SAA uspostavila punu kontrolu nad Manbijem

Sirija Saadallah_al-Jabiri_square,_Aleppo
24 komentara

Sirijska vojska je uspostavila potpunu kontrolu nad gradom Manbij i obližnjim naseljima, saopštilo je u utorak rusko Ministarstvo odbrane.

“SAA je uspostavila potpunu kontrolu nad gradom Manbij i obližnjim naseljenim zajednicama”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema Ministarstvu odbrane, ruska vojna policija nastavlja da patrolira severozapadnim granicama okruga Manbij duž linije angažovanja sirijskih i turskih oružanih snaga. “Dogovorena je saradnja sa turskom stranom”, dodaje Ministarstvo.

Manbij koji se nalazi oko 85 kilometara istočno od Alepa oslobodile su jedinice za zaštitu kurdskog naroda u avgustu 2016.

9. oktobra Ankara je najavila početak nove vojne kampanje na severu Sirije pod nazivom operacija „Mirno proleće“, koja je započela vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica. Cilj Turske je stvaranje zaštitne zone na severu Sirije u koju bi se sirijske izbeglice mogle vratiti iz Turske, veruje Erdogan-ov režim.

Sirijska novinska agencija SANA operaciju je označila kao akt agresije, dok je globalna zajednica osudila akcije Ankare.

U nedelju uveče novinska agencija SANA je javila da je Damask rasporedio trupe na severu Sirije kako bi se suprotstavio turskoj vojsci.

Američke trupe napuštaju dve svoje sirijske baze

Rusko ministarstvo odbrane takođe je saopštilo da su američke trupe napustile dve svoje baze u Siriji i otišle u pravcu iračke granice.

“Vojnici američkih oružanih snaga napustili su svoje baze u oblasti Dadat, naselju koje se nalazi severozapadno od Manbija, i Umm Miyala, odlazeći ka granici između Sirije i Iraka. Trenutno, Sirijske vladine snage drže Dadat i Umm Miyal”, navodi se u saopštenju.

Ranije je magazin Newsweek javio, pozivajući se na visokog zvaničnika Pentagona, da je Vashington pristao da kontrolu nad sirijskim gradom Manbij, koji se nalazi na severu provincije Alep, preda Moskvi. U članku se tvrdi da su SAD počele povlačiti svoje trupe iz grada, planirajući da pomognu Rusiji da uspostavi svoje prisustvo usred pokušaja Turske da porazi Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi i SAD, koje trenutno kontrolišu Manbij.

Operacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
4 godine prije

Turci neće po sirijskoj vojsci tuć, to san siguran. A toga je svjestan i Erdogan. E sad, kakvi su mu planovi tj ciljevi ove invazije (intervencija je bolji izraz) osim oslobađanja ISIL gamadi? Do naftnih polja neće doć ni Turci ni gamad

Borac2
4 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=pWySfRhBfw4
Uz slavje ide i prava pjesma.

tihobl
4 godine prije

Jadni ameri, krenu bjezati i uvijek udare na Eufrat. A mosta nigdje. Vec danima lutaju, a uvijek izbiju na Eufrat. Koa da su na kakvom ostrvu pa Eufrat na sve strane. Odkad se povlace, a jos se mogu sresti njihove kolone kako lutaju po Siriji. Pocinjem sumnjati da su im rusi pobrkali GPS i da ih zezaju.

burt
4 godine prije

sad je jasna taktika koju pokušavaju primjeniti SAA od kad su ušli u SDF područje, blokiranje glavnih pravaca koji idu od turske granice prema unutrašnjosti a SDF drže položaje bliže turskoj granici, Kurdi su odigrali vrlo rizičan potez jer im Assad dugoročno ne nudi ništa i jer se tamo nalaze razne etničke skupine koje SAA i proassadovski propagandisti mogu kad dođe vrijeme okrenuti protiv Kurda prikazujući ih kao okupatore i izdajnike, izgleda da je lokalna arapska milicija dozvolila da SAA uđe u Manbij i okolicu i tako su blokirali turskoj strani položaj zapadno od Eufrata, sad je za tursku stranu najvažnije područje Kobanija koji ponovno kao i 2014 postaje najvažniji grad na sjevernoj granici Sirije, turska vojska i FSA moraju pod svaku cijenu potisnuti SDF iz Kobanea i ni u kojem slučaju ne dozvoliti da tamo uđe SAA jer se bez područja Jarablus-Kobani ruši cijeli sistem turske strategije, Kobane mora… Čitaj više »

Ante
4 godine prije

Američka bježanija kroz povijest. Prvo su Amere potukli u Sjevernoj Koreji i njihov UN natjeravši ih da se po snijegu i hladnoći pješke povlače 50 kilometara, onda je došao Vijetnam. Tamo su ameri doslovce bježali na vrat na nos ostavljajući na milost i nemilost svoje saveznike, svaki helikopter koji je prevozio poraženu Američku vojsku na brodove u luci ispred Vijetnama ameri su morali baciti u more da bi na brodove stalo što više poraženih Američki vojnika. Onda su Ameri isplanirali napad na Kubu, naoružani do zuba došli su zajedno sa kubanskim izdajnicima da preuzmu vlast na Kubi. Kuba je znala za napad, pa ih je dočekala sa stotinama kaćuša u zaljevu svinja. To je bio pokolj, ameri su odande morali pobjeći podvijena repa. Tako i ovo sada u Siriji.

IL-2
4 godine prije

Ja zadnjih dana samo pratim tweetove zlotvora Juliana Roepckea.
Ne mogu se nauživati njegove patnje!
https://twitter.com/julianroepcke

sultan erdogan bin kurd
4 godine prije

što se ne idu borit na granicu ? oni odmah iz toyote u kancelariju a kurdi neka ginu

nije bitno tko
4 godine prije

Burte, da mogu obrisao bih ti suze. Sunce moje, kako se samo jadan mučiš. Jadno čeljade……

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Kurdi se za ovo moraju naguziti Asadi i idući 500 godina ljubiti cipele.

Nil1
4 godine prije

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) odgodio je odluku o gradnji nove tvornice u blizini turskog grada Izmira zbog vojne ofenzive Turske na sjeveru Sirije, priopćio je danas glasnogovornik kompanije.

Hezbollah
4 godine prije

Samo jedna primjedba autoru: znam da se izvor i proljeće kaže isto, “spring”, ali u ovom slučaju ne može bit “mirno proljeće” jer je jesen. Ovo naime, znači “Izvor mira”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI