Novi iranski vrhunski razarač bit će opremljen hipersoničkim raketama

Damavand-2
16 komentara

Sjeverna iranska flota uskoro će primiti novi razarač Damavand-2, nazvan po važnoj planini iz perzijske mitologije. Brod, koji je u potpunosti proizveden u Iranu, dug je 100 metara i težak 1.300 tona. Uskoro će se pridružiti iranskoj floti baziranoj na Kaspijskom moru.

Novi iranski razarač Damavand-2 može nositi helikoptere, protubrodne i protuzračne rakete, torpeda, napredne topove i protuzračne topove. Brod je također opremljen elektroničkim ratnim sustavima. Međutim, pažnju stručnjaka privukla je izjava zapovjednika Iranske islamske Republikanske mornarice, Shahrama Iranija, koji je izjavio da će Damavand-2 biti opremljen hipersoničkim raketama. Admiral nije precizirao hoće li ta hipersonička raketa biti varijanta hipersoničke balističke rakete Fattah ili potpuno druga raketa.

Raketa Fattah, otkrivena tijekom prvog tjedna lipnja 2023., ima dometa od 1.400 kilometara, može se kretati brzinama do Mach 15 (18.500 km/h!) i koristi čvrste pogonske sklopove za veliku pokretljivost.

Teheran je demonstrirao svoju sposobnost napada na svoj glavni protivnik u regiji, Izrael: ubrzo nakon otkrivanja svoje prve hipersoničke rakete, Iran je postavio vrlo provokativan plakat u glavnom gradu Teheranu na kojem je prikazana raketa Fattah, zajedno s vrlo jasnom porukom: “400 sekundi do Tel Aviva”, što je izravna prijetnja najvećem gradu Izraela.

Iranska državna televizija izjavila je da bi raketa mogla izbjeći čak i najnaprednije protubalističke sustave Sjedinjenih Američkih Država i sionskog režima, uključujući izraelski proturaketni sustav “Željezna kupola”.

Izjave nisu prošle nezapaženo kod izraelskih dužnosnika. Izraelski proizvođač obrambenih sustava Rafael Advanced Defense Systems objavio je 14. lipnja da razvija novi proturaketni interceptor nazvan Sky Sonic, namijenjen isključivo hipersoničkoj prijetnji.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države također planiraju opremiti svoje razarače klase Zumwalt hipersoničkim raketama. Prema dužnosnicima službe, američka mornarica namjerava provesti testiranje hipersoničke rakete s razarača lansiranih iz USS Zumwalt (DDG-1000) u prosincu 2025.

Tehnološki zaostatak najmoćnije svjetske vojne sile u odnosu na regionalnu silu poput Irana na kraju predstavlja prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima u regiji.

Međutim, vještina u hipersoničkoj tehnologiji ne bi trebala zasjeniti drugi uspjeh Irana. Ovaj novi brod iranske flote proizveden je u svega pet godina, što je rekord u usporedbi s prethodna tri broda. Naime, prvi razarač klase Jamaran izgrađen je u razdoblju od dvanaest godina, drugi, Damavand-1, u osam godina, a sljedeći, nazvan Dena, isporučen je Mornarici nakon šest godina. Iza ove skraćene izgradnje krije se činjenica da je iranska mornarica postala samodostatna u dizajnu i inženjeringu površinskih brodova i podmornica, kao i njihove opreme.

Damavand-2iraniranska flotarazarač
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malcom
9 mjeseci prije

Naprijed Iran!

hogar strašni
9 mjeseci prije

Ne znam zašto se svi hvale oružjem. Napraviš brod i ostali misle da je to ribarski brod s topom na pramcu. I kad ga napadnu ono iznenađenje. U svim prethodnim člancima sve sile se samo hvale oružjem koje često doživljava kolaps u praksi. Možda nisam u pravu ali to je sve lajanje na mjesec i plašenje običnih ljudi.

Toni
9 mjeseci prije

Skupa sa ruskom nosačem aviona i Moskvom može ići na vojne vježbe

Max
9 mjeseci prije

Podatci izneseni u ovom članku ukazuju na dvije stvari, Prva je da Iran sasvim samostalno konstruira i proizvodi suvremeno oružje , Drugo je da znanje Iranskih raketnih stručnjaka nadmašuje i američke stručnjake koji unatoč gomili novca ne mogu proizvesti hiper zvučni projektil.

Grdi
9 mjeseci prije

Rusi su im dali tehnologiju i materijale za hipersonicnu raketu …… sto posto …..

Dokurčilomi
9 mjeseci prije

Vrlo zanimljivo tumačenje, plakat prijetnja Izraelu ali bombardiranje ciljeva u Iranu nije ni prijetnja.

hiber
9 mjeseci prije

Risija je nedavno priznala otoke koji se nalaze pod kontrolom Irana kao otoke UAE. Kao odgovor, pozvan je Ruski ambasador, a jučer je Iran priznao teritorijalnu cjelovitost Ukraine.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

A kaj su Iranci sami po sebi tehnički zaostali u vremenu i prostoru!? I to još pored Rusije i Kine!?

Jimbo
9 mjeseci prije

Imperiji zla 🇰🇵🇮🇷🇨🇳🇷🇺🇺🇲🇬🇧🇪🇺🇮🇱

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI