Kremlj isključuje potencijalni sukob s Turskom u Siriji, ali osuđuje okupaciju

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdoğan
13 komentara

Svi se pitaju kakav je stav Rusije o turskoj invaziji na Siriju. Kao i uvijek, Moskva jednom komentira neki od događaja i više ne ponavlja izrečeni i ne mijenja stavove. Posljednji put je u intervjuu za tri televizijska kanala na arapskom jeziku ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je za Rusiju apsolutni prioritet odlazak ilegalnih trupa sa sirijskog teritorija i teritorijalni integritet Sirijske Arapske Republike, uz napore da se sukob u zemlji riješi političkim putem. Islamističke terorističke skupine moraju biti iskorijenjene i Sirija se mora vratiti u međunarodnu zajednicu i organizacije poput Arapske lige i drugih, gdje joj je članstvo suspendirano od početka agresije i islamističke pobune u zemlji 2011.

Kremlj isključuje potencijalni sukob s Turskom u Siriji: “Naš pristup se nije promijenio”

„Rusija je dosljedno podržavala proces političkog rješenja u Siriji i žestoko se protivila bilo kojim koracima koji bi mu potencijalno mogli naštetiti“, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov uoči turske operacije koja je u tijeku.

“Nema apsolutno ništa novo u vezi s ruskim pristupom ovom pitanju”, rekao je Peskov ruskim medijima, komentirajući razvoj na sjeveru Sirije, gdje su turske snage pokrenule ofenzivu na kurdske milicije koje drže to područje, a koje Ankara smatra teroristima.

Glasnogovornik ruskog predsjednika je rekao kako je od samog početka turske operacije „Izvor mira” Moskva isticala da su „sve radnje koje može ugroziti ili odugovlačiti proces političkog rješenja u Siriji i eskalirati napetosti apsolutno nepoželjne“.

Istovremeno je jasno poručio da Rusija “uopće ne uzima u obzir mogućnost potencijalnog vojnog sukoba s Turskom u Siriji”.

Peskov je rekao da dvije zemlje imaju bliske kontakte, diplomatske i vojne, koji pomažu da se izbjegne takav razvoj događaja.

Međutim, Moskva je također pojasnila kako ne odobrava planove Turske za okupaciju sirijskih gradova u sklopu svoje operacije. Rusko ministarstvo obrane odbacilo je u ponedjeljak izvješća da Rusija nema prigovora protiv napada Turske na kurdski grad Kobani.

Ta se vijest ranije pojavila u turskim medijima, pozivajući se na predsjednika Erdogana, kao i u Al-Jazeeri i zapadnim medijima poput The New York Timesa. Ali rusko ministarstvo je reklo da pitanje Kobanija “nije razmatrano s Turskom, a mediji izvješća ovih medija su lažna“.

Njegove riječi uslijedile su nakon vijesti da je uprava koju predvode Kurdi na sjeveru Sirije navodno postigla sporazum s Damaskom da se sirijske vladine trupe rasporede duž granice s Turskom. Sirijska vojska već se kretala prema granici, ulazeći u grad Manbij u sjevernom dijelu provincije Aleppo kasno u nedjelju, prema nekim izvješćima.

U nedjelju je tursko ministarstvo obrane tvrdilo kako su njihove trupe ušle 30 do 35 km na teritorij kojeg drže Kurdi, što je mnogo više od predložene sigurnosne zone od 30 km. Napredovanje Turske dovelo je do iseljavanja kurdskih civila s tog područja. Računa se da je do danas izbjeglo između 150 i 200 tisuća civila od sirijske granice s Turskom prema jugu.

Također je izviješteno da su Kurdi napustili kampove u kojima su držani zarobljeni teroristi „Islamske države“. Takav razvoj događaja izazvao je određenu zabrinutost u Moskvi, jer je predsjednik Vladimir Putin ranije upozoravao da bi turska ofenziva mogla pridonijeti ponovnom usponu ove terorističke organizacije.

U utrci za Manibij, kojeg je turski predsjednik Erdogan najavio kao cilj druge faze vojne kampanje operacije „Izvor mira“, pobjednik je sirijska vojska, koja je ušla u grad i čuva granice cijelog područja kojeg su ranije držali Kurdi.

Državna novinska agencija SANA objavila je vijest jučer, potvrdivši ranije snimke sirijskih trupa u tom području, koje su prvi put primijećene noću.

Potvrda dolazi nekoliko sati nakon što je Turska najavila kako je „Sirijska nacionalna vojska“, konglomerat islamističkih skupina koje se bore za Tursku, pokušali ući u grad nakon povlačenja milicija pod vodstvom Kurda.

“Uskoro ćemo provesti našu odluku o Manbiju. Kad Manbij bude evakuiran, nećemo ući tamo kao Turska. Naša braća Arapi, koji su pravi vlasnici tog teritorija, njihova plemena, vratit će se tamo. Naš je pristup osigurati tamo njihov povratak i sigurnost”, rekao je Erdogan novinarima, odjeven u uniformu u društvu ministra obrane Hulusija Akara.

Recep Tayyip Erdoğan - Hulusi Akar
FOTO: Turski predsjednik Erdogan i ministar obrane Hulusi Akar

Međutim, sada su u gradu sirijske snage i drže sve linije obrane šireg područja koje su im predale kurdske milicije.

U svim gradovima sjeveroistočne Sirije se sada vijore zastave Sirijske Arapske republike, čak i u Raqqi, bivšom prijestolnicom „kalifata“ i mjestom koje se smatralo sjedištem tvrdolinijaških frakcija sunitskih plemena. Hasaka, Qamishli, Ain Issa, Tabqa, Tal Tamar, Tal Hamis, sve veće vojne baze sirijske vojske i granični prijelaz s Irakom Al-Yarubiya su pod kontrolom vladinih snaga, koje se kreću i prema Kobaniju, kojeg, kao i Ras Al-Ain na granici s Turskom, još uvijek brane kurdske milicije. Turske milicije su uspjele zauzeti samo Tal Abyad i sela uz tursku granicu, te kroz pustinju prema jugu izbiti na prometnicu koja povezuje Tay Abyad i Raqqu i zapadne dijelove sjevera Sirije sa sjeveroistokom i granicom s Irakom.

Za kraj spomenimo da su jučer zabilježena jedan ili dva leta američkih vojnih zrakoplova C-130 Hercules, koji su, prema izvješćima medija, evakuirali američke vojnike i iz sirijskog ušli u irački zračni prostor. Potvrđeno je da su, osim francuskih, sjevernu Siriju napustili i britanski vojnici.

Većih sukoba, posebno u području Manbija, između protuskih islamističkih milicija i sirijske vojske nisu zabilježeni, iako je bilo sporadične razmjene pješačke vatre, ali bez ikakvih posljedica.

Koji će biti plan Erdogana do večeras i sljedećih nekoliko dana, vidjet ćemo. Manbij je vjerojatno izgubljen i turska vojska se neće usuditi napasti sirijske vladine snage, koje, između ostalog,  imaju podršku i Rusije i Irana, iako Moskva i Teheran tvrde kako sukoba s Turskom na sirijskom teritoriju neće biti. No, to obećanje ne vrijedi za islamističke skupine koje su samom promijenile ime, ali ne i ideologiju, koje će, ako napadnu vladine snage biti legitimna meta sirijskog i ruskog zrakoplovstva i proiranskih milicija.

C-130 HerculesOperacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prince of oil less dessert
4 godine prije

drugim riječima žrtvovali smo poslijednju crvenu zvijezdu skovanu u kominterninoj kuhinji i prepustili ih islamističkima koljačima koji su rat i počeli…sramota veča od američke

NE rusi
4 godine prije

Turska i Arapska alijansa

kominterna
4 godine prije

rusi i ameri se mogu iskupit jedino sa protutenkovskim i protuavionskim naoružanjem…sad vidimo da im ameri nisu dali ništa…odmah su znali da će ih žrtvovat

kominterna
4 godine prije

treba kini ko jedinom jakom a živom produktu kominterne dati dozvolu da počiste kurdistan i okolicu …

ad astra
4 godine prije

Bit će interesantno pratiti daljnju suradnju Turske i Rusije.

samo tako
4 godine prije

Sve strane vojske trebaju napustiti Siriju…. pa eto, francuzi i englezi kupe prnje. I mali korak je ipak korak

Max
4 godine prije

Pa neće Rusija ratovati protiv Turske ni obrnuto.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI