Trump: Spreman sam ukinuti sankcije Rusiji, ali uz ustupke u Siriji i Ukrajini

Donald Trump - namršten
34 komentara

U ekskluzivnom razgovoru za Reuters, američki predsjednik Donald Trump je izjavio “kako je spreman razmotriti ukidanje sankcija protiv Rusije. ukoliko Moskva poduzme mjere za suradnju s Washingtonom o pitanjima kao što su Sirija i Ukrajina”.

Podsjetimo, 8. kolovoza je američki State Department najavio uvođenje novih sankcija Rusiji za navodni kemijski napad na bivšeg agenta Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju u Velikoj Britaniji, za kojeg u London i Washington optužili bez ijednog dokaza.

U odgovoru na ovaj novi neprijateljski korak Washingtona će Rusija pripremiti paket protumjera, rekla je 9. kolovoza, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Donald Trump je opisao je uvjete pod kojima bi mogao razmotriti mogućnost ukidanja sankcija prema Rusiji. Rekao je da je na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju razgovarao o Krimu, Izraelu, Ukrajini, “Sjevernom toku 2”, ali ne i sankcijama.

Pitanje ukidanja sankcija je Trump spreman razmotriti ako Rusija “učini nešto što će ići u prilog Sjedinjenim Državama”, inače ne namjerava “razmotriti ukidanje sankcija”.

Prema njegovim riječima, ruska strana zajedno sa Sjedinjenim Državama mora početi poduzimati korake za rješavanje krize u Siriji i Ukrajini.

Nije jasno kakvi bi to ustupci trebali biti, obzirom da je Rusija u te dvije zemlje u puno boljoj poziciji od Sjedinjenih Država.

Podsjetimo, mediji su izvijestili da će sljedeći prijedlog zakona o sankcijama protiv Rusije u Sjedinjenim Državama biti odobren, a riječ je o novim sankcijama koje bi navodno trebale spriječiti uplitanje Rusije srednjoročne izbore u Sjedinjenim Državama koji se održavaju u studenom ove godine.

Spor s Kinom

Američki predsjednik je izjavio kako ne očekuje velik napredak od trgovinskih pregovora s Kinom koji se ovog tjedna održavaju u Washingtonu. Osim toga, Trump je rekao “kako nema roka za okončanje trgovinskog spora s Kinom”.

Iran i Turska

Što se tiče rastućih napetosti između Sjedinjenih Država i Turske, Trump je isključio davanje bilo kakvih ustupaka Ankari sve dok je američki pastor u turskom pritvoru i dok ne bude pušten na slobodu. Rekao da nije zabrinut za recipročne carine ili da će one koje je Bijela kuća nametnula Turskoj imati domino efekt i naštetiti europskom gospodarstvu.

Trump je Turskoj nametnuo 50% carina na čelik i 25% na aluminij,  što je, navodno, bio odgovor na odbijanje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da pusti pastora Andrewa Brunsona, rodom iz Sjeverne Karoline, koji je u Turskoj više od 20 godina, a uhićen je u listopadu 2016. nakon što je optužen za potporu pokušaju vojnog udara.

Američki predsjednik je također rekao kako se spreman sastati sa svojim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem. Trump je rekao “da, ako se Rohani želi sresti s njim, onda u redu, a ako ne, to mu ne znači ništa”.

Američki je čelnik također ukazao na to da SAD nisu pozvale Iran da održi pregovore.

Sjeverna Koreja

Osim toga, predsjednik Trump je rekao za Reuters kako će se “najvjerojatnije” po drugi put susresti sa svojim sjevernokorejskim kolegom Kim Jong-unom. Prvi bilateralni susret dvaju čelnika je održan 12. lipnja u Singapuru.

 

State Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
5 godine prije

Ah, neka rusima prepuste Aljasku i rusi će ima dati Krim, Ukrajnu, SIriju i što požele !
🙂

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Zašto narandžasti tviteraš nije rekao o kakvim bi ustupcima bila riječ?Što se Sirije tiče neznam šta bi on tamo mogao tražiti od Rusije ,nije u situaciji da traži ustupke.Poznavajući njegovo ” tvitanje” sutra trebamo očekivati novu objavu o oštrijim sankcijama …kretena nije moguće uhvatiti ni za glavu ni rep.

Marko
5 godine prije

Ruje nemaju sanse

cool
5 godine prije

Dećko bi malo trgovao i glumio predsjednika; baš me tjera u smijeh.

Jim
5 godine prije

Rusi nebi trebali pregovarati sa barbarskim režimima.

Miki
5 godine prije

Mora da ima SAD velike probleme što političke što ekonomske kad su došli tim predlogom. Što pre da prestane Trump slušati izraelske prišaptivaće to bolje za SAD.

čokolino
5 godine prije

Ovi bi se **** a da mu ne uđe………….

Fidel
5 godine prije

Malo morgen mr.Trump, malo sutra, ne jebu vas Rusi ni 1%. Ubrzo je stigao Ruski odgovor odjeb**

Sir Oliver
5 godine prije

Alo orangutan skojom normalnom zemljom vi niste u sukobu? Vama samo odgovaraju podguze muhe koje vam…
A Rusija to nijw a ni Kina i Iran.A biće ih sve više.

Jole
5 godine prije

Kao da njega netko pita o sankcijama.O tome odlučuje duboka država,a ne on.Od Rusa može dobiti jedino bosanski grb glede Ukrajine i Sirije.

tuf
5 godine prije

Super su im ove odlučne i nedvosmislene poruke o “razmatranju”. To su vrlo jake i iskrene poruke, pune ljubavi i dobrih namjera. Razmotriti će ukidanje sankcija koliko će i Kim razmotriti gay pride u središtu Pjongjanga. Osim toga. Trumpu bi moralo biti jasno da bi ga Senat blokirao u bilo kojem pokušaju skidanja sankcija dok god im Rusija predstavlja prijetnju – a znamo da ih realno zaboli ona stvar za Krim, Ukrajinu, Gruziju ili države u kojima (više) ne drže “upper hand” kao što je Sirija. Njih boli što Rusija sudjeluje u rušenju petrodolara, u projektu “One Belt, One Road” , kao i stvaranju neovisnih financijskih institucija kroz koordiniranje BRICS-a. To su prave prijetnje američkoj hegemoniji koje su uzrok njihovih akcija usmjerenih protiv Rusije i NIKADA se Senat ne bi odrekao alata represije dok god te prijetnje postoje. Ove pričice o Krimu, Siriji, LGBT pravima, demokraciji, feminizmu i transrodnim WC-ima… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Poništio sam komentar koji je bio odgovor inicijalni koji je izbrisan.

....
5 godine prije

Ja kad sam jaci i imam sve karte u rukama, nwpregovaram nego postavljam uvjete koji meni pasu. Kad sam u nemilosti i neznam kako da se izvucem onda bi trazio ustupke, i da zadrzim dostojanstvo ako je moguce. Mozda grijesim, ali mi to tako izgleda …..

Klump
5 godine prije

I baš je dobro za svijet , da če Trump gladko pobjedit 2020.

Potemkin
5 godine prije

Karin Kneissl (53), austrijska ministrica vanjskih poslova iz ekstremno desne Slobodarske stranke Austrije udala se u subotu za svojeg partnera, poduzetnika Wolfganga Meilingera (54)

Na vjenčanje je došao ni manje ni više nego ruski predsjednik Vladimir Putin koji je mladencima ‘poklonio’ ansambl ‘Donski Kozaci’.
Putin i Kneissl su otplesali ples nakon kojeg je ministrica duboko naklonila Putinu što je potaknulo brojne komentare.

P.S. Staljin se okrece u grobu ko ventilator , predsjednik rusije se druzi sa kapitalistima i desnicarima .

Nono
5 godine prije

Lažu , od Bika koji sjedi do dana današnjeg nisu nikad ispunili ono šta su dogovorili . Svakog su prevarili s kim su imali posla .Prema tome Putin gusli po svome i ne skreći ,jer za svaki ustupak nećeš dobit ništa .

Adi
5 godine prije

Dodatni uslov je da mu kupe svi po novu periku

Mimi
5 godine prije

a tko je dump da traži ustupke… i to u siriji gdje je hranio, branio i stvarao teroriste….

Ivi tz
5 godine prije

Narandzasti misli da je ovo 1990 godina hehe. RUSIJA je svakim danom u svakom pogledu jača. Tako da…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI