Prijavljene eksplozije dok iračka šiitska milicija gađa američki vojni konvoj blizu granice sa Kuvajtom

Americki konvoj
12 komentara

Eksplozija je potresla konvoj koji je prevozio američku vojnu opremu u Iraku blizu granice s Kuvajtom, kažu iračke službe bezbjednosti, koje kažu da šiitska milicijska grupa stoji iza napada.

Eksplozija je, kako se izvještava, ciljala konvoj u blizini prelaza Jraischan na granici Irak – Kuvajt kasno u ponedeljak, nakon što je milicijska grupa prokrijumčarila eksplozivnu napravu u to područje, javio je Reuters pozivajući se na izvore bezbjednosti.

Iračka vojska kasnije je negirala da je došlo do bilo kakvog napada, dok se američka ambasada u Kuvajtu suzdržala od potvrđivanja incidenta, rekavši da će to istražiti.

Na društvenim mrežama kruže snimci kojima se želi prikazati trenutak napada. Lokalne novine su izvijestile da je milicijska grupa Ashab al-Kahaf preuzela odgovornost za napad.

Još nije objavljeno da li je bilo žrtava, a nije poznato da li je u konvoju bilo američkih vojnika.

Konvoji se rutinski pune vojnom opremom na prelazu Jraischan i često ih čuvaju strani izvođači angažovani od strane Pentagona, rekli su bezbjednosni izvori, mada nije jasno da li je neko bio prisutan u trenutku napada.

Navedeni napad dogodio se manje od mjesec dana nakon bombardovanja konvoja krajem jula, u komesu gađani „irački kamioni koji su prevozili logističku podršku američkih snaga“ sa dvije eksplozivne naprave, javlja novinska agencija Anadolu. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za tu operaciju, koja je jedna u nizu sličnih udara na logističke konvoje u regionu.

Neprekidno američko prisustvo blizu prelaza Jraischan našlo se pod vatrom nekih iračkih poslanika, a Badr Al-Ziyadi, član Odbora za bezbjednost i odbranu parlamenta, insistira na tome da američka kontrola granice predstavlja kršenje suvereniteta zemlje.

Prošlog mjeseca, komitet je rekao da će preispitati situaciju i razmotriti vraćanje oblasti pod kontrolu savezne vlade.

Iračko protivljenje prisustvu američkih snaga poraslo je nakon ubistva, dirigovanog iz Washington,iranskog generala Kassema Soleimanija u zemlji. Od tada, američke snage su se povukle iz najmanje tri velike baze, ostavivši u zemlji oko 5.200 američkih vojnika, koji i dalje podržavaju iračku vojsku.

eksplozijairanKuvajtsiitska milicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komentator
3 godine prije

Samo neka iračani raketiraju te USAnija demone

nekoime
3 godine prije

Sram bilo Iračane, htjeli bi kontrolu u vlastitoj zemlji, umjesto da prihvate demokraciju koju im Amerika širokogrudno isporučuje.

enkol
3 godine prije

I Rusija

Russia explosion: Huge blast rips through gas station in Volgograd, injuring at least 13

Max
3 godine prije

Da nije možds eksplodirao amonijev nitrat? ili je možda u pitanju odmazda Koja je Najavljena kao duga i bolna.

Šule
3 godine prije

Ništa se nije desilo a pogotovo da netko smije napast Američke vojnike-to bi bilo poravnanje svega što hoda po pustinji.samo mali incident između vozača i krijumčara je bio a ostalo su gluposti jer milicije šita nesmiju ni privirit blizu baza..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI