Iračka šiitska armija upozorava SAD – Odgovorit ćemo na svaki napad na naše borce

SAD koalicija napala Iračke Šiite
8 komentara

Abu Mahdi Al-Muhandis, zamjenik zapovjednika iračkih Hashd Al-Shaabi snaga i najbliži suradnik Hadija Al-Amirija, koji je s političkim krilom ove armije osvojio drugo mjesto na parlamentarnim izborima i ušao u većinsku koaliciju s pobjednikom klerikom Moqtadom Al-Sadrom, obećao je da šiitske snage Iraka neće ostaviti bez odgovora američke zračne udare na njihove snage u Siriji.

Abu Mahdi Al-Muhandis je ovim riječima izravno zaprijetio Sjedinjenim Državama.

“Mi Amerikancima kažemo da mi, kao Hashd, uključujući sve njezine formacije, slijedimo iračku vladu. Nećemo šutjeti ako nas napadnu“, rekao je Muhandis u priopćenju.

Zapovjedništvo iračkih Hashd Al-Shaabi snaga je optužilo američku koaliciju za ubojstvo 22 njihova borca u istočnoj Siriji. Muhandis je rekao kako su analizirani ostaci projektila koji su ubili borce Hashda i da se utvrdilo njihovo podrijetlo.

Udar je proveden 17. lipnja na položaj sirijske vojske u selu Al-Harri, istočno od Al-Bukamala na obalama rijeke Eufrat, neposredno u blizini granice s Irakom.

Sirijska agencija SANA je priopćila kako je američka koalicija u zračnom udaru ubila 38 osoba, dok je propagandni Sirijski opservatorij za ljudska prava u Velikoj Britaniji također navodi kako je ubijeno najmanje 38 provladinih boraca, ali nije identificirao odgovorne za napad.

Moqtad Al-Sadr
FOTO: Moqtad Al-Sadr

Glasnogovornik američke koalicije Sean Ryan je odbacio optužbe da je američka koalicija provela udare. Nakon njegove izjave su neki naveli da je mogući krivac za napad Izrael, iako izraelski zrakoplovi nikada nisu išli tako daleko na sjever Sirije.

Hashd Al-Shaabi snage su sada službeno dio iračke obrambene strukture, a njihovo političko krilo Fateh će vjerojatno formirati vlast s koalicijom Moqtada Al-Sadara, čime su stekle i politički legitimitet. Zbog toga je Abu Mahdi Al-Muhandis zatražio pojašnjenje od Sjedinjenih Država, tvrdeći da su njegove snage pretrpjele više takvih udara tijekom borbe protiv terorizma.

Irački dužnosnici su jednoglasno osudili ubojstva, iako neki tvrde kako šiitska vojska ne radi pod izravnom zapovjedništvom iračke vlade.

Muhandis je pozvao sve političke stranke, vladu i parlament da “zauzmu stav o svojim sinovima koji su postali mučenici”.

“Šutjeti o ovom incidentu govoreći da je taj položaj bio izvan iračkog teritorija i  da stoga nemamo nikakve veze s time je uvreda za prolivenu krv naših mučenika”, dodao je Muhandis.

Irak - Mosul

 

Eufrat je trenutno formalna granica između snaga sirijske vlade i  proameričkih većinski kurdskim SDF snaga. Obje borbene skupine se bore protiv ostataka “Islamske države” u malom području uz Eufrat u pokrajini Deir Ez-Zor.

Neslužbena “dekonfliktna linija”, dogovorena između Sjedinjenih Država, Rusije i Damaska, uvelike je spriječila borbe između vladinih snaga i Kurda, iako je bilo povremenih incidenata koji su uzrokovali žrtve na obje strane.

Vladine snage se uz pomoć iračke šiitske armije trenutno bore protiv žestokih, vjerojatno posljednjih očajničkih napada  ISIL-a u pustinji Deir Ez-Zora.

ISIL je pokrenuo napade između Al-Bukamala i Al-Mayadina i južnije u pustinji. U prvom napadu je ISIL ubio 11 sirijskih vojnika, ali su vladine snage jučer u protunapadu ostvarile velike uspjehe u potisnule ISIL dublje u pustinju. U protuterorističkoj  kampanji u tom dijelu sudjeluju i snage iračkih šiita, koje su službeno izgubile 22 vojna savjetnika i borca u zračnom udaru američke koalicije na vilu lokalnog poduzetnika u mjestu Al-Harri, koja je služila kao zapovjedni stožer sirijske vojske i iračke šiitske armije.

Abu Mahdi Al-Muhandis je poručio da je analizom ostatka projektila utvrđeno da su napad provele SAD i da ovakvi napadi više neće proći bez odgovora.

SAD provele zračne udare na sirijsku vojsku i iračke šiite – Pentagon negira napade

 

Al-BukamalAl-MayadinEufratHadi Al-AmiriMoqtada Al-SadrNATOŠtit eufrata
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

“Bogovi” su definitivno pali na tjeme!!!

trumba
5 godine prije

Navodno, par stotina kilometara dalje, dogovorena je predaja čitave Al-Lajat regije.

Zadranin
5 godine prije

Nisam zna da ISIL ima zračne snage.. ( ma zahebavam, zna sam, amerokenjci i/ili izraelci).

Al ovaj konj što izvještava iz Londona, Sirijski opservatorij bla bla.. ma milu ti majku, uvik znaš ko je di bacio bombu/kemijsko oružje kad je navodni krivac Sirija/Iran/Rusija, a sad kao ne znaš ko je kriv za ovaj napad.

Bit će svemirci..

Pljuc.

Eto ga.

Euro2
5 godine prije

“Moqtadom Al-Sadrom, obećao je da šijtske snage Iraka neće ostaviti bez odgovora američke zračne udare”
Pričam ti priču. Mlatnuli su ih već desetak puta pa ništa. Jedino politički mogu naštetili, tako da zatraže povlačenje usa vojske. Jel tako saša?

Hijene
5 godine prije

A nek probaju ameri bi ih satrali ko panto pitu, a tek da napuckaju židove oni mogu pobit 10000000arapa u sekundi

Kile
5 godine prije

Sa čim ćeš odgovorit, ajd ne lupetaj, psi laju karavane prolaze, prvo ih se riješite doma u Iraku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI