SAD provele zračne udare na sirijsku vojsku i iračke šiite – Pentagon negira napade

Vojni drone - 3D model
16 komentara

Jutros su sirijski državni mediji izvijestili su da je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama bombardirala njihove vojne položaje na istoku zemlje.

Napad se navodno dogodio u području mjesta Al-Harri, jugoistočno od Al-Bukamala, pišu sirijski mediji pozivajući se na vojne izvore.

Mediji tvrde da je u napadu bilo mrtvih i ranjenih, a Al-Masdar News piše “kako je u napadu ubijeno 40 sirijskih vojnika”, iako ovu informaciju treba uzeti s rezervom.

Zapovjednik borbene skupine koja se bori na strani sirijske vojske je za Reuters navodno rekao “kako su vjerojatno američki dronovi bombardirali položaje iračkih frakcija između Al-Bukamala i Al-Tanfa, kao i sirijsku vojsku”.

Glasnogovornik američkih snaga Josh Jacques odbacio optužbe.

“Nijedan dio američke koalicije nije izveo napade u blizini Al-Bukamala”, naglasio je.

Poslijepodne je objavljena vijest da je u istom napadu ubijeno 22 vojnika iračkih šiitskih Hashd Al-Shaabi snaga, koje se protiv Islamske države bore s obje strane iračko-sirijske granice.

Zapovjedništvo Hashd Al-Shaabi armije u Siriji je optužilo SAD da su danas u zračnom napadu američke koalicije ubijena njihova 22 borca.

“Američki zrakoplov je ispalio dva navođena projektila na stalni položaj jedinica Hashd Al-Shaabi na granici sa Sirijom, ubivši pri tom naša 22 borca i ranivši njih 12”, priopćilo je terensko zapovjedništvo iračkih šiitskih snaga.

Zrakoplovi takozvane “međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države” su bombardirali vojni položaj iračke šiitske armije u gradu Al-Harri, jugoistočno od Al-Bukamala.

Sirijski vojni izvor je priopćio kako je u napadu stradalo i nekoliko sirijskih vojnika u jugoistoku pokrajine Deir Ez-Zor, blizu sirijske granice s Irakom koja je oslobođena prošle godine, od kada je granični prijelaz između Al-Qaima i Al-Bukamala prohodan i SAD i Izrael ga smatraju strateškom točkom kopnenog koridora koji povezuje Teherana i Bagdad s Damaskom i Bejrutom.

Al-BukamalIslamska državaKalifatNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Good Old Rebel
5 godine prije

Da to će i dalje Amerikanci i Židovi raditi, održavati egal frakcijske šijtsko-sunitske, te plemenske borbe. Tu je i Kurdski faktor koji će činiti nestabilnost i Sirije i Iraka.
PS. Izvan teme. Američki ambasador u Zagrebu posjetio upravu Adris grpe, te ju “odgovorio” od potpisivanja nagodbe vjerovnika u slučaju Agrokor. Ameri nisu zadovoljni raspodjelom vjerovničkih odnosa (poglavito veličinom Ruskih banaka), te će pokušati rušiti nagodbu.
Interes niti jednog sudionika u Sirijskoj i Iračkoj krizi nije identičan. Sudionika je mnogo: Vlada (Asad, šijtska vlada u Iraku), Suniti Iraka i Sitije, Iran, Rusija, Amerika, EU…(nekoliko interesa), GB, S. Arabija, Turaska itd..itd…Dakle problem tog prostora pretvara se u jedno trajno nestabilno stanje, što odgovara samo Izraelu.

Laki Topalović
5 godine prije

Ništa ovdje nije jasno. Na kraju ima info na su čak bili Izraelci, ali je predaleko za let do Eufrata. Fotografija mjesta udara nema. Nikada nitko ne uzima u obzir i da Damask i irački šiiti vode propagandu, što je trećina dobivenog rata. Je li napada uopće i bilo? Na koga, tko, gdje, jedni vele u tom mjestu, drugi u samom Bukamalu. Nitko ništa ne zna i citiraju se razni izvori, kao npr, da je zapovjednik šiitskih snaga dao eksluzivnu izjavu za Reuters pod uvjetom anonimnosti. Glupost svemirskih razmjera.

Riddick
5 godine prije

Lista jedinica Sirijske vojske i saveznika pred predstojeću ofanzivu na jugu:
https://www.almasdarnews.com/article/complete-list-of-syrian-forces-taking-part-in-southern-syria-offensive/
Jug Sirije teritorijalna pripadnost i brojnost po oružanoj grupi prema procenama Ruske vojske :
http://rusvesna.su/sites/default/files/styles/by_text/public/karta_siriya_yug.jpg

Milos
5 godine prije

Mislim da to zaista nisu učinili amerikanci i njihove pudlice. Pentagon bi sigurno iskoristio priliku da se pohvali napadom jer su i inače pretili Sirijcima. Dakle, koliko god da ih ne podnosim, zdrav razum mi nalaže da im ovog puta verujem.

Crni osman
5 godine prije

Hehehr sad ce pro,,,,,,,e rusi izjaviti da su zabrinuti i svima ce gace biti pune. Jadan onaj kog rus brani

čitatelj portala
5 godine prije

Licemjerje do daske.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI