Erdogan: „Hej EU, probudi se ili ću vam poslati milijune izbjeglica“

Recep Tayyip Erdogan
12 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je Europu da ne kritizira najnoviji vojni upad njegove zemlje u Siriju, tvrdeći da bi mogao dopustiti milijunima izbjeglica da odu u Europsku uniju, ako on tako odluči.

U govoru pred zastupnicima svoje stranke AKP, Erdogan je upozorio da će biti posljedica ako Europa na tursku operaciju u Siriji bude gledala kao na invaziju.

“Hej EU, probudi se. Ponavljam opet: ako pokušate našu operaciju tamo definirati kao invaziju, naš je zadatak jednostavan: otvorit ćemo vrata i poslati vam 3,6 milijuna migranata“, rekao je turski predsjednik.

Prijetnja dolazi nakon što je odlazeći predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao da Ankara “mora prekinuti tekuću vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije”.

Kazao je da upad “neće uspjeti” i da Turska ne bi trebala očekivati europsku pomoć u stvaranju takozvane “sigurne zone”.

Turska je u srijedu pokrenula operaciju „Izvor mira“, kako bi stvorila “sigurnosnu zonu” na sirijskoj strani granice. To područje kontroliraju kurdske milicije koje podržavaju SAD, a koje Ankara doživljava kao teroriste.

Erdogan je tvrdio da su turske snage već ubile 109 “militanata” od početka operacije.

Američke su se snage povukle iz regije ranije ovog tjedna, što je izazvalo optužbe da je američki predsjednik Donald Trump izdao kurdske saveznike Washingtona. Zbog toga su vođe većinski kurdskih Sirijskih demokratskih snaga najavile su da bi se mogle obratiti Damasku i Moskvi, kako bi odvratile turski napad.

Operacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Preživeće kurdi…izgleda idu samo 30 km u dubinu Sirije.

Arcibald Rajs
4 godine prije

Drzi EU za jaja, sto bi se reklo…

netman
4 godine prije

Turci su poznati kao agresori i osvajaci, tako da to nista ne cudi…

Ana
4 godine prije

Kad sultan zagalami eunusi se kriju u misije rupe!

Toliko o Eu koja stiti, brani, hrani…..pljuc!

samo tako
4 godine prije

Eto sultane, a tko bi turistički izlet nazvao invaziom ?

Max
4 godine prije

Netko u Europi treba reći stari vodi is ih kući. Ali takvih nema.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI