Navodni američko-izraelski špijunski krug u Jemenu uhvaćen od strane Hutija, optužen za sabotažu

Spijuniranje
4 komentara

Sigurnosne službe u Jemenu koje su povezane s Hutijima navodno su razbile američko-izraelski špijunski lanac, uhitivši članove optužene za špijunažu i sabotažu.

Gušt se dogodio u ponedjeljak, 6. svibnja, a novinska agencija Saba koju kontroliraju Houthi tvrdila je da su jemenske sigurnosne službe zatvorile više špijuna koji rade za Sjedinjene Države i Izrael. Novinska agencija objavila je snimke zatvorenih muškaraca, opisujući ih kao “špijune regrutirane za prikupljanje informacija i nadziranje stranica kojima upravljaju [Huti] oružane snage na zapadnoj obali Jemena za dobrobit američkog i izraelskog neprijatelja”.

Špijuni su navodno unovačeni nakon što su Hutiji u studenom počeli gađati plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Ova kampanja, koja je uvelike poremetila globalnu trgovinu, bila je znak solidarnosti s palestinskim narodom usred izraelske invazije na Gazu i sve većeg broja smrti nevinih Palestinaca.

U izvješću nije naveden broj uhićenih osumnjičenika, ali nepotvrđene slike koje je Saba podijelio na društvenim mrežama pokazuju ni manje ni više nego 18 osoba. No Saba je spomenuo da su osumnjičenici već priznali.

Sigurnosne službe su navele da su špijuni angažirani da rade za SAD i Izrael, dodajući da su oni članovi obavještajne jedinice pod nazivom Force 400, koju vodi špijun Ammar Afash, osoba koju traže Hutiji.

Špijuni optuženi za praćenje napada na brodove, sabotiranje imovine Hutija

Kako su izvijestile sigurnosne agencije, uhićeni špijuni priznali su da su provodili operacije praćenja bespilotnih letjelica, mjesta za lansiranje projektila i lokacija jemenskih vojnih plovila. Također su poslali Force 400 svoje koordinate kako bi ih američki i britanski zrakoplovi mogli gađati.

Osim materijalnih gubitaka, akcije špijuna dovele su do smrti i ranjavanja drugog vojnog osoblja. Špijuni su također prenijeli informacije o rastu broja boraca koje je regrutirao Houthi pokret u posljednjih nekoliko mjeseci.

Jedan od špijuna otkrio je da je prodao obavještajne podatke za samo 300 saudijskih rijala (80 dolara). Isto tako, sigurnosne agencije dokazale su činjenicu da su špijuni prema svojim priznanjima bili zaduženi za izvođenje sabotaža, koje su uključivale uništavanje i paljenje naoružanih vozila i vozila snaga sigurnosti.

Kako bi odvratili pažnju oružanih snaga koje su se pokušavale suprotstaviti američkoj i britanskoj kampanji bombardiranja koja se nastavlja, špijuni su također optuženi za pripremu izvođenja operacija ubojstva korištenjem vatrenog oružja s prigušivačima i eksplozivnih naprava.

Sigurnosne službe ponovile su svoju predanost primjeni svih napora kako bi održale unutarnju sigurnost Jemena i zaustavile pokušaje operativaca SAD-a i Izraela da uđu u zemlju. (Povezano: Ratni zrakoplovi SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva bombardiraju ciljeve Hutija u Jemenu u još jednoj značajnoj eskalaciji rata u Gazi)

Hutiji, koji kontroliraju značajan dio sjevernog Jemena, uključujući međunarodno priznati glavni grad Sana’a, objasnili su u izjavi da “neće štedjeti truda u izvršavanju svoje odgovornosti da osiguraju svoju frontu i zaštite je od pokušaja infiltracije američki i izraelski neprijatelj.”

HutiIZRAELJemenSADšpijuniranje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Nisu izmakli budnom oku.

Josip Romic
2 mjeseci prije

Bit ce im veselo

Zvone
2 mjeseci prije

Svaka čast hutima.

nessy
2 mjeseci prije

Kao sto znamo iz povijesti, uvijek se pojave domaci izdajnici, spremni izdati nacionalni interes za dobar iznos. A ovi profi spijuni i saboteri su bili i te kako masno placeni (cak 80$ za podatke. Ne znam kome se dalo mijenjati novcanicu od 100$). To je ocito bila neka domaca bagra, sitnih lopova i krimosa, kojima ce sada prisjesti svaki sugavi cent, koji su dobili. Tamo su zatvori i istrazne tehnike na nivou otprilike 13. stoljeca, dakle vrlo sofisticirane. Svakako, ne bih im bio u kozi, ni za svih 100$, a kamoli za 80$.

Steta sto je Jemen desetljecima u kaosu, tamo ima fantasticnih arheoloskih nalaza, kojima nemamo pristupa. Cak najstariji neboderi u povijesti su u Jemenu, koga zanima, neka malo googla, biti ce iznenadjen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI