Teroristi u Idlibu oborili drugi sirijski helikopter – To su mogli samo s turskim sustavima

Srušeni sirijski helikopter
61 komentar

U ruralnom području zapadno od Aleppa u blizini grada Uram Al-Kubri jučer je oboren helikopter sirijskih vladinih snaga, izvijestili su turski državni mediji.

Al-Jazeera je emitirala snimke oborenog helikoptera sirijskih zračnih snaga, a kasnije i mjesto pada.

VIDEO: Trenutak obaranja sirijskog helikoptera

Ranije ovog tjedna je jugozapadno od grada Sarmina u provinciji Idlib oboren helikopter sirijskog ratnog zrakoplovstva Mi-17. Borbeni helikopter se zapalilo u zraku i pao na teritorij kojeg kontroliraju teroristi na području sela Kminas. Posada helikoptera u kojem je bio i brigadni general sirijske vojske je poginula.

Jučer je oboren još jedan helikopter, gotovo na isti način, odnosno u trenutku dok je letio iznad područja u kojem su koncentrirane turske snage i rezerve islamističkih militanata za borbe u zapadnom dijelu Aleppa.

Navodno su i ovaj put u pogođenom helikopteru poginula sva tri člana posade.

VIDEO: Mjesto pada oborenog helikoptera

Neposredno nakon obaranja helikoptera su teroristi krenuli u protunapad i uspjeli ratiti nadzor nad dva punkta u zapadnom Aleppu.

Prema izvješćima iz zapadnog Aleppa, teroristi su, nakon brzog protunapada u blizini strateške baze 46. pukovnije sirijske vojske, zauzeli Talat Qurtabu i Abu Salim.

U izvještajima se navodi da sirijska vojska nije u potpunosti osigurala ta područja prije protuofenzive terorista, odakle se povukla jučer u rano poslijepodne.

Slično napadu na Nairab ranije ovog tjedna, prije pokretanja operacije su teroristi, podržani od strane Turske, oborili sirijski vojni helikopter u zapadnom Aleppu.

Navodno „nije jasno odakle terorističkim skupinama laki protuzračni prijenosni sustavi“, ali prema nekim izvorima im ih je isporučila turska vojska, uz potvrđene isporuke veće količine protuoklopnih sustava i projektila.

No, usprkos ovom gubitku, snake Damaska su jučer ostvarile glavni cilj i oslobodile su bazu 46. pukovnije sirijske vojske, koju su teroristi držali još od 2012. Ova je baza bila važno uporište raznih terorističkih organizacija za njihove napade na grad Aleppo i južna gradska područja, posebno na grad Hader, koje godinama brane iranske i snage Hezbollaha.

Nakon žestoke borbe protiv terorista podržanih od turske vojske, snage Damaska su u petak u zoru oslobodile su bazu 46. pukovnije, koja se nalazi 12 kilometara zapadno od Aleppa, što je morao potvrditi i propagandni izvor sirijskih militanata SOHR iz Londona. U toj bazi su bile su turske snage, ali se u četvrtak nisu bile povukle, što znači da je sirijska vojska okružila bazu i spočetka nije bilo jasno je li Turcima otvorila koridor za prolaska zapadno prema Idlibu ili ih drži u okruženju, a objavljene su fotografije sirijskih vojnika u bazi.

No, to je manje važno. Ono na što treba obratiti pozornost su sustavi MANPAD koje je Turska gotovo sigurno isporučila teroristima, što je s obzirom na prevlast Al-Qaede u Idlibu potpuno bezuman čin. Nakon dva oborena helikoptera i šest časnika zrakoplovstva koji su nepotrebno izgubili živote u samo tjedan dana, sirijska vojska će promijeniti način djelovanja i preleta nad Idlibom. No, tko može jamčiti da će teroristi ove sustave koristiti samo protiv sirijskih helikoptera?

MANPADSMi-17SAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Pojedinim Sirijskim oficirima uvijek hvali vremena da utvrde položaje, nikada dovoljno da ih spreči u bježaniji.
E sada…šta dalje;Erdogan je očito manito krenuo i doveo sebe u ćorsokak, nije ispoštovao niti jedan dogovor a gura kao jazavac.

Lucija
4 godine prije

Da, 80% vjerojatno da im je to Turska dala…pa dobro, ima raketica a i avionskih bombi koje dolaze s velike visine…

A sad nešto, – očekivala sam tekst na tu temu, pa ništa. Jedva pronašla na Go…
S- 400 iz ruske baze u Siriji sprašio suvremeni izraelski projektil:
Bulgariamulitary, prema Avia:

“Having tested its innovative missile two days ago, Israel completely forgot about safety measures and issued to the Russian S-400s, as well as the Container radar, both stationed at the Khmeimim airbase.

According to sources, the latest missile launch took place from the area of ​​the Israeli city of Palmahim, which is located just 400 kilometers from the Khmeimim air base, which suggests that the Russian S-400 radars successfully detected the target, and the operators could work out its destruction, including electronic”.
02.02.2020.

Suze Roni
4 godine prije

Jucer i nocas su Rusi rokali puno ciljeva uz tursku granicu.Pretpostavka je da tu bilo i konvoja sa oruzjem koji su isli prema teroristima. Pozivanjem NATO u pomoc teroristima, Erdogan je naljutio Ruse koji su odlucni da rasture teroriste. Nakon rusenja helikoptera MANPADS-ima, jos je jedan potez direktne turske potpore teroristima.

Juxel
4 godine prije

Ovo vise nije igra skrivenih karata. Na stolu su nove mape. Nakon sto je ucestvovao u slabljenju zemalja koje bi mogle postati opasnost po Izrael , Erdo ( prepoznat kao ” kukavicije jaje islamskog svijeta ” ) nastoji svim silama dovrsiti zapoceti posao . Ovaj Zidov ( tragedija da ga podrzavaju muslimani ) , u konacnici, ima za cilj i razbijanje ( neke predaje govore na deset drzavica ) R Turske. Trositi rijeci o idiotima ( cio-vehabijskim askerima ) u sluzbi promocije i stvaranja Velikog Izraela je suvisno.

Zoran
4 godine prije

SAA provode operaciju zajedno sa SDF-om na sjeverozapadu provincije Alepo i oslobađaju Haiyan, Hariyan, Anadan, Kabtian Jebel i druga naselja u sjeveroistočnim selima provincije Aleppo. Cilj je osigurati sigurnost grada Aleppa sa zapada i sastati se sa jedinicama koje napreduju s juga. Pridružit će im se Afrinine oslobodilačke snage.

cool
4 godine prije

Jednostavno ih treba zasuti Toshovima i Kalibrima dan i noć ili već s čim? , nikako opkoljavanje Turskih postrojbi već protjerati ili sravniti, kad – tada će “morati” doći do ovog htjeli oni ili ne?, to se znalo od prvog dana sklapanja bilo kakvih ugovora koji su i onako bili na dobivanju vremena, to se znalo. Tek onda “možda” može diplomacija “smiriti” situaciju ma što god to značilo? Ovako gubi vrijeme i ljudstvo koje bi i onako izgubili , da li pod sitno ili veliko, ne bitno ali su izgubili. Brzina i veličina logistike se razumije sama po sebi, tehnike i sredstava imaju. Čudim se i Rusima koji su išli poslovati za 25 milijardi E jer je to sitno za jednu veliku državu bez obzira na prihod i bitnu cijenu Bospora koji će i onako u bližoj ili daljnjoj budućnosti biti veliki subjekt u objektu koji se jedino može riješiti… Čitaj više »

Jack
4 godine prije

Kako je sad moguce da nato oruzje moze rusiti ruske helikoptere?Nakon milijun tekstova o nepobjedivosti i nedodirljivosti putinovog oruzja,turci doturili par komada nato pzo lakih sistema kozojebima i ovi ih ruse ko glinene golubove.Toliko o zabrani leta iznad sirije, koju putin moze uvesti kad god pozeli,moze ali na nacin da zabrani svojim pilotima da lete,toliko o sakrivanju izraelskih aviona iza civilnih aviona,toliko o svemogucem S 300,400 500 ….
Dakle da rezimiramo,par lakih Pzo sistema Nato proizvodnje,trulog zapada,u rukama nepismenih i neobucenih talibana uvodi zabranu leta iznad Idliba.

fićo
4 godine prije

A šta će biti ako sukob sa Rusijom eskalira,a Turci već spremni za s400?To bi bila ironija sudbine,da se uverimo u kvalitet izvikanih raketa na ruskim avionima.

Mölltaler
4 godine prije

Nisu mi baš jasni ni ti sirijci. Ko da ništa nisu naučili u 9 godina rata. Lete iznad teritorija pod kontrolom terorista kao da su na turističkom razgledavanju. Sruše im jedan helikopter i oni opet lete ko turisti. I to još general u helikopteru. Pa koliko glup možeš biti.

Ivo
4 godine prije

Turcima ovo nije trebalo, samo nepotrebno antagoniziraju ruse. Od jutros ruska avijacija provodi neprekidne zračne udare po terorističkim bazama neposredno uz tursku granicu, a SAA je otvorila frontu na sjeveru i zarvara kotao zapadno od Aleppa. Izgleda da su tu u koordinaciji s kurdima.
Sirijci će sad valjda biti oprezniji sa korištenjem helikoptera, ali istovremeno bi trebalo da počnu konkretnije udarati po erdinim askerima, koji su i srušili ove helikoptere, nema šanse da bi davali MANPADse ovoj stoci koja bi idući dan gađala njih.

Trubadur
4 godine prije

Nebih se upuštao u veče filozofiranje, pošto vidim, da je na portalu sve više izuzetno mudrih ali samo jedna sitnica…. Davati napredne PVO sisteme teroristima, je krajnje glupo i neodgovorno … Brzo se može pretvoriti helikopter iznad Idliba u avion iznad Amsterdama….

Max
4 godine prije

Teroristima će ti projektili ostati u zalihama and će njima rušiti i druge civilne i vojne letjelice a ne samo Sirijske . Sirijska vojsks n na poćetku rata kad je bila u nezavidnom položaju nije gubila ovoliko helikoptera a teroristi sad odjednom obaraju?! što znači da imaju pomoć ili to čini netko umjesto njih. Možda Turski specijalci?

xxx
4 godine prije

tako i treba kad pijani rusi nisu za nista drugo. jer kad je oboren njihov avion a pogotovu prije a i sada helikopteri po turskoj trebali su reci turcima, padne li jos jedan mi saljemo “strele” kurdima ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI