fbpx

Militarizacija svemira jedna od ključnih pretnji

Satelit

Jedna od najopasnijih pretnji međunarodnoj bezbednosti je uvlačenje zemalja u trku u naoružanju, militarizaciji svemira i sajber prostora, izjavio je u ponedeljak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

“Danas su najopasnije pojave u sferi međunarodne bezbednosti uvlačenje zemalja u trku u naoružanju, razmeštanjem ofanzivnih oružja na njihovoj teritoriji, militarizacijom svemira a ova borba se uvlači i u sajber prostor”, rekao je Šojgu na plenarnom zasedanju Xiangshan forumu o bezbednosti.

Prema ruskom ministru odbrane, razumevanje ovih problema i spremnost na njihovo rešavanje dijalogom su glavni cilj međunarodne zajednice i država koje se suočavaju sa ovim izazovima. Šojgu je naglasio da će rusko Ministarstvo odbrane „biti usmereno na blisku saradnju sa onima koji su zainteresovani za interakciju i negovanje mera poverenja u vojnoj sferi“.

Xiangshan  forum se u Kini održava od 2006. godine. Ove godine forumu prisustvuju ministri odbrane iz 23 zemlje azijsko-pacifičkog regiona i Evrope, dok šest zemalja predstavljaju načelnici generalštaba a 17 zemalja je poslalo svoje zamenike ministara odbrane.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ameri su sami ovo tražili. U raketnoj tehnologiji zaostaju za rusima deceniju-dvije, jedino što mogu je pojačati hollywoodske uratke i snimiti nastavak Apolla, u kojem su na Mjesecu već instalirali servisnu bazu za Enterprise i Galacticu. Idloti stvarno traže da ih se preventivno iznuklerira sa tim svojim ispadima.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Ne zaostaju. No kako bilo baza ma mjesecu neće biti s raketnim pogonom, preskupo je. Neka vrsta “svemirskog dizala” bi trebala biti prvi korak u tom pravcu.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah…. zijev…smanji dozu.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

😂😂😂😂😂😂😂😂

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Ljudi, nemojte se blamirat s vašim komentarima. Neznamo ili jako malo znamo o tome što je samo spomenuto u članku i sve je to u sferi (neka tako i ostane) razmišljanja. Tko god se odluči na takav korak bit će jako skupo i za poslat tamo gore a kamo li za održavat. A sve se opet u konačnici kontrolira s Zemlje.
LP

Max
Member
Max
1 godina prije

Općenito zbivanja na ovom planetu ne idu u korist njegova opstanka.

Eustahije
Gost
Eustahije
1 godina prije

Sjeća li se još iko pojma “Rat zvijezda”? Amerikanci nisu nikad ni odustali od toga. Jedno vrijeme je projekat bio na ledu ali već par godina je intenziviran, što su indirektno i potvrdili. Puno su utrošili vremena i novca na zemaljsku dominaciju i nisu napravili ništa, još im je ostao svemir da pokušaju nešto da urade. Nažalost, kako oni forsiraju tu trku u naoružanju, svijet globalno postaje sve opasnije mjesto i sve je bliže svome kraju.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x