Teroristi “kalifata” se vraćaju – Europa strahuje zbog Kosova

Pobunjenici i teroristi u Siriji
73 komentara

Kraj “kalifata”, kao što je poznato, ne znači i kraj ISIL-a i ove perverzne ideologije islama. No, uništenje teritorija kojeg je ISIL držao u Siriji i Iraku otvara mnoga sigurnosna pitanja.

Konkretno, postoji veliki rizik da će se u obrnutom smjeru aktivirati “autoput džihada”, od južnog dijela Turske, dokle su mnogi fundamentalisti doputovali 2012. godine da bi stigli do Sirije i Iraka, sada natrag prema Europi. Stoga se ozbiljno riskira mogućnost ponovnog izbijanja fenomena islamskog terorizma na Starom kontinentu.

Strahovi povezani s Kosovom

Zbog svoje geografske blizine i povijesnih i političkih posebnosti, Kosovo je ključno u ovoj priči. Iako se kao poligon za slanje stranih boraca u redove terorističkih skupina voli spominjati BiH, to nije istina, ili barem ne u onoj mjeri kako se prikazuje.

Točno je da je samo u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, od početka dvadeset i prvog stoljeća izgrađeno više od 100 novih džamija i više od 70 islamskih kulturnih centara, sve sa sredstvima petromonarhija Arapskog poluotoka, što je dozvolila i Albanija, ali  se u sigurnosnim službama strahuje da bi Kosovo, mala samoproglašena NATO država nastala 2008. nakon jednostranog proglašenja neovisnosti od Srbije, mogla biti svojevrsni “most” islamističkog terorizma u Europi. Kosovo je veličine osrednje europske pokrajine, nema jake institucije ni sigurnosne snage dovoljno obučene za suočavanje s islamističkim militantnim skupinama.

Osim toga, Saudijska Arabija je uložila ogromna sredstva kako bi lokalnim muslimanima nametnula svoju verziju islama, vrlo blisku onoj koju je ISIL propagirao u pokojnom kalifatu.

Borci Kalifata Isil po zemljama 2015
FOTO – Neažurirani podaci o broju stranih boraca kalifata na njegovom vrhuncu 2015.

Jedan aspekt koji je možda čak i ozbiljniji je činjenica da je na nešto manje od dva milijuna stanovnika Kosovo je dalo više od 350 stranih boraca ISIL-u, što je najveći postotak o odnosu na broj stanovnika. Srazmjerno broju građana, samo Tunis ima veći postotak stranih boraca u redovima “kalifata”.

Među njima ima i onih koji su ubijeni ili zarobljeni tijekom višemjesečnih borbi Sirijaca, Iračana i Kurda protiv “kalifata”, ali ima i onih koji su spremni za povratak.

Njihov povratak na Kosovo znači povratak u život u teško kontrolirane uvjete samo nekoliko koraka do srca Europe, što budi strahove u zemljama s jakom albanskom dijasporom. Tome treba dodati da islamizam sve više prožima stanovništvo Kosova, prije svega zato što su institucije koje su gradili priština i NATO vrlo krhke i ne samo da ne uspijevaju obuzdati terorističke skupine, nego je korupcija ponekad toliko visoka da je gotovo kao utopija izgleda mogućnost djelovanja Prištine u suzbijanju fenomena islamskog ekstremizma i fundamentalizma.

Osim toga, gospodarstvo Kosova je praktično u kolapsu i mnogi mladi u ekstremističkoj ideologiji ili pripadanju skupinama islamističkih korijena vide jedinu pravu alternativu životu u kojem nemaju nikakvih izgleda za uspjeh.

Drugo, uz gore opisane elemente je na Kosovu sve više džamija ili kulturnih instituta financiraju Saudijska Arabija, Turska i Katar. Istina je da između Saudijaca i dueta kojeg su osnovali Ankara i Doha traje svojevrsni derbi u borbi za kulturni utjecaj u malom balkanskom entitetu. Dok Saudijska Arabija širi vehabizam, Katar i Turska pokušavaju ljudima približiti ideje Muslimanskog bratstva. U oba slučaja govorimo o najradikalnijem islamu koji je na Kosovu našao plodno tlo.

Međutim, Europski parlament želi liberalizaciju viznog režima

Umjesto da politički intervenira na Kosovu, da podsjeti Prištinu na dužnost provođenja sigurnosnih planova nakon pružene potpore, čija se dobrota iz očiglednih razloga sada dovodi u pitanje, SAD i Europa kroz Bruxelles riskira da oslabi kosovske granične kontrole. Osobito se misli na sporazum s Kosovom kojem je cilj liberalizacija viznog režima. Projekt već vidi odobrenje Europskog parlamenta i važan je korak za Europu, ali i veliki “propust” kojeg mnogi u Bruxellesu i Strasbourgu kao da ne žele vidjeti.

U ovoj povijesnoj fazi, ako ništa drugo, Europa mora ojačati sigurnost na Kosovu i spriječiti potencijalne teroriste da imaju slobodu kretanja na Starom kontinentu. Drugo, europske institucije bi se u odnosu s Prištinom trebale usredotočiti sve što će ukloniti plodno tlo širenje radikalnog islama, inače će Kosovo zauvijek ostati “crna rupa” u srcu Balkana.

Neke vlade su već naznačile da namjeravaju blokirati projekt liberalizacije viznog režima s Kosovom. Od Njemačke do Francuske, prolazeći kroz Španjolsku, koja ne priznaje neovisnost Prištine, te Italije, brojne europske zemlje se protive projektu kojem je cilj lakše izdavanje viza za građane Kosova.

No, Bruxelles ni ovdje ne vodi računa o ostatku zemalja Zapadnog Balkana, baš kao što je slučaj s ilegalnim migrantima. Važno je blindirati granice Europske unije, ili samo Schengenskog prostora, a ostali neka se s problemima nose kako znaju.

CIAISILIslamska državaKalifatkosovoTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
5 godine prije

Vračaju se,znači sve ide po planu !

Alanis
5 godine prije

To su nama naši političari dali – svjesno.

Alen
5 godine prije

Brisel se blindira a hoce da ukine vize kosovu da lakse dodju tamo ?
Brisel ne vodi racuna o izbjeglicama na balkanu a eno jedni dolaze drugi odose za evropu ? Uhodano sve u milimetar.
Nermine ?

Crni žutokljunac
5 godine prije

Šta bi ?

AJeTo
5 godine prije

Nije problem gradnja dzamija, nego ono sto se u njima poucava. Vrag je u detaljima. Hrvatska nije na ljestvici, a do BiH se ide biciklom uz meke granice.

pingpong
5 godine prije

ne pisi pizd@rije !

Toso
5 godine prije

Sta bi se dogodilo ako se Srbi skine s lanca ne fali dosta???

Davor
5 godine prije

EU će namjerno dati liberalniji vizni režim . Oni znaju za tzv. prijetnje đihadista. Njima oni trebaju da uvedu sukobe u EU i uvedu totalitarni režim. Svjesni su da im vlast izmiče iz ruku zbog toga što su narodi počeli shvaćati tko ih vodi , ali i želje za promjenom neposredne demokracije u praksi koja je moguća pojavom kompjutera i programa. Dovođenjem đihadista i emigranata želi se stvoriti sukob te mogućnosti da ih se zamjeni sa njima. Pošto đihadisti i emigranti još nisu sazrijeti i ne djele kulturološke sličnosti sa Europom vladari žele dobiti na vremenu da se što prije robotizira , da nisu više nije potreban varijabilni kapital. Kada to ostvare onda će i migrante i đihadiste likvidirati. Oni su piuni koji će biti žrtvovani u likvidaciji stanovništva ne samo Europe već i cijelog Svijeta u kojem imaju utjecaja. Pretpostavljam da je taj plan bio puno prije u izradi,… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Što se tiče džamija, ako ima vjernika, neka se grade. Ali ,….ali…. nema imama iz Saudijske Arabije i gradit će ih zemlje gdje se grade. kao Austrija ili Rusija. Propovijedi na domaćem jeziku u Austriji na njemačkom, a Rusiji ovisno o republici i nema imama koji su se školovali u vehabijskim instituima u Rijadu. Usput, mislim da Rusi , koji imaju najveće džamije i najveću slobodu u tom smislu, redovito na molitvama imaju jednog FSB muslimana vjernika, onako , da se nađe.U Austriji se mora propovijedati na njemačkom , odnedavno, a dio molitve koji mora na arapskom, onaj iz Kur’ana, to je na arapskom. Lako je to kontrolirati čak i da ih je 1000 u BiH ili na Kosovu ili bilo gdje..

Bruno
5 godine prije

Vraćaju se borci za demokraciju? Šta se žale političari europskih zemalja? Pa to su njihovi borci za socijalnu pravdu i demokraciju u Siriji, Iraku i drugdje. Sad će svi na socijalu u Njemačku i drugdje u Europi.

Mölltaler
5 godine prije

Zanimljivo je da iz Bosne ili Kosova ima više boraca isil-a nego iz npr. Bangladeša iako tamo živi 100x više muslimana.

Satir und wasser
5 godine prije

Rekao je trumpeto da EU mora primiti umjerene glavosjece nazad….a lik ne moze smisliti mirne meksikance…

Zvrk
5 godine prije

Da prostim ali nije mi niti malo žao Europe. Bili su im borci za demokraciju kad je trebalo i za istu svrhu su uzgajani.
Znate onu: tko sije vjetar, žanje oluju.

ZЪVЪNIMRЪ
5 godine prije

po ovoj listi jedino je hrvatsko-ugarsko kraljevstvo uspjelo ostat čistokrvno

eks
5 godine prije

Potpuno je zapostavljeno šta se dogadja u Sandžaku, a to je jedan od punktova ISIL-a u Evropi. Danas sam se šokirao kada sam pročitao jedan članak u mediju “Sandžak Press” iz Novog pazara, gde se regularna vojska Sirije (SAA) i njeni saveznici naslovljavaju kao teroristi u Siriji . Oni, koji poznaju situaciju u Novom Pazaru, znaju da je predvodnik ideologije ISIL-a Sulejman Ugljanin . Amerikenjci “pakuju” Srbiji novo zlo .

Spacevoodoo
5 godine prije

Zna se kako su u Siriji pod kontrolom CIA-e bili plaćani od 400 $ pa na više . . . svi su evidentirani i zna se točno di su i na Kosovo nemogu doć bez znanja CIA-e . . . sve ostalo su priče za malu dicu, a naročito priče koje EU priča . . .

kum
5 godine prije

Zašto bi Europa strahovala,pa ona ih je i slala u Siriju i Irak kao demokratske aktiviste.

mmj
5 godine prije

Od progresivnog portala na pocetku, postajete i vi lagano portal jednoumlja, samo s druge strane spektra. U 365 dana, 364 pisu se hvalospjevi Rusiji, jedni se uporno dizu u nebesa, a drugi ocrnjuju na svakom koraku. Nisu meni Kosovari 3 puta u 2 rata sve srusili i zapalili u Gorazdu, nego komsije Srbi. I opet halalim, ne mogu oni srusiti, koliko ja mogu izgraditi. Ili ovo o dzamijama. Tacno je?! Po cemu? Jel imate neki izvor? Nisam vjernik, al razmisljam LOGICNO. Ako od dolaska Turaka do danas broj dzamija varira uglavnom oko broja 100, 1660.(106-117 dzamija, Celebija), 1898.(108, KuK Chroniken), 1996. (83, od toga vise od 70 teze ili lakse ostecenih u granatiranju, Zavod za Urbanizaciju Grada Sarajeva), i od 96.e su izdali ukupno 47 gradjevinskih dozvola za vjerske objekte, ne u gradu, nego u Kantonu Sarajevo. A po vasoj LOGICI ih ima samo u gradu skoro 200?? To bi… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

Zašto Kosovo da bude problem, zašto BiH da bude problem;Francuska je daleko veći problem,sam grad Brisel ima paradžemate u koje Policija ne smije da zalazi;zašto je problem vizna liberalizacija građanima Srbije rodom sa Kosova i Metohije kada se u EU legalno i bez problema vraćaju svi teroristi i AlKaide i AlNusre i ISILakoji su građani EU, čak raširenih ruku primaju i teroriste koji su iz desetih zemalja pa čak i ne znju koliko ih je i gdje su…. Odjednom problem Srbija ili BiH ili CrnaGora sa svojih ni hiljadu terorista, apsolutna glupost!!!!!

Tom
5 godine prije

Sve ih treba poslat u norvesku stoltenbergu da mu se naje.u keve a imaju i kurseve za skidanje sa dzihadizma

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

NATO je zato i stvorio Kosovo, da stvori izvor stalnih tenzija i time opravda svoje postojanje i prisustvo uregiji.

Fatih
5 godine prije

BOG-ALLAH NE PRIMA U NATO.
BOG’ALLAH NIJE U SAVEZU SA SOTONOM!!!

Fatih
5 godine prije

DOBRO DOSLI EVROPEJCI……??????

Lurker
5 godine prije

Da li ima u ekipi na portalu koji musliman po vjeri koji bi bio dobar da pripadnicima drugih religija objasni razliku izmedju onoga sto promoviraju muslimanska braca i saudijske vehabije?
Svugdje gdje citam tvrdi se da je rijec o extremu u oba slucaja, a ekipa se uredno kolje sve u 16 (do te mjere da traze pomoc od amera kad god mogu a ne vole ih bas previse)?

Ivan S
5 godine prije

Nije Kosovo problem! Nego albanci koji su bili u zapadnoj europi i potjerani su iz tih država jer nisu željeli biti normalni građani tih država gdje su boravili, ti su likovi otišli se borit za ISIL. Samo zato što im je država porijekla Kosovo ne znači da je leglo ISIL-a na Kosovu, po toj paraleli onda ISIL ima svoju državu u Belgiji jer kvart Molenbeek je više Isiovaca i terorista iznjedrio nego cijela Europa pa se o glavnom gradu EU ne piše kao o rasadniku terorista iako je dokazano da tamo žive i uživaju svu blagodat Belgijske države.

Mar
5 godine prije

NATO je tamo da stiti svoju investiciju, to jest, heroin, kokain i dzihadiste

Rotor
5 godine prije

Kosovo može da postane problem ako to EU želi i ništa ne čini da ga prevenira. Poplave nas plave dok ne zasučemo rukave i ne uredimo riječna korita. Epidemije nas napadaju dok sprovedemo sanacije, vakcinacije i slično. Najezda komaraca i skakavaca nas mori dok ne izvršimo avio prskanje itd itd. Dakle, Kosovo samo po sebi nije problem nego nego je problem IGNORIRANJE PROBLEMA. Pametni narodi spriječe, a oni manje pametni liječe. Što se mene tiče ja bih oformio agenciju za transport terorista u EU, jer traže pa neka i gledaju, odnosno neka se ‘liječi’ ko ne želi da spriječi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI