Ruski i kineski ratni brodovi u prvoj zajedničkoj patrolnoj misiji na Tihom oceanu

Ruska i kineska mornarica patrola Tihi ocean
5 komentara

Brodovi ruske i kineske mornarice završili su svoju prvu zajedničku patrolnu misiju u Tihom oceanu, prevalivši udaljenost od preko 1700 nautičkih milja (oko 3100 km) u tjedan dana, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Ova značajna misija bila je usmjerena na održavanje stabilnosti u pacifičkoj regiji i zaštitu pomorske infrastrukture dviju nacija, priopćilo je Ministarstvo. Počelo je prošle nedjelje i uspješno završilo u subotu.

Tijekom ophodnje ruski i kineski brodovi plovili su tjesnacem Tsugaru između japanskih otoka Honshu i Hokkaido. Japanska ratna mornarica, koja je pratila njihovo djelovanje, kazala je da je prolaz obavljen u skladu s međunarodnim pravom i da nisu narušene teritorijalne vode zemlje.

Ruski i kineski vojni mornari također su odradili zajedničko taktičko manevriranje i izveli druge vježbe na svojoj ruti.

 

Patrolna skupina se sastojala od deset plovila, uključujući dva velika protupodmornička broda Admiral Tributs i Admiral Pantelejev s ruske strane te dva kineska razarača Kunming i Nanchang.

Patrola je prošli tjedan pratila zajedničke vježbe dviju mornarica u Japanskom moru, na kojima su vidjeli kako izvode topničke vježbe, vježbajući, između ostalog, obranu od mina.

Napetosti na području Tihog oceana od nedavno su u porastu. SAD su sve više zabrinute zbog sve većeg utjecaja Kine u regiji. Amerikanci i njihovi saveznici u NATO-u šalju ratne brodove u patrolne misije u tom području, unatoč tome što Kina te poteze smatra provokativnim i kao poteze koji narušavaju stabilnost područja. Washington je također aktivno podržavao potporu neovisnosti kineskog otoka Tajvana.

Prošlog mjeseca su SAD, Australija i Velika Britanija potpisale takozvani AUKUS sporazum s ciljem naoružavanja Canberre podmornicama na nuklearni pogon, što je također izazvalo zabrinutost u Pekingu.

kinaMornaricarusijaTihi ocean
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
K G B
2 godine prije

koje rječi da posložim: ?
….Već se danima nižu humanitarne akcije za sedmogodišnju djevojčicu Kiaru iz Šibenika, oboljelu od teškog i rijetkog tumora moždanog debla. Jedina joj je nada eksperimentalno liječenje u Sjedinjenim Državama za koje treba prikupiti golemi iznos.
Darovati joj život – jedina je želja za njezin sedmi rođendan! Proslavila ga je jučer.

– Neizvjesnost će biti do kraja, jer primaju dvoje do troje djece na pojedinu studiju, tako da će biti teško, ali znamo da ćemo uspjeti, rekao je Kiarin otac Valentino Goršić.
I nema kutka u Hrvatskoj gdje se ne prikuplja pomoć za Kiaru. Do sada je prikupljena petina potrebnog iznosa.

K G B
2 godine prije

Danas je dan misija………rječ misija prati svakoga od nas

Mlata
2 godine prije

Još je davne 2000-te godine snimljen film “On the beach”, Armand Asante u glavnoj ulozi! Sukob počinje oko Tajvana! Taj film ima scenu koja je jak utisak na mene ostavila, suze su mi krenule…niko nije to video naravno

Max
2 godine prije

Prikaz sile SAD u NATO u

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI