Austrija protjeruje imame koji se financiraju iz inozemstva i zatvara 7 džamija

djamija austrija
85 komentara

Austrija će protjerati nekoliko imama koji dobivaju sredstva iz inozemstva i zatvorit će sedam džamija. Odluka je donesena u sklopu suzbijanja uvezenog “političkog islama”.

Odluku je najavio kancelar Austrije, Sebastian Kurz, objašnjavajući kako odluka dolazi nakon istrage koju je pokrenula posebna služba za vjerska pitanja. Istraga je pokrenuta nakon što su se ove godine pojavile slike djece odjevene u uniforme u džamiji u Beču koju financira Turska.

Naime, istraga je pokrenuta kada su se u travnju pojavile fotografije djece odjevene u osmanske vojnike koji su sudjelovali u vojnoj kampanju u Galipolju, jednu od simboličkih bitaka za Osmansko Carstvo.

Prizori su snimljeni u jednoj od glavnih džamija u Beču, povezanoj s turskom zajednicom u austrijskom glavnom gradu.

“Za paralelna društva, politički islam i radikalizaciju nema mjesta u našem društvu”, objasnio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, kojeg je podržao koalicijski partner desničarske slobodarske stranke Heinz Christian Strache.

bec austrija dzamija Dammstraße
FOTO: Džamija Dammstraße u Beču

Fotografije koje je objavio liberalni tjednik Falter su izazvale lavinu polemika u austrijskom društvu. Na njima su prikazana djeca u maskirnim uniformama koja su marširala, mahala turskim zastavama, a onda se pretvarala da su mrtva, prekrivena turskom zastavom, dok su ih drugi pozdravljali vojničkim pozdravom.

Džamijom, koja se našla u središtu pozornosti, ali i istrage, upravlja Islamsko-turska unija Austrije, izravno povezana s Turskom upravom za vjerske poslove, ili “Diyanetom”. Sama organizacija se distancirala od povijesne predstave, ali su kancelar i austrijske vlasti odlučili kako sloboda vjeroispovijesti ne podrazumijeva širenje ove vrste propagande u objektima koji isključivo trebaju služiti za obavljanje vjerskih obreda.

Predsjednik Islamske vjerska zajednica u Austriji (IGGÖ) Ibrahim Olgu se službeno ogradio od spektakla, ali austrijske vlasti tvrde kako godinama djeluje kao produžena ruka Ankare u Austriji. Johann Gudenus iz vladajuće FPÖ je tražio njegovu  ostavku.

“Olgun je istaknuti član udruženja ATIB, koje djeluje u Austriji kao produžetak turske vlade i dominira Islamskom vjerskom zajednice u Austriji. Potpuno je nemoguće da predsjednik nije znao za predstavu u bečkoj džamiji Dammstraße. Ovo potvrđuje moj stav da je IGGÖ u međusobnoj vezi s turskim nacionalistima i islamistima. Takvim stvarima nema mjesta u Austriji i potpuno su neprihvatljive”, kaže Gudenus.

Beč zatvara sedam džamija i protjeruje desetke imama

bec islam ekstremizam
FOTO – “Priredba” u džamiji u Beču zbog koje je pokrenuta istraga o financiranju i djelovanju dijela islamskih propovjednika u Austriji

Nakon provedene istrage bi oko 40 imama moglo biti protjerano iz Austrije, budući da ih se dovodi u vezu s ekstremističkom turskom organizacijom “Sivi vukovi”. Osim džamije u Beču, bit će zatvoreno još šest selafijskih vjerskih objekata, koje pripadaju Arapskoj vjerskoj zajednici.

Kako u današnjem članku javlja Die Presse, džamiju u Beču i šest drugih džamija je vodila ekstremna desničarska turska organizacija “Sivi vukovi”. Stoga će biti zatvorene četiri džamije u Beču, dvije u Gornjoj Austriji i jedna u Koruškoj.

Razlozi za zatvaranje su selafijske izjave i propovijedi predstavnika jedne od ustanova džamije. Arapska vjerska zajednica je potpuno raspuštena, a džamija na Antonsplatzu je stavljena izvan zakona. Osim toga, radila je bez dopuštenja Islamske vjerske zajednice u Austriji. Zatvaranje će stupiti na snagu odmah, ali džamije imaju pravo žalbe.

“Koristimo ovo pravo po prvi put”, rekao je Sebastian Kurz na konferenciji za novinare.

“Ured za vjerske poslove ima široke mogućnosti intervencije u spornim događajima, ali ih do sada nije dovoljno koristio”, dodao je austrijski kancelar.

Austrija će protjerati od 40 do 60 imama

bec islam ekstremizam
FOTO – “Priredba” u džamiji u Beču zbog koje je pokrenuta istraga o financiranju i djelovanju dijela islamskih propovjednika u Austriji

Oko 40 imama Islamsko-turske unije Austrije sada može izgubiti dozvolu boravka, jer je u zemlji zabranjeno inozemno financiranje islamskih organizacija i osoblja vjerskih objekata.

Ured za vjerska pitanja je o kršenju zakona izvijestio Ministarstvo unutarnjih poslova, nakon čega je provedena istraga.

U početku je otkriveno jedanaest imama, od kojih su dva zatvorena, koji su ilegalno ušli u zemlju. U konačnici im prijeti protjerivanje, rekao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl. Kasnije je pojasnio da će biti protjerano šezdesetak imama i članovi njihovih obitelji, od oko 260 koliko ih djeluje u Austriji, što je znatno veći broj od onog kojeg navode mediji.

Islamsko-turska unija Austrije (ATIB), organizacija za kulturnu i društvenu suradnju, već je duže vrijeme meta kritika, uglavnom zbog propagiranja turskog nacionalizma.

ATIB djeluje kao vrsta krovne organizacije koja predstavlja više od 60 udruga diljem Austrije. Istraga protiv organizacije još uvijek traje, a vlada je rekla da je tek na početku.

“Može se biti pobožan musliman i ponosan Austrijanac, ali nema mjesta ekstremizmu”

bec islam ekstremizam
FOTO – “Priredba” u džamiji u Beču zbog koje je pokrenuta istraga o financiranju i djelovanju dijela islamskih propovjednika u Austriji

Savezni kancelar je zadaću da riješi ovo pitanje dao ministru Gernotu Bluemelu, koji ističe kako se u istrazi usko surađivalo s islamskom vjerskom zajednicom koja nema veze s pojavom radikalizma u dijelu austrijskih muslimana.

“Nema nikakvog proturječja u tome da netko bude pobožan musliman i istovremeno ponosan Austrijanac. Ali u pitanjima integracije, religija bi uvijek trebala biti dio rješenja, a ne problem. Religijska sloboda je dobra stvar, ali vladavina prava mora biti zaštićena. Za paralelna društva, politički islam i radikalizaciju nema mjesta u našem društvu”, rekao je kancelar Sebastian Kurz.

Vicekancelar Heinz-Christian Strache je najavio nove mjere u suzbijanju radikalizacije među austrijskim muslimanima.

“Mi smo tek na početku. Kancelar i ja smo sam uputili sva ministarstva da nešto poduzmu. Ako to ne bude dovoljno, mi ćemo biti ovdje i ocijeniti pravnu situaciju”, zaključio je Heinz-Christian Strache.

Podsjetimo, diljem Austrije ima je 2017. bilo više od 400 molitvenih soba i džamija. U pravilu su to su jednostavne molitvene sobe koje su smještene u apartmanima ili velikim prostorima koji su nekada služili za druge svrhe. U Austriji postoje i tri prave džamije s minaretima, koje služe za ogromnu većinu od 700 000 austrijskih muslimana koji nisu u kontaktu sa selafijskim propovjednicima ili turskim nacionalistima, koji se vjerskim objektima služe u propagiranju svoje ideologije.

ORF / Die Presse

ATIBDammstraßeekstremizamHerbert KickIbrahim OlguislamIslamska vjerska zajednica u Austriji (IGGÖ)Islamsko-turska unija AustrijeOsmansko carstvoPropagandaSebastian KurzselafijeSivi vukoviVehabije
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
5 godine prije

Vladimir je, izmedju ostaloga, ocigledno podsjetio Austrijance kako se u praksi moze implementirati neutralnost drzave, te im je dao prakticne upute na temelju vlastitih iskustava….
Kao teaser dodade jos i jednu mrkvicu u vidu organizacije summita na vrhu Olimpa, da usput ponovno na tren zasja i patina slavnog beckog Schoenbrunna…
Usput i poruka Erdi, bujrum ti bila opsada Beca;)

PDVNK bre
5 godine prije

Sam da znati dragi nasi partnetri ( to partneri nisu moje reci) nece vise Srbin braniti Bec i Evropu od Turaka. Tu epizodu necete vise gledati. Nije to sto smo postali veliki prijatelji Turaka vec sto smo se pretvorili u seka perse a i dosta smo ratovali za tudje interese. A nas sve manje. Sada mormo u svojoj kuci da zavodimo red i da izbacujemo stanare koji su se osilili i misle da su Bogom dani. A i imamo i mi svoje turke kako one prave zako i one iz NWO!

Son of Alerik
5 godine prije

Evo i prvih političkih odluka nove austrijske Vlade. Nisu se ni dosad u austrijskim džamijama reklamirali liberalni kapitalizam i vrijednosti ujedinjene Europe pa se džamije nisu zatvarale. Koliko god sadašnji kancelar ima temelja za svoje odluku o protjerivanju imama i zatvaranju džamija, imao je i prethodni. Ma je ovaj upravo i došao na vlast kako bi spriječio imigraciju i islamizaciju zemlje. U isto vrijeme biti pobožan musliman i ponosan Austrijanac, kaže Sebastian Kurz te dodaje da ne bi trebalo u tomu biti nikakvog proturječja. Možda ne bi trebalo, ali ima i te kako. O tomu bi mogao ponešto naučiti iz Islamske deklaracije Alije Izetbegovića: “Narod, kao i pojedinac, koji je prihvatio Islam nesposoban je da nakon toga živi i umire za bilo koji drugi ideal. Nezamislivo je da se Musliman žrtvuje za bilo kakvog cara ili vladara, ma kako se on zvao, ili u slavu neke nacije, partije ili čega… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo nije ništa protiv islama, nego desetak imama i sedam džamija i molitvenih kuća, koje su vodile selafije i Muslimansko bratstvo.

Mimi
5 godine prije

bravo

Nil1
5 godine prije

S kolegama ovde u njemackoj cesto komentiramo kad vidim turke da nece da rade nego su jos zadrti u svemu..stil oblacenja.. umotano zamotano u drečave boje pogotovo zene.. pa boze moj.. al zato volimo otic u šiša bar i provocirat daj jegera gazda.. davaj votka schef.. kakav si ti gazda bez pive u hladnjaku.. čisto zbog ravnoteže u svemiru.. amen

tuf
5 godine prije

Neka traze azil u Svedskoj, objerucke ce ih prihvatiti i napraviti docek s fanfarama te ako treba priloziti djevice. Po potrebi se mogu prijaviti u program oporavka od trauma koje su prozivjeli zbog izbacivanja iz Austrije te aplicirati za fondove promoviranja selafijskih ucenja, vojne obuke maloljetnika, folklornih skupina za odsjecanje glava i voznje kamiona po gradskim plocnicima.
Mozda ce biti potrebno napraviti mjesta za njih, ali Svedska aktivno radi na tome da smanji populaciju Svedjana pa su prema najnovijoj sudskoj odluci (i uslijed pritiska LGBT skupina) proglasili da HIV pozitivne osobe ne moraju koristiti kontracepciju ako su u programu lijecenja. Sve to svakako doprinosi zdravlju i blagostanju jedne drzave.

Cucesce
5 godine prije

Konacno

Galus 92
5 godine prije

Ovaj korak austrijske vlade mogu samo pozdraviti i on bi trebao poslužiti kao poticaj i primjer ostalim europskim državama, da urade isto ukoliko se iste stvari počnu događati ili se već događaju i kod njih! Naravno, za sve te pojave je kriva radikalna islamizacija, koju u Turskoj provodi Tayip Erdogan a posljedice te radkalne islamizacije i Erdoganovih nastojanja, da povrati današnjoj Turskoj nešto stare slave iz dana Otomanskog imperija, već osjećaju neke susjedne zemlje, kao na pr. Irak i Sirija, a uskoro bi je mogla osjetiti i Grčka! Stoga bi Rusija i Amerika zajedničkm dogovorom trebale stopirati prodaju najmodernijeg oružja Turskoj, kao što su raketni sistemi S 400 i novi lovci 5. generacije F 35, za koje je i američki Kongres već zahtijevao zabranu isporuke, ali ipak se čini, da će njihova isporuka uskoro početi, na užas nekih susjednih zemalja, kao na pr Grčke Bugarske i čak Izraela. Naoružana gomilom… Čitaj više »

Galus 92
5 godine prije

Naravno, oni često peru gujice, hehehehe! i to lijevom rukom!

fbslo
5 godine prije

A šta kažu Soroševi stipendisti u Austriji?

Zen
5 godine prije

Beč je muslimanski centar u Europi. Iz Beča dolazi novac za muslimane i vjerske zajednice u Bosni. Iz Beča dolazi novac i za vehabije, selefije i ostale radikalne bradonje. Osobno smatram da je radikalizacija Europe plan SAD i Izraela uz pomoć Saudijskih i Turskih kujica. Zapravo sve što se radi radi se da bi se stvorio razdor među ljudima. Dobro se zna tko je i kako i kad stvorio vehabizam i selafizam. Radikalni islam im dođe kao dobro oružje za veću kontrolu. Svaki teroristički napad donese novi zakon koji ljudima ograničava slobodu. Realno možemo očekivati što više takvih, sumnjam da će se ciosi smiriti. Meni je samo žao ostalih normalnih muslimana jer su žrtve ovih plaćenika. Religija je zlo ali kada će čovjek to shvatit. Smatram da za 100 godina više neće biti organiziranih religija. Svijest se širi, ljudi se bude iz tisućetnog sna, sve manje i manje ljudi puši… Čitaj više »

Pametnjaković
5 godine prije

Nažalost, upravo si ovom tvrdnjom dokazao suprotno. Ponižavaš ostale vjere i vjernike, znači nisi dobar musliman.

mmm
5 godine prije

Najcicsa po cemu,koji su to kriteriji cistoce? Raznosenje eksplozivom,pucanje iz kalasnjikova po slucajnih prolaznicima,gazenja teretnim vozilom meni to neizglada bas cisto ostane puno krvi I leseva,

dinaricus vulgaris
5 godine prije

aus turija ko što ime govori

Weteran
5 godine prije

Savetujem Turcima da požure?
Srbi su već zauzeli strateške kote u Beču!
Treći Boj na Kosovu u Marijahillfestrase !?
Končita Vurst je navijač sa tribina?!

fenix
5 godine prije

U Austriji zivi 700 000 Muslimana a Austrija ima oko 8800 000 stanovnika realno to nije uopce tako veliki broj. Cinjenica da u svakoj Europskoj zemlji broj Muslimana ne prelazi oko 5%-7% osim u Rusiji gdje je oko 8%do 10% sto nije posljedica imigracije vec prosirenja Ruske drzave. Ali to je opet mala brojka koja pobija teme o 20 do 30 miliuna muslimana u Rusiji sto je nemoguca stvar i lako je izracunati pravi broj cak i sa migrantima koji su uglavnom sezonci ili ilegalno mada je sada imigracija u Rusiji dovedena u red. Takodjer “musliman” u Rusiji se uglavnom odnosi na narode koji su tradicionalno Muslimanske vjere ali dobar dio njih je ili ateisti ili su Pravoslavci recimo 5000 svestenike RPC su porjeklom muslimanskog porijekla sto je dobrim dijelom odigralo da je izuzev sjevernig Kavkaza svaki drugi brak u Tatarstanu i Baskiriji mijesovit a to odvodi u asimilaciju u… Čitaj više »

Har Megiddo
5 godine prije

Fala Kurzu.

EU dismr
5 godine prije

Reciprocitet je majka … Hoćete džamiju? Odakle dolazite ? Turska ? Aha, sredite papire za gradnju crkve te i te i u roku 7 dana dobijete dozvolu za gradnju džamije…
Aaa ne može !! Ništa onda slobodno se Vi u Vašem klubu klanjajte i pjevajte, džamija neće ići !!
U svakoj kući postoji red. Ako ga nema, hebeš takvu kuću…Neće biti dobra nikome !!
Ako jedni uvažavamo druge, trebamo biti ravnopravni i korektni …
P.S. Osobno nemam potrebu ni za jednim sakralnim objektom, jer su danas u 2018, god, svi do jednog u službi ili službama “Božji sin d.o.o.”.
…Prcc…

Zagor
5 godine prije

Ufffff. Vidim da je vrućina uzela danak.

Ana
5 godine prije

Ajd bas da vidimo hoce li netko napokon uraditi dio onoga sto je trebalo napraviti prije 40 godina.Sigurno bi bilo puno manje sr…nevolja;

Kile
5 godine prije

Bravo, tjeraj bagru

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI