OČAJ I BEZUMLJE – Turska je Al-Qaidu opskrbila sustavima „Stinger“

Manpads
79 komentara

Pokušaj obaranja ruskog bombardera Su-24 tijekom bitki za selo Nairab u sirijskoj provinciji Idlib 20. veljače navodno su proveli turski vojnici, a ne islamistički militanti koje podržava Ankara.

Videozapis koji potvrđuje ovu verziju pojavio se na internetu dan poslije, 21. veljače. Naime, novinska agencija A24 “sirijske oružane oporbe” objavila je videozapis militanata proturskog “Nacionalnog oslobodilačkog fronta” tijekom napada na Nairab. I dok su snimali teroriste u pripremi za napad koji je po njih završio katastrofom, kamera je uhvatila i lansiranje projektila iz MANPAD sustava Stinger s kojim su pokušali oboriti ruski zrakoplov.

VIDEO: A24 prenosi detalje napada na Nairab


Prvo lansiranje rakete sa Stinger  se vidi na od 1:54′, a drugo na od 7:35′.

Na snimci se jasno vidi da lansiranje rakete iz sustava MANPADS FIM-92 Stinger provode muškarca u turskoj vojnoj odori. To samo po sebi ne može biti dokaz umiješanosti turske vojske, budući da Ankara militantima masovno isporučuje vojnu opremu.

Međutim, kasnije je korisnik Twittera Samir@obretix uspio pronaći mjesto lansiranja rakete, za koje se ispostavilo da je zgrada na teritoriju novoizgrađenog turskog „promatračkog mjesta“ na cesti između grada Idliba i sela Kminas.

Uspoređujući ostale geolokacije koje je obrađivao, ovaj korisnik daje vrlo precizne podatke o kretanju i položaju ne samo trupa, već i jedinica vojne opreme turske vojske i islamističkih militanata u Idlibu.

Ruski mediji i takozvana „blogosfera“ su s ogorčenjem primili ovu vijest, koja mnoge u Rusiji podsjeća na isporuke istih sustava mudžahedinima u Afganistanu, nakon čega je Crvena armija počela gotovo na dnevnoj bazi gubila helikoptere i posade diljem Afganistana, a mnogi vjeruju da je to promijenilo ravnotežu snaga u afganistanskom sukobu.

Moskva, koja inje komentirala ovaj slučaj, obzirom da je Su-24 uspješno izbjegao napad, uzela je u obzir ovaj turski potez, što se vidjelo iz napada tog dana, ali i onih koji su uslijedili kasnije i nepopustljivosti Vladimira Putina u pregovorima s turskim predsjednikom Erdoganom.

Sudeći prema videu agencije A24, ruski bombarder Su-24 nadlijeće teritorij te turske “osmatračnice”, nakon uzvika “Allahu akbar” se lansira još jedna raketa iz MANPAD sustava. Oba su pokušaja obaranja bombardera Su-24 bila bezuspješna, ali to ne umanjuje značaj napada.

FOTO: Dva kadra iz gore objavljene snimke

Turska pomaže teroriste
Turska pomaže teroriste

U istom se videu vidi upotreba turskog sustava topničkog navođenja kojeg Turci koriste na liniji fronta zajedno sa sustavima elektroničkog ratovanja KORAL turske kompanije Aselsan koja proizvodi elektroničke sustave za oružane snage Turske.

Također se u nekoliko kadrova može vidjeti kako turska vojska zapovijeda odjelima islamističkih boraca, opet na povike posljednjeg „Allahu akbar“.

Kako izvještavaju mediji, što se vidi i po objavljenim snimkama, militanti proturskog “Nacionalnog oslobodilačkog fronta” se rame uz rame bore s teroristima organizacije Hayat Tahrir Al-Sham u kojoj vodeću ulogu imaju teroristi „bivšeg“ Al-Nusra Fronta.

U borbama protiv sirijskih snaga tijekom bitke za selo Nairab 20. veljače je dokazano korišten sustav FIM-92 Stinger, ali je pilot ruskog zrakoplova Su-24 uspio manevrirati i projektil je prošao pored njega.

MANPAD sustavi Stinger su prilično učinkovito sredstvo u borbi protiv zračnih ciljeva, a sada je potvrđeno da ih imaju i teroristi u Idlibu. Prema ruskim medijima, koji se pozivaju na izvore u vojsci, protuavionski sustavi su iz skladišta turske vojske isporučeni teroristima početkom veljače, a već su 11. i 14. veljače s njima oborena dva helikoptera sirijskih zračnih snaga.

Posade oba sirijska vojna helikoptera Mi-17 su ubijene, a izgorjela tijela su pred očima turskih vojnika islamistički militanti kasnije razvlačili po seoskim putevima.

Odluka Ankare da terorističke skupine u Idlibu opskrbi prijenosnim protuzračnim sustavima graniči sa zdravim razumom, jer nitko ne može jamčiti da sirijski ogranak Al-Qaide sutra neće oboriti civilni zrakoplov u trenutku polijetanja u najbližoj zračnoj luci, možda čak u Ankari ili Istanbulu.

U ruskoj zračnoj bazi Hmeymim su 20. veljače podignuti bombarderi Su-24. Ruska zračna skupina izvela je niz masovnih napada na militante na periferiji Nairaba, gdje je uništila živu silu, njihovu opremu i položaje turske artiljerije. Odmah nakon zračnih napada su trupe Bashara Al-Assada pokrenule žestoki protunapad u kojem su uništile i protjerale neprijatelja iz Nairaba, ponovo uzevši selo pod punu punu kontrolu.

Twitter / Obretix

MANPADSsirijaTeroristiturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Izvor Twitter , joj nermine kralj si !

Pedro del negro😎
4 godine prije

Kao što rekoh luđak s Bospora …. vrlo opasan presedan ako al- qaida ima stinger u tom slučaju je svaki putnički avion u smrtnoj opasnosti !!! BUDALA 😡😒

Pero
4 godine prije

Taj opsjednuti erdoan stvarno.siromah nije normalan, njega je sotona preuzela cjelog.
Gdje ces ratovati sa nazovimo najacom vojskom svjeta i to van svoje drzave.
Zali Boze jadnih vojnika.

Istrazuj
4 godine prije

“…nitko ne može jamčiti da sirijski ogranak Al-Qaide sutra neće oboriti civilni zrakoplov u trenutku polijetanja u najbližoj zračnoj luci, možda čak u Ankari ili Istanbulu…” . Eh… Pa nisu jamcili ni kad su cionisti u vidu MOSAD/CIA dijelili te sisteme po Avganistanu, uz sjemena heroinskog maka… Ta ne brinu se ciosi za civile po svijetu, a ponajmanje za obicne Turke. Isto kao i njihov zidovski/dönmeh “predsjednik”… Sutra da se sva Turska spali, a da Izrael dobije par kilometara u Siriji “predsjednik” dönmeh – odmah bi potpisao. … Najotrovnije je sto je ta mrcina cionisticka, pocistila i u vojsci i u policiji sve vodece pozicije (koje su bile kontra Izraela), a postavila svoje dönmeh “islamiste”… Tako da uopste nije NEuobicajeno vidjeti tursku vojsku/policiju kako se deru (kao idioti vehabijski) pozivajuci “tekbire”… Bilo je nekoliko originalnih snimaka po mrezi prije par godina. (U istinu – OGAVNO!) Trenutno NEMA RAZLIKE izmedju tzv… Čitaj više »

max
4 godine prije

Pa dobro, nije ništa dramatično i problematično za vojne zrakoplove jer se zna do koje visine mogu gađati. Problem je ako njima budu gađani civilni zrakoplovi. Bez obzira na svu ludost turske čini mi se nevjerovatnim da bi se usudili dati ove rakete islamistima pa makar im bili braća od rođene matere.
Vjerujem da se u konačnici neće dogoditi ništa dramatično osim što će avioni djelovati s veće visine i skupljim bombama a u igru će se opet uključiti i dalekometne rakete. Naravno zbog velikog angažmana turske vojske broj žrtava na strani sirijske vojske će se na žalost povećati.
A ako turci misle da će zaustaviti oslobađanja su u debeloj zabludi.

Suze Roni
4 godine prije

Sad je jasno zasto su Rusi odlucni da neutraliziraju tursku prijetnju i zasto su odlucili da je igri kraj.

varjag
4 godine prije

Erdogana trebaju sami turci srediti, dok nije prekasno………………….

m.ivanisevic
4 godine prije

Stinger je učinkovit do 4000 metara visine, Su-24 leti na većim visinama. Nije pilot izbjegao Stingere već ga niti jedan i nije mogao dohvatiti. lako je gađati Mi-8, nisu Rusi veslo sisali, a naročito su oprezni od onog rušenja istog tipq zrakoplova 2015.

Drazen
4 godine prije

Ja mislim da Turska neće dozvoliti da Stingeri padne u ruke džihadistima. Ovaj video je dokaz da ih samo turska vojska smije koristiti.

Jole Prvi
4 godine prije

Ovo je dan pok. Ševe,ministra obrane republike PeščenicaSvi smo mi Ševa !!

Era sa onoga svijeta
4 godine prije

Pritisak je sve veći za Turke. Auto-put Alepo-Damask se nakon 8 godina ponovo pušta u otvoren promet, a uporedo sa tim događajem na jugoistoku Idliba izgleda je jutros počela još jedna vojna operacija SAA. Kako se igra približava kraju, tako i gubitna strana sve uloge baca na stol.

fićo
4 godine prije

Ne vidim ja tu ni očaj ni bezumlje,ni paniku ni nevericu.Dušmani vode rat kako misle da im je najbolje,imaju svoje teroriste i podržavaju ih.Što Rusi ne podele strele Kurdima u Turskoj?Sad je i kasno,ali prošlo je vreme viteštva ako ga je ikad i bilo.

ботовање
4 godine prije

Турска будала се не зауставља у свом безумљу.Не знам да ли се сећате колико је бомби пуцало по Турској пошто је пао Су24.Престале су оног тренутка када је брка окренуо причу и почео да љуби руку Путину након састанка у Санкт Петербургу.Мислим да се сада заиграо још јаче. Нажалост врло брзо стингер негде обара авион туркиш ерлајнса.То ће бити казна за подизање улога.Даљи наставак ће бити дестабилизација Турске а крајња казна брки биће његова елиминација и то од стране самих Турака. Тачно ће му бити оно што је рекао Путин у видео поруци када је оборен авион – да Русија није у рату са Турским народом а да је најгора казна за човека када му Бог одузме разум.

Kaj ti
4 godine prije

Bila bi im dobra lekcija ako bi se kurdi malo poigrali slicnim sistemima u turskov zp.

4 godine prije

@guest_369983
Napisao je:”Čuj ne zezaj , ovako ozbiljna tema a izvor twitter , sevirane informacije..
Pa ovo je na nivou birtije..”

Upravo suprotno. Mijenjaju se stvari.
MSM su postali nivo birtije. Više ih ni ne pratim.
Ovakve vijesti kvalitetno se mogu pratiti samo preko specijaliziranih blogova , društvenih mreža i nešto preko lokalnih agencija.
Naravno problem je naći vjerodostojne .

U prvoj fazi događanja kruži puno dezinformacija koje se vrlo brzo raskrinkaju.
Nermin je profesionalno sačekao da se informacija pokaže vjerodostojnom i tek ju je onda objavio.
Ova vijest je veoma značajna i mislim da ju je samo ovaj portal prenio na ovim prostorima.

P.S
Uostalom dali je važnija kvaliteta informacije ili izvor , pogotovo kada je isto potvrđena verificiranim foto / video sadržajem?

Alen
4 godine prije

Moguće prije da je veliki brat dostavio iste bez znanja sultana.. Tamo od njih 40 000 imas jako puno igraca velikog i još većeg brara..

Tau
4 godine prije

Ovo nije vise proxy rat , ginu Turski i Ruski vojnici .Direkni sukob je poceo i dobiva svoje ubrzanje . Samo je pitanje vrimena kad ce Turska strana preci crvenu liniju u stvari Turci su upravo na nju ugazili…….nedostaje zilet da je predu. Turcin je u Libiji izgubi priko 100 vojnika plus svojih terorista……Gubi tehniku i ljudstvo u Siriji …Kurdi cekaju ka strvinari da se obruse na Turke da im se osvete …Rusi polako ali sigurno pojacavaju sankcije prema Turskoj…..a i Amerikanci ce mu se osvetit sto im se javno suprostavio, kuhat ce Erdu na tihoj vatri (trazi od Amerikanaca PZO.)…itd. Erdo gubi na svim frontovima . Dokle i koliko on moze jos moze izdrzati da ne pukne skroz i npravi katastrofalni potez preko kojeg Rusi vise nece tolerirat? Dolazi samit izmedu Glavesina Evrope Turaka i Rusa , Ako uspije uopce doci do njega ,mislim da je to zadnja sansa… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Vrlo opasni potezi Turske strane opasni po njih više nego po ostale jer što će biti sutra kad se erdo posvadi s teroristima posvadio se već sa svima ostalima. Praksa je pokazala ti projektili ne mogu ništa odličnim avionima SU 24 a što će biti ako bradonje iz osvete počnu rušiti putničke avione u Turskoj i Europi? Ameri su se tako prešli u Afganistanu.

ad astra
4 godine prije

Još veća frka je što je povjerljivi portal, onaj o TU !&= kako pretiće F 35, objavio vijest da postoji velika mogučnost da pobunjenici dobiju S 400. Navodno je nekoliko tih sustava ispalo s kamiona kad su ga dopremali do Sirije. Pobujenici bili brži i pokupili ih. Sad su malo u frci jer ne znaju u koji ustroj da postave S 400. Treća lijeva brigada traži to za sebe, a druga desna svojata sustav jer ga je pronašla. Ipak se pretpostavlja da će ga dobiti hrabra centralna brigada. I kao dodatak. Pentagon je u panici jer se boje da bi netko od tih militanata mogao sustav S 400 prošvercati u koferu preko američke granice. E to ti je Nerminov članak. Mogao bih se prijaviti za vanjskog dopisnika. Analitičan prije svega i s informacijama iz provjerenih izvora.

jupiter
4 godine prije

prioblem je “greater israel”…..ali nece ici….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI