fbpx

USAID će 2020. za “humani rad” i “promicanje demokracije” dobiti 40 mlrd. dolara

usaid

Američki State Department je 11. ožujka objavio proračun dodijeljen Agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za fiskalnu godinu 2020. i on iznosi 40 milijardi dolara.

State Department navodi kako je povećanje proračuna nužno kako bi se stvorili uvjeti koji će proširiti mogućnosti za američke tvrtke, podržati američki saveznici i kako bi se tražilo od drugih zemalja da učine više da unaprijede sigurnost, prosperitetni svijet, pomažući zemljama da postanu samostalni gospodarski i sigurnosni partneri.

Uz sredstva uključena u zahtjev za proračun za 2020. će američka diplomacija i strana pomoć biti usmjereni na zaštitu američke sigurnosti u zemlji i inozemstvu.

Stavke proračuna

Za pružanje kritične potpore američkim saveznicima na Bliskom istoku se  Izraelu osigurava 3,3 milijarde dolara vojne financijske pomoći. Zahtjev prepoznaje ključno strateško partnerstvo Sjedinjenih Država i podršku Jordanu s 1,3 milijarde dolara..

Za zaštitu američkog osoblja i objekata američke vlade u inozemstvu se osigurava 5,4 milijarde dolara.

Za promicanje slobodnog, otvorenog i sigurnog indo-pacifičkog područja je osigurava 1,8 milijardi dolara, što uključuje pomoć u zaštiti političkog i ekonomskog suvereniteta svih indo-pacifičkih zemalja, potporu rada veleposlanstva u inozemstvu i jačanje savezništava.

Novac protiv zlonamjernog ruskog utjecaja i za borbu protiv drugih neprijatelja

Za suzbijanje ruskog malignog utjecaja i dezinformacija u Europi, Euroaziji i srednjoj Aziji se izdvaja 661 milijun dolara.

Za podršku tranziciji u Venezueli, nastavak pomoći demokraciji u zemlji ili reagiranje na krizu se određuje prijenos do 500 milijuna dolara na račune inozemne pomoći.

Podrška američkoj sigurnosti će stajati 1,2 milijarde dolara, a novac će se potrošiti na suzbijanje nezakonitih tokova koje koriste transnacionalne kriminalne organizacije u trgovini ljudima, drogom, oružjem i pranju novca. Osim toga, 3,9 milijardi dolara ide na konzularne programe za osiguranje američke granice kroz pojačanu viznu provjeru, sprječavanje prijevara, poboljšanje viznih postupaka i omogućavanje vođenja međunarodnog poslovanja olakšavanjem legalnih stranih putovanja u i iz Sjedinjenih Država.

707 milijuna dolara se izdvaja za borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, jačanje napora u borbi protiv terorizma i potporu razminiranju i uništavanju drugog oružja. To uključuje sprečavanje Sjeverne Koreje, Irana i drugih država i terorističkih aktera da nabave oružje za masovno uništenje.

Osigurava se 150 milijuna dolara potpore progonjenim vjerskim i etničkim manjinama, za oporavak od razaranja uzrokovanih ISIL-om, Al-Qaidom i drugim terorističkim organizacijama na Bliskom istoku i drugim regijama.

Osigurava se do 8 milijardi dolara zajmova za vanjsko vojno financiranje kako bi američka obrambena oprema bila konkurentnija i pristupačnija opcija, povećavajući mogućnosti za saveznike i partnere da izgrade svoje vojske na temelju američkih inovacija i kvalitete.

Podrška promicanju američkog ekonomskog modela

Preko 50 milijuna dolara se izdvaja za investicije i transfere financiranja gospodarskog rasta s mjesta, misija i regionalnih ureda State Departmenta i USAID-a u novu Razvojnu financijsku korporaciju (DFC), unutar koje će USAID razvijati kreditiranja i poslužiti za poticanje financiranja privatnog sektora.

Osigurat će se i 50 milijuna dolara za novu predsjednikovu inicijativu Prosper Africa, za povećanje dvosmjerne trgovine i ulaganja između američkih i afričkih partnera. Zahtjev također uključuje 70 milijuna dolara za Power Africa kako bi olakšala privatna ulaganja u proizvodnju električne energije i stvorile nove mogućnosti za ekonomska partnerstva.

Za partnerske međunarodne organizacije se izdvaja  2,1 milijarda dolara, a 6,3 milijarde dolara se izdvaja za potporu američkom vodstvu u promicanju globalnog zdravlja. Za američko vodstvo u odgovoru na humanitarne krize se izdvaja  6,3 milijarde dolara, a za rješavanje uzroka stalnih kriza u hrani se osigurava 492 milijuna dolara, uključujući 123 milijuna dolara za jačanje otpornosti na periodične krize, doprinose privatnim ulaganjima, donatorima i doprinosima zemlje domaćina.

Propaganda

Za informiranje strane javnosti i uključivanje inozemne publike u unapređivanje ciljeva američke vanjske politike se osigurava 511 milijuna dolara. Ovi programi javne diplomacije pomažu u suzbijanju dezinformacija o Sjedinjenim Državama i američkoj vanjskoj politici, te jačaju odnosa između Amerikanaca i stranih javnosti.

Ostatak novca ide na optimiziranje ishoda humanitarne pomoći, modernizaciju informacijske tehnologije State Departmenta, promicanje samopouzdanja putem proširene domaće mobilizacije resursa i koristeći druge raspoložive izvore financiranja.

Nešto novca ide i na jačanje globalnog ekonomskog osnaživanja žena, na diversifikaciju američkih partnerskih baza u samim Sjedinjenim Državama, te na unapređenje provedbe reformi američke vlade za bolju diplomaciju i razvoj.

Proračun USAID-a preveden na hrvatski

Čak ni SSSR, koji je izvozio revoluciju i  neracionalno koristio sredstva da pružanjem pomoći “kupi” međunarodnu potporu zaostalih zemalja, nikada nije izdvajao ovako značajne iznose.

Budući da je američki State Department odobrio proračun za USAID za novu fiskalnu godinu u iznosu od 40 milijardi dolara, pogledajmo što točno znače prevedene stavke.

Sav taj novac će se potrošiti na američke političke prostitutke širom svijeta i raznorazne nevladine udruge koje promiču američke interese.

Od tih sredstava će 3,3 milijarde dobiti vojska cionističkog režima za njen “humanitarni rad” u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali, te za financiranje napada na sirijski teritorij i Libanon, ako ih bude.

Jordan će za svoju podršku cionističkom susjedu i vehabijskim šeicima dobiti 1,3 milijarde.

Čak 5,4 milijarde dolara će se potrošiti kako bi se jamčila sigurnost veleposlanstava u drugim zemljama, a ta sigurnost vjerojatno znači i mito lokalnim kolaboracionistima koji se za američke diplomate brinu izvan zidova američkih ambasada.

Lijepu svotu od 1,8 milijardi se izdvaja za borbu protiv Kine, što se prevelo kao “indo-pacifička suradnja”.

Ne baš skromnih 661 milijun ide za “otpor ruskom zlu”, što je doslovni prijevod. Ako niste primijetili u dokumentu stoji da će se novac trošiti u Europi, Euroaziji i Aziji. Ako malo bolje pogledate kartu, bilo je dovoljno napisati Euroaziji, ali su glupi Amerikanci su od jednog geografskog područja napravili tri, kao da Europa i Azija nisu dio Euroazije.

Za državni udar u Venezueli se izdvaja pola milijarde dolara, jer je “tranzicija vlasti” zapravo eufemizam za svrgavanje legitimne vlade u Caracasu.

1,2 milijarde se traži za ogradu na granici s Meksikom i još 3,9 milijardi za aktivnosti konzula u svijetu. 707 milijuna ide za sotonizaciju Sjeverne Koreje.

150 milijuna je potpora “umjerenim teroristima” na Bliskom istoku, koji su postali “vjerske manjine” u Iraku.

8 milijardi ide za kredite baltičkih zemalja i Poljske kako bi kupili sve vrste američkog oružja.

50 milijuna za program “Prosperitetna Afrika”, ali se neće trošiti sve odjednom.

Za podmićivanje međunarodnih organizacija ide 2,1 milijarda dolara i 6,3 milijardi za navodnu borbu protiv AIDS-a i malarije. 6,3 milijarde će se potrošiti za “humanitarne krize”, iako nije jasno hoće li se novac potrošiti na prevenciju ili organiziranje tih humanitarnih kriza, kao što je trenutno slučaj u Jemenu i Venezueli.

Nekako nije jasna stavka od 511 milijuna za poboljšanje mišljenja o Americi, jer to očito nije dovoljno. Možda ne bi bilo dovoljno ni 51 milijarda, ako u obzir uzmemo populaciju Rusije, Kine, Irana, Sirije i brojnih drugih zemalja.

311 milijuna za informacijsku tehnologiju State Departmenta i lijepih 100 milijuna za potporu feministkinjama. Naime, to su jedine udruge i organizacije za koje SAD priznaju da se bore za prava žena.

Potom slijede sve vrste prljavih malih trikova upakiranih u lijepa obećanja. Kao što vidimo, Washington troši desetine milijardi dolara na kupnju “prijateljstva”. Naravno, većinu troškova će USAID  usmjeriti na “podmukle nedemokratske režime” kao što su Kina, Rusija, Venezuela, Sjeverna Koreja, Iran, Sirija i tako dalje.

Rusija se u službenim dokumentima američke vlade naziva “zlom” i “malignom silom”. Dakle, to više nije samo u propagandi, već i u financijskom računovodstvu.

Usput rečeno, riječ “maligno” ili “zlo, zloćudno”, koju koriste Amerikanci, ponekad znači i “klevetati”, što izgleda kao frojdovska klauzula.

Kada stigne puni popis inicijativa i nevladinih udruga koje se financiraju, bit će zanimljivo vidjeti “progresivce” u nas i regiji. Ako vam nakon toga netko kaže da “mediji ne lažu i da SAD nisu naš neprijatelj i nikome ne žele nauditi”, slobodno mu začepite lažljive gubice, a kao dokaz mu na nos nabijte kopiju službenog dokumenta State Departmenta kojeg možete preuzeti ovdje.

State Department

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
21 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik