Vladimir Putin pozvao Erdogana da hitno dođe u radni posjet u Moskvu

Vladimir Putin
21 komentar

Sinoć su ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan  telefonski razgovarali o situaciji u Siriji, priopćila je 15. listopada prije ponoći tiskovna služba Kremlja.

Naglašava se da je tijekom razgovora Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana uočena potreba za sprječavanjem sukoba između sirijskih i turskih trupa.

Podsjetimo, ranije jučer je održan telefonski razgovor između ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i čelnika Pentagona Marka Espera, također u vezi sa situacijom u Siriji.

Američke specijalne snage su stale na stranu sirijskih Kurda i borile se protiv islamističkih militanata pod kontrolom Turske, izvijestio je sinoć FOX News, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema američkom kanalu, incident se dogodio na području sirijskog grada Kobanija. Sukob nije službeno potvrđen.

Podsjetimo, nakon početka turske vojne operacije na sjeveru Sirije je Washington najavio i počeo provoditi povlačenje svoje vojske s tih teritorija.

Legalna vlada Sirije uspostavila je kontrolu nad pet okruga na sjeveroistoku zemlje, rekao je novinarima 15. listopada general Aleksej Bakin, načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Prema ruskom centru, sirijske vlasti su uspostavile kontrola nad okruzima Manbij, Tabqa, Ain-Issa, Qamishli i Hasaka.

„Proces vraćanja suvereniteta Sirijske Arapske Republike na sjeveroistoku zemlje se nastavlja. Vladine snage uspostavile su kontrolu nad područjem Manbija u Aleppu, nad gradom Tabqa sa zrakoplovnom bazom i branom na Eufratu, Raqqom, Ain-Issom, Qamishlijem i gradom i pokrajinom Hasaka”, rekao je Aleksej Bakin .

Nakon početka povlačenja američkih trupa i turske vojne operacije na istočnoj obali rijeke Eufrat u gradu Raqqa i brojnim naseljima u provinciji Deir Ez-Zor lokalni stanovnici izašli su na ulice sa zahtjevima da se obnovi vlast Damaska nad njihovim teritorijima.

Kako izvještavaju ruski mediji, početak turske vojne operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije podrazumijevao je povlačenje američke vojske s tih teritorija i vraćanje suvereniteta Damaska. To je bio razlog zašto su Rusija i SAD, svatko iz svojih razloga, uložili veto na predloženu osuđujuću rezoluciju protiv Turske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

No, čini se da Turska ili ima tajne planove, što bi bilo suludo od strane Erdogana, ili ne može kontrolirati sve jedinice islamističkog konglomerata „Nacionalne sirijske vojske“ na terenu, među kojma su i frakcije kao što je Jaish Al-Islam, koji se povukao iz Dume, istočno od damaska, a izvorno je skupina koju je stvorila, financirala i naoružala Saudijska Arabija.

Kako go bilo, Rusija se apsolutno protivi ostanku turskih trupa u Siriji i operacijama većih razmjera od onih koje su vjerojatno dogovorene tijekom posljednjeg susreta formata iz Astane na kojem su Rusija, turska i Iran razgovarali o Siriji, ali najviše o situaciji u Idlibu.

Kako bi se riješile nedoumice, nakon sinoćnjeg razgovora je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao svog kolegu Erdogana da hitno dođe u Moskvu.

Kako prenosi Ured za odnose s javnošću Kremlja, nakon što je sinoć obavljen telefonski razgovor između ruskog čelnika i turskog predsjednika, Putin je pozvao Erdogana da u narednim danima dođe u radni posjet Rusiji. Kremlj precizira da je Erdogan pozivnicu prihvatio.

“Putin je pozvao Erdogana u radni posjet Rusiji u narednim danima. Poziv je prihvaćen”, stoji na službenoj internetskoj stranici ureda ruskog predsjednika.

Važno je napomenuti da je telefonski razgovor održan na inicijativu turske strane.

Kako smo ranije objavili, Turska je pokrenula vojnu operaciju protiv sirijskih Kurda na sjeveroistoku Sirije. Ankara je odmah bila izložena oštrim kritikama Europske unije i Sjedinjenih Država. Istodobno, američke vlasti su odbile podržati sirijske Kurde, koje su prethodno aktivno podržavale i iskorištavale kao „topovsko meso“ u borbi protiv terorista „Islamske države“.

Što se tiče napada islamističkih milicija na američke vojnike koji su zakasnili s povlačenjem iz Kobanija, ovu vijest treba uzeti s rezervom.

Kasnije su se Amerikanci povukli, a na cesti iz Manbija prema Kobaniju su se sreli s konvojem sirijske vojke koji je se kretao prema Kobaniju.

Vladine snage su se kretale iz Manbija prema Kobaniju za obranu grada i državne granice, dok su se američke trupe povlačile prema jugu i dalje izvan granica Sirijske Arapske Republike.

VIDEO: „Susret“ SAA i američke vojske na cesti Manbij-Kobani

Možda u narednih nekoliko dana ne treba očekivati veće vojne akcije s turske strane, sve dok turski predsjednik Erdogan ne posjeti Moskvu i objasni svoje planove ruskom kolegi Vladimiru Putinu, na temelju čega će Rusija vjerojatno donijeti prikladne odluke za deeskalaciju sukoba, sigurno povlačenje američkih vojnika iz Sirije i iznijeti prijedlog za zaštitu interesa Turske i njenih južnih granica, ali i povratak kontrole Damaska nad cijelim sirijskim teritorijem, što su uvijek bili deklarirani ciljevi Moskve.

Operacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kominterna
4 godine prije

nema koristi …erdogan sluša jedino ulemu i tako ratuje doduše samo ono što mu odgovara a putina sluša samo zbog prodaje oružja a vidili smo na primjeru oborenog avijona kolika je to ljubav….erdogan razumije samo svirku katjushi

Arcibald Rajs
4 godine prije

Opasna sahovska partija! Ovo ce biti u rangu vracanja Krima u Rusiju, a posle ovoga nista vise nece biti isto.

kominterna
4 godine prije

erdogan se boji jedino turističkog lobija vidimo da je spreman ratovat zimi samo sa izbjegne poraze u turizmu….na tu kartu treba igrat

Duki
4 godine prije

A-ha !!Ajde sultančino na raport !Malo ti je prevelika kutlača ? Osvajanje?s kim ?
Pola ti je vojske sastavljeno od spašenih džihadista ISIL-a ,a druga polovica plaćenici😂
Zapovjedni-komandni kadar = 0 bodova
(Oni što vrijede su u prdekani 4 godine -od navodnog puča !😂😂!)
Imaš nova oružja (S400)? Jeli ti neko objasnio da ona bez Ruskih tehničara mogu poslužiti samo za branje maslina(sezona počinje)i pistacija !
Pa nije ni Vlado baš blesav ?A što misliš ??
🎊🎉🎉

Lucija
4 godine prije

“…telefonski razgovor održan na inicijativu turske strane.”

Taktičko podešavanje? Komplikacije s pobjeglim Isilovcima?
Turci su morali ovo napraviti…onaj status quo nije nikome odgovarao..osim onima što su drpali naftu.
Srećom, Erdu nije trebalo nagovarati…😊

Šatro
4 godine prije

Kud Putko okom – Erdo skokom … zar ne ?

Tbilisi
4 godine prije

Kao što sam rekao, Erdogan ulazi u igru. Putin će sad to riješiti u rukavicama (Trump se smije).

Majk Majers
4 godine prije

Ovaj put mu pokloni kravu, da napravi nered kako bog zapovida 😉

burt
4 godine prije

opet se u članku iznose dezinformacije da se izazove zabuna jer je situacija fluidna, tako i Trump tweeta gluposti o sankcijama Turskoj i zaštiti Kurda od strane Assada, znalo se unaprijed koja je tzv. zona turske sigurnosti i sada se vode borbe u toj zoni a uopće nije bilo predviđeno da SAA uđe u kurdsko-arapska područja izvan te zone, to što su Kurdi pozvali SAA u svoju zonu učinili su to na svoju ruku i time preuzeli rizik da izgube vlast na tom teritoriju jer im Assad i IRGC ne nude nikakve političke ustupke osim povratka u unitarnu Siriju a turska strana sigurno neće vratiti teritorij Assadu niti je to bilo predviđeno, znači da i ruska strana dezinformira javnost, za tursku stranu sad je najvažnije da potisnu SDF iz Ras al Ayna i spoje dva raštrkana dijela a najvažnije područje je Kobanija i zato turska vojska i FSA moraju potisnuti… Čitaj više »

sčlfrbvwehgvrewrgewrngfergerge
4 godine prije

nosferatu glumi kritičara Erdođanij ko i krempita i hor bečkihjewropskih dječaka……….čista gluma svih koji hazaribojsa koji glumi turkešu kritiziraju, taj odrađuje što je tama odlučila i ne može mu nitko ništa…………

Djakputnik
4 godine prije

Mali Sulejmane, da si se odmah tu stvorio da te navučem za uši!

samo tako
4 godine prije

… da sultan objasni planove sinova osmanlija u Siriji

Zvrk
4 godine prije

Ovi telefonski pozivi su svojevrsni anakronizam. Prije mi se čini da su komunicirali hologramima. Ili emotikonima preko VK-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI