Vehabizam – Zahvaljujući zapadnom sluganstvu do Skandinavije je stigao najopasniji islam

Vehabizam
46 komentara

Stanovnici Helsinkija su nedavno svjedočili marševima neonacističkih skupina protiv imigranata, ali se sada suočavaju s novim prosvjedima koje bi trebalo pažljivo pratiti. Naime, prosvjeduje se protiv projekta pod nazivom “Centar Oaza”, koji u gradskim industrijskim predgrađima predviđa izgradnju džamije koja može primiti 1200 vjernika, kulturni centar i niz vrtova i lokala za lokalne zajednice. Projekt je doslovno divovski, s obzirom da cijela Islamska zajednica Finske ima najviše 70 000 ljudi, uključujući mnoge Somalijce, Turke i Albance.

Lokalni muslimani jedva čekaju da se izgradi projekt “Centar Oaza“, ali je ostatak zemlje vrlo zabrinut. Naime, projekt sam po sebi ne bi bio upitan da ga ne financira Bahrein, a džamiju će voditi vehabijski propovjednik. Na nepovjerenje Finaca djeluju dva čimbenika. Prvi je kajanje zbog 2011. godine, kada Bahrein mirne i demokratske prosvjede doslovno ugušio u krvi, a Finska je vladajućoj obitelji Al-Khalifa prodala pješačkog oružja, uključujući i veliku količinu snajpera sa streljivom za 3,5 milijuna eura. U gušenju prvih naznaka Arapskog proljeća u Bahreinu je sudjelovala i vojska saudijskog režima, zbog čega Finci misle da Bahrein nema što tažiti među “njihovim” muslimanima, posebice jer i ne dolaze iz te zemlje.

U mobilizaciju protiv džamije su se uključili političari, vjerski poglavari, novinari i obični ljudi, koje je strah da bi vehabizam mogao prevladati u Finskoj i od tamo pružati podršku islamskom fundamentalizmu.

No, Finska je samo jedna u nizu zemalja koja je cilj saudijskog režima i njegovih satelita.

Vehabizam nije posebno popularan u Bahreinu, gdje većinu stanovništva od oko 70% čine šiiti. Međutim, ovom pravcu pripada dinastija Al-Khalifa, nerazdvojnim nitima vezana za Saudijsku Arabiju, gdje je vehabizam državna religija. Štoviše, to je vjera vladajuće obitelji, jer se prije gotovo tri stoljeća, obitelj Muhammeda ibn Abd Al-Wahhaba (1703. – 1792.), osnivača današnjeg pravca, krvno povezala s obitelji Al-Saud, koja je ponudila pomoć i zaštitu kleriku protjeranom iz rodnog Uyaynaha.

Kako bi došao od pijeska Arapskog poluotoka do snježne Finske vehabizam je potrošio dosta vremena, ali ne previše. Od 1962. godine, kada je u Meki osnovana Svjetska islamska liga, kojoj se 1978. godine pridružila Međunarodna islamska organizacija za pomoć, Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje su uložile ogromne sume za širenje vehabijskog islama, koji je vjerski i ideološki temelj radikalnog arhipelaga iz kojeg su nastale sve velike sunitske terorističke skupine – Al-Qaeda, ISIL, talibani i druge.

Yousaf Butt, direktor Kulturnog obavještajnog instituta iz Michigana (SAD), tvrdi kako su u posljednjih trideset godina Saudijci, kroz džamije i kulturne centre u brojnim svjetskim zemljama, potrošili više od 100 milijardi dolara na širenje vehabizma.

Usporedimo to s podatkom da je SSSR u razdoblju od 1921. do 1991. za širenje ideje komunizma potrošio samo 7 milijardi dolara.

Butt nije jedini koji  je istraživao tijek novca. 2006. je Patrick Sookdeho, dugogodišnji direktor Instituta za proučavanje islama i kršćanstva, izračunao da saudijski kralj Fahd s osobnim bogatstvom izgradio 2000 islamskih škola, 202 fakulteta, 210 kulturnih centara i 1500 džamija na pet kontinenata. Fahd je došao na prijestolje 1982. godine, a 1995. godine je pretrpio moždani udar i morao predati ovlasti prijestolonasljedniku Abdullahu.

Ono što čine Saudijci je globalni projekt dominacije nad muslimanima, a ne rat protiv Zapada. Zbot toga su uvijek dobro surađivali, prije s Velikom Britanijom, glavnim sponzorom i utemeljiteljem moderne Saudijske Arabije, a kasnije sa Sjedinjenim Državama, koje imaju velike koristi i interes za prodiranje vehabizma u okviru njihove strategije u Aziji i na Bliskom istoku.

I ostatak Europe, doslovno sve zemlje, koketiraju s petromonarhijama i zatvaraju oba oka pred ovom egzistencijalnom ugrozom. No, mi Europljani bismo trebali biti malo oprezniji, jer čak i Velika Britanija i SAD, gdje je više od 10% džamija pod kontrolom vehabijskih propovjednika, konačno imaju problema s radikalizacijom dijela domaćih muslimana.

Naravno, interes za promicanje vehabizma je primjetan u bogatim, ali i siromašnim zemljama, koje rado primaju sredstva vehabijskog režima, koji u njima pušta duboke korijene.

Već 1967. godine belgijski kralj Baldovin, u zamjenu za unosni naftni ugovor, odobrava Saudijskoj Arabiji da u srcu Bruxellesa izgradi “Veliku džamiju“, koja je zahvaljujući vehabijskim propovjednicima tijekom godina doslovno promijenila prirodu islama kojeg su prakticirali imigranti, uglavnom podrijetlom iz sjevera Afrike, koji su tolerantniji i otvoreniji nego radikalne vehabije. Tek 2012. je Khalid Alabri, namjesnik džamije u Bruxellesu, uklonjen od strane belgijskih vlasti zbog njegovih antikršćanskih i antisemitskih propovijedi.

Vehabizam se godinama širio po Aziji i na Bliskom istoku, a prema zapadu se okreće s Drugim čečenskim ratom (1999. – 2009.), što je zapravo bio prvi veliki džihad u nekoj europskoj zemlji, kojeg su pratili napadi Al-Qaede u Parizu, Londonu, Madridu i kapilarno djelovanje u džamijama usmjernim na radikalizaciju u kojima su se godinama regrutirali takozvani “usamljeni vukovi”.

Kontroverze oko “Centra Oaza” su samo dio ovog lanca. Iako na krajnjem sjeveru, džamija koja će biti izgrađena novcem Bahreina bit će impresivne veličine,  nešto manja od one u Sarajevu, koja je, pak, najveća na Balkanu.

I Italija ima svojih poteškoća. Unatoč opetovanim upozorenjima je 2015. godine u toj zemlji uhićena skupina kosovskih Albanaca koja je regrutirala borce za rat u Siriji, a još tri njihova zemljaka su uhićena u Veneciji, gdje se u ožujku ove godine namjeravali izvršiti bombaške napade. Europa zapravo i ne shvaća što se događa u Albaniji, Kosovu i Bosni i Hercegovini, koji su joj na pragu.

Samo u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, početka dvadeset i prvog stoljeća je izgrađeno više od 100 novih džamija i više od 70 islamskih kulturnih centara, sve sa sredstvima petromonarhija Arapskog poluotoka.

Propovijedanje vehabijskog islama mijenja ne samo prirodu tradicionalnog bosanskog islama, nego i etničku i vjersku strukturu cijele zemlje. Porast sektaštva ljude tjera na migracije, a ako svemu dodamo i ratna zbivanja ’90-ih, onda dobivamo katastrofalnu sliku današnje BiH.

Slična ekspanzija vehabizma se bilježi u Albaniji, gdje se od vlasti već tražilo da “ugasi vehabijski požar”, što je 2005. tražio Xhavit Shala, balkanski stručnjak za islam, koji je ukazao na opasnost od potpore pojedinih zemalja Perzijskog zaljeva.

Da ne spominjemo Kosovo, koje je od rođenja pod pokroviteljstvom Zapada od rođenja i dom je najveće američke vojne baze izvan granica SAD-a, “Kamp Bondsteel“. Kosovo je dalo najveći postotak stranih boraca takozvanoj “Islamskoj državi” po glavi stanovnika.

Zapadna ravnodušnost prema opasnosti od vehabizma je dobro kodificirana u teoriji o “sukobu civilizacija” i sličnim teorijama koje su potrebne eliti da cijeli islamski svijet prikažu kao agresivan i neprijateljski.

Samo glupi rasisti mogu povjerovati da je islam kompaktan i da su svi muslimani isti, umjesto da se u islamskom svijetu jasno napravi razlika između onih koji promiču terorizam i onih koji mu se protive. Kriviti sve je kao okrivljavati nikoga, što je groteska neuspjeha svih “izvoza demokracija” i kampanja u “ratu protiv terorizma”.

Treba jasno i nedvosmisleno okriviti one koji zapravo sponzoriraju radikalizam i terorizam, umjesto da naši političari s njima stupaju u saveze i prihvaćaju njihove projekte. U međuvremenu se vehabizam probio do Skandinavije i nema sumnje da je beskrajno zahvalan vlastima u Helsinkiju.

VehabijeVehabizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cliff
6 godine prije

Po zakonu Darwina – neka propanu Finci, Svedjani, ni malo ih ne zalim.
Umjesto da su masovno dovlacili Slavene oni dovlacu crnce i stanovnike iz arapskih zemalja i iz sjeverne Afrike.
Kad nema nama Slavenima na velikoj skali pomoci od njih, tko ih je***be.

Alerik
6 godine prije

Sasvim sigurno vehabijska inacica islama u sebi sadrzi opasnost od radikalizacije muslimana na Zapadu.Ali to nije nesto s cim se Zapad ne bi znao ili mogao suociti.Vehabizam,kao i bilo koji drugi radikalizam moze rasti tamo gdje je siromastvo,zaostalost,a to Zapad nije.Ono sto je dovelo do ovakvog demografskog manjka u Europi je upravo bogatstvo.Zamo gdje je siromastvo,tamo je i veliki natalitet.Muslimanski natalitet u Europi ce se ispuhati,kao sto se dogodilo i s turskim u zemljama Zapada.A muslimani,jednom okusivsi demokraciju i ljudska prava,nece htjeti u civilizacijski korak natrag,tamo gdje su vec bili.Zapad igra na kartu ljudske pohlepe koja je imanentna covjeku,koji moze usputno biti ovakav ili onakav vjernik,ali nije nuzno.Nije uputno potcjenjivati snagu Zapada i omalovazavati njegov stupanj tolerancije.Prijedje li itko taj prag,brzo ce osjetiti represiju.Pa i vehabisti koji ce zavrsiti na smetlistu povijesti ili u Maoci Donjoj.

Filip
6 godine prije

Kako su napadali Kolindu kad je izjavila da se islam na Balkanu mijenja i da ima sve vise radikala.

Željko
6 godine prije

Napisali ste:”Propovijedanje vehabijskog islama mijenja ne samo prirodu tradicionalnog bosanskog islama..” , nažalost za to nije kriv toliko Zapad i “petro monarhije” koliko pogrješke ” vlada ” u Beogradu ( Podgorici ) i Zagrebu spram Bošnjaka i BiH jer mi smo ih mi ” gurnuli ” u ruke njima i Turskoj !!I da budemo iskreni tko je prvi po BiH hodao i veselio se pod “tuđim zastavama”(utakmice,svadbe etc.)?Srbi i Hrvati iz BiH,ne Bošnjaci i što bi tek bilo kada bi Bošnjaci na svadbama nosili turske zastave?Nakon “naših” iz BiH razumijem što i Bošnjaci(manjina) sve više se osjećaju Tursku kao domovinu!

Alen
6 godine prije

Vehabijama na zapadu danas ne moze niko nista ,jer zapad i stoji uz njih.. Skupa su ista firma.. Vlade evripskih zemalja ih moraju maksimalno stititi..Oni su tu da stvore ruznu sliku islama ,rade ruzne stvari za zapad i opravdanje su za buduce akcije zapada …..Jadni ni sami ne znaju za koga rade..

Denging
6 godine prije

Tko je ikad bio na aerodromu u Dubaju ili Bahreinu je mogao vidjeti koliko je tzv. zapad ( bez Hrvatske ) profitirao uslijed petro bogastva. Sve sto ti oci mogu vidjeti je uvezeno s tog zapada, pokretne stepenice, TV i kompjuterski ekrani, stolice, plocice po podu, WC skoljke i cesme, pribor po restoranima i roba koja se prodaje po ducanima koji se zovu Duty Free iako nemaju veze s duty free kao svuda po svijetu…ukratko SVE je uvezeno s zapada.
Ako je itko bio van aerodroma u gradu tek onda moze vidjeti kako su zapad i islam ekonomski isprepleteni. Ukratko islam i zapad su kao nokat i prst…radnistvo i sitno gradjansko osjeca prijetnju od islama, zapadni kapitalisti s njiman igraju golf, provode se na jahtama i novac im je u istim investicijskim fondovima.

longum
6 godine prije

Željko — Warren Buffet je jednom rekao da za svaki Dollar koji je otisao u Kinu, on je dobio tri Dollara natrag.
Da nije proizvodnje iz Kine, jos uvijek ti ne bi mogao imati doma busilicu za svoju kucnu upotrebu, ne bi imao tenisarke itd.

Zahvaljujuci Kini je razbijen monopol nekim zemljama koje su prodavali svoje skupe proizvode.

Nekad sam putovao sa Swiss airways i Lufthansa, danas putujem s kompanijama koje nisu zapadne, doduse jesu avioni ali nece ni to dugo.
Zahvaljujuci proizvodnji iz Kine, inflacija za cijeli svijet je pala nekih 70%.
Iskreno, meni kao malom covjeku je bio pun k*** proizvoda i usluga koje su bile napuhane u cijeni iz zapadnih drzava. Posljedica je toga da se ne sjecam kad sam zadnji put vidi made in USA proizvod.
Usput, ne posjedujem Apple.

longum
6 godine prije

Netko moze reci da koristim Microsoft Windows.
To nije moj izbor.
Microsoft je u sprezi s americkom vladom stvorio takvu situaciju da nema konkurenta.

Drugim rijecima Microsoft je monopolisticka kompanija a moze biti samo zato jer je americka.

Zamislimo da se pojavio u Hrvatskoj Microsoft.
Americka vlada bi ga zabranila, investirala bi svoj novac da napravi svoj program u ime nacionalne sigurnosti.

Jupiter
6 godine prije

Kum Vrhabizma i petrol familije je GB. Kada čestiti muslimani budu shvatili za šta ih spremaju biće kasno

Michael Collins
6 godine prije

Možda je najbolja stvar odnosa prema islamu u Austriji – tamo je donešen zakon o zabrani financiranja ilsamskih cebtara i džamija izvana, već će se promovirati austrijsak verzija islama. Ono što sma vidio baš u Austriji oni imaju više problema sa Rumunjima, nego sa islamistima.
Naravno, očekivati da će briselski birokrat imati pojma o životu je stvarno iluzorno.
Eto Bahrein se promovira i preko biciklizma (član im je i jedan Nibali), tu je još i UAE tim… da zmamžu hedonistima na zapadu oči.
Kako to uvijek napominje neumorni Hassan Haidar Diab, najradikalniji ISIL-ovci i Nusraši su došli iz Europe klati po Siriji, jer su ih radikalizirali po džamijama, islamskim centrima…

Netko iz mase
6 godine prije

Kada neki od nas ukažu na činjenicu obuke terorista, legla ISILA, vehabizma ili slične probleme, prozovu te fašistom, ustašom, četnikom. U Bosni je ogledni primjer kako se kroz vrlo kratak period od 10 – 15 godina, velika većina stanovništva preobratila i radikarizirala. Naime u Sarajevu kao glavnom gradu odrađen je moderni genocid, sav hrvatski i srpski puk je većinom nasilnim metodama protjeran a ono što je ostalo je na razini statističke pogreške. U Sarajevu je normalno: Da se pljuje po kršćanima i to isto snima, podjeli i odobrava na društvenim mrežama(U tramvaju je uočen križ na lančiću i ista gospođa je bila napadnuta od strane grupe i nitko joj nije ni želio pomoći, to je snimano i objavljeno na fb.). Djed Božićnjak je davno uklonjen iz Sarajevskih vrtića; Preko 150 novih Džamija je izgrađeno a samo jedna crkva, tako i na način da svaka ulica ima svoju Džamiju. Kratke hlače… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

A da se upitate zašto baš u Finskoj? Treba je destabilizirati da bi do kraja pala u bratski zagrljaj zapada, a ovi su samo alat za to.
I u Rijeci je islamski centar. Izgrađen katarskim novcem. Nije se našao nitko drugi iz islamskog svijeta, nego eto baš oni, poznati po toleranciji prema drugim pravcima u islamu, a kakvi su tek prema nevjernicima.
Islamska zajednica u Hrvatskoj je svijetli primjer kako bi stvari trebale funkcionirati u svakodnevnom životu, ali uvlačenje vehabija i selafija, za početak samo financijski, u perspektivi može samo negativno utjecati na stanje stvari.
Zanima me kako drugi komentatori gledaju na ovo.

АЛЕКСАНДАР
6 godine prije

FINCI SU PROVERENI N******I rešiće oni to

Marshal
6 godine prije

Nedavno mi je jedan jaran poklonio Ku’ran. Nisam ja neki vjernik i vjerovatno zbog toga mi je kolega odlucio poklonit islamsku svetu knjigu, da me malo kao pokrene, da postanem “bolji vjernik” … Ku’ran sam kao dijete prije jednom procitao, al nisam siguran da sam tad puno shvatao kao sto bi to danas uradio. Ne bitno to sve, otvorim ja jednu noc Svetu Knjigu(posto sam teski kriticar i sve gledam skepticno), reko ajde da vidim za pocetak ko Štampa uopste Ku’ran sa prevodom na bosanski i ko uopce to financira. Na moje opste iznenadjenje ironicno receno glavni financijer je iz obitelji Saud, a na knjizi lijepo pise da je nalog za stampanje izdan od FAHD IBN ABDUL AZIZ-a ALI SAUD kralja Saudijske Arabije. To mi je bilo dovoljno. Znaci sve sto ima veze sa tom vehabijskom lozom Saud i kompanijom ja to ne priznajem i to za mene nije relevantno,… Čitaj više »

Miki
6 godine prije

Islam je kao religija nekomapatibilan odnosno neprijateljskih do ostalih. Opet imamo umjerene i radikalne islamiste ali svi bi sekli glave nevjernicima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI