Izrael se ispričava zbog poginulih u konvojima s humanitarnom pomoći

Napad na konvoj pomoci u Gazi
23 komentara

Zračni napad je bio pogreška, priznali su dužnosnici, nakon globalnog bijesa i optužbi za namjerno ciljanje

Načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Herzi Halevi opisao je kao “tešku pogrešku” bombardiranje humanitarnog konvoja u Gazi u ponedjeljak. Sedam humanitarnih radnika Svjetske središnje kuhinje (WCK), većinom stranaca, ubijeno je u trofaznom štrajku koji je navodno bio usmjeren na militante Hamasa. Incident je izazvao međunarodnu osudu.

Halevi se u utorak obratio na X-u (bivši Twitter) kako bi se ispričao za napad u kojem su poginula tri britanska državljanina, kao i poljski i australski državljanin, kanadsko-američki dvojni državljanin i jedan Palestinac.

„Želim biti vrlo jasan – napad nije proveden s namjerom da se ozlijede humanitarni radnici WCK-a. Bila je to greška koja je uslijedila nakon pogrešne identifikacije – noću tijekom rata u vrlo složenim uvjetima. Nije se smjelo dogoditi”, rekao je Halevi u video izjavi objavljenoj na službenom nalogu IDF-a.

General je dalje opisao incident kao “tešku pogrešku” i rekao da je IDF-u “žao zbog nenamjerne štete” nanesene pripadnicima WCK-a.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog uputio je još jednu ispriku osnivaču WCK Joseu Andresu. Nazvao je Andresa kako bi izrazio “duboku tugu i iskrenu ispriku”, izvijestio je list Times of Israel, pozivajući se na izjavu iz ureda predsjednika.

Priznanja dolaze nakon što se Andres obrušio na primjedbu premijera Benjamina Netanyahua, u kojoj je sugerirao da se takvi “tragični” i “nenamjerni” incidenti događaju “u vrijeme rata”.

“Zračni napadi na naš konvoj nisu bili samo neka nesretna pogreška u magli rata”, napisao je Andres u dnevniku Yedioth Ahronoth. “Bio je to izravan napad na jasno označena vozila čije je kretanje bilo poznato IDF-u.”

List Haaretz izvijestio je u utorak da je IDF namjerno gađao konvoj WCK zbog sumnje da je Hamasov operativac putovao sa skupinom. Izvori iz obrane rekli su da su automobili bili “jasno označeni na krovu i sa strane” logom WCK, ali da je jedinica IDF-a odgovorna za sigurnost rute “identificirala naoružanog čovjeka” sa skupinom i “sumnjala da je terorist.”

Incident je izazvao osudu međunarodne zajednice, uključujući i najvjernije saveznike Izraela, poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, te drugih zemalja čiji su građani bili među mrtvima.

gazahumanitarna pomoćIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
26 dana prije

Sve te osude su samo verbalne i nitko nije Izraelu ništa zabranio od sportskih natjecanja na dalje ili im uveo nekakve sankcije, zato jer im je plan da naprave što veći cirkus kroz razne ratove po cijeloj planeti.
To je njihova glavna zabava za eliminiranje beskorisnih izjelica.

držnedaj
26 dana prije

hehe he israel se ‘ispričava’.. lud zbunjenoga

fuj
26 dana prije

Vise poginulih u konvoju nego zarobljenih kod hamasa zbog kojeg pobise 35000 zene i djece

eks
26 dana prije

Trebali bi Iranci ispaliti raketu na neke jevrejske “humanitarne” i nakon toga izjaviti – “greška” .

nepoželjni
26 dana prije

E, lijepo i kulturno ! …ispričali su se pa će sada ovi poginuli uskrsnuti i vratiti se doma kao da i nisu umrli… a jbg isprika sve rješava.

Josip
26 dana prije

Izrael se mora sravniti sa zemljom ako se svijet zeli rijesiti tog zidovskog zla.

Schwarze Hunderte
26 dana prije

Tek kada budu bombardirali Netanyahu krme i njegove krmčiće – isprike će nakon svega vredjeti – do tad … Entschuldigen Sie uns für KZ Auschwitz 😁 🤷 😉 …

nekoime
26 dana prije

Dolfi se iskreno ispričava za Auschwitz, i smatra kako je plin u kupaonicama bio greška…

tatamata
26 dana prije

hahaha ,, krknu , i poslije ,ebga , omaklo se problem ca racunalom ,,,

Nenad
26 dana prije

Koje su to u jednu ruku monstruozne laži a u drugu nebulozne fantazmagorije i koja moralna nakaza to može izgovoriti i to non stop iz dana u dan i to sve nakon što je temeljita istraga ili logičan slijed događaja nedvojbeno pokazala-o i dokazala da je 98% izrečenog što laž što vrijeđanje zdravog razuma i čiste logike !!!! Židov je to i nije za čudo što jedna od Ruskih poslovica glasi “Ako je selu ima ijedna jewrejska kuća bolje da nema sela”

Max
26 dana prije

Za zločin ne vrijedi isprika.

gargamel
25 dana prije

Opoziciona stranka koja je pobijedila u Holandiji, ima kandidata za premijera, koji je maltene odrastao u Izraelu, oženio iz kibuca čifutku, pitanje: šta očekivati od evropske opozicije, a znamo kako sadašnje vlade djeluju i kakav odnos imaju prema toj zločinačkoj tvorevini. Dotični je izjavio, da če braniti čifute do zadnjeg daha. Tako da treba sa rezervom uzeti i Le Pen i AFD, sve su to ista gooomna.

abc
25 dana prije

E sad kad su se ispričali, sad treba svet poslati u Palestinu tri put više konvoja pomoči. I kod svakog sledečeg izraelskog zločina nad civilima, poslati još više pomoči….
Treba židovima jednom za svagda pokazati gdje jim je mjesto, oduzeti jim sve uticajne uloge u svetskoj politici. i kao odštetu zapljeniti pola nakupljenog bogastva. Ionako su ga nakupili na zločinački način.

xyz
25 dana prije

Kakvi to ljudi žive na zapadu, koji povjeruju svakoj glupoj laži koju jim prezentiraju njihove vođe.

Upravo tako
25 dana prije

Hamas se ispričava zbog poginulih 7 listopada.

Flashpoint
25 dana prije

Israel si je sudbinu zapečatio. Svijet se okrenuo protiv njih. Mali narod nemože preživjeti okružen neprijateljima a sve Israelskom krivicom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI