U Idlibu u „društvu“ terorista poginulo šest turskih vojnika

Turska vojska MRAP
25 komentara

Jučer je u kampanji sirijske vojske, koja je napredovala i pravca Saraqiba prema Aleppu, da bi iznenada promijenila pravac i krenula dublje u Idlib sjeverno od Maarat Al-Nassana, pet turskih vojnika poginulo navodno u garantiranju promatračkog mjesta u bazi Taftanaz. Sve se odvijalo u trenutku dok su u Ankari trajali pregovori između ruske i turske delegacije o postizanju sporazuma o primirju u Idlibu, ali su pregovori završili zbog jasne poruke Rusije da se sirijska vojska neće povući na položaje na kojima je bila u trenutku potpisivanja sporazuma iz Sočija, kao što je tražila Ankara. Ovu je vijest priopćila Ankara, optužujući Damask za napad. Turske snage su tada uzvratile vatrom po položajima sirijske vojske.

“Pet naših vojnika je ubijeno, a još pet ih je ranjeno u granatiranju od strane sirijskog režima”, reklo je jučer poslijepodne tursko ministarstvo obrane, dodajući da je “otvorena uzvratna vatra.”

Nakon incidenta je turski helikopter stigao do baze Taftanaz u Idlibu i evakuirao ranjene vojnike, od kojih je jedan ubrzo preminuo i broj mrtvih se popeo na šest.

Ovo nije prvi incident granatiranja između turskih i sirijskih snaga u Idlibu. Prije tjedan dana je šest turskih vojnika poginulo u vatri sirijske artiljerije u incidentu za kojeg je Rusija rekla da je rezultat pogrešne komunikacije i neprijavljivanja rute pogođenog konvoja od strane turske vojske.

„Žrtve su se mogle izbjeći da je Ankara pravilno obavijestila Damask da premješta trupe u pogranično područje u kojem je Damask u to vrijeme vodio protuterorističku operaciju“, rekla je Moskva

Turska je i tada uzvratila vatrom, tvrdeći da je ubijeno na desetke sirijskih vojnika, a pozvala je Moskvu da izvrši pritisak na Damask da zaustavi svoju ofenzivu u Idlibu.

Međutim, rusko ministarstvo obrane je opovrgnulo tvrdnje turskog predsjednika Erdogana da su turski F-16 ušli u zračni prostor Sirije i proveli spomenute udare, a manji napadi su zabilježeni na sjeveru po položajima kurdskih jedinica u Tall Rifatu, gdje su raspoređene i sirijske NDF milicije. Sirijska strana je prijavila kako tada nije imala žrtava u navodnim turskim udarima, a isto su rekli i Kurdi.

Pokrajina Idlib na sjeverozapadu Sirije je posljednja teroristička enklava u zemlji. Područje je proglašeno “zonom deeskalacije” prema sporazumu između Rusije, Turske i Irana i Ankara je od rujna 2018. Pristala razdvojiti snage „umjerene oporbe“ od terorista sirijske Al-Qaede, deblokirati autoputove M5 i M4 i povući svo teško naoružanje 10 do 20 kilometara od linije kontakta zaraćenih strana kako bi se stvorili uvjeti za pregovore i političko rješenje krize u Idlibu. Od svega toga Turska nije napravila ništa, a terorističke skupine su neprestano granatirale sirijska naselja i položaje sirijske vojske. Rusija je navela da je samo u posljednja dva mjeseca bilo nekoliko tisuća napada u kojima je poginulo stotine sirijskih trupa i civila, zbog čega je na kraju pokrenuta kampanja „Zora Idliba“ u kojoj je do sada oslobođena gotovo polovica teritorija terorističke enklave na sjeverozapadu Sirije.

Najnoviji incident pogoršava ionako tešku situaciju u Idlibu i nije jasno kako je granatirano promatračko mjesto turske vojske u bazi Taftanaz koja nije na području sukoba vladinih snaga s teroristima.

Iran je pozvao Ankaru da se suzdrži od eskalacije, a Damask je izvijestio rusku, iransku i tursku stranu da nije sirijska vojska bila ta koja je prva otvorila vatru, već obratno, prvo su Turci gađali sirijske snage, a onda su oni uzvratili granatiranjem Taftanaza. Kasnije je „neidentificirani zrakoplov“, ruski ili sirijski, napravio nekoliko preleta preko spomenute baze.

„Turska se osvetila za napad“

„Turska se osvetila nakon što su napadnute naše trupe u sirijskom Idlibu“, na svom Twitteru je napisao  predstavnik uprave turskog predsjednika Fahrettin Altun.

U poruci na Twitteru je granatiranje turskih trupa nazvao “izdajničkim napadom, koji je bio usmjeren ne samo na Tursku, već i na cijelu međunarodnu zajednicu”.

Kojim je redoslijedom tekao incident je posebno važno, jer je očito bio usmjeren na eskalaciju u koju će biti uključena turska vojska, što je miniralo rusko-turske pregovore u Ankari.

Ali ako promatramo incident sam po sebi, onda možemo zaključiti da je šest turskih vojnika životima platilo podršku teroristima u Idlibu, a još četvorica su ranjena.

U cilju spašavanja “umjerenih militanata” u Idlibu, Turska je, bez da je obavijestila sirijsku vojsku i ruske kolege, iskrcala trupe na aerodrom Taftanaz koji se nalazi u na desetak kilometara od fronte.

Sudeći po onome što se događa, Ankara je pokušala obuzdati ofenzivu vladinih trupa, koja brzo oslobađa sela i gradove u tom području i doslovno gazi linije obrane militanata.

Ako je sirijska verzija točna, teroristi su zauzvrat napravili poklon svojim turskim “kustosima” i pucali su na položaje sirijske vojske.

Ne trebate biti stručnjak za sirijski sukob i razumjeti se u vojne poslove kako biste predvidjeli posljedice i da će sirijske trupe odgovoriti artiljerijskom vatrom, uništavajući položaje terorista na kojima je u tom trenutku bilo oko 20 turskih vojnika.

I tako je u provokaciji koju su organizirali militanti ubijeno je 6 vojnika iz Turske, a još 4 su teško ranjena.

Informaciju su već potvrdili službeni turski mediji, koji su dodali da su sve žrtve već evakuirane u bolnice provincije Hatay.

Daljnji razvoj događaja je također bio prilično predvidljiv. Turska je odgovorila dalekometnom artiljerijom po položajima sirijske vojske, kako je izvijestio službeni predstavnik turskog predsjednika, napisavši emotivnu poruku u Twitteru.

Srećom, rakete turske vojske pale su u ravnicu Idliba i prema preliminarnim podacima nije bilo žrtava među civilnim stanovništvom i sirijskom vojskom.

Na kraju dana nije bilo teško razjasniti što se dogodilo i tko je bio u pravu. Islamističke skupine u Idlibu su objavile snimke i fotografija na kojima se vidi kako su turski vojnici izmiješani s islamističkim milicijama i zajedno se kreću u blizini linije sukoba.

Turske trupe su se praktično pridružile borcima povezanim s Al-Qaedom u napadu na položaje sirijske vojske u blizini grada Saraqiba u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski vojnik Sirija
FOTO: Kadar iz videa o turskim vojnicima na frontu  kod Sarqiba

Tijekom posljednjih nekoliko dana su islamistička koalicija Hayat Tahrir Al-Sham i druge radikalne skupine od Turske dobili veliki broj vojne opreme i oružja. Jučer su pokrenuli napad na sirijsku vojsku koristeći oružje i opremu koju su dobili, a prema sirijskim provladinim izvorima, napade militanata podržavaju i turski topnički napadi.

Bilo je očekivano da će sirijska vojska braniti oslobođena područja, iako nisu mogli znati da se s teroristima prema fronti kreću i turski vojnici.

Portal South Front je objavio tri video zapisa na kojima se vide teroristi i turski vojnici i nova turska vojna oprema kako se kreću prema Saraqibu. Točno mjesto pogibije turskih vojnika nije prikazano, što znači da verzija sa stradanjem u području baze Taftanaz ne mora biti točna, već su turski vojnici poginuli i ranjeni negdje u blizini, a onda su dopremljeni u bazu, odakle su evakuirani u Tursku.

Kako god bilo, sirijska je vojska pokazala odlučnost i da se neće zaustaviti zbog turskih prijetnji.

U međuvremenu, jučerašnji pregovori ruske i turske delegacije o Idlibu, održani i u Ankari, prema kanalu Haberturk su trajali tri sata. Nakon njihovog završetka, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da stranke nisu uspjeli postići nikakav dogovor. Također je pozvao na trenutnu obustavu vatre u zoni deeskalacije Idlib.

Proteklih dana je turska vojska u Idlib prebacila veliku količinu vojne opreme u sirijsku provinciju Idlib, javlja Sky News Arabia. Također se primjećuje da su te akcije privremeno obustavljene zbog pregovora s Moskvom o situaciji u Siriji, koji su upravo završili u Ankari.

Na fotografijama distribuiranim na internetu se vide kolone turske vojne opreme u Idlibu, uključujući -tenkove Leopard 2A4, M-60A i M-60T Sabra, višecijevne bacače T-122 Sakarya, samohodne topove T-155 Firtina, Kirpi II i Vuran, kao i borbena vozila pješaštva ARV-15. Međutim sva ta oprema ne znači ništa i ne može napraviti prevagu u ravnoteži snaga na terenu, a suludu odluku da turske vojnike pošalje u borbu u društvu proturskih islamističkih milicija je Erdogan platio jučerašnjim gubicima. No, ne treba gajiti iluzije da će turski predsjednik olako prijeći preko ovog incidenta, iako zna da ovog puta neće imati nikakvu podršku Rusije i Irana, čiji vojnici također sudjeluju u antiterorističkoj kampanji, a zbog ponašanja Ankare je sredinom siječnja Rusija izgubila četiri pripadnika specijalnih snaga, dok Iran svoje gubitke, ako ih je bilo, ne prijavljuje.

Zapravo, stvar je prilično jednostavna. Erdogan je upozoren da će, ako baci voje jedinice u borbu u Idlibu, morati računati na gubitke. Ako je spreman na to, sirijske snage nemaju kamo i morat će se braniti. Jasnije poruke od jučerašnje ne može biti.

South Front / Videos

 

SAATaftanazturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
4 godine prije

Mislim da je ovoga momenta dilplomaciju, vještinu pregovaranja, političko strpljenje i korektnost, strategiju ratovanja i tehniku, Putin povezao u jedno remek djelo. Svaka čast!

Svemir
4 godine prije

Incident se mogao sprečiti da Turska vojska nije duboko na teritoriji Sirije.

KUga
4 godine prije

A vidje podmukloga Erdogana turca, koji je to mufljuz, ali ako ovako nastavi slati svoje u smrt ode i on is predsjednicke rezidencije.

Tupko Glupko
4 godine prije

Kako ponestaje ISIL-ovaca (većina je dolazila u Siriju iz Turske, naoružavani su u Turskoj, liječeni su u Turskoj, krali naftu za Turke), ulazi regularna turska vojska u Siriju da gine. Nije mi jasno što Erdogan želi ovdje postići – srednjeročno/dugoročno može biti samo na gubitku. Dići će mu se narod u Turskoj ako turski vojnici počinju redovno dolaziti u crnim vrećama iz suverene države Sirije. O političkim i gospodarskim posljedicama da ne pričam. I Sirijci i Rusi imaju razloga da ih ne štede u Siriji. Onakav kakav je, vjerojatno su ga navukli na ovo (teško žabu u vodu natjerati) – ako ovako nastavi, izgledno je da će uskoro biti prošlo svršeno vrijeme u političkom životu Turske. Glavno pitanje je tko dolazi poslije njega, tj. hoće li i Turska ući u kaos ili će doći do smirivanja situacije. I Amerima i Rusima i EU ne odgovara, pitanje je tko je utjecajniji… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

Eno na Dnevniku vele Trci gađali 120 ciljeva pogodili 101. Na svim formuma, ništa, jedan helikopter pogođen u bok, ali se čini velikim metkom, PAM, sletio sigurno u Aleppu, ima i slika rupetina na boku, ništa eksplozije. ostalih slika, ništa.

Laki Topalović
4 godine prije

Uspt Trska insistira da se SAA vrati na linije prije kampanje. Hoće sutra…..Malo sutra.

Kocki
4 godine prije

Ako Turska nece napustiti Siriju, lesevi idu

Dopizdilomi
4 godine prije

Kako bi yankeei rekli :”Sorry guys, collateral damage”.

eks
4 godine prije

Turska je zvanično objavila da računa na pomoć NATO-a . Izgleda da isplivava govno , Turska je od samog početka delovanja ISIL u Siriji potajno na strani glavoseča ( obelodanjeno je da je Turska , zajedno sa USA i Izeaelom , bila suosnivač ISIL-a ) .

Z.A.
4 godine prije

Posto se medju sirijskim vojnicima na frontu nalaze vjerovatno i ruski savjetnici a i iranski najgora moguca stvar je da se uslijed turskog djelovanja po sirijskoj vojsci pogine koji od ovih savjetnika. A i rusima i irancima je dozlagrdila ova turska opstrukcija koja bi za konacnicu imala odmazdu prvenstveno od strane Rusije koja nebi mimoisla ni turske trupe na terenu.

Ivo
4 godine prije

Erdogan je izmanipuliran od ekipe iz telaviva da radi ove gluposti, jedino što može postići je da zarati s Rusijom i Iranom i bude uništen. Pljačkati naftu više ne može, najpametnije bi mu bilo da se makne i ne kevće, no očito je da ga braća s one strane ucjenjuju s nečim, nema drugog razumnog objašnjenja.
Priča s izbjeglicama je takođe glupost, postoji više načina i da se to riješi, kad bi to bio istinit razlog. U svakom slučaju, erdi se bliži kraj mandata. Šteta svih tih turskih vojnika koji su poginuli i još će ginuti, za praktično ništa. O sirijcima da se ne priča.

KUga
4 godine prije

Sirijska vojska mora neselectivo cistsiti sve sto joj se nadje na putu oslobadjanja zemlje od terorista, i nitko nesmije biti zasticen, niti imati neka prava ako je suprostavljen SAA.

varjag
4 godine prije

Turski narod treba srušiti luđaka sa vlasti, jer će ih budaletina odvesti u rat da ginu za ništa……………..

Max
4 godine prije

Turci upali t uuđu državu pa se još ljute kao da su usred Istanbula.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI