Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo rezoluciju o Gazi koju su ‘kastrirali’ SAD

Ujedinjene nacije UN
4 komentara

I Washington i Moskva bili su suzdržani, ali iz suprotnih razloga

Vijeće sigurnosti UN-a konačno je usvojilo rezoluciju kojom se poziva na ubrzavanje isporuke pomoći očajnim palestinskim civilima u Gazi, nakon što su SAD danima odgađale glasovanje i tjerale članice da iz teksta izbace sve izravne pozive na prekid vatre ili obustavu neprijateljstva između Izraela i Hamasa.

Vijeće od 15 članova podržalo je ublaženi tekst u petak s 13-0 glasova, a Washington i Moskva bili su suzdržani. Neposredno prije konačnog glasovanja, SAD je iskoristio svoje pravo veta kako bi izglasao ruski amandman koji je tražio ponovno uvođenje poziva na “hitnu obustavu neprijateljstava”, umjesto nejasnog zahtjeva da se “stvore uvjeti” za konačni mir.

Stalni predstavnik Moskve pri UN-u, Vasilij Nebenzia, rekao je da je Rusija spremna podržati izvorni nacrt koji su predložili UAE iz “poštovanja prema našim arapskim prijateljima”, iako je tekst “već bio krezub od samog početka”. Međutim, pribjegavajući svojoj “omiljenoj taktici pritiska i ucjene”, Washington se pobrinuo da rezolucija bude potpuno “kastrirana”, naveo je ruski diplomat.

“SAD su zapravo preuzele izradu nacrta i uzurpirale rad na tekstu, dok su u zakulisnim kontaktima ‘vrtale ruke’ delegacijama regionalnih država. Pod američkim pritiskom, tekst je gubio važne odredbe sa svakim novim izdanjem”, rekao je Nebenzia vijeću.

Glasovanje o nacrtu koji su predložili UAE trebalo je održati u ponedjeljak, ali izaslanstva su provela cijeli tjedan pokušavajući izbjeći treći američki veto. Washington je prethodno stavio veto na dvije rezolucije Vijeća sigurnosti o Gazi, 18. listopada i 8. prosinca.

Nebenzia je dalje optužio SAD za razvodnjavanje teksta “kako bi Izraelu dali odriješene ruke za daljnje neograničeno i nesputano neselektivno bombardiranje civilne infrastrukture i civilnog stanovništva Gaze”. Usvojena rezolucija lišena je zahtjeva da UN prati humanitarnu pomoć, ostavljajući punu kontrolu nad svom pomoći koja dolazi u Gazu u ruke Izraela.

Prije nego što je bila suzdržana i konačno dopustila usvajanje te mjere, američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield rekla je vijeću da je “teško prenaglasiti koliko je ovo hitno… ova rezolucija govori o ozbiljnosti ove krize i poziva nas sve da učinimo više.”

Palestinski UN-ov izaslanik rekao je da je rezolucija još uvijek “korak u pravom smjeru”, iako je Vijeću sigurnosti trebalo 75 dana “da konačno izgovori riječi ‘prestanak neprijateljstava’.”

gazahumanitarna pomoćIZRAELPalestinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Beskorisno.

xyz
4 mjeseci prije

Ako stvarno postoji bog, onda je teški zločinac i kreten…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI