Što kineska obavještajna služba misli o CIA-i

CIA-Kina
7 komentara

Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti kritizira CIA-u zbog špijunaže, nazivajući njezinu kampanju protiv Kine hegemonističkom. Povijest CIA-e, uključujući kontroverzne akcije, izazvala je oštre kritike.

Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti kritiziralo je trenutni fokus američke Središnje obavještajne agencije (CIA) na Kinu u rijetkom dvojezičnom postu na platformi WeChat u nedjelju.

Oštro napisano pismo kritiziralo je kineske protušpijunske mjere, optužujući CIA-u za dvoličnost i ističući da su SAD potrošile velike svote novca za dobivanje obavještajnih podataka u Kini.

“Ti možeš učiniti sve za obavještajne službe, dok ja neću učiniti ništa protiv špijunaže?” pročitajte ulomak iz posta. “Posljednjih godina SAD je, s jedne strane, započeo obavještajne ratove, ne štedeći napore da pojača svoju špijunažu protiv Kine, a s druge strane, ‘pokrenuo je tužbu protiv svojih žrtava’, skandalozno blateći opravdanu obranu Kine i pokušavajući krivo predstaviti [kineski] Zakon o protušpijunaži kao ‘zao zakon’.”

Objava se odnosi na revidirani statut protiv špijunaže koji je kineski Nacionalni narodni kongres usvojio prošle godine i koji je izazvao osudu američkih dužnosnika. Kina je tvrdila da su zakoni potrebni kako bi zaštitili naciju od špijunaže dok izrasta u značajnu globalnu silu.

George Papadopoulos objavio je na Twitteru video koji prikazuje navodni dokaz da je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni, koji je preminuo u petak u gulagu, radio s CIA-om.

Prije više od deset godina Kina je pronašla i infiltrirala se u CIA-inu špijunsku mrežu unutar nacije, što je rezultiralo brojnim kaznenim progonima. Međutim, u godinama nakon toga, američka obavještajna služba hvalila se brzim nastavkom svojih aktivnosti u Kini.

U nedavnom članku objavljenom u američkim medijima, direktor CIA-e William Burns izjavio je da je agencija učetverostručila dio svog proračuna dodijeljen Kini. Opisan kao “zastrašujući geopolitički izazov” kineskog uspona u svijetu “u kojem Sjedinjene Države više ne uživaju neprikosnoveni primat”, Burns je navodno naredio svakom odjeljku unutar CIA-e da podrži njezine operacije protiv Kine.

Agencija je zaposlila mnogo više govornika mandarinskog kao rezultat dekreta.

CIA-ina antikineska kampanja, prema kineskom Ministarstvu državne sigurnosti, “još je jedan tipičan slučaj hegemonističke, dominantne i nasilničke prakse SAD-a.” Agencija je ranije optužila CIA-u da naciji nameće “hladnoratovski način razmišljanja”. Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti izjavilo je da je CIA-in Kineski misijski centar jedini ogranak unutar organizacije koji je ikada stvoren s izričitom svrhom fokusiranja na određenu naciju.

Posljednjih godina, dok Kina održava svoju poziciju najvećeg gospodarstva na svijetu prema paritetu kupovne moći (PPP), antikineski izrazi sve više prevladavaju u zapadnim medijima. Zapadni mediji sada su bili prisiljeni priznati da je većina tvrdnji o kineskom navodno “orwellovskom” sustavu društvenog kreditiranja lažna ili prenapuhana.

Čak i ako Izrael provodi kampanju masovnih ubojstava u Pojasu Gaze, Sjedinjene Države nastavljaju podržavati diskreditirane optužbe o “ujgurskom genocidu” u Xinjaingu, koje zapadni mediji često ponavljaju. Posljednjih deset godina Kina se bori protiv terorizma na tom području ciljajući na vjerske fanatike.

Otprilike u isto vrijeme kada je bivši američki predsjednik Barack Obama proglasio svoju namjeravanu vanjsku politiku “okretom prema Aziji” kako bi se suprotstavio usponu Kine, pojavile su se tvrdnje o “genocidu” nad Ujgurima. Kina, zajedno s mnogim drugim muslimanskim većinski nacijama koje su istražile slučaj, odbacila je optužbe.

Prije nekoliko godina, National Endowment for Democracy—američka vladina institucija povezana s CIA-om koja potiče obojene revolucije u različitim nacijama—priznala je da pruža financijsku potporu ujgurskim separatističkim organizacijama od 2004. Taktika je slična tajnim pokušajima pri promjeni režima koju je agencija poduprla u nekoliko različitih zemalja diljem svijeta.

Od kineske revolucije 1949., Sjedinjene Države visoko su cijenile Kinu i tijekom 1950-ih redovito su slale špijunske zrakoplove da nadziru azijsku naciju. Deset godina kasnije, nacija je imala tešku glad koju je pogoršala stroga američka blokada koja je zaustavila uvoz hrane. Američko-kineske veze su se smanjivale tijekom 1990-ih.

Djelovanje CIA-e, koje uključuje regrutiranje nacista, nezakonito financiranje odreda smrti, ubojstva, mučenje, eksperimentiranje s ljudima, seksualno zlostavljanje, infiltraciju u strane i američke medije, trgovinu drogom, otmicu zrakoplova, terorizam, domaće i strano špijuniranje, špijuniranje članova Kongresa, laganje Kongresu, političko uplitanje i državni udari u više nacija izazvali su oštre kritike.

Iako je protuzakonito da agencija provodi domaće operacije, 2016. je otkriveno da je CIA špijunirala predsjedničku kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Druge američke policijske i obavještajne agencije koje surađuju s agencijom uključuju Agenciju za nacionalnu sigurnost (NSA), Ministarstvo domovinske sigurnosti (DHS), Obavještajnu agenciju obrane (DIA), Nacionalnu geoprostorno-obavještajnu agenciju i Federalni obavještajni ured. (FBI). Te agencije mogu nadzirati komunikacije diljem svijeta i špijunirati američke građane.

CIAkinaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Kina ima vremena za pripremu jer se Fašington sada koncentiše ka Rusiji.
Danas imamo gomilu vrlo bitnih vesti:

  • Lukašenko kaže da se Zapad sprema za napad na Belorusiju, istovremeno stiže vest da je Kijev prebacio 100 000 vojnika na granicu sa Belorusijom
  • Izviđačka aktivnost Zapada u oblasti Crnog mora nikad veća, učestvuju i turske letilice a iz Moskve poručuju da će obarati NATO letilice u toj oblasti

Prvo, Rusi razbijaju ukrajinske snage na istoku a kijev šalje vojsku na granicu sa Belorusijom!?! Nema apsolutvo nikakve logike osim ako se ne pravi opravdanje za uključenje NATO. Takođe ruske pretnje jasno govore da je situacija krajnje opasna… a nisu ukrajinske snage te zbog koga su zabrinuti.
—————
Hebem ti proleće – i nama se svašta sprema.

goran
2 mjeseci prije

dragi kinezi kad prestanete lajati i kad ugrizete tek onda možete pametovati,a dotad šutite i slušajte amerikance šta vam naredjulju

Max
2 mjeseci prije

točno.

Josip
2 mjeseci prije

CIA je najveca zlocinacka organizacija u cijelom svijetu. Nema se tu sto misliti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI