Turskoj treba novi ruski zakon koji vojnicima brani da objavljuju fotografije na internetu

vojska mobilni telefon
11 komentara

Prije nekoliko dana je u Rusiji donesen zakon koji svim ruskim vojnicima zabranjuje postavljanje informacija o sebi i svojim kolegama na internetu. Pravila se već strogo primjenjuju i gotovo je nemoguće pronaći bilo što na društvenim mrežama što bi otkrivalo položaje, oružja i aktivnosti ruske vojske u zemlji i inozemstvu. Turski vladin provladin list Yeni Safak navodi kako vlasti u Ankari još uvijek imaju problema s disciplinom svojih vojnika.

“Svaka aplikacija instalirana na pametnom telefonu je u biti obavještajni alat”, kažu turski stručnjaci i pozivaju vladu da se okrene ruskom iskustvu.

Sertaç Aksan za Yeni Safak piše kako su ograničenja u korištenju interneta, koja su nedavno uvedena u jednoj od najnaprednijih vojski svijeta, ponovno natjerala Tursku da razmisli o prijetnjama digitalnog prostora.

Nakon što je turski vojnik, koji je služio vojni rok u artiljerijskoj postrojbi na području takozvane Turske Republike Sjeverni Cipar, na internetu objavio potvrdu da je na godišnjem odmoru, a grčki mediji objavljivali publikacije o toj temi, pojavilo se pitanje u kojoj mjeri turske sigurnosne agencije obraćaju pozornost na ovu temu?

Prema mišljenju stručnjaka, danas, kada čak i običan “selfie” može postati prijetnja unutarnjoj sigurnosti, turske oružane snage i sve druge sigurnosne agencije bi trebale što prije poduzeti korake u smjeru suzbijanja ovakvih slučajeva i uvođenja mjera odvraćanja.

Prije nekoliko dana je u Rusiji usvojen zakon koji svim ruskim vojnicima zabranjuje postavljanje informacija o sebi i svojim kolegama na internetu. Kakva je situacija u Turskoj? Prema mišljenju stručnjaka, turske su oružane snage prošle godine objavile priopćenje od dvadeset točaka, ali problemi vezani za provedbu načela sadržanih u njima i sustav izvršenja kazne ukazuju da gotovo nitko nije razumio važnost ovog pitanja.

Unatoč zabranama se sadržaji nastavljaju dijeliti

Dr. Levent Eraslan, poznat po svom radu na društvenim mrežama, u intervjuu za Yeni Safak podsjeća da je prema ovoj uputi vojsci zabranjeno objavljivati informacije na društvenim mrežama i dijeliti fotografije iz ratne zone.

“Ali unatoč zabranama, vojska i dalje dijeli informacije na društvenim mrežama. Ovo je ozbiljan problem. Cijeli svijet pravi kritičan zaokret u ovom pitanju”, kaže dr. Eraslan.

Primjer sa sjevernog Cipra

Turska samohodna haubica T-155 Firtina
FOTO: Turska samohodna haubica T-155 Firtina

Problem je aktualiziran kada je neki dan na društvenim mrežama turski vojnik podijelio informacije o godišnjem odmoru kojeg je dobio od artiljerijske jedinice u takozvanoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar. To je izazvalo lavinu polemika u grčkim medijima, a grčki sigurnosni stručnjaci su detaljno komentirali spomenuti termin “artiljerijska jedinica”, kaže Eraslan.

Zašto su se tako uhvatili te teme? Jednostavno zato što se u objavi vojnika na internetu vidjelo da je Turska tamo rasporedila haubice T-155 Fırtına. Grci su o tome detaljno raspravljali. To se naziva obavještajnom djelatnošću na društvenim mrežama. Obavještajni podaci se s lakoćom dobivaju na Twitteru, Facebooku, Instagramu i sličnim takozvanim otvorenim izvorima, što je posebno važno”, upozorava dr. Levent Eraslan.

Naglašavajući da takve akcije treba odmah zabraniti i izreći kazne, dr. Eraslan primjećuje: “U takvim slučajevima bi Rusi pametni telefon tresnuli o zid i ozbiljno kaznili krivca. Svaka aplikacija instalirana na pametnom telefonu je u biti obavještajni alat. U tom smislu postoje zabrane u turskim oružanim snagama i drugim sigurnosnim agencijama, ali nema razumijevanja za njihovim pridržavanjem.”

Turska mora razviti svoje sposobnosti hibridnog ratovanja

Turska

Eraslan je, podsjećajući na rasprave na ovogodišnjoj Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, rekao: “Nije slučajno da su umjetna inteligencija, pametni roboti i hiperbrza računala došli u prvi plan. Sve to je od sada instrument ratovanja. Turska također mora naći svoje mjesto u ovom hibridnom ratu. Nažalost, naša zemlja se ne razvija u ovom području. U školama turskih oružanih snaga, policije i žandarmerije u okviru obuke i nakon prestanka radnog odnosa bi se trebao održati tečaj na temu “Društvene mreže i digitalna sigurnost”.

Fotografije olakšavaju pristup ozbiljnim informacijama.

Dr. Eraslan također primjećuje da sve fotografije, uključujući i selfije, koje su napravili vojnici sa i bez čina, jesu na trenutak zanimljive, ali sadrže vrlo ozbiljne informacije o lokaciji jedinice i njene vojne zone, stanju oružja i druge stvari”.

“A posljedice toga postaju vrlo opasne”, nastavlja stručnjak. Uz podršku rektora Anatolijskog sveučilišta, profesora Şafaka Ertana Çomaklija,  u Turskoj se u Eskişehiru prvi put stvara Centar za društvene mreže i digitalnu sigurnost. Nadamo se da će ovaj centar, koji će biti otvoren za sve, pomoći u podizanju svijesti o tim pitanjima”, zaključuje dr. Eraslan.

Yeni Safak

moblini telefonprisluškivanjeŠpijunažašpijuniranjeT-155 Fırtına
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
4 godine prije

Pa zato im nije potreban zakon, to zna svatko sa zrnom mozga u glavi. Pa svakoj nogometnoj momčadi je zabranjeno prije utakmice objaviti bilo šta iz svlačionice, o protivniku, sucima ili bilo čemu važnom. A da vojnici toga nisu svjesni da mogu rizikovati ( ne samo) vlastiti život ako objave nešto neoprezno na društvenim mrežama…

Dečko sa ulice
4 godine prije

Imam poznanika u NATO,
bivšeg jako visokog oficira, upravo umirovljenog,
ali sve i svakog zna,
koji mi kaže da je u cijeloj NATO alijansi uvriježeno mišljenje da je turska vojska (mornarica) ne disciplinirana i da na zajedničkim vježbama ne slušaju nikog, odlučuju sve na svoju ruku,
i da bi svi bili sretni da se Turska što prije izbaci iz NATO.
Ja osobno mislim da laže,
mislim da je to insajderska ciljana propaganda protiv Turske.
A što se tiče vojske i socijalnih mreža,
fotke iz tenkova i sl.,
nespojivo.

Laki Topalović
4 godine prije

U novinama su uglavnom slike koje je odobrilo Ministarstvo obrane Turske, ali na FB ili Twitteru odati da si na Cipru s haubicama, stvarno je za vojni sud.

AJeTo
4 godine prije

Za discipliniranu vojsku dovoljna je naredba, ovo izgleda kao da su milenijalci zalutali u uniformu.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Preko aplikacije za fitness Strava, australijski student Nathan Razer je otkrio i objavio na Twitteru negdje krajem 2017. g. prisustvo američkih vojnika na vrlo čudnim mjestima u svijetu. Pa je netko u Pentagonu shvatio da svaki laik može vidjeti npr, američku bazu na sjeveru Nigerije, u pokrajini Helmand u Afganistanu, itd, jer je njihovo kretanje vidljivo na mapi države u kojoj su, a malo tko od lokalnog stanovništva koristi tu aplikaciju.
Isto tako i u Siriji i drugdje.
Zanimljivo da takve aktivnosti u Tartusu i Hmejimu nisu bile ucrtane.

Car
4 godine prije

Ove Ruse kao da je sve Staljin napravio.

Alanis
4 godine prije

Kako u narodu kažu, “palica ima dva kraja”. Napravili su sve te pametne telefone i aplikacije da bi se moglo kontrolirati krdo, a sada im se to polako počinje vraćati na njihovim vlastitim ljudima (vojno industrijski kompleks).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI