Iz Amerike s ljubavlju: Oružje i streljivo za sirijsku Al-Qaedu

155mm Mustard Gas Shells artiljerijska municija

Sirijska agencija SNA izvještava da su jedinice sirijske vojske u području kojeg su u općem kaosu pri povlačenju napustili teroristi u jugoistočnom Idlibu pronašle oružje proizvedeno od Sjedinjenim Državama. Streljivo koje su ostavili teroristi pronađeno je u Kafr Amimu, selu u jugoistočnom dijelu Idliba.

Jedinice sirijske vojske pronašle su u Kafr Amimu oružje i municiju proizvedenu u Sjedinjenim Državama, a  na položajima i skladištima terorističkih organizacija u gradovima Mardih i Kafr Amimu su pronađeni lijekovi proizvedeni u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu.

Novinar sirijske države agencije je rekao kako su tijekom borbe za područja i gradove koji su oslobođeni od terorista u jugoistočnom Idlibu vojne jedinice pronašle oružje, municiju i granate proizvedene u Sjedinjenim Državama, ali i rakete za višecijevne raketne sustave „Grad“, koje su teroristi ostavili na svojim položajima u Kafr Amimu nakon što su pobjegli s tog područja uslijed napredovanja vojske.

SANA izvještava i da je u gradu Mardih pronađena terenska bolnica za militante sirijske Al-Qaede, gdje je bilo lijekova i medicinskog materijala iz Saudijske Arabije, Kuvajta i nekoliko drugih stranih država. Bolnica s krevetima i opremom za hitnu pomoć je pronađena na mjestu položaja takozvanog “Bataljona Al-Ababil”, koji do poraza i bijega držao  gradu Kafr Amim.

Novinar Ibrahim Mohammad iz Aleppa, je objavio fotografije pronađenog oružja i streljiva ironično se zahvalio Sjedinjenim Državama.

„Dragi američki porezni obveznici, hvala Vam puno“, napisao je Ibrahim Mohammad na svom Facebooku.

Americko oruzje u siriji

FOTO: Dio oružja i streljiva iz skladišta terorista u Kafr Amimu

Erdogan sirijskoj vojsci naredio da se povuče iz Sirije

U međuvremenu iz Turske stižu prilično čudne vijesti. Turski predsjednik Erdogan je od sirijske vojske ultimativno zatražio da se povuče iz Sirije.

Erdogan je u srijedu zaprijetio da će Turska istjerati sirijske snage iz Idliba, ako se one same ne povuku do kraja mjeseca. Međutim, koliko je poznato, a ništa se nije promijenilo u protekla 24 sata, Idlib je sjeverozapadna sirijska pokrajina i vladine snage tamo provode antiterorističku kampanju protiv skupina koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda uvrstilo na popis terorističkih organizacija. Stoga je ova kampanja i u skladu s nacionalnim zakonima Sirije, ali i u skladu s međunarodnim pravom.

No, što god Erdogan govorio, situacija je takva da sirijska vojska nezaustavljivo napreduje i u trenutku dok pišemo ovaj tekst su prve jedinice ulazile u grad Saraqib, a u utorak navečer su oslobodile Tal Tuqan i tako se još jedno tursko promatračko mjesto našlo u punom okruženju sirijske vojske. Trenutno je četiri veća promatračka mjesta okruženo vladinim snagama, te ona tri koja je turska vojska podigla na prilazu Saraqibu, gradu koji je sada u punom okruženju. Četvrti punkt, koji je trebao čuvati Saraqib od ulaska sirijske vojske, turska vojska je „pomjerila“ sjevernije u vojnu bazu Taftanaz. Erdogan je to primijetio i komentirao je situaciju.

“Nadamo se da će se u veljači dovršiti proces povlačenja snaga režima iza naših promatračnica”, rekao je članovima svoje Stranke pravde i razvoja, te dodao „da će turska vojska, kada bude potrebno, izvesti zračne i kopnene operacije u Idlibu“.

Turski predsjednik strahuje da će preko 500 000 izbjeglica iz Idliba, koliko se procjenjuje da ih trenutno ima, iako turski predsjednik govori o milijun ljudi, krenuti put Turske.

“Nitko nema pravo stavljati toliki teret na naša ramena”, rekao je turski predsjednik.

SAA nezaustavljivo napreduje

Kao što smo rekli, teško je pratiti napredovanje sirijske vojske i kada ovaj članak bude objavljen, informacije će biti stare i vladine snage će dodatno napredovati, najvjerojatnije prema sjeveru, kako bi se spojile s onima iz jugozapadnog Aleppa i uspostavile kontrolu nad cijelom dionicom autoputa M5 od Hame do Aleppa.

SANA

Idlib 06.02.2020

FOTO: Situacija u Idlibu s oslobođenim područjima do 6. veljače poslijepodne

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

33
Ostavite komentar

avatar
10000
 
19 Grupirani komentari
14 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
29 Komentatori
IvoKandinskionaj najgl.....veći Daltonrusofilrusofil Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Siniša
Gost
Siniša

Ej Idlib….simbol turskog noža u leđa,baš me interesuje kuda će SAA okrenuti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Bravo Nermine !
Naslov ”POGODJEN” !
Kako mu svega biješe dosta,
napustio nas je i Krik Naglas.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

….a, da se turci povuku iz carigrada ?

Svemir
Gost
Svemir

Aaa, pa ček’ pa ovo je sam vrh diplomatije! Dakle Edogan daje ULTIMATUM sirijskoj vojsci da se povuče sa teritorije svoje države Sirije.
Evo ja dajem ultimatum Erdoganu da se za 24 časa povuče iz Ankare. Aha! Šta će sad! 🙂

Hahahaha
Gost
Hahahaha

Eeee, ako ti daješ ultimatum, onda je Erdogan nahebo!

Max
Gost
Max

Carigrad je Grčki Što se Erdo ne povuče otamo?¨!

Goki
Gost
Goki

Preko 2500 g, kao Vizantion, Kostantinopolj, Carigrad, Istanbul uvijek je bio glavni grad necega, kao i sada kada vise nije..Jednom nogom u Evropi, a nazalost drugom u Aziji…Samo Sv. Sofija izgradjena 537 g, koja je bila najveci hriscanski hram na svijetu, pa poslije pravoslavna crkva… Od 1453 g je muhamedanska dzamija Aja Sofija pa danas muzej.. Nije to samo Grcki Kostantinopolj, nego svih pravoslavnih zemalja…

Svemir
Gost
Svemir

A šta ćemo sa predhrišćanskim periodom?

Eeee… da smo samo na malo višem nivou kolektivne svesti pa da shvatimo da umesto što smo robovi bliskoistočnih religija sa kojima nemamo ama baš ništa zajedničkog, možda bi trebalo da se okrenemo našoj Rodnoj Veri gde se bratoubilački ratovi nisu mogli ni zamisliti a kamoli započinjati. Svima bi nam bilo bolje.

njofra
Gost
njofra

Izdao Erdogan svoje korisne idiote Mar predsjednik nešto za javnost izjaviti😎

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Eto, i radakcija portala nasjela na režimsku propagandu iz Damaska. Nema oružja, to su prsluci, pojasevi, medicinska oprema za heroje u bijelim kacigama i hrana za pse i mačke u posljednjem azilu koji nisu srušile svojim bombama ruske agresorske snage. Imaju i dvije peći za preostalu jedinu pekaru u zapadnom Alepu koja nije porušena.
Usput : pitanje za @burta-koliko Sirija ima vrtića, bolnica, azila za pse, pedijatara i škola po glavi stanovnika?? Očekujem precizan odgovor uključujući Ujgure, Dagestance, Turkmene i ostale koji su došli volontirati u Idlib i rade u improvizovanim školama, pekarama…ups..zaboravio sam stručnjake za hemijsko oružje iz Londona koji su došli po preporuci Rame iz Koventrija inače prodavača gaća i čarapa koji poslije radnog vremena volontira u Sirijskom Opservatoriju za Ljudska Prava i Rojtersovoj redakciji u Idlibu jedinom preostalom bastionu slobode.

Pero
Gost
Pero

A Saudiski krvnici su pojam demokracije i tolerancije.

Miki maus
Gost
Miki maus

Tadmur, SAA ima srece da je Burtu nestalo flomastera sa crvenom tintom( samo mu oni sa bijelom ostali), pa nema crvenih linija i mogu slobodno napredovati, a da ih ima, morali bi stati pred Burtovom crvenom linijom! Tko bi se usudio ignorirati Burtovu crvenu liniju?!

Pero
Gost
Pero

Sirijskoj vojsci zelim mirnu ruku i ostro oko.
Gamad kmeci.😂😂

imalijosnade
Gost
imalijosnade

fina posiljka od svjetski demonkrata, nema sta! i sad nek neko kaze da nisu demonkrate i ljubitelji covjecanstva – taj nije normalan…pa jel’.

DažBog
Gost
DažBog

SAA obavezno da se povuce u Tursku (Indžirlik) a sve zatecene granate vratiti sto brze pravim vlasnicima kroz cijev.

Bomberman
Gost
Bomberman

Ne nego da nastavi dalje za Iskanderum sa Iskanderima

Bomberman
Gost
Bomberman

Ide slom Tukkije još malo pa prodano$£

Bomberman
Gost
Bomberman

Još malo i ode Turkkija u djelove.

Ante
Gost
Ante

Turska okupira Siriju, pa traži od sirijske vojske da se poveće iz Sirije? Još Turska napominje da ne želi tolike izbjeglice na svom teritoriju. O tome su trebali razmišljati prije rata.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Isti sanduci pronađeni kod “sunitskih” milicija u Jemenu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Pa ništa, ipak će na kraju uzeti te “izbjeglice”, samo što je kolona šarolika, kao Ujedinjeni narodi izgleda. Zato se Erdogan boji, zna kakav belaj mogu napraviti,. Udruže se i u nekoj pokrajini proglase “Osmanski emirat”. Privuku lokalne fundamentaliste i eto ti vraga. A sve je bilo tako dobro zamišljeno. Ali “prokleti Rusi”, i Iranci ranije, sve zahebaše.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev

Zašto je to čudno SAD su jedan od najvećih proizvođača oruzija ,streljiva i vojne opreme na svijetu,u svim ratnim zonama pronaći će se oruzije i streljivo sa svih strana svijeta i Rusko i Kinesko svim je drag novac iako ima krv na sebi

rusofil
Gost
rusofil

Čudno je samo kad sustavno stiže do terorista, iako za Ameriku ni to nije čudno nego je ustaljena praksa.

Valter Sapajev
Gost
Valter Sapajev

Istu praksu imaju i Rusi

Ivo
Gost
Ivo

sapko, sapko, šopačniku naš…napreduješ s poljskim, ali osnovnoj logici vas slabo uče na tim tečajevima u Minkenu… Treba to bolje.

rusofil
Gost
rusofil

Dobro, složili smo se za SAD, sad još navedi koje terorističke organizacije Rusija sustavno naoružava.

Ivo
Gost
Ivo

Legitimne vlade Sirije, Venecuele, Alžira, Indije,…sve okorjeli teroristi, ako pitaš sapkovog predavača s Minkenskih tečajeva.
Doduše, naoružavaju i vladu Turske, tu već dolazimo u sivu zonu…mada im zauzvrat prže pješadiju u Idlibu, pa se efekt donekle poništava.

Max
Gost
Max

Sve je istina. Pa SAD i petromonarhije pomažu ISIL i al Qaidu otpoćetka . Ali sustavi Grad Su Sovjetski i iz zemalja Vašavskog pakta i bivše Jugoslavije vjerojatno su ih teroristi zarobili od Sirijske vojske.

rusofil
Gost
rusofil

Tome treba dodati isporuke od strane Prijatelja Sirije koji su slali oružje otkupljeno po svim državama izašlim iz Varšavskog pakta

sobravia
Gost
sobravia

Usranci bi oružje prodali i svojemu direktnome neprijatelju. Sve za dolare. Nacija bez povijesti, morala i obrazovanja.

rusofil
Gost
rusofil

Mogu da se složim sa drugom rečenicom ali za prvu mislim da si u krivu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Neće Ture iz Sirije……
”More će go krkate samo će poćekame”…… rekao bi jedan moj frend Makedonac.
(Ako sam ispravno napisao……. 🙂 )

Kandinski
Gost
Kandinski

Prošli vikend Huti su navatali čitava brda Howitzera, municije i oklopnih vozila.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik