Foreign Policy: “Terorizam je glavni izvozni proizvod Rijada u svijetu”

FT - Izvor terorizma - Saudijska Arabija
27 komentara

Iskreno, naslov ne otkriva ništa novo, ali je znakovito da je članak objavilo neslužbeno glasilo sive eminencije američkog State Departmenta, časopis  Foreign Policy. Ovo bi moglo značiti da odnosi Sjedinjenih Država i Kraljevine Saudijske Arabije ulaze u novu fazu ili barem upozorenje vehabijskim šeicima i prinčevima da ne skrenu s dogovorenog kursa u vanjskoj i energetskoj politici.

“Terorizam je glavni izvozni proizvod Saudijske Arabije u svijetu”, izjavio je bivši američki dužnosnik koji upozorava na štetu koju uzrokuje Rijad.

Bivši specijalni predstavnik muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Državama, Farah Pandith, koji je tu dužnost obnašao od 2009. do 2014. godine, smatra da su vehabizam i ekstremizam glavni izvozni proizvod Saudijske Arabije u svijetu i upozorava da se saudijskim novcem financira radikalizacija velikog broja ljudi diljem svijeta.

“Vehabizam je krut, netolerantan, vrlo dogmatski, puritanski. U posljednjih nekoliko desetljeća se vehabizam proširio zahvaljujući jednom od glavnih sponzora, Kraljevini Saudijskoj Arabiji”, piše Pandith u članku za Foreign Policy.

Prema riječima bivšeg dužnosnika, nemoguće je razumjeti razloge povećanja terorističkih aktivnosti u svijetu bez prethodne istrage o doprinosima saudijskih javnih i privatnih institucija vehabizmu širom svijeta.

Farah Pandith kaže da su posljednjih godina Saudijci potrošili najmanje 100 milijardi dolara na širenje vehabijske ideologije i da su izgradili ideološke centre u zemljama poput Kine, gdje pokušavaju indoktrinirati mlade s ovom ekstremističkom i terorističkom ideologijom.

Isto tako, stručnjak upozorava da Saudijska Arabija na ovaj način ima za cilj pokazati svijetu da je vehabizam pravi islam, iako u stvarnosti on to nije, te upozorava da saudijske vjerske vlasti aktivno pokušavaju uništiti tradicije i povijest islama samo kako vehabizam predstavile kao pravi islam.

Pandith je također podsjetio da Saudijska Arabija izravno doprinosi i prethodno je pružala logističku i financijsku potporu terorističkim skupinama kao što je ISIL i kritizirao je međunarodnu zajednicu za zatvaranje očiju pred ekstremističkim bandama koje sponzoriraju Saudijci, koje uzrokuju uništenje i smrt na globalnoj razini.

Sa stranica časopisa Foreign Policy Farah Pandith upozorava da će daljnje ignoriranje ovih djela Rijada dodatno povećati terorističke aktivnosti u svijetu.

“Odnos između Saudijaca i ekstremizma nije samo afinitet. Saudijska vlada i pojedinci izravno su podržavali terorističke skupine aktivne na Bliskom istoku i dalje”, zaključio je Pandith, što nije novost, ali jeste kada to piše časopis koji odražava stavove američke vanjske politike.

Foreign Policy

Vehabizam – Zahvaljujući zapadnom sluganstvu do Skandinavije je stigao najopasniji islam

Saudijski princ: “Vehabizam je propagiran na zahtjev Zapada”

Korijeni vehabijske plime u Europi su stari desetljećima i račun dolazi na naplatu

 

Farah PandithState DepartmentVehabizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
4 godine prije

Terorizam je glavni izvozni proizvod arapa u svijetu pored nafte,
novce od nafte koriste za destabilizacije i teror, kao što je rat u siriji i jemenu

što znači da će ubrzo ostati bez izvora noca tj nafte.
došlo je vrijeme za klanje masnih svinja, očigledno da usa nije uspjela sa reketom po evropi napuniti kesu za održavanje carstva sada se okreću naftašima.
probalii su sa venecuelom ali su to kinezi i rusi za sada uspjeli spriječiti
ista stvar je sa sirijom

sada im ostaju masne zaljevske svinje,
to će ih primiriti za 4 do 5 godina
za svaku koju uzmu sukcesivno.
previše novca imaju za razbacivanje okolo po svijetu
a usa treba cash,
što znači veselje na bliskom istoku bez granica

Alen
4 godine prije

Kako zavrsavaju ameiricki “saveznici” kada im vise nisu potrebni.. Primjer 2. KSA.. Ovo je ocekivano s obzirom na danasnju globalnu politicko-ekonomsku situaciju.. Amerikanci su vec to najavili priznanjem jerusalema kao glavnog grada i evo sad golana kao dijela izraela.. Otpis KSA i razbiktavanje sukoba na BI bi moglo biti sledece na meniju..

AJeTo
4 godine prije

“…upozorava da ce daljnje ignoriranje ovih djela Rijada dodatno povecati teroristicke aktivnosti u svijetu.” S obzirom na presutni dogovor da se ovakva djela Rijada ignoriraju, State Department je objavio plan za novu petoljetku.

Alanis
4 godine prije
Siniša
4 godine prije

Ma nije istina…..da bi Arape ili generalno Islam za to optužili valja se prisjetiti ko je u suštini stvorio vehabite ili selafite. Englezi…naravno, od njih učili svi robovlasnici među kojima i ameri.

Crni žutokljunac
4 godine prije

Da,kao oni sami to guraju! Sve dolazi od Big brothera,kojim upravljaju opaki nametnici.A mi se možemo pokrit ušima i čekat njihovu novu čorbu šta će nam servirat.

Muppet show
4 godine prije

A gdje je motorna pila?

krezubi glasac
4 godine prije

Necu nikada zaboraviti kako su nasu posadu iz Splita na trgovackom brodu gledali kao tifusare i kolerase. Nismo nogu smjeli staviti na njihovu zemlju u luci Jeddah !!!!! Ni taknuti tlo a zelio sam se prosetati. Imao samo 22 god.

bato
4 godine prije

interesanto, kada su to komentarisali neki drugi stručnjaci na področju međunarodne politike i odnosa, to je bilo fake news i neznam još šta, sada kada to govori g.Farah Pandith – bivši američki dužnosnik , izpada kao da je on sad otkrio toplu vodu, i svi mu prikimavaju , dali je taj ghospodin svestan da je baš njegova administracija glavni sponzor tog pokreta-procesa ali sada kada je ISIL omesposobljen oni prstom pokazuju na SA kao da oni nemaju ništa s tim, koji su to pokvarenjaci ovi Amerokenjaroši.

Miki maus
4 godine prije

Vehabizam je KSA izvozila u svijet i isti finansirala na zahtjev US i za njihov interes, a i tako KSA opstaje zahvaljujuci US i trajace dok je to interes US, a da ce ih US “odraditi”, to je pitanje sama kad, a ne hoce li. Nema sanse da US ne pojedu tako masnu i debelu gusku, rucak samo takav! Jucer je dobro rekao onaj profesor iz Njemacke da EU ima samo jedan izbor- biti vazal Amerima. Inace, slijedi razvaljivanje EU, ekonomski, siguronosno, ma na sve nacine! EU nikako da shvati da sa dva i pol vojnika nemoze biti nikakav bitan faktor, ma koliko bogata bila, tko je dozivljava? Vojsku EU nece nikad imati, cak i da joj to US dozvoli, a nece, pa im je vazalni odnos prema US jedina opcija. Inace ce proci kao mnogi, kao sto ceka ubrzo i KSA.

Brainstorm
4 godine prije

ima netko i iza sauda, netko tko zeli sukobiti uobicajeni i iskonski islam. najvece zrtve sukoba bit ce muslimani.
procitaj kuran 9:29. odgovaraju da treba citati u kontekstu ali tad se mozemo pitati sto je kontekst. ako je kontekst kurana 7. stoljece sto onda ta ideologija radi u 21. stoljecu?

Weteran
4 godine prije

Mozak projekta “Terorizam” je u Londonu.
Investitora, izvođača radova, idealista, volontera, …., ima više od “potreba tržišta”!?

Tupko Glupko
4 godine prije

Nisu napravili što su trebali na Bliskom Istoku, zbog toga njihovi nalogodavci počinju prati ruke.
Irak, Iran, Sirija, Egipat, Libanon rekli su svoje na izborima, u Alžiru nisu ni uspjeli pokrenuti arapsko proljeće. I druge zemlje kreću tim putem.
Irak nakon dva rata, a Sirija nakon jednog dugotrajnog nije na izborima prešla u ekstremizam, što je bio jedan od ciljeva Amera.
Kao što se Trump ovih dana hvali da su Ameri sami porazili ISIL u Siriji, tako će za nekoliko godina početi pričati o KSA.
Jedino što u današnje doba niti djeca ne vjeruju u njihove priče.

samo tako
4 godine prije

Jasna poruka saudijcima tko ih drži u šaci. Izgleda da su napravili previše troškova gospodarima, malo glavobolje uz to…
Još i još vojnih narudžba za pogladiti bradato lice

Crodaemon
4 godine prije

Budimo relani, to im je drugi glavni izvozni proizvod. Prva je ipak nafta.

alan ford
4 godine prije

saudijska arabija je druga cionisticka drzava, nakon Izraela, fakticki Izrael II. Tko to jos ne shvata, taj ne shvata nista
Pri tomu ne mislim na stanovnistvo te drzave, vec na njene vladare: dinastiju Saud, koji imaju hazarskom podrijetlo, oni us hazarski konvertiti, koji se kriju iza radikalnog vehabizma
SA ima ulogu onoga koji za ciohazare vrsi prljave poslove:stvaranje terorizma, kaos i pomutnju

tobia quantrill
4 godine prije

…. izjavio je bivši američki dužnosnik….
zanimljivo….bivsi….hm

jadno,od 2009 -2014. nije tako pisa i govorio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI