Njemački zastupnici usvojili zakon kojim se olakšavaju deportacije

Olaf Scholz - NJemacka anketa
9 komentara

Novi zakon produljuje razdoblje pritvora za neuspjele tražitelje azila kako bi im bilo teže izbjeći deportaciju

Njemački parlament usvojio je zakon koji olakšava deportaciju neuspjelih tražitelja azila. Međutim, zakon se našao na udaru kritika s oba kraja političkog spektra, s konzervativcima koji su mjere nazvali nedostatnima, a ljevičari su osuđivali njihovu grubost. U studenom je kancelar Olaf Scholz istaknuo ograničavanje “neregularne migracije” kao cilj svoje vlade. Također je otkrio da Berlin razmatra mogućnost obrade zahtjeva za azilom u trećim zemljama izvan Europske unije. Otprilike u isto vrijeme, Wall Street Journal je izvijestio da njemačka vlada razmatra afričke države Keniju, Ganu, Senegal i Maroko kao potencijalne partnere. Novi zakon koji je Bundestag odobrio u četvrtak navečer, među ostalim, produljuje s deset na 28 dana razdoblje pritvora do deportacije, osim za obitelji s maloljetnicima i maloljetnicima bez pratnje. Potonji se ne može staviti u pritvor.

To bi trebalo pomoći u sprječavanju situacija u kojima se neuspjeli tražitelji azila jednostavno sakriju kada se približi datum deportacije i čekaju dok se proceduralni rok ne zatvori. Štoviše, od sada vlasti neće morati obavještavati deportirane osobe kada bi trebali biti udaljeni iz zemlje. Jedina iznimka su obitelji s djecom mlađom od 12 godina. Povrh toga, novi zakon daje policiji više prava u pogledu pretrage smještaja migranata kako bi se olakšala identifikacija tražitelja azila. Službenicima će od sada biti dopušten i pristup mobitelima stranaca koji tvrde da su izgubili osobnu iskaznicu u potrazi za osobnim podacima. Zakonom su također prošireni osnovi za deportaciju na one koji ulaze u Njemačku s lažnim dokumentima, čine antisemitske zločine kao i sudjelovanje u kriminalnim skupinama.

“Oni koji nemaju pravo boravka u Njemačkoj moraju napustiti Njemačku”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, dodajući da novi zakon ima za cilj učiniti legalnu imigraciju prihvatljivijom u očima društva i neometanu integraciju.

Međutim, kritičari iz desničarske Alternative za Njemačku (AFD) i konzervativne demokršćanske (CDU) stranke tvrdili su da su amandmani koje je progurala Zelena stranka učinili novi zakon beskorisnim i bezopasnim.

Zastupnik CDU-a Christoph de Vries odbacio je novi zakon kao “beskoristan”, koji neće čak ni utjecati na migrantsku krizu. Ljevica je, naprotiv, to osudila kao napad na temeljna prava pojedinca. Tijekom 2023. Njemačka je zabilježila veliki porast novih dolazaka osim više od milijun ukrajinskih izbjeglica koji su ušli u zemlju od veljače 2022.

AFDCDUnjemačkaOlaf Scholz
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hićo
3 mjeseci prije

Sad će kojekakvi čamuge brzinom svjetlosti probiti prvo zvučni, svjetlosni pa betonski zid glavom i onda spuštanje iznad afganistana – bez padobrana

frk
3 mjeseci prije

Treci put u 100 godina guraju kompletnu Europu u ponor. Ako im i ovaj put uspije to jedino sto je dobro sto ce im ovo definitivno biti i zadnji put.

ogo
3 mjeseci prije

Celavi globus nezna sto vise da ucini jer vidi da ce izgubiti izbore

ogo
3 mjeseci prije

Jedan ode 10 na njegovo mjesto dolazi ne pomaze mora ukinuti sankcije i zabraniti zelene nakaze
koje su vec unistile ekonomiju

Josip
3 mjeseci prije

Nijemci najveco korist imali bi da deportirate Solca, Ursulu i Brabonjcicu na ukrajnsku prvu crtu bojisnice..

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Hoće li uhititi i deportirati i Židove ak su počinjeli ratni zločin 😁 ?! Semafor 💩 🤮

Darko
3 mjeseci prije

Bilo bi pametnije da su istjerali Šolca u tri pi..e materine dok nije do kraja uništio Njemačku..

vrlodrag
3 mjeseci prije

Rodila ga majka židovka pa se čovjek zauzeo za svoj narod, ta neće za Nijemce kad Nijemac nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI