napor za melioraciju . PLA je u to vrijeme takođe izvijestila da je američki ratni brod napustio njene vode.

Južno kinesko more je jedan od najprometnijih brodskih ruta na svijetu i Kina ga smatra od suštinskog značaja za svoju nacionalnu bezbjednost. Regionalne sile polažu pravo na različita ostrva, uključujući Kinu, Vijetnam, Maleziju, Brunej i Filipine. SAD ne podržavaju tvrdnje nijedne nacije i rutinski koriste FONOP kako bi osporile tvrdnje Pekinga o suverenitetu.

kinaPekingrazaračSADsuverenitetUSS Benfold
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Moglo bi doći i do rata ali ne još-

Slučajno
2 godine prije

Ništa posebno, tj. svakodnevna rutina mini provokacije da se vidi koliko je druga strana spremna.
Ali do nekog ozbiljnog sukoba na toj strani globusa neće doći. Najprije se mora riješiti Ukraina i ako tamo budu zadovoljni kreće Daleki Istok. Kina je ogroman zalogaj i neriješiva enigma. Još sada kad se je više nego ikada približila Rusiji i potpisali zajedno niz sporazuma, spremni su zaratiti i s najvećim hegemonom.

abc
2 godine prije

Kinezi, potopite to!!

pirat sa kariba
2 godine prije

goni bandu

mislim
2 godine prije

što ne naprave ko izrael ,prije neznam koliko, i kažu ,upsss!

tihobl
2 godine prije

Opet ce se sudariti sa necim, a nece smjeti ni reci sa cim su se sudarili. Pricace o podvodnim planinama koje nisu ucrtane u karte.

Mirko
2 godine prije

J vam vasa Kina. Evo na Olimpijske tamo mogu samo vakcinisani fuj

Pravednik
2 godine prije

kakva upozorenja?….kažem ti jednom a nakon toga te nema.

ran
2 godine prije

kad smo bili djeca ucili nas da pjevamo, amerika i engleska bit ce zemlja proleterska……

Boba Lazarević
2 godine prije

Kina mi nije nešto srcu bliska, a za Amere odavno više ne navijam, pa mi želje ne zamagljuju perspektivu. Čini mi se neminovno da Tajvan postane kineski još u ovom desetljeću. U samoj Kini bi se moralo dogoditi nešto drastično, poput kompletne promjene režima, da se to ne desi. Kina ima ekonomsku moć nad Amerikom, a ima i više vremena. Amerima na kocki nije samo Tajvan nego i Južna Koreja, pa ne smiju provocirati konflikt kao što to rade u Ukrajini. Bilo kakav vojni odgovor Kine povlači sa sobom i vojni odgovor Sjeverne Koreje, a čak i da im akcija ne uspije, šteta za Ameriku bi bila nepopravljiva, a za Kinu ne. Kini, međutim, ne treba vojna akcija i sumnjam da će je sami inicirati. Stvar je, naime u konceptualno složenom odnosu Tajvana prema Kini, koju mnogi Tajvanci još uvijek smatraju izgubljenom maticom. Dakle, integracija s Kinom nije toliki problem… Čitaj više »

Umpah Pah
2 godine prije

Pe King :

Neće USA da nas tlači

s’ razarači

s’ razarači !

Bosanac
2 godine prije

Sve ovo što se dešava ( na polju tzv. geopolitike) ima za cilj da mi obične ovce, platimo za sve one naštancane novce u toku ove zadnje 3 godine (koje mi nit smo štancali nit trošili) te na kraju ostanemo uglavnom bez ičega na milost onih par procenata multikulti milijardera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI