Kineska mornarica otjerala američki razarač

4 komentara

Kineska vojska otjerala je ratni brod Sjedinjenih Država u blizini spornih ostrva Xisha/Paracel u Južnom kineskom moru, izjavio je u subotu glasnogovornik Narodne oslobodilačke vojske, nazvavši Washington “tvorcem sigurnosnih rizika” i “ najvećim razaračem ” mira i stabilnost u regionu.

Probijanje teritorijalnih voda Kine od strane razarača sa navođenim projektilima USS Hopper “ozbiljno je ugrozilo” suverenitet Pekinga i još jednom dokazalo da Washington traži “hegemoniju plovidbe” i “militarizaciju” Južnog kineskog mora, rekao je glasnogovornik Južnog teatra PLA-a. Komanda, stariji pukovnik Tian Junli.

Kineska vojska je rasporedila “vazdušne i pomorske snage da prate i nadgledaju” uljeza i “otjerala ga u skladu sa zakonom”, izvještava CGTN. Pentagon još nije komentarisao incident.

Ostrva Xisha su sporni arhipelag u Južnom kineskom moru, kojim de-fakto upravlja Kina. U svijetu poznata kao Paracelska ostrva, na njih također polažu pravo Vijetnam i Tajvan. Vašington ne priznaje kinesku tvrdnju o suverenitetu nad ostrvima i više puta je to nazivao „nezakonitim“ i predstavlja „ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe“.

Slični incidenti sa američkim ratnim brodovima koji su “uhvaćeni u prestupu” u blizini Paracelskih ostrva dešavali su se i ranije. Kineska mornarica je u martu ove godine “upozorila” razarač USS Milius iz regiona, dok je USS Benfold dva puta otjeran 2022. godine.

Južno Kinesko morekinarazaračSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
5 mjeseci prije

Trebali su potopiti americke svinje koji su dosli provocirati svijet izvan svoje americke vukojebine..

Max
5 mjeseci prije

Rutinska stvar.

Trlje
5 mjeseci prije

Vjerojatno su Kinezi kopirali američki brod pa ovi došli vidjeti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI