Kremlj uljudno odbio glupu ponudu Trumpa

Sankcije - SAD - Rusija
57 komentara

Kremlj pozdravlja prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa o mogućem ukidanju antiruskih sankcija u zamjenu za suradnju u Ukrajini i Siriji, ali u Moskvi do sada ne znaju ništa o specifičnim uvjetima američke strane, rekao je tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Mi svakako pozdravljamo izjave koje potvrđuju spremnost za suradnju, ali još više bi pozdravili bilo kakvu konkretnu akciju. Ovdje, naravno, trebate razumjeti o kojim uvjetima za suradnju raspravljamo”, izjavio je Peskov za Vedomosti.

Komentirajući Trumpove riječi o suradnji u Ukrajini i Siriji, Peskov je kazao kako se Rusija već trudila normalizirati situaciju u tim zemljama.

“Nijedna zemlja u svijetu, kao što je to učinila Rusija, ne pridonosi političkom i diplomatskom rješenju situacije u Siriji i normalizaciji života i stvaranje uvjeta za aktivnu povratak izbjeglica. Što se tiče Ukrajine, situacija zapravo sliči zamrznutoj krizi. Vidimo apsolutnu nespremnost Kijeva da učini sve što je u skladu s dogovorom o rješavanju krize, tako da je potrebno navesti što se točno očekuje od Rusije u pogledu ukrajinskog pitanja i što očekuju od vlasti u Kijevu”, zaključio je predstavnik Kremlja.

Kao što smo ranije izvijestili, Trump je za Reuters rekao da su SAD spremne razmotriti ukidanje sankcija Rusiji, ali ako nastavi suradnju s Washingtonom u Siriji i Ukrajini.

Prema Trumpovim riječima, Vladimir Putin pitanje sankcija nije postavio tijekom susreta u Helsinkiju, ali je čelnik Bijele kuće spreman razmotriti takvu priliku ako Rusija bude “spremna učiniti nešto za SAD”.

“Bez toga neću razmišljati o tom pitanju”, objasnio je Trump.

Međutim što uopće traže SAD u Siriji i Ukrajini? Na primjer, kakav je odnos Washingtona prema Ukrajini? Čini se kao da ne postoji. Možda je Ukrajina jedna od američkih država? Naravno da nije. Službeni protektorat? Ni to nije, čak ni priznata američka kolonija. Nije ni službeni američki saveznik s ugovorom o uzajamnoj pomoći, ni članica NATO pakta.

Jesu li SAD službeno strana u sukobu u Donbasu? Nisu. Jesu li dio formata iz Minska? Ni to nisu, kao što nisu dio Normandijske četvorke. Je li Washington priznao da je u Kijevu organizirao državni udar i na vlast postavio marionetu Porošenka? Nije. Pa zašto bi Sjedinjene Države trebale odlučivati o sudbini Ukrajine, formalno suverene države koja je od njih udaljena 20 000 kilometara? Neka to rade u Portoriku i, ako hoće, neka potope taj siromašni otok.

Slično je u Siriji. Je li legitimna vlada Sirije zatražila od Washingtona da intervenira? Nije. Jesu li SAD dobile mandat Ujedinjenih naroda za mirovnu ili humanitarnu misiju? Ne, nisu. Možda Sirija duguje Washingtonu novac? Ni to nije slučaj. Jesu li SAD službeno proglasiti rat Siriji? Čak ni za to nisu imali hrabrosti.

Tko su SAD da se bave Sirijom? Tamo nema ništa njihovo. Trump je govorio o sankcijama koje “će razmotriti ako Rusija učini nešto što će koristiti Americi”, bez toga neće ni razmišljati o toj temi.

Što Rusije može učiniti u Ukrajini ili Siriji, dvije suverene države, a da to koristi  Sjedinjenim Državama? Dati im Lavov i Ternopilj? Na temelju čega? Neka Rusija najprije objavi rat Ukrajini, pošalje kopnene trupe i uništi ukrajinsku vojsku. Onda bi mogla davati nešto Trumpu.

Čini se da je Trump toliko zbunjen što Putin nije otvorio pitanje sankcija da ne zna kako bi otvorio ovu temu.

I još jedno važnije pitanje. Koja jamstva daje Donald Trump? Koje jamstva SAD mogu pružiti? Možda prisiliti svoje marionete u Kijevu da provedu već sklopljene sporazume u Minsku? Naravno da neće to činiti.

Zar nisu nedavno raskinuli sveobuhvatni sporazum s Iranom, kojeg su potpisale i europske sile? Možda misle da je Moskva zaboravila obećanja da neće pomjerati NATO na granice prema Rusiji i gotovo istovremeno prekršili ovo obećanje?

Vladimir Putin nije ni komentirao izjavu, a Peskov dobro zna koliko vrijedi bilo koji ugovor sklopljen s Washingtonom i njihovim vazalima, koji ne vrijedi papira na kojem je napisan. Ovi primitivni kaubojski trikovi su mogli prevariti pijanog Jeljcina. No, čini se da se u Kremlju danas ne pije.

Čak i ako na trenutak pretpostavimo da Trump nije licemjer i lažov, kao njegovi prethodnici, kolika je vjerojatnost da Rusija s njim zaključi neki sporazum, a da ga on sutra ne raskine? Osim toga, Trump jedva da razumije unutarnje američke poslove, a kada ne zna kamo bi, onda se hvata vanjske politike i nešto zahtjeva od nekoga.

Trump: Spreman sam ukinuti sankcije Rusiji, ali uz ustupke u Siriji i Ukrajini

Američke sankcijeSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
5 godine prije

čudno…zaista čudno…nakon toliko desetljeća u kojima su se kapitalisti borili protiv diktature proleterijata a koristeći konzumerizam i blještavilo izloga danas smo u siriji svjedoci da se u ostvarivanju svojih ciljeva ameri koriste islamskim ekstremistima koji su upravo apriori protiv tog konzumerizma i hedonizma…..30 god. amerika vlada planetom a niti jedno krizno žarište nisu uspjeli zatvorili— – pa ni ovo balkansko.

Oko
5 godine prije

Ako su mu “uljudno” rekli da je glupan na sta bi tek licilo da su mu odgovorili neuljudno?
Ona zena sto vodi tv dnevnik u Severnoj Koreji je najiskreniji novinar na planeti. “Tramp je jedno govno od coveka a osim te licne crte karaktera on je govno I na profesionalnom planu”. Cnn,bbc,fox… dovedu gomilu “eksperata”, potrose par sati program.,razglabaju naokolo da bi krajnji smisao I zakljucak bio to sto Korejska novinarka izgovori u jednom dahu. Umiljatim glasom kao bacacica kladiva iz nekadasnje DDR

Son of Alerik
5 godine prije

Je li Rusija službena strana u ratu u Donbasu?
Međutim što uopće traži Rusija u Siriji i Ukrajini?

Možda je Ukrajina jedna od ruskih država? Naravno da nije. Službeni protektorat? Ni to nije, čak ni priznata ruska kolonija.

Evo što možemo dobiti zamjenom pojmova SAD i Rusija.
Rusija ima veća prava na ukrajinska pitanja od SAD? Zašto bi imala?
“Pa zašto bi Sjedinjene Države trebale odlučivati o sudbini Ukrajine, formalno suverene države koja je od njih udaljena 20 000 kilometara? Neka to rade u Portoriku i, ako hoće, neka potope taj siromašni otok.”
Je, samo što SAD nisu anektirale dio Portorika

Alen
5 godine prije

Ovo je samo suplja prica trampa ,isti dan je pokrenu pljacku ruskih sredstava u usa i uveo sankcije ruskim gradjanima i fimama..
Velike se geopolitcke borbe vode danas tako da je skoro pa nemoguce da dodje do nekih kompromisa ove dvije strane osim povlačenja jedne od strana..

Zadranin
5 godine prije

“Slično je u Siriji. Je li legitimna vlada Sirije zatražila od Washingtona da intervenira? Nije. Jesu li SAD dobile mandat Ujedinjenih naroda za mirovnu ili humanitarnu misiju? Ne, nisu. Možda Sirija duguje Washingtonu novac? Ni to nije slučaj. Jesu li SAD službeno proglasiti rat Siriji? Čak ni za to nisu imali hrabrosti.

Tko su SAD da se bave Sirijom? Tamo nema ništa njihovo.”

Autoru, za ovo napisano imaš piće/dva/tri kad dođeš u Zadar. ?

Pljuc.

Eto ga.

Laki Topalović
5 godine prije

The National Interest “slavi” rusku i kineski vojnu silu i non stop kuka kako je američka vojska slaba, pa to ljudi čitaju, ali je svrha napuhati proračun za Pentagon. Ali , slažem se, ima dobrih tekstova.

Arch
5 godine prije

Lako za Ukrajinu, kolateralna žrtva. Međutim, olako se već pomalo zaboravlja Sirija. A stvari stoje ovako: USA jednostavno NE SMIJE izgubiti u Siriji! Ni pod koju cijenu! A izgubila je! I to je gotovo nepojmljiva promjena paradigme, još od prvog ulaska britanaca u Bagdad, dva svjetska rata, hladnog i milijun ‘lokalnih’ ratova, a ovo sve što gledamo, posljedica je te činjenice. Zapravo svjedočimo kraju svijeta kakva smo poznavali. I posljedica će biti još i to gadnih (kako za koga)!

Mariola
5 godine prije

Bravo Putine,nedaj se amerima???

Ante
5 godine prije

Čini se da je Trump toliko zbunjen što Putin nije otvorio pitanje sankcija da ne zna kako bi otvorio ovu temu. Najbolji dio u cijelom članku. Zato čitam ovaj portal.

njofra
5 godine prije

Mnogo mi se svidja napisano, odgovor, tko god da je to izjavio 🙂

Duki
5 godine prije

Vlado,nakrcaj jedno 3-4 brodusine sa “anđelćićima” iz Idlib-a pa ih pošalj preko bare!?
Kud’ ćeš boljeg ustupka za plavušana. Ionako
Su njegovi !????

Ivo
5 godine prije

national interest je američko propagandno smeće.

Moreno
5 godine prije

Trumpa očito bolje idu pregovori oko Stormy Daniels nego oko Sirije i Ukrajine.

dobagan rogić
5 godine prije

U vezi “aneksije” Krima, ne može drugačije zar netko misli da bi Rusija dozvolila da u Crnom moru bude stacionirana američka Šesta flota i da se iz jednog Sevastopolja belji Rusima?

Grdi
5 godine prije

Ameri ne zele shvatiti da su presli rusku crvenu crtu kad su se upetljali u ukrajinu ……… ukrajina nije samo tampon zemlja rusije prema zapadu ili nekakav trgovinski partner, ukrajinu rusi smatraju srce ruskog naroda iako priznaju ukrajinski narod.
Bez brige za ovo petljanje u ukrajinu rusi ce se osvetiti …………

Aurora
5 godine prije

Nisam znala da su rusi tako duhoviti. Bravo!

Mimi
5 godine prije

bravo, odlična reakcija….

udav
5 godine prije

auuuu. pa ja kad nekome nabrajam sve po spisku, to obicno nije uljudno, suzdrzavam se, je j’, nije lepo psovati

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI