SAD velikim i suverenim državama ne mogu narediti da ne kupuju iransku naftu

Iran nafta kanister
27 komentara

Prije otprilike godinu dana Sjedinjene Države su odlučile napustiti iranski nuklearni sporazum, a od danas će State Department vršiti pritisak na zemlje uvoznice iranske nafte kako bi je prestali kupovati. U suprotnom, SAD im prijeti sankcijama.

Tako Tampova administracija želi vršiti “maksimalan pritisak” na Teheran, izvijestio je The Washington Post, pozivajući se na dužnosnike američkog State Departmenta.

Mike Pompeo je medijima jučer ujutro rekao da zemlje uvoznice iranske nafte mogu biti podložne američkim sankcijama od 2. svibnja.

U studenom 2018. je State Department za osam zemalja uveo “izuzeće od sankcija” zbog uvoza nafte iz Irana od 180 dana, kako bi im dao više vremena za traženje alternativnih izvora energije. Sada im vrijeme istječe, a Pompeo je rekao kako “izuzeće od sankcija” neće biti produženo.

Udio Irana u svjetskom izvozu nafte bi dragovoljno trebali nadoknaditi američki saveznici Saudijska Arabija i UAE, ali i druge članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Nije poznato je li postignut dogovor unutar naftnog kartela i hoće li to i učiniti.

Do danas su samo Grčka, Italija i Tajvan odbile uvoziti iransku naftu. Od 2. svibnja, po mišljenju Washingtona, Indija, Kina, Južna Koreja, Turska i Japan trebaju prestati kupovati naftu iz Irana, inače će biti “prisiljeni”.

Iran je naglasio da američka odluka nema nikakvu pravnu vrijednost i jamči da će u tom pogledu donijeti odgovarajuću odluku.

U međuvremenu je preko svog Twittera turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu odbio mogućnost da Turska poštuje jednostrane američke sankcije, ponavljajući kako ova vrsta mjere neće pomoći regionalnom miru i stabilnosti.

Kina je također odbacila potez Washingtona protiv iranskog naftnog sektora, obećavši da će braniti svoju bilateralnu trgovinu s iranskim tvrtkama.

Zbog punog američkog embarga na izvoz iranske nafte su cijene crnog zlata skočile za oko 3%. Barrel Brenta sada stoji čak 74 dolara, što je najveća cijena od 1. studenog 2018. godine.

S obzirom na ranije izjave i odbijanje jednostranih američkih sankcija, Sjedinjene Države mogu naštetiti Indiji i Turskoj, ali posebice Kini, s istim uspjehom s kojim su izbacile predstavnika Venezuele iz Ujedinjenih naroda. Prošla su vremena kada su Sjedinjene Američke Države bile svjetski policajac i svoju volju s pozicije sile diktirale svima.

Podsjetimo da su Sjedinjene Države već pretrpjele više poraza u međunarodnoj areni.

Nakon neuspjeha s pokušajima ucjenjivanja male Sjeverne Koreje, nakon neuspješnog slogana “Assad mora otići” i nakon Madura koji je sigurno trebao “pasti za tjedan dana” da gotovo nitko ne obraća pozornost na njihove ultimatume.

Podsjetimo, Trump je rekao kako želi da se iranski “režim” vrati za pregovarački stol i da se sklopi “bolji sporazum” od onog kojeg je potpisao predsjednik Barack Obama. Iran je odbio učiniti. U svakom slučaju, cilj jačanja kampanja “maksimalnog pritiska” je lišiti Teheran novca koji mu je potreban.

Tako Sjedinjene Države još jednom dokazuju da sporazumi s njima nisu vrijedni papira na kojem su napisani. U bilo kojem trenutku, kada više nisu zadovoljni postignutim dogovorima, proglasit će neku zemlju “nedemokratskom” i raditi sve što mogu da postignu svoje ciljeve.

Međutim, sada se te mjere svode na masovno i svakodnevno uvođenje sankcija i raznih drugih ograničenja, unutarnjom destabilizacijom, gdje je to moguće, ali su vremena u kojima se to rješavalo vojnom silom, pod izgovorom “humanitarne intervencije”, daleko iza nas.

NaftaNuklearni sporazumOPECSankcijeState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

američka nepismena i pohlepna elita je naš najbolji saveznik

Šok
5 godine prije

mrkva i batina na djelu
ne kupuj iransku naftu
kupuj moju po većoj cijeni
rusija profitira

wasbewill
5 godine prije

Nekako su nas navikli ili isprali nam mozak da su najjači, da nemaju premca i da im se ne isplati suprostavljati.. Ali ako se pažljivije pogleda možda je baš u toj našoj slijepoj percepciji njihova najveća moć. Svijet je klonuo pred sirovom silom. Obamrlost revolucija i nadahnutih ljudi. Što kaže jedan poznat lik “Aaajjjmmoooo!”

Trubadur
5 godine prije

Na Šanghajskoj berzi, se posle prve godine prodaje več skoro 10% svetske nafte za Juane… 10 posto nafte se u svijetu, prodajo sa takozvanim deviznim swapovima a skoro 10 posto ide preko sivog tržišta… Iranska i Venezuelska nafta preko Rusije, stim, šro jim ova plača u blagu… I Indija kupuje Iransku naftu mimo papirologije za Rupiju i tako jača njenu poziciju na međunarodnom trgu….. Iz dana u dan se dollar sve manje upotrebljava u međunarodnoj trgovini, pa tako i u naftnoj…..Svi ti pritisci na izvoiznice i sankcije su samo odraz panike, pošto se gubi kontrola nad svjetskom proizvodnjom nafte a samim time i nad petro-dollarom…… A bez petro dolara, USrA postaje samo jedna drastično prezadužena vukohebina….

IVE iz pecalbe
5 godine prije

USA mogu narediti bilo kome bilo sto, ali ta naredjenja samo glupi ozbiljno shvacaju pridrzavaju ih se i provode. Svakom silniku se barem jednom sudi i presudi.

scorpio1959
5 godine prije

Amerika je svjetsko zlo! Što prije to Europa vidi prije će se osloboditi tih banditskhi kauboja i kriminalaca

Zagor
5 godine prije

Možda se samo Kina suprotstavi. Svi ostali će pokleknuti.

Dopizdilomi
5 godine prije

Ameri od Rusije i Irana kupuju naftu i plin pa onda prodaju drugima skuplje a vi ih samo podržavajte i branite njihove interese svuda po svijetu.

Siniša
5 godine prije

Indija se povukla.

nessy
5 godine prije

Nevjerojatna je sama arogancija i bahatost, da USA, pokusavaju odredjivati suverenim nacijama, tko i sto moze, a sto ne. Ta sama premisa, je u osnovi potpuno nemoralna, izopacena i bolesna. Nakon njihove propagande o ljudskim pravima, slobodnoj medjunarodnoj trgovini i sl. Jedino sto me veseli, je sto ih sve vise suverenih nacija odkantava, sa punim pravom. Izgleda da prica, o slobodnoj trgovini medju narodima, moze proci samo ako USA ima koristi, puno vise nego ‘partneri’. Da imaju trunku morala i savjesti (sto je naravno, uzaludno ocekivati, od ortodoksnih zlocinaca), ubili bi se sami. Sve govori, da kada je sud u Haagu, pokusao istrazivati njihova ‘postignuca’, sudci su doslovno ucjenjeni.

nessy
5 godine prije

Kad pohlepnim razbojnicima nestane drugih sredstava, sluze se i klasicnim mafijaskim ubojstvima. Mossad je (uz podrsku znamo koje zemlje), ubio desetine Iranskih nuklearnih naucnika, civila, na cisto mafijaski nacin, kojim se sluzi organizirani kriminal. Toliko o demokraciji i ljudskim pravima.

Bruno
5 godine prije

Rusija će Trumpu biti zahvalna za ovo. Zbog Trumpove politike prema Venezueli i Iranu cijena europske nafte sorte Brent narasla je na oko 74 dolara po barelu. Samo na razlici u cijeni Rusija će ove godine od izvoza nafte zaraditi dodatnih 70 milijarda eura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI