ISIL je poražen – Strani borci se vraćaju u EU u kojoj vlade ne znaju kako riješiti problem

Evropa eu sirija terorizam povratnici
40 komentara

Vlasti država članica Europske unije trenutno nastoje pronaći način kako se nositi s problemom stranih militanata, pojedinaca koji su napustili svoje zemlje kako bi se priključili terorističkim organizacijama na Bliskom istoku, a sada se vraćaju u “matične zemlje” u Europu.

Islamistički militanti nisu sami odlazili u ratne zone, nego su sa sobom vodili njihove žene i djecu. Budući da je ISIL u Iraku i Siriji poražen, tisuće terorista i njihovih obitelji su se počeli masovno vraćati u Europu ili su zarobljeni i zatočeni prije nego što to su se izvukli iz Bliskog istoka.

Njemačko društvo podijeljeno oko ovog pitanja

Njemački mediji su u nedjelju izvijestili kako od više od tisuću terorista koji su bili na Bliskom istoku njih više od polovice ima njemačke putovnice. Oni su ranije otputovali na Bliski istok kako bi se priključili terorističkim organizacijama.

Prema službenim statistikama Berlina, broj pojedinaca koji napuštaju Njemačku kako bi se pridružili teroristima i dalje raste, ali u puno manjem broju nego prije dvije godine.

Više od 200 žena napustilo je Njemačku i pridružilo je takozvanoj “Islamskoj državi” na Bliskom istoku, od kojih se kasnije oko 60 vratilo u Njemačku. Navodi se da je riječ o ženama za koje postoje dokazi njihovih aktivnosti.

Gotovo svaka ženska povratnica imala je najmanje jedno dijete, što znači da govorimo o oko 120 djece, malodobne ili beba, koja su se vratila s majkama. Međutim, njemačke vlasti ne znaju točan broj malodobnih povratnika, budući da je u zemlji zabranjeno prikupljanje podataka o djeci mlađoj od 14 godina.

Njemačke nevladine udruge, poput Diakonie Wert, protestantske dobrotvorne organizacije i Caritas Njemačke vjeruju da te obitelji treba štititi i pomoći im, a djeca se ne smiju odvajati od majki, čak i ako su radikalizirane.

Interpol objavio listu terorista
FOTO: ISIL, Sirija

“Zdravlje i dobrobit djeteta za njih su najvažniji prioritet”, tvrde ove organizacije.

Nevladine udruge kažu da djeca povratnici ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju, jer skupinu koja se sastoji samo od oko 120 maloljetnika vlasti mogu pratiti.

Međutim, Njemačka agencija za unutarnju sigurnost i Federalni ured za zaštitu ustava (BfV) tvrde da maloljetni povratnici predstavljaju prijetnju sigurnosti.

Sa stajališta državnih sigurnosnih agencija, ISIL u svojoj propagandi izravno cilja na djecu i mlade, što se vidi i na ranije objavljenim snimkama brutalnih pogubljenja koja provode djeca.

Vidimo prijetnju u djeci koja su indoktrinirana od strane islamista i  vraćaju se u Njemačku iz ratne zone. Bojim se mogućnosti nastanka nove generacije džihadista”, rekao je Hans-Georg Maassen, predsjednik njemačkog Federalnog ureda za zaštitu ustava.

Ovaj je ured 2017. uspostavio “vruću liniju” za one koji traže ili nude savjete za rješavanje problema radikalizacije njemačkih državljana. Maassen je kazao kako njegova agencija prima savjete od tražitelja azila i migranata koji dolaze u Njemačku i da ih uzima u obzir.

Kao i Njemačko, i druga društva u Europi su podijeljena oko ovog pitanja. Desničarske stranke u Europi vjeruju da se onima koji su još uvijek na Bliskom istoku treba suditi tamo. Europske kancelarije su protiv toga, jer je samo Irak proteklih mjeseci pogubio na desetine islamističkih militanata, među kojima i žena, za koje je dokazano da su  sudjelovali u zločinima.

S druge strane, pseudoljevičarske stranke i nevladine udruge kažu kako Europljani moraju primiti ove ljude natrag u svoje zemlje. S njihovog gledišta, najgorim slučajevima treba suditi u Europi, gdje nema smrtne kazne.

“Ne smije im se dopustiti da se vrate ako imaju dvojno državljanstvo, neka se druge zemlje bave njima. Napustili su Europu i ne smije im se dopustiti da se vrate. Trebaju biti suđeni u Siriji zbog zločina koje su tamo počinili”, tvrdi Filip Dewinter, član belgijskog saveznog parlamenta koji je nekoliko puta posjetio ratom razorenu Siriju.

Islamističke ekstremističke skupine nastoje polarizirati europsko društvo

terorista

Pieter Van Ostaeyen, istraživač i autor iz Belgije, izjavio je za rusku agenciju Sputnik kako bi vlasti trebale imati na umu njihove postupke i stavove o islamu i izbjegavati samo simbolične mjere, jer inače riskiraju radikalizaciju čak i umjerenih muslimanskih zajednica.

Političari ne bi trebali popustiti pred emocionalnim zahtjevima neislamskih građana koji se ne bave istinskim problemima, nego su isključivo motivirani strahom i nepovjerenjem, čak i kad takvi osjećaji mogu biti razumljivi. Polarizacija unutar zapadnih društava je upravo ono što nasilni islamistički pokret pokušava stvoriti”, rekao je Van Ostaeyen.

“Velika većina izbjeglica nema loše namjere i ne smije se napadati zbog zlonamjernih aktivnosti nekoliko ekstremista”, istaknuo je istraživač.

“Boriti se protiv rizika i straha se može samo korištenjem strogih kontrola, za što će biti potrebno više suradnje između europskih zemalja, a Europska unija i nacionalne vlade bi trebale osnažiti organizacije za integraciju u domaća društva”, istaknuo je Van Ostaeyen, dodajući kako takve organizacije moraju raditi na tome da islamističke skupine tu situaciju ne iskoriste za svoje ciljeve.

Pierre Henrot, belgijski analitičar za terorističke prijetnje, rekao je da mnogi pojedinci koji su napustili zapadnu Europu i pridružili se terorističkim organizacijama na Bliskom istoku imaju obitelj, vjerojatno dobar posao i status.

“Oni koji su otišli u Irak ili Siriju nisu bili neznalice ili “izgubljeni” u društvu, nego mladi ljudi koji su stekli socijalni status, novac, stečen legalno ili ilegalno. Oni nisu otišli iz bijesa, nego zbog vjerskih razloga, koji su bili katalizator”, rekao je Henrot.

Terorizam u Berlinu - Anis Ben Mustafa Amri
FOTO: Terorizam u Berlinu – Anis Ben Mustafa Amri

Prema analitičaru, tipični mladi radikalizirani muslimani iz Molenbeeka u Belgiji ili Berlina u Njemačkoj ne prakticiraju islam i nikada nisu čitali Kur’an, ali vjeruju da im Kur’an nudi priliku da igraju aktivniju ulogu u njihovoj religiji.

“Neprijatelj kojeg treba ubiti je korumpirani i dekadentni Zapad. Ali oni sami piju alkohol, ne prakticiraju svoju vjeru, nemaju morala, a žele igrati ulogu baptista u kršćanstvu. Oni se “nanovo rađaju” kada postanu islamisti. Pod zavidnim pogledom svojih prijatelja, takav pojedinac postaje heroj u svom susjedstvu i uhvaćen je u začarani krug iz kojeg nema izlaska. ISIL tone dopušta”, objašnjava Pierre Henrot.

“Mnogi su se strani militanti vratili u Europsku uniju, ali tisuće tek dolaze. Većina povratnika bi i dalje mogla biti vrlo opasna, a europska društva trebaju biti oprezna dok se u savezu šire radikalne muslimanske ideologije,  vehabizam i salafizam”, zaključio je Henrot.

Korijeni vehabijske plime u Europi su stari desetljećima i račun dolazi na naplatu
Vehabizam – Zahvaljujući zapadnom sluganstvu do Skandinavije je stigao najopasniji islam
Bosna i Hercegovina i uvezeni korijeni mržnje iz Saudijske Arabije
Sputnik News

 

BfVCaritasDžihadISILIslamska državaKalifatKur'anVehabijeVehabizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
palermo
5 godine prije

Ti su mamlazi većinom bili nezaposleni, jer kako bi inače imali vremena ići u džamije na trovanje od strane imama. I umjesto da oni npr. idu brati jagode po Njemačkoj ili Austriji, traže se sezonski berači iz Hrvatske, Rumunjske ili Bugarske.
Francuzi te svoje glavosječe, budući su prestali biti korisni idioti, likvidira već tamo, “on the face of the place”.

dalmata
5 godine prije

Davno sam napisa,ko s vragom tikve sadi,razbiju mu se u glavu.Kad su ovi bradati imbecili isli u Siriju,NATO i EU su svrsavali dok su prdili u latu(u cabar)o borcima za demokraciju.:Sad ih imaju u svojoj kuci(i to sam im pozelija).Za Balkanske kolonije je to velika sansa,da se oslobodu.Prije par dan,u Austriji je vehabiski pop,trazija*Austrisku islamsku drzavu*,isti oni kojega su primili kao *izbjeglicu od Asada*.U Svedskoj njihovi bradonje kolju,siluju i pljackaju,policija ne smi uc u svoje gradske kvartove.Svabe su,sluzbeno poslale i zapritile policiji,ako budu govorili o razbojstvima imbecila,dobit ce otkaz.Divota!Kad ih dobro potprasu(a ton in ne gine)Svabski i NATO gazde nece imat vrimena odrzavat domaci sljam,petu kolonu(poznato kao *nevladine organizacije*)i sav olos.krsten kao *demokratske snage*.E to je momenat,kad ce bande panicno vatat crtu,bizat ka pantagane(pacovi)i utec,jer ce *stoka sitnoga zuba*(kako je poglavnik krstija one koji su nekad bili narod),ucinit ono sta mora,ako zeli opstat. kod onih koji su ih instalirali,jer su… Čitaj više »

Ana
5 godine prije

Kao da su europske vlade sposobne za bilo sta? Kako ce rijesiti problem isilovaca? Pa socijalnim pomocima, stanovima, psiholoskom pomoci, medicinskim tretmanom za sve povrijedjene i oboljele, skolu za djecu, socijalni dodatak , kompletan smjestaj i socijalni tretman za svaku zenu (jer se tretiraju kao samohrane majke). Kod slijedece stotine zaklanih raznesenih mrcvarenih europskih sinova i kceri, slijediti upute; 1. Ja sam….. (ime klaonice) 2. Stavljanje zastave (prema euroskoj zemlji gdje je najnovija klaonica) na profile i avatare 3. PRaY FOR ( Imena zrtava ili mjesta) 4. Prikaz svetih misa, eventualno koje prisutnog ministra, te ukapanja 5. Razgovori sa prezivjelima 6. Intervjuiranje bliznjih 7. “Ovdje smo, nije nas strah, necete imati nasu mrznju………” 8. Petnaestodnevna rasprava-“Cinimo li dovoljno u borbi protiv terorizma?” 9. “Ako ISIL ovi borci drzavljani nase zemlje budu osudjeni na smrt reagirati cemo tj da se to izbjegneé 10. Ponavljanje 1-10 u nedogled. 11. Sa slijedecim atentatom… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Toliki porast terorizma u Evropi zbog rata u Siriji , a u Izraelu se nije dogodio za tio vreme ni jedan napad , ne treba neko pogrešno da me shvati da ja tako nešto priželjkujem Izraelu , ali kako to objasniti da su sve zemlje Bliskog Istoka pogodjene terorizmom iz Sirije osim Izraela ?

Alen
5 godine prije

Evo ih u federaciji koliko hoces ….. Arapski nisu ovi domaci…

Antiglobalist
5 godine prije

Locirati. Uhititi. Transferirati.

Mölltaler
5 godine prije

Mislim da trebaju raditi na tome da ih uključe u društvo i naravno da poštuju njihova ljudska prava. Takve savjete dijele drugima pa valjda onda vrijedi i za njih.

Vlastimir
5 godine prije

Nemcima se vraća natrag zlo koje su činili prema Slovenima.U doba Karla Velikog kada su predhodno poraženi od Lužičkih Srba uspeli su da razjedinjene Srbe uz pomoć Poljaka i Rima razbiju i ovladaju srbskim teritorijama a onda su sve do do drugog svetskog rata činili nasilje preme Srbima i ostalim Slovenima.Sada će da im se to sve vrati.Bog ne prašta.Božja volja je moćna,samo treba biti dovoljno dugo živ da se to vidi.

Protupetokolonaska obrana
5 godine prije

Problem se ne može riješiti ako ovaj website cenzurira svako rješenje problema. Petokolonaši su također problem.

Siniša
5 godine prije

Haxahaxa pogledajte pano ispred Ruske baze….comment image

fenix
5 godine prije

Kako sijes tako zanjes ovim slucajem se to apsolutno potvrdjuje. Nema neke price tko god je otisao u Isil i Co& oduzeti putovnice\drzavljanstvo i zabraniti povratak neka ostanu u Iraku i Siriji siguran sam da ce ih Assad dobro paziti.

Nagard
5 godine prije

Da rjesis problem moras djelovati silom bez emocija demokratskih metoda sad imamo dirigiranu invaziju ko Ce se suprotstavit.mamini sinovi koji se slikaju na Instagramu gay populacija EU nema vojske u tome je kvaka a ova populacija sad koja zivi u Europi njima je exstazi ultra festivali vrhunac zivota nas koji znamo sta je otpor vecinna je unistena nepravdom a zamislite zemlje koje vode mogerini tusk Plenković i nadu u BiH hahajaj pa to je smijurija od zemlje jes da se ne slažem sa osvajckom politikom ali zbog svoje djece volio bih da sam Amer i da sad odem u koloradu ovce cuvat jer Europa je pala drugovi

Pratitelj portala
5 godine prije

Više terorizma u Europi vodi do toga da će građani sami tražit od države totalni nadzor (možda i čipiranje)…
Problem – reakcija – riješenje…

Kažun
5 godine prije

Krvava Gina zna kako to rješiti.

Ivan
5 godine prije

Influx opasnih ljudi potpuno odgovara vlastima EU država, njih nije previše briga za poneki incident ili pokoju žrtvu, osjećaj nesigurnosti samo stvara prostor za dodatnu kontrolu, veće ovlasti policije, proširenja ovlasti sigurnosnih službi, kontrolu komunikacija svih vrsta, smanjenja privatnosti. Ide po planu i programu.

tuf
5 godine prije

“…Ovaj je ured 2017. uspostavio “vruću liniju” za one koji traže ili nude savjete za rješavanje problema radikalizacije njemačkih državljana.”
– halo, ja sam od rodjenja radikaliziran da vas sve pobijem, jel mi mozete kako pomoci ?
Zar zaista misle da ce ovaj problem rijesiti NGO volonteri a ne tajne sluzbe ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI