Militarizacija svemira jedna od ključnih pretnji

Satelit
10 komentara

Jedna od najopasnijih pretnji međunarodnoj bezbednosti je uvlačenje zemalja u trku u naoružanju, militarizaciji svemira i sajber prostora, izjavio je u ponedeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Danas su najopasnije pojave u sferi međunarodne bezbednosti uvlačenje zemalja u trku u naoružanju, razmeštanjem ofanzivnih oružja na njihovoj teritoriji, militarizacijom svemira a ova borba se uvlači i u sajber prostor”, rekao je Šojgu na plenarnom zasedanju Xiangshan forumu o bezbednosti.

Prema ruskom ministru odbrane, razumevanje ovih problema i spremnost na njihovo rešavanje dijalogom su glavni cilj međunarodne zajednice i država koje se suočavaju sa ovim izazovima. Šojgu je naglasio da će rusko Ministarstvo odbrane „biti usmereno na blisku saradnju sa onima koji su zainteresovani za interakciju i negovanje mera poverenja u vojnoj sferi“.

Xiangshan  forum se u Kini održava od 2006. godine. Ove godine forumu prisustvuju ministri odbrane iz 23 zemlje azijsko-pacifičkog regiona i Evrope, dok šest zemalja predstavljaju načelnici generalštaba a 17 zemalja je poslalo svoje zamenike ministara odbrane.

 

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Max
Gost
Max

Općenito zbivanja na ovom planetu ne idu u korist njegova opstanka.

Ivo
Gost
Ivo

Ameri su sami ovo tražili. U raketnoj tehnologiji zaostaju za rusima deceniju-dvije, jedino što mogu je pojačati hollywoodske uratke i snimiti nastavak Apolla, u kojem su na Mjesecu već instalirali servisnu bazu za Enterprise i Galacticu. Idloti stvarno traže da ih se preventivno iznuklerira sa tim svojim ispadima.

xyx
Gost
xyx

Dobar vic.Onaj koji jedva ima 60 milijardi godišnje naspram onome sa 600 milijardi ,pa da ga ovaj mališa preventivno ,ni manje ni više,nego “iznukleira”??

Ivo
Gost
Ivo

Gledaj xyx, možeš imati u džepu 10.000 kn i bahato ulaziti u svoj bmw, doći će ti na parkiralištu mališa s 10 kuna u džepu i iznuklerirati te za tren oka. Probaj ako ne vjeruješ.

xyx
Gost
xyx

Izmisljas nemoguce. Uz to ovaj veliki ne trosi milijarde uzalud a korupcije nema ni u tragovima. A malisa je korumpiran i sklon upropastavanju. Stoga omjer nije samo 1/10,nego jos veci.

Ivo
Gost
Ivo

Hahah…. zijev…smanji dozu.

Koba
Gost
Koba

Ne zaostaju. No kako bilo baza ma mjesecu neće biti s raketnim pogonom, preskupo je. Neka vrsta “svemirskog dizala” bi trebala biti prvi korak u tom pravcu.

Pero
Gost
Pero

😂😂😂😂😂😂😂😂

Eustahije
Gost
Eustahije

Sjeća li se još iko pojma “Rat zvijezda”? Amerikanci nisu nikad ni odustali od toga. Jedno vrijeme je projekat bio na ledu ali već par godina je intenziviran, što su indirektno i potvrdili. Puno su utrošili vremena i novca na zemaljsku dominaciju i nisu napravili ništa, još im je ostao svemir da pokušaju nešto da urade. Nažalost, kako oni forsiraju tu trku u naoružanju, svijet globalno postaje sve opasnije mjesto i sve je bliže svome kraju.

Sparkling
Gost
Sparkling

Ljudi, nemojte se blamirat s vašim komentarima. Neznamo ili jako malo znamo o tome što je samo spomenuto u članku i sve je to u sferi (neka tako i ostane) razmišljanja. Tko god se odluči na takav korak bit će jako skupo i za poslat tamo gore a kamo li za održavat. A sve se opet u konačnici kontrolira s Zemlje.
LP

POVEZANE VIJESTI

Izbornik