Njemačkoj obavještajnoj službi onemogućeno je špijuniranje desničarske stranke AfD

AfD
27 komentara

BfV, njemačka Obavještajna služba, ne može špijunirati stranku Alternativa za Njemačku (AfD) unutar ovlasti za borbu protiv ekstremizma. Tako je odlučio sud u hitnoj zabrani.

Odluka Upravnog suda u Kölnu donesena je u petak, dok se nastavlja razmatranje žalbe AfD-a. Sud se složio sa strankom da podaci o imenovanju mogu utjecati na njezinu perspektivu izbora. BfV je početkom tjedna AfD odredio kao stranku ekstremističkih namjera.

Njemački ustav zahtijeva jednak tretman svih političkih stranaka, pa se barem za sada BfV ne može ponašati prema AfD-u onako kako je to činio prije nego što su mediji izvijestili o novom statusu.

Odluku o tretiranju AfD-a kao moguće ekstremističke skupine predsjednik BfV-a Thomas Haldenwang donio je 25. veljače, ali u javnost je ta vijest izašla tek u srijedu. Sigurnosna agencija ima značajne nadzorne ovlasti, poput prisluškivanja telefona, presretanja e-pošte i regrutiranja doušnika, protiv pojedinaca i entiteta s popisa ekstremizma.

Zastupnici i parlamentarni kandidati ne mogu se ciljati na ovaj način. Sudska zabrana sprečava takve aktivnosti i protiv redovnih članova AfD-a, dok sud u Kölnu preispituje slučaj.

Sud je rekao da je intervenirao zbog javne prirode optužbi protiv AfD-a i da tek treba razmotriti meritum njihove žalbe. Stranka tvrdi da se BfV koristi metodama za ocrnjivanje reputacije stranke te da tako otežava posao kampanje stranke na regionalnim i saveznim izborima. Njemačke pokrajine Baden-Württemberg i Falačko Porajnje održavaju izbore kasnije ovog mjeseca, dok će se u lipnju i rujnu u Njemačkoj održati dodatni tijekovi izbora.

Dužnosnici AfD-a prozvali su tu zabranu kao pobjedu “za nas, ali i za vladavinu prava”, kako je rekao njezin suvoditelj Jorg Meuthen. Alice Weidel, koja je na čelu parlamentarne frakcije stranke, pitala se hoće li “ispravak” postati toliko publiciran kao početna objava poteza BfV-a i ponovila da je AfD bio meta ”prljave kampanje.”

U sličnom je slučaju AfD pobijedio i 2019. godine, kada je isti sud u Kölnu presudio da BfV nije opravdao imenovanje desničarske stranke “testnim slučajem”, klasifikacijom niže razine koja nalaže prikupljanje materijala otvorenog koda, ali ne i tajni nadzor. Agencija je postupila “nezakonito i nerazmjerno” time što je svoje sumnje izložila javnosti, presudio je sud.

AFDBfVšpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ledeno doba
3 godine prije

AFD je gotov. Kao uostalom i sve ostale nove desne stranke u Eropi, nastale u zadnjih 5 godina, kao protivljenje masovnoj migraciji. Ova plandemija ih je konačno sve skoro pomela. Osim austrijskog FPO-a, sve ostale su pokleknule i ne suprostavljaju se plandemiji i planiranom cjepljenju. Naravno, ima časnih pojedinaca u AFD-u i svim tim stranka, ali generalno uzevši, oni su od početka manje više pod kontrolom globalne mafije i duboke države. Jer, upadljivo je da su se sve toliko nakorstrješile protiv muslimana općenito, pa čak djelimično i protiv islama, – a znamo komu to odgovara. Netanjahuu, koji je neke od njih i pohvalio, a i AFD i sve ostale ove stranke dmonstrativno izražuju svoju upadljivu privrženost Izraelu. Upadljivo je da je čelnica AFD-a, Alice Weidel, lezba koja živi u homoseksualnom braku, najoštrija u tim izjavama.. Bivša bankarica Goldman Saksa. Zato je veću u startu potpuno neuvjerljiva pozicija AFD-a, da on… Čitaj više »

3 godine prije

da li mi netko moze objasniti sha znaci desnicarska,cak extremna,stranka u njemackoj..da li mi netko moze uopce objasniti pojam desnice i ljevice nakon revolucije 2020.godine.i da li mi netko moze objasniti kako te bajke i dalje piju vodu nakon sha smo prozivjeli zadnjih godinu dana..kako to,kako to..hvala.

Lucija, prva
3 godine prije

Da, nevjerojatno. Vidjela sam ovu vijest pred dva, tri dana…pa po kojem osnovu su ekstremisti?

Pazite, odavde nije daleko do, neznam, osude nekog za terorističke namjere…

I, strahovito liči na one priče ‘Demokratske stranke’ u USA, koja bi sve Trumpove birače proglasila – “domaćim teroristima”.
Vidjela više puta!!!

Ninja🥷🏿
3 godine prije

Da ali ostale službe mogu špijunirati ako imaju šta špijunirati to su obični dileri i hillbilly Ko i u Americi KKK!!🤣🤣🤣

Hattori Hanzo
3 godine prije

Moguće je da su dobrim dijelom kontrolirana oporba ali AFD ima puno razlicitih struja u sebi pa nisu bas stabilni.
Ono sto je sigurno da ce stranka i njihovi kandidati dobiti puno glasova na iducim izborima i da se to ne sviđa ljudima koji su sada na poziciji zajedno sa Merkel.
Sada se javno poziva na zabranu rada stranke a odluke pravosuđa su vec puno puta zanemarene jer 5-10 ljudu u njemackoj radi sta im se prohtije vec godinu dana.

Max
3 godine prije

Špijuniranje parlametarne stranke bio bi puzajući državni udar.

3 godine prije zadnji put uredio Max
Vlastimir
3 godine prije

To je dobra vest.Niko nesme nikoga špijunirati zbog svojih političkih ideja.Podržavam stranke desne orijentacije kao što je Orbanova,Mari Lepenova ,
AFD I druge.Svako treba da se bori da zadrži svoje nacionalne i kulturne vrednosti.

Umlatitelj Levicara
3 godine prije

e da

Boba Lazarević
3 godine prije

Morat će ih špijunirati krišom, kao i do sada.

davor3
3 godine prije

Opisujući špijunažu među prijateljima, tu je citat britanskog državnika iz 19. stoljeća Henryja Templea ili lorda Palmerstona, koji je u Parlamentu izjavio:

“Nemamo vječnih saveznika i nemamo vječnih neprijatelja. Naši su interesi vječni i vječni, i te interese naša je dužnost slijediti “.

Direktor Nacionalne obavještajne službe James Clapper priznao je kao “temeljni podatak” da Sjedinjene Države prikupljaju obavještajne podatke o stranim čelnicima.

Jaki saveznici špijuniraju slabe saveznike, jer prijatelj danas možda neće biti sutra prijatelj

3 godine prije zadnji put uredio davor3
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI