Kompanija koju finansira Bill Gates pustit će genetski izmijenjene komarce na Floridi

Bill Gates i komarci
35 komentara

Neki od lokalnih stanovnika navodno vjeruju da im se nameće predstojeće puštanje komaraca.

Biotehnološka kompanija pod nazivom Oxitec, koja je novac dobila od fondacije koju je osnovao Bill Gates, sada kreće u puštanje mnoštva genetski izmjenjenih komaraca u Florida Keysu, prenosi futurism.com.

Očigledni cilj ove kompanije je pokušaj smanjenja populacije Aedes aegipti, komarca koji može da širi bolesti poput denga groznice i malarije, uvođenjem izmijenjene verzije ovog insekta koji ne grize i može izleći samo muško potomstvo.

Prema pisanju medija, Fondacija Bill and Melinda Gates obećala je Oxitecu oko 4,1 milion dolara još 2018. godine da bi „razvili novog komarca koji će uticati na malariju u Americi, Južnoj Aziji i istočnoj Africi“, pri čemu je fondacija prethodno obezbjedila i nekih 19,7 miliona dolara „za projekat u kojem je Oxitec učestvovao“.

Navodno se inicijativi za puštanje komaraca protivi značajan broj lokalnog stanovništva i “spoljni aktivisti i stručnjaci”, pri čemu kritičari ukazuju na moguće naučne nedostatke u planu i navode navodni nedostatak sigurnosnih ispitivanja.

Konstatujući očigledan nedostatak „nezavisno provjerenih dokaza“ da će šema ovih komaraca zaista pomoći u smanjenju prenosa bolesti u regionu i da neće stvoriti nove probleme, medij takođe ističe da neki mještani osjećaju da im se ovaj eksperiment u suštini nameće.

„Smatram da je kriminal to što smo na silu podvrgnuti ovom eksperimentu“, rekao je jedan stanovnik tokom nedavnog sastanka gradskog vijeća. “Smatram da je kriminal što smo podvrgnuti ovom terorizmu od strane našeg vlastitog Florida Keys odbora za kontrolu komaraca.”

Bill GatesKomarci
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
2 godine prije

Crknuo ko bogda vec jednom!
I ostala bolesna bagra!!

Malomorgen
2 godine prije

hmmm…. pa to smo več imali i bilo je razjašnjeno..
Aedes aegipti twori samo 1%….ostali komarci nemaju veze s tim….. malarija je opasna bolest😒

AJeTo
2 godine prije

Bilo bi dobro navesti koristi od prirodnih komaraca u ekosistemu i broj oboljelih od bolesti koje prenose. Od gmaraca možemo očekivati porast broja ovcovid oboljelih.

eorgneirgiergaewgfra
2 godine prije

Nedaju da nas komarci prirodno cijepe i zato ih ubijaju kao sve ostalo biološko.

Emiliano Zapata
2 godine prije

Interesantno, nikad gladnima ne pomaze, samo neko zamracivanje sunca, sumnjive vakcine, gmo, komarci i tko zna sto sve ne.
Posridio je negativce iz svih 007 filmova svojom zlom mastovitoscu!
Njegovim fanovima zelim da im potomci beru ono sto ovaj posadi

Miro
2 godine prije

Ok a sta je agenda s ovim komarcima?

Mrčikola
2 godine prije

Duhovit je kurvin sin.

Wiliam henry mosqito
2 godine prije

lopina i prevarant koji je zahebao IBM i još neke pokrao programe podjelio ilegalno pa naplatio legalno….takvima treba konsificirat imovinu kad postanu opasni za društvo nek se uhvati windowsa umjesto komaraca sadnje mutantskih biljaka ,zaklanjanja sunca kredom a pogotovo cijepljenja

ledeno doba
2 godine prije

ovo mi je već ranije upalo u oči, ali sada se na ovoj slici, vidi još bolje.–pogledajte kako izgleda ovaj crvljivi gmazić, 65 mu je godina, ima bora na licu, kao one japanske babe koje imaju 110 godina i najstarije su osobe na svijetu…

za usporedbu; pogledajte Gorana Bregovića ili Zdravka Čolića, koju imaj po 71 godinu, ili Bebeka koji ima 75- svi izgledaju 20 godina mlađi od ovog crva
pa čak i Halid Bešlić, koji je , ako se ne varam 1 godinu stariji od crva, iako je jadnik davno imao onu tešku prometnu nesreću, koja mu je unakazila lice,- izgleda bolje i mlađe od crva.

ledeno doba
2 godine prije

Crv nas skoro svakog tjedna zabavlja sa novi umobolnim, megalomaskim planovima… koji premašuju klišeje svih luđačkih zločinaca iz filmova.. Crv hoće gađati neku prašinu na sunce da ohladi Zemlju— podsjeća na luđačkog superzločinca Lexa Luthora iz filmova o Supermenu. Luthor je u 1. filmu ispalio nuklarnu raketu, da bi uništio Kaliforniju, da bi onda ostatak zemlje iza, pripao njemu, tako nekako ako se dobro sjećam  A sada crv želi genetski izmjenjene komarce.. a ima i onaj inače loši film “Otok doktora Morreaua”. Bila je 1. verzija negdhe 70-ih, koja je također bila loša, a 2. verzija iz 1996. još gora.. Smijurija. Jedan od zadnjih filmova u kojem je igrao tada već prilično debeli , bolesni i ostarjeli Marlon Brando. Koji igra ulogu luđačkog doktora Morreau, koji na nekom tropskom otoku genetski mijenja kukce i životinje i stvara neka čudovišta. Film sam po sebi je bio loš i karikatura, a Brando u toj… Čitaj više »

Jovana
2 godine prije

Da Bog da mu sve vrati.Unistava celu planetu.Gde ce mu duša?Nije ga zao ljudi.

Malomorgen
2 godine prije

vidi se, da si bio slab u školi…. florida je puna jezera i močvara…… razumeš?

RENEW
2 godine prije

Ta moški se igra boga in ljudje so ga postavili na mesto boga. Če bog dejansko obstaja, bomo verjetno videli zadnjo egiptovsko kugo. Faraon Gates in njegovi verniki bodo v primeru, da bog obstaja, verjetno doživeli zadnjo kugo Egipta, ker bog nikakor ni sama ljubezen in milina. Ampak sta Adam in Eva že za manj letela iz raja in natančno branje Biblije nam da vedeti, da papež laže, ko pravi, da ni prav, da naj nas ne vpelje v skušnjavo ampak, da naj ne pusti, da pademo v skušnjavo. Niti papež ne pozna resnične narave Boga, ki ga moli.
Virusa, ki naj bi ga izkoreninili sploh ne poznamo in lahko se zgodi, da bo v stilu DENGE ali HIV v nekem trenutku za svoj razvoj začel uporabljati protitelesa, ki naj bi se borila proti njemu.

RENEW
2 godine prije

Potem bi dalje, rad spreminjal podnebje. V bakreni dobi je bilo topleje kot zdaj in ljudje so postavili namakalne sisteme, da so razvili kmetijstvo.
Če ni tisto o Enkiju, ki je menda zraven še Lucifer, bog in vesoljec navadna pravljica za lahkoverno ljudstvo, so bili ljudje takrat pametnejši in sposobnejši kot so zdaj. Zdaj smo butci in vsaka nova generacija je bolj butasta. Predvsem današnji otroci, ki so jih s cepivi in antibiotiki že tako pohabili, da bi jih Hitler ali poglavar Gileada verjetno vrglel v krematorij. Ti naj bi odplačevali naše državne dolgove? Resno? Ti, da bodo sposobni delati za naše pokojnine? Jaz ne verjamem v to.

Ljiljana Grill
2 godine prije

Ovaj čovjek (B. G.) je zreo za umobolnicu. Imaju li djecu da se barem s njima zabave, a da puste čovječanstvo na miru živiti.

ZAGREPCANKA
2 godine prije

Pije li taj zločinac čaj?
Zar je fosil još živ?

Tana
2 godine prije

Zakaj Florada, ni naklučje, preveč starih Američanov živi tam. Kdo ga bo ustavil tega zločinca.

Mali Ivica
2 godine prije

Njemu treba iz snajpera pusti 7:65

Mali zloco
2 godine prije

Sta je sad sotona opet izmislio?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI