fbpx

Foreign Policy: “Terorizam je glavni izvozni proizvod Rijada u svijetu”

FT - Izvor terorizma - Saudijska Arabija

Iskreno, naslov ne otkriva ništa novo, ali je znakovito da je članak objavilo neslužbeno glasilo sive eminencije američkog State Departmenta, časopis  Foreign Policy. Ovo bi moglo značiti da odnosi Sjedinjenih Država i Kraljevine Saudijske Arabije ulaze u novu fazu ili barem upozorenje vehabijskim šeicima i prinčevima da ne skrenu s dogovorenog kursa u vanjskoj i energetskoj politici.

“Terorizam je glavni izvozni proizvod Saudijske Arabije u svijetu”, izjavio je bivši američki dužnosnik koji upozorava na štetu koju uzrokuje Rijad.

Bivši specijalni predstavnik muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Državama, Farah Pandith, koji je tu dužnost obnašao od 2009. do 2014. godine, smatra da su vehabizam i ekstremizam glavni izvozni proizvod Saudijske Arabije u svijetu i upozorava da se saudijskim novcem financira radikalizacija velikog broja ljudi diljem svijeta.

“Vehabizam je krut, netolerantan, vrlo dogmatski, puritanski. U posljednjih nekoliko desetljeća se vehabizam proširio zahvaljujući jednom od glavnih sponzora, Kraljevini Saudijskoj Arabiji”, piše Pandith u članku za Foreign Policy.

Prema riječima bivšeg dužnosnika, nemoguće je razumjeti razloge povećanja terorističkih aktivnosti u svijetu bez prethodne istrage o doprinosima saudijskih javnih i privatnih institucija vehabizmu širom svijeta.

Farah Pandith kaže da su posljednjih godina Saudijci potrošili najmanje 100 milijardi dolara na širenje vehabijske ideologije i da su izgradili ideološke centre u zemljama poput Kine, gdje pokušavaju indoktrinirati mlade s ovom ekstremističkom i terorističkom ideologijom.

Isto tako, stručnjak upozorava da Saudijska Arabija na ovaj način ima za cilj pokazati svijetu da je vehabizam pravi islam, iako u stvarnosti on to nije, te upozorava da saudijske vjerske vlasti aktivno pokušavaju uništiti tradicije i povijest islama samo kako vehabizam predstavile kao pravi islam.

Pandith je također podsjetio da Saudijska Arabija izravno doprinosi i prethodno je pružala logističku i financijsku potporu terorističkim skupinama kao što je ISIL i kritizirao je međunarodnu zajednicu za zatvaranje očiju pred ekstremističkim bandama koje sponzoriraju Saudijci, koje uzrokuju uništenje i smrt na globalnoj razini.

Sa stranica časopisa Foreign Policy Farah Pandith upozorava da će daljnje ignoriranje ovih djela Rijada dodatno povećati terorističke aktivnosti u svijetu.

“Odnos između Saudijaca i ekstremizma nije samo afinitet. Saudijska vlada i pojedinci izravno su podržavali terorističke skupine aktivne na Bliskom istoku i dalje”, zaključio je Pandith, što nije novost, ali jeste kada to piše časopis koji odražava stavove američke vanjske politike.

Foreign Policy

Vehabizam – Zahvaljujući zapadnom sluganstvu do Skandinavije je stigao najopasniji islam

Saudijski princ: “Vehabizam je propagiran na zahtjev Zapada”

Korijeni vehabijske plime u Europi su stari desetljećima i račun dolazi na naplatu

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
27 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Terorizam je glavni izvozni proizvod arapa u svijetu pored nafte,
novce od nafte koriste za destabilizacije i teror, kao što je rat u siriji i jemenu

što znači da će ubrzo ostati bez izvora noca tj nafte.
došlo je vrijeme za klanje masnih svinja, očigledno da usa nije uspjela sa reketom po evropi napuniti kesu za održavanje carstva sada se okreću naftašima.
probalii su sa venecuelom ali su to kinezi i rusi za sada uspjeli spriječiti
ista stvar je sa sirijom

sada im ostaju masne zaljevske svinje,
to će ih primiriti za 4 do 5 godina
za svaku koju uzmu sukcesivno.
previše novca imaju za razbacivanje okolo po svijetu
a usa treba cash,
što znači veselje na bliskom istoku bez granica

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Ne može se to reći za sve Arape. Stvari se moraju šire sagledavati. Zna se da je Saudijska Arabija bila glavni poslušnik i izvršitelj zadataka od strane američkih službi (CIA), … . Zbog američkih interesa, mnoge zločine Saudi su činili uz podršku i odobravanje Amera ( jer su kupovali američko oružje, ratovali i finansirali ratove za američke interese . Uvek su bili verni vazali i korisni idioti američke korporativne elite i Pentagona .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Rodoljube u pravu si , medjutim cilj i jeste poistovijetiti sve arape s ksa a preko njih s terorizmom , cisto iz razloga lakseg razumjevanja rjesavanja “arapskog pitanja ” (kad do toga dodje ) za prosjecnog zapadnjaka…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

rodoljube
Saudi i ameri imaju poseban odnos začet u prva dva desetljeća prošlog stoljeća. Lijepo je o toj temi govoreno na HR u emisijei Povijest četvrtkom.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Apsolutno točno. Baš ovaj princ sa slike, MBS je rekao da su im ameri naredili širenje vehabizma. A to je ponovio i onaj iranski imam kojem smo se divili zbog stavova na “Logičnom”.
Jedan visokopozicionirani Saudijac je u jednom intervjuu objasnio kako se oni nose sa radikaliziranima: zaduže obitelj (znate što to imovinski znači ?) i nađu mu odgovarajuću vjersku pouku. Problem rješen.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Inače, položaj ovog princa je trenutno uzdrman u KSA; dok je kralj bio odsutan, obavio je neka imenovanja, npr svoju rođakinju postavio za ambasadoricu itd. A nije dočekao kralja kad se vratio s puta, što mu pripisuju kao veliki grijeh.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Minus si dobija jer pusis pricu da ce nafte nestat ili da ce bit uvelike zamjenjena drugim energentom.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Šok
Zapitaj se što bi bio krščanski glavni izvoz u svijet da mi imamo naftu a arapi su tehnološki ono što smo mi za njih danas pa nas oni manipuliraju i izazivaju ratove po evropi tako da smo stalno u nekoj krizi i ratu a usto nam pokušavaju prodati muslimanstvo na sve moguće prikrivene naćine i pritom smo svi tradicionalno svi kraljevine. Nešto smo već vidjeli u srednjem vijeku i križarskim ratovima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kako zavrsavaju ameiricki “saveznici” kada im vise nisu potrebni.. Primjer 2. KSA.. Ovo je ocekivano s obzirom na danasnju globalnu politicko-ekonomsku situaciju.. Amerikanci su vec to najavili priznanjem jerusalema kao glavnog grada i evo sad golana kao dijela izraela.. Otpis KSA i razbiktavanje sukoba na BI bi moglo biti sledece na meniju..

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

“…upozorava da ce daljnje ignoriranje ovih djela Rijada dodatno povecati teroristicke aktivnosti u svijetu.” S obzirom na presutni dogovor da se ovakva djela Rijada ignoriraju, State Department je objavio plan za novu petoljetku.

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ma nije istina…..da bi Arape ili generalno Islam za to optužili valja se prisjetiti ko je u suštini stvorio vehabite ili selafite. Englezi…naravno, od njih učili svi robovlasnici među kojima i ameri.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Englezi pisali i propovijedali njihove verzije islama ?
Ta bili su nepismena, divlja plemena u kolibama

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Šta se čudiš….i sami su protestantska sekta.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Da,kao oni sami to guraju! Sve dolazi od Big brothera,kojim upravljaju opaki nametnici.A mi se možemo pokrit ušima i čekat njihovu novu čorbu šta će nam servirat.

Muppet show
Gost
Muppet show
1 godina prije

A gdje je motorna pila?

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Necu nikada zaboraviti kako su nasu posadu iz Splita na trgovackom brodu gledali kao tifusare i kolerase. Nismo nogu smjeli staviti na njihovu zemlju u luci Jeddah !!!!! Ni taknuti tlo a zelio sam se prosetati. Imao samo 22 god.

bato
Gost
bato
1 godina prije

interesanto, kada su to komentarisali neki drugi stručnjaci na področju međunarodne politike i odnosa, to je bilo fake news i neznam još šta, sada kada to govori g.Farah Pandith – bivši američki dužnosnik , izpada kao da je on sad otkrio toplu vodu, i svi mu prikimavaju , dali je taj ghospodin svestan da je baš njegova administracija glavni sponzor tog pokreta-procesa ali sada kada je ISIL omesposobljen oni prstom pokazuju na SA kao da oni nemaju ništa s tim, koji su to pokvarenjaci ovi Amerokenjaroši.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Vehabizam je KSA izvozila u svijet i isti finansirala na zahtjev US i za njihov interes, a i tako KSA opstaje zahvaljujuci US i trajace dok je to interes US, a da ce ih US “odraditi”, to je pitanje sama kad, a ne hoce li. Nema sanse da US ne pojedu tako masnu i debelu gusku, rucak samo takav! Jucer je dobro rekao onaj profesor iz Njemacke da EU ima samo jedan izbor- biti vazal Amerima. Inace, slijedi razvaljivanje EU, ekonomski, siguronosno, ma na sve nacine! EU nikako da shvati da sa dva i pol vojnika nemoze biti nikakav bitan faktor, ma koliko bogata bila, tko je dozivljava? Vojsku EU nece nikad imati, cak i da joj to US dozvoli, a nece, pa im je vazalni odnos prema US jedina opcija. Inace ce proci kao mnogi, kao sto ceka ubrzo i KSA.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

ima netko i iza sauda, netko tko zeli sukobiti uobicajeni i iskonski islam. najvece zrtve sukoba bit ce muslimani.
procitaj kuran 9:29. odgovaraju da treba citati u kontekstu ali tad se mozemo pitati sto je kontekst. ako je kontekst kurana 7. stoljece sto onda ta ideologija radi u 21. stoljecu?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Jadna država koja se temelji na religiji. Svaka

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Mozak projekta “Terorizam” je u Londonu.
Investitora, izvođača radova, idealista, volontera, …., ima više od “potreba tržišta”!?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Nisu napravili što su trebali na Bliskom Istoku, zbog toga njihovi nalogodavci počinju prati ruke.
Irak, Iran, Sirija, Egipat, Libanon rekli su svoje na izborima, u Alžiru nisu ni uspjeli pokrenuti arapsko proljeće. I druge zemlje kreću tim putem.
Irak nakon dva rata, a Sirija nakon jednog dugotrajnog nije na izborima prešla u ekstremizam, što je bio jedan od ciljeva Amera.
Kao što se Trump ovih dana hvali da su Ameri sami porazili ISIL u Siriji, tako će za nekoliko godina početi pričati o KSA.
Jedino što u današnje doba niti djeca ne vjeruju u njihove priče.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Jasna poruka saudijcima tko ih drži u šaci. Izgleda da su napravili previše troškova gospodarima, malo glavobolje uz to…
Još i još vojnih narudžba za pogladiti bradato lice

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Budimo relani, to im je drugi glavni izvozni proizvod. Prva je ipak nafta.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

saudijska arabija je druga cionisticka drzava, nakon Izraela, fakticki Izrael II. Tko to jos ne shvata, taj ne shvata nista
Pri tomu ne mislim na stanovnistvo te drzave, vec na njene vladare: dinastiju Saud, koji imaju hazarskom podrijetlo, oni us hazarski konvertiti, koji se kriju iza radikalnog vehabizma
SA ima ulogu onoga koji za ciohazare vrsi prljave poslove:stvaranje terorizma, kaos i pomutnju

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

…. izjavio je bivši američki dužnosnik….
zanimljivo….bivsi….hm

jadno,od 2009 -2014. nije tako pisa i govorio.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
27
0
()
x