Izrael apsurdno tvrdi da je zračni napad u kojem je poginulo 7 humanitarnih radnika bio nesreća, ali dobrotvorna organizacija koordinirala je pokrete s IDF-om

Napad na konvoj pomoci u Gazi
7 komentara

Izrael se ispričao za užasan zračni napad u kojem je ubijeno sedam radnika humanitarne pomoći u Gazi. Incident je izazvao oštre kritike iz cijelog svijeta i potaknuo nekoliko humanitarnih organizacija da prestanu isporučivati hranu opkoljenom pojasu unatoč prijetećoj gladi.

Humanitarni radnici bili su u Gazi i predstavljali američku dobrotvornu organizaciju World Central Kitchen, koju je osnovao slavni španjolski kuhar Jose Andres. Bili su pogođeni dok su napuštali skladište u Gazi, gdje su upravo završili istovar više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani koja je do pojasa dovezena morem.

U grupi su bila tri britanska državljanina, američko-kanadski dvojni državljanin, Australac, poljski državljanin i Palestinac. Prema BBC-ju, trojica ubijenih britanskih državljana bili su dio sigurnosnog tima skupine, dok su ostali bili dio tima za pomoć.

Izrael inzistira da se radilo o nesretnom slučaju, a IDF je rekao da će provesti “temeljitu provjeru” “tragičnog incidenta”. Izraelski predsjednik Isaac Herzog ispričao se za ubojstva, dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu preuzeo odgovornost za incident.

“Nažalost, u posljednja 24 sata dogodio se tragičan slučaj kada su naše snage nenamjerno pogodile nedužne ljude u Pojasu Gaze”, rekao je. “To se događa u ratu, mi to provjeravamo do kraja, u kontaktu smo s vladama i učinit ćemo sve da se to ne ponovi.”

World Central Kitchen koordinirala je pokrete s IDF-om, pa kako je ovo mogla biti nesreća?

Međutim, postoje dokazi koji pokazuju da to nije bilo slučajno, kako tvrdi Izrael. World Central Kitchen tvrdi da su koordinirali svoje pokrete s Izraelskim obrambenim snagama. Konvoj koji je pogođen uključivao je tri vozila, od kojih su dva bila blindirana i s jasno prikazanim logom dobrotvorne organizacije, uključujući i na krovu vozila kako bi se moglo prepoznati iz zraka. Dobrotvorna udruga priopćila je da su se tri vozila kretala na velikim udaljenostima kada su iznenada jedno za drugim udarena, ostavivši ih spaljenima. To je jasan pokazatelj da su pogođeni višestrukim ciljanim udarima.Andres, koji je rekao da je “srce slomljeno” zbog smrti, napisao je na X: “Izraelska vlada mora zaustaviti ovo neselektivno ubijanje. Mora prestati ograničavati humanitarnu pomoć, prestati ubijati civile i humanitarne radnike i prestati koristiti hranu kao oružje.”

SAD, Kanada, Australija, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo traže odgovore. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da je “ogorčen” incidentom, dok je predsjednik Biden bio neuobičajeno jak u svojoj kritici Izraela, rekavši: “Izrael nije učinio dovoljno da zaštiti humanitarne radnike koji pokušavaju pružiti očajnički potrebnu pomoć civilima”.

“Sjedinjene Države su više puta pozvale Izrael da svoje vojne operacije protiv Hamasa dekonfliktira humanitarnim operacijama, kako bi se izbjegle civilne žrtve”, dodao je.

Britanski premijer Rishi Sunak je u međuvremenu izravno rekao Netanyahuu da rat postaje “sve nepodnošljiviji” i “zahtijeva temeljitu i transparentnu, neovisnu istragu” o napadu.

World Central Kitchen je jedan od glavnih dobavljača pomoći u hrani za Gazu. Prije samo nekoliko dana objavili su da su poslužili 42 milijuna obroka ljudima na tom teritoriju, uz to što su tamo poslali gotovo 435.000 obroka morem i poslali više od 1.700 kamiona s hranom. Oni su odgovorni za 60 posto sve nevladine pomoći koja stiže u Gazu.

World Central Kitchen, poput mnogih dobrotvornih organizacija, sada pauzira svoje operacije kako bi zaštitila sigurnost svojih humanitarnih radnika. Još jedna dobrotvorna organizacija, American Near East Refugee Aid Group, koja je radila uz World Central Kitchen, također je zaustavila svoje operacije u Gazi. Kao rezultat toga, Palestinci koji su već na rubu masovne gladi neće primati dostavu hrane.

gazahumanitarna pomoćIZRAELWorld Central Kitchen
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
21 dana prije

Ruta kretanja i vrijeme kretanja humanitaraca je dogovorena-o s tzv IDF-om, područje kretanja nije bila ratna zona, prvo vozilo oklopno pogodjeno i onesposobljeno, humanitarci se prebacuju u drugo civilno vozilo, kontaktiraju tzv IDF ali veze nema. Vozilo odmah bude pogođeno i ima mrtvih i ranjenih, prebacuju se u 3. vozilo i ponovo bezuspješno pokušavaju dobiti tzv IDF i odmah potom i treće vozilo (da ne bi slučajno bilo svjedoka) biva žestoko gadjano i pogadjano do uništenja. I onda djeca sotone odgojena na talmudu KAŽU a kad god nešto kažu UVIJEK LAŽU da je došlo do nesretnog slučaja i da se nadaju da se neće ponoviti ….

Max
21 dana prije

Besramno lažu.

Ivan Bgd
21 dana prije

Nesrecan slucaj, da znaju i drugi sta moze da im se dogodi ako dodju da pruze humanitarnu pomoc gladnima u Gazi.

xyz
21 dana prije

Sad nek Iran sravni Tel Aviv, pa se posle lepo ispriča.

20 dana prije

pokrete?
kretanje.
ovakav nakaradni jezik ulazi u usi. ispravljajte istog trenutka da ne naviknete na nakaradu.

jajo
20 dana prije

Treba se skupiti i unistiti israel.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI