fbpx

USAID će 2020. za “humani rad” i “promicanje demokracije” dobiti 40 mlrd. dolara

usaid

Američki State Department je 11. ožujka objavio proračun dodijeljen Agenciji za međunarodni razvoj (USAID) za fiskalnu godinu 2020. i on iznosi 40 milijardi dolara.

State Department navodi kako je povećanje proračuna nužno kako bi se stvorili uvjeti koji će proširiti mogućnosti za američke tvrtke, podržati američki saveznici i kako bi se tražilo od drugih zemalja da učine više da unaprijede sigurnost, prosperitetni svijet, pomažući zemljama da postanu samostalni gospodarski i sigurnosni partneri.

Uz sredstva uključena u zahtjev za proračun za 2020. će američka diplomacija i strana pomoć biti usmjereni na zaštitu američke sigurnosti u zemlji i inozemstvu.

Stavke proračuna

Za pružanje kritične potpore američkim saveznicima na Bliskom istoku se  Izraelu osigurava 3,3 milijarde dolara vojne financijske pomoći. Zahtjev prepoznaje ključno strateško partnerstvo Sjedinjenih Država i podršku Jordanu s 1,3 milijarde dolara..

Za zaštitu američkog osoblja i objekata američke vlade u inozemstvu se osigurava 5,4 milijarde dolara.

Za promicanje slobodnog, otvorenog i sigurnog indo-pacifičkog područja je osigurava 1,8 milijardi dolara, što uključuje pomoć u zaštiti političkog i ekonomskog suvereniteta svih indo-pacifičkih zemalja, potporu rada veleposlanstva u inozemstvu i jačanje savezništava.

Novac protiv zlonamjernog ruskog utjecaja i za borbu protiv drugih neprijatelja

Za suzbijanje ruskog malignog utjecaja i dezinformacija u Europi, Euroaziji i srednjoj Aziji se izdvaja 661 milijun dolara.

Za podršku tranziciji u Venezueli, nastavak pomoći demokraciji u zemlji ili reagiranje na krizu se određuje prijenos do 500 milijuna dolara na račune inozemne pomoći.

Podrška američkoj sigurnosti će stajati 1,2 milijarde dolara, a novac će se potrošiti na suzbijanje nezakonitih tokova koje koriste transnacionalne kriminalne organizacije u trgovini ljudima, drogom, oružjem i pranju novca. Osim toga, 3,9 milijardi dolara ide na konzularne programe za osiguranje američke granice kroz pojačanu viznu provjeru, sprječavanje prijevara, poboljšanje viznih postupaka i omogućavanje vođenja međunarodnog poslovanja olakšavanjem legalnih stranih putovanja u i iz Sjedinjenih Država.

707 milijuna dolara se izdvaja za borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, jačanje napora u borbi protiv terorizma i potporu razminiranju i uništavanju drugog oružja. To uključuje sprečavanje Sjeverne Koreje, Irana i drugih država i terorističkih aktera da nabave oružje za masovno uništenje.

Osigurava se 150 milijuna dolara potpore progonjenim vjerskim i etničkim manjinama, za oporavak od razaranja uzrokovanih ISIL-om, Al-Qaidom i drugim terorističkim organizacijama na Bliskom istoku i drugim regijama.

Osigurava se do 8 milijardi dolara zajmova za vanjsko vojno financiranje kako bi američka obrambena oprema bila konkurentnija i pristupačnija opcija, povećavajući mogućnosti za saveznike i partnere da izgrade svoje vojske na temelju američkih inovacija i kvalitete.

Podrška promicanju američkog ekonomskog modela

Preko 50 milijuna dolara se izdvaja za investicije i transfere financiranja gospodarskog rasta s mjesta, misija i regionalnih ureda State Departmenta i USAID-a u novu Razvojnu financijsku korporaciju (DFC), unutar koje će USAID razvijati kreditiranja i poslužiti za poticanje financiranja privatnog sektora.

Osigurat će se i 50 milijuna dolara za novu predsjednikovu inicijativu Prosper Africa, za povećanje dvosmjerne trgovine i ulaganja između američkih i afričkih partnera. Zahtjev također uključuje 70 milijuna dolara za Power Africa kako bi olakšala privatna ulaganja u proizvodnju električne energije i stvorile nove mogućnosti za ekonomska partnerstva.

Za partnerske međunarodne organizacije se izdvaja  2,1 milijarda dolara, a 6,3 milijarde dolara se izdvaja za potporu američkom vodstvu u promicanju globalnog zdravlja. Za američko vodstvo u odgovoru na humanitarne krize se izdvaja  6,3 milijarde dolara, a za rješavanje uzroka stalnih kriza u hrani se osigurava 492 milijuna dolara, uključujući 123 milijuna dolara za jačanje otpornosti na periodične krize, doprinose privatnim ulaganjima, donatorima i doprinosima zemlje domaćina.

Propaganda

Za informiranje strane javnosti i uključivanje inozemne publike u unapređivanje ciljeva američke vanjske politike se osigurava 511 milijuna dolara. Ovi programi javne diplomacije pomažu u suzbijanju dezinformacija o Sjedinjenim Državama i američkoj vanjskoj politici, te jačaju odnosa između Amerikanaca i stranih javnosti.

Ostatak novca ide na optimiziranje ishoda humanitarne pomoći, modernizaciju informacijske tehnologije State Departmenta, promicanje samopouzdanja putem proširene domaće mobilizacije resursa i koristeći druge raspoložive izvore financiranja.

Nešto novca ide i na jačanje globalnog ekonomskog osnaživanja žena, na diversifikaciju američkih partnerskih baza u samim Sjedinjenim Državama, te na unapređenje provedbe reformi američke vlade za bolju diplomaciju i razvoj.

Proračun USAID-a preveden na hrvatski

Čak ni SSSR, koji je izvozio revoluciju i  neracionalno koristio sredstva da pružanjem pomoći “kupi” međunarodnu potporu zaostalih zemalja, nikada nije izdvajao ovako značajne iznose.

Budući da je američki State Department odobrio proračun za USAID za novu fiskalnu godinu u iznosu od 40 milijardi dolara, pogledajmo što točno znače prevedene stavke.

Sav taj novac će se potrošiti na američke političke prostitutke širom svijeta i raznorazne nevladine udruge koje promiču američke interese.

Od tih sredstava će 3,3 milijarde dobiti vojska cionističkog režima za njen “humanitarni rad” u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali, te za financiranje napada na sirijski teritorij i Libanon, ako ih bude.

Jordan će za svoju podršku cionističkom susjedu i vehabijskim šeicima dobiti 1,3 milijarde.

Čak 5,4 milijarde dolara će se potrošiti kako bi se jamčila sigurnost veleposlanstava u drugim zemljama, a ta sigurnost vjerojatno znači i mito lokalnim kolaboracionistima koji se za američke diplomate brinu izvan zidova američkih ambasada.

Lijepu svotu od 1,8 milijardi se izdvaja za borbu protiv Kine, što se prevelo kao “indo-pacifička suradnja”.

Ne baš skromnih 661 milijun ide za “otpor ruskom zlu”, što je doslovni prijevod. Ako niste primijetili u dokumentu stoji da će se novac trošiti u Europi, Euroaziji i Aziji. Ako malo bolje pogledate kartu, bilo je dovoljno napisati Euroaziji, ali su glupi Amerikanci su od jednog geografskog područja napravili tri, kao da Europa i Azija nisu dio Euroazije.

Za državni udar u Venezueli se izdvaja pola milijarde dolara, jer je “tranzicija vlasti” zapravo eufemizam za svrgavanje legitimne vlade u Caracasu.

1,2 milijarde se traži za ogradu na granici s Meksikom i još 3,9 milijardi za aktivnosti konzula u svijetu. 707 milijuna ide za sotonizaciju Sjeverne Koreje.

150 milijuna je potpora “umjerenim teroristima” na Bliskom istoku, koji su postali “vjerske manjine” u Iraku.

8 milijardi ide za kredite baltičkih zemalja i Poljske kako bi kupili sve vrste američkog oružja.

50 milijuna za program “Prosperitetna Afrika”, ali se neće trošiti sve odjednom.

Za podmićivanje međunarodnih organizacija ide 2,1 milijarda dolara i 6,3 milijardi za navodnu borbu protiv AIDS-a i malarije. 6,3 milijarde će se potrošiti za “humanitarne krize”, iako nije jasno hoće li se novac potrošiti na prevenciju ili organiziranje tih humanitarnih kriza, kao što je trenutno slučaj u Jemenu i Venezueli.

Nekako nije jasna stavka od 511 milijuna za poboljšanje mišljenja o Americi, jer to očito nije dovoljno. Možda ne bi bilo dovoljno ni 51 milijarda, ako u obzir uzmemo populaciju Rusije, Kine, Irana, Sirije i brojnih drugih zemalja.

311 milijuna za informacijsku tehnologiju State Departmenta i lijepih 100 milijuna za potporu feministkinjama. Naime, to su jedine udruge i organizacije za koje SAD priznaju da se bore za prava žena.

Potom slijede sve vrste prljavih malih trikova upakiranih u lijepa obećanja. Kao što vidimo, Washington troši desetine milijardi dolara na kupnju “prijateljstva”. Naravno, većinu troškova će USAID  usmjeriti na “podmukle nedemokratske režime” kao što su Kina, Rusija, Venezuela, Sjeverna Koreja, Iran, Sirija i tako dalje.

Rusija se u službenim dokumentima američke vlade naziva “zlom” i “malignom silom”. Dakle, to više nije samo u propagandi, već i u financijskom računovodstvu.

Usput rečeno, riječ “maligno” ili “zlo, zloćudno”, koju koriste Amerikanci, ponekad znači i “klevetati”, što izgleda kao frojdovska klauzula.

Kada stigne puni popis inicijativa i nevladinih udruga koje se financiraju, bit će zanimljivo vidjeti “progresivce” u nas i regiji. Ako vam nakon toga netko kaže da “mediji ne lažu i da SAD nisu naš neprijatelj i nikome ne žele nauditi”, slobodno mu začepite lažljive gubice, a kao dokaz mu na nos nabijte kopiju službenog dokumenta State Departmenta kojeg možete preuzeti ovdje.

State Department

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
21 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Ukucajte na internetu Skupstina Srbije
Dole na dnu sajta Skupstine Srbije stoji znak USAID.

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Uaao, koliko gas maski, oružja i benzina za Molotovljeve koktele mogu kupiti za te pare.

Avatar
Gost
Avatar
2 godine prije

Jadan onaj tko pomoć čeka od amera.Oni obično pomažu tako da daju ništa za nešto.

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Ja sam pastafarijanac, tj. progonjena vjerska manjina i molim 1 (jedan) promil od 150 milijuna dolara. Obećavam da ću istu svotu (150000 US$) utrošiti na humanitarne svrhe, tj. plaćanje rundi pive cijelom društvu, a u slavu Letećeg Špageti Čudovišta ! Ako trebate potvrdu javnog bilježnika – no problemo.

Srpski Vuk
Gost
Srpski Vuk
1 godina prije
Reply to  octopus

Ramen, brate!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Slično kao i prošle godine i godinu ranije i još godinu ranije… Uvijek isto. Sume su povečane da se anulira inflacija. Izvor novca? Štamparija, kao i uvijek!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

znači stižu sendvići. sada kada se plaćenička bratija najede sendvića od američke uranijumske slanine (jer naša nevalja) pa kada počnu pjeniti.

ps. nemogu oni poplaćati niti 0,1%. srca onih preostalih 99,9% su na drugim stranama

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

je, baš su četnnički terorristi krivi za pucnjavu na novom zelandu. američki teroristi napadali muslimanske zemlje I otimali im naftu I ostala prirodna bogatstva a onda muslimani a s njima I islamski teroristi odu širom svijeta pa I u australiju I novi zeland. onda se tamo podigli teoristi iz domicilnog… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

DemoNkracija,kakva demokracija. Demos(narod) ili demon(pali anđeo)? Rezultat demonizirano društvo.Davno demoni orkestriraju po svijetu,samo naivni misle da vladaju ljudi. Vrlo inteligentna duhovna bića,pali anđeli,uvjeriti ljude da ne postoje,da su ko rogati,repati,bajkovita bića…a tu su se među nama,izazivaju razne krize,a svojih sluga imaju među svim narodima svijeta.Bez obzira gdje se događa predstava,bio… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Davor

naravno da su u ovome najveći krivci američki državni terorizam koji otima prirodna bogatstva od muslimana ali ne samo od muslimana već I od kršćana a potom su krive I vlade država koje su te muslimane primale a znaju da će izazvati revolt domicilnog stanovništva

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Davor

Dobro da si to objasnijo, sve sto treba znati o životu, prošlosti i budučnosti je zapisano odavno u “svetim knjigama” ??

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

imaš u svome dvorištu ovih sa bliskog istoka sa kojim se ogroman broj stanovnika također poistovjećuje a koji su došli na tuđe. čettnici I usttaše su na svome ps. vidiš što se mene tiče nekoliko puta sam pisao o engleskom masonu kralju, koji je bio četnički idol ili o pogglavniku… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

stoljećima. od kada. ja znam da su čettnici nastali prije nepunih sto godina a vehabije prije nekoliko stoljeća. također znam da su vehabije u bih plaćali saudijci a dovodili ih amerikanci preko hrvatske. I nema ih par stotina već više tisuća I neki su učestvovali u napadima na wtc, prema… Pročitaj više »

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Četnici i ustaše su na svome?!?
Ta maloumna izjava govori da imaš simpatije prema fašističkim kolaboracionistima koji su sramota za narode iz kojih su potekli. Nadam se da je to ipak samo nespretna izjava koja ne odražava tvoje stvarne stavove…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Arkaj

pa da su čettnici ili usttaše, poput ovih sa bliskog istoka što su došli ubbijati po europi I bih, otišli to raditi po saudijskoj arabiji ja bi ih stavio u istu ravan ali nisu. što se mene tiče ja uvijek ističem njihovu kvinsslinšku prirodu

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Arkaj

@arkaj a ti bolesnik prije vriđanja pokušaj prvo nešto argumentirano napisati ili barem pokušaj pročitati komplet moj upis gdje si to pročitao. to što ti smatraš da je u redu da teroristi sa bliskog istoka obitavaju po bih pokazuje tvoju fašističku I perfidnu prirodu dok istovremeno ti I ovaj ti… Pročitaj više »

Sto reci
Gost
Sto reci
2 godine prije

Kad bi ameri otisli na mars i ostali gore planeta zemlja bi bila puno mirnija i sretnija.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Vjerojatno su ih organizirali / platili Englezi/Ameri i platili za ovo okupljanje na Drini. Predlažem da se okupe na Kosovu.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

USAID preveden na hrvatski znači ukidanje vize za vjernog saveznika, prijatelja i strateškog partnera.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Misle pritom: …za nehumani rad i zatiranje demokracije

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

CIA expozitura zvana USAID dobila 40 miljardi $! Naj….. smo svi od te pomoci! Bar ce biti veselje, kako rece autor clanka, polirickim prostitutkama, tj NGO smecu! Nije uredu vrijedjati prostitutke! Pa, to su svetice za NGO smece!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik