Njemačka bi mogla slijediti primjer Brexita Velike Britanije

Alice Weidel
31 komentar

Čelnica Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel rekla je da će “pustiti ljudima neka odluče” hoće li ostati u EU

Britanija je bila “potpuno u pravu” zbog toga što je napustila Europsku uniju i Njemačka bi u konačnici mogla slijediti taj primjer, izjavila je čelnica Alternative za Njemačku (AfD) Alice Weidel. Njezina desno-orijentirana stranka postala je druga najveća stranka u zemlji, unatoč prosvjedima ljevice i glasinama o skoroj zabrani. U intervjuu za Financial Times objavljenom u ponedjeljak, Weidel je izjavila da će vlada predvođena AfD-om nastojati reformirati EU kako bi preotela nacionalni suverenitet “neizabranoj izvršnoj vlasti” koja je Europska komisija. Ako to ne uspije, rekla je da će “pustiti ljudima da odluče” hoće li zemlja ostati u Uniji ili ne, “kao što je to učinila Britanija”. Referendum o Brexitu u Velikoj Britaniji 2016. je “uzor za Njemačku, da se može donijeti takva suverena odluka”, dodala je. AfD je dugo pozivao na “uredno raspuštanje EU-a”, ali je ovaj jezik izbacio iz svog najnovijeg političkog dokumenta, objavljenog prošlog ljeta. Novi dokument opisuje EU kao “propali projekt” i poziva na reformu bloka u “federaciju europskih nacija”, pri čemu bi svi zakoni EU-a koji zamjenjuju nacionalni zakon trebali biti ukinuti.

AfD se protivi kvotama EU-a za preseljenje migranata, njezinoj ekološkoj politici, vojnom oslanjanju na SAD i embargu na uvoz ruskih fosilnih goriva. Od svog osnutka 2013., AfD je postao najpoznatiji po svom tvrdokornom stavu prema imigraciji. Bude li izabrana, Weidel je rekla za Financial Times da će njezina stranka “uvesti učinkovite granične kontrole i odmah deportirati inozemne kriminalce”. Ovo je stajalište dovelo do porasta podrške AfD-u nakon što je bivša kancelarka Angela Merkel otvorila zemlju za više od milijun ne-europskih migranata 2015. Stranka sada ima oko 23%, osam bodova ispred socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza (SPD). ) i odmah iza Merkelinih demokršćana (CDU).

Scholzova stranka reagirala je na sve ovo panično. Nakon što se prošlog tjedna saznalo da su se neki zastupnici AfD-a prošle godine sastali s austrijskim desničarskim aktivistom Martinom Sellnerom, kako bi razgovarali o potencijalnoj “re-migraciji” kriminalnih i “ne-asimiliranih” imigranata iz Njemačke, oko dvanaest socijaldemokratskih parlamentaraca pozvalo je vladu neka zabraniti AfD zbog njihovih navodno “ekstremističkih” stavova.

Skupina za nadzor, koju financira parlament, pozvala je na takvu zabranu prošle godine, dok je sud u Kölnu 2022. presudio da njemačka domaća obavještajna agencija može legalno staviti stranku pod nadzor. Tijekom vikenda, ljevičarske skupine izvele su na tisuće prosvjednika na ulice Berlina, Kölna, Hamburga i drugih većih gradova kako bi prosvjedovali protiv stranke. Ovi prosvjedi neće zaustaviti “neizbježno” sudjelovanje AfD-a u vladi, rekla je Weidel za Financial Times. Međutim, iako bi stranka mogla ostvariti neke pobjede na predstojećim državnim izborima ove godine, rekla je da će odbijanje velikih njemačkih stranaka da surađuju s AfD-om vjerojatno spriječiti dolazak na vlast u Berlinu do saveznih izbora 2029. godine.

CDU desnog centra bit će prva stranka koja će odustati od bojkota, predviđa Weidel. Prošlogodišnji izbori u pokrajini Hesse dokazali su ”da možemo formirati jasnu desničarsku većinu. A CDU to dugoročno ne može odbiti prihvatiti”, rekla je.

AFDeunjemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Ako do toga i dođe, prvenstveno se može zahvaliti katastrofalnoj politici koju provodi vladajuća “semafor” koalicija.

Tko bi rekao da će njom možda uspjeti srušiti i EU 😄

Ivan
3 mjeseci prije

Kod nas, jedino DP želi vratiti Hrvatsku hrvatima i raseljene hrvate u Hrvatsku.

3 mjeseci prije

Svedoci smo rasta nacionalizma u Evropi što može da dovede do raspada EU koja je američko-britanski projekat. Da li je to onda dobro ili ne? EU je nastala na ekonomskim osnovama, iz EEZ je prerasla u EU čime su eliminisane mnoge birokratske prepreke. To što se tiče običnog Evropljanina, za Fašington je značilo jedan centar kontrole za celu Evropu (čak i države van EU) – mnogo je lakše uticati na jedno telo nego na po jedno u svakoj od država. Međutim, situacija se menja, Amerika sada guši evropsku privredu i postoji realna opasnost da se u takvoj situaciji EU države istinski ujedine i okrenu protiv Fašingtona i Londona. Takva mogućnost nije postojala dok je Evropa mogla da računa samo na svoju snagu (jer Rusija nije pokazivala nikakvu želju da se suprotstavi Americi) ali u ovakvoj situaciji velike promene u politici EU mogu da se dogode preko noći. Ne treba smetnuti… Čitaj više »

xyz
3 mjeseci prije

Ako se EU okrene protiv USA, onda če Judeo-amerikanci da pokrenu jugoslovenski scenarij i EU gurnu u sveopči rat. A nerazčiščenih računa i istorijskih revanšizama je u Evropi ogromno.

dpf filter
3 mjeseci prije

Kazu za nju da je lezbaca i da zivi sa partnericom koja je ni manje ni vise nego iz Sri Lanke. Ako je tako,nema sta,”prave desnicarske vrijednosti”. Jos njezina stranka zeli deportirati migrante kako kazu,pa bi bilo zanimljivo vidjet hoce li svoju mezimicu nalepuriti odakle je dosla. Vidite kako su stvari vrlo jednostavne,a ne ko Sumadinac mlati praznu slamu jer ne vidi sumu od grana.

Red Dog
3 mjeseci prije

Pa…
Posto je sjebala sebe, a posto je EU Velika Nemacka, time i EU, sankcijama, sledi sad sanacija stete. Lakse je sanirati samo Nemacku nego celu EU. Nenamerno su izbusili svoj brod i sad spasavaj se ko moze.

Max
3 mjeseci prije

To će onda biti Dexit.

ime
3 mjeseci prije

2025.
amemični uči ruski
usulja traži azil u hrvatskoj

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

Izgleda da je svaka unija naroda, u kojoj je Hrvatska, unaprijed osuđena na propast i raspad.

EUroslavija propada i raspada se poput prethodnice joj YUgoslavije. Prije nje je Kraljevina Jugoslavija propala. Prije nje se Austro-Ugarska imperija, koja je isto bila zajednica naroda, raspala.

Austro-Ugarska propala u krvi (WW1)
Kraljevina Jugoslavija propala u krvi (WW2)
SFRJ se raspala u krvi (građanski rat)

Biti će interesantno gledati finalno razvaljivanje EU. Samo da ne bude previše krvoprolića.

čudila se aman ja
3 mjeseci prije

…ne trebam niti koristiti mozak, od 2019. reagiram kožom na laž,glupost,prevare i slično- tako,i sad kad pročitam ovo ČELNICA , DESNE ALTERNATIVE- koža gori: laž na laž!

Nebitno
3 mjeseci prije

Neka se raspadne, cim prije to bolje, onda slijedi konacni obracun sa politicarima, woke retardima, ljevicarima, “refugees welcome” ekipom, ekipom sa niskim IQ-om (tiktoker debili, IG debili, FB debili) i onda ce biti mir. Tko prezivi pricat ce.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI