Kina uvodi sankcije američkim firmama koje prodaju oružje Taiwan-u

Kina Tajvan
35 komentara

Peking će uvesti sankcije za sva američka preduzeća koja se bave prodajom oružja Taiwan-u, saopštilo je u petak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova. Odluka je uslijedila nakon što je Washington najavio da će prodati oružje vrijedno 2,22 milijarde dolara Taiwan-u.

“Prodaja oružja Taiwan-u predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i osnovnih normi koje regulišu međunarodne odnose”, izjavio je glasnogovornik kinsekog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.

“Da bi zaštitili naše nacionalne interese, Kina će nametnuti ekonomske sankcije američkim preduzećima uključenim u gore pomenutu prodaju oružja Taiwan-u” dodaje ministarstvo.

U četvrtak je kineska vojska izrazila snažno nezadovoljstvo odobrenjem američkog State Department-a prodaje oružja Taiwan-u.

Portparol kineskog Ministarstva za nacionalnu odbranu je rekao: “Taiwan je neotuđivi dio kine. Kinesko čvrsto protivljenje američkoj prodaji oružja Taiwanu je jasno i konzistentno”.

“Kao unutrašnje pitanje Kine, Taiwan se tiče kineskih ključnih interesa i nacionalnog osjećaja kineskog naroda i zabranjuje svako vanjsko uplitanje” naglasio je Geng Shaung.

Prema Ministarstvu odbrane, kineske oružane snage imaju čvrstu volju, puno povjerenje i dovoljnu sposobnost da onemoguće bilo kakav oblik uplitanja vanjskih snaga i separatističkih pokušaja “nezavisnosti Taiwan-a”, te će preduzeti sve neophodne mjere za očuvanje nacionalnog suvereniteta, bezbjednosti i teritorijalnog integriteta Kine.

U ponedeljak, američki State Department je odobrio prodaju tenkova M1A2T Abrams, raketa Stinger i povezane vojne opreme Taiwanu po procijenjenoj vrijednosti od 2,22 milijarde dolara.

Dozvola je došla u suprotnosti sa principom “Jedna Kina” koji smatra da je ostrvo sastavni dio Kine.

Odnosi između Pekinga i Taiwana su se pogoršali od kada je tajvanski predsjednik Tsai Ing-ven preuzeo dužnost u maju 2016. godine. Kina sumnja da predsjednik Taiwan-a traži formalnu nezavisnost uz podršku Washingtona.

SankcijeState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Uvesti sankcije Amerikancima!?! Stvar presatiža!
Neprocjenjivo!

Niko
4 godine prije

Treba njima ogradu napravit a ne sankcije da ne mogu nigdje iz svog tora

ad astra
4 godine prije

Interesantan potez Kine. Ovisiš o izvozu robe u zapadni svijet, a poglavito Ameriku i onda toj istoj Americi probaš nametnuti sankcije. Na što? Na plastične zdjelice, igračke… Država koja ovisi o izvozu ne nameće sankcije. Kineski izvoz nije visoko tehnološki produkt već proizvodi masovne i jeftine proizvodnje. Mogući scenarij može biti selenje američke proizvodnje iz Kine u neke druge jeftine države.

Z.A.
4 godine prije

Sve sto Kina treba da uradi je da zaplijeni brod koji taj teret(naoruzanje) prevozi.Kako vidim to je postalo praksa kad se nekom uvedu sankcije.To bi sa Kineske strane a i medjunarodne prakse uvodjenja sankcija bilo legalno.Amerikanci se debelo sluze tim ekskluzivitetom da samo oni imaju pravo na taj cin.Ova objava Kine da uvedu americkim tvrtkama sankcije zbog krsenja Kineskog suvereniteta idu u prilog tome da vrlo lako moze da dodje do zaplijene brodova i tereta.Kad mogu Britanci pa mogu i Kinezi.Nevjerujem da postoji sila da se moze tek tako brckariti u Kineskom moru bez dozvole i adekvatnog odgovora Kine.

Max
4 godine prije

Sad neka Kina proda hrpu oružja Iranu i Siriji.

Tomica
4 godine prije

Ne mogu da shvatim ljude koji još uvijek pričaju ili pišu takve nebuloze tipa Rusija je benzinska crpka ili Kina pravi plastične zdjelice i igračke, umalo da zaboravim vatromet. Evo da ne vise na ovom portalu gdje se konstantno priča o visoko tehnološkim proizvodima, ogromnim uspjesima u nauci i istraživanjima svake vrste, pa zdravorazumski zaključe da ne stoji to što pišu. Dobro, to što Kinezi lansiraju satelite u svemir, sonde na Mjesec, njihova elektronika se ugrađuje u F-35, samostalno prave avione 5. generacije, vlakove brzine 400 km/h ništa ne znači, to može svako. 😉 Kina, ako nije najbolja u nečemu onda je najjeftinija a to su najvažnije stvari za svaki proizvod.
Ne vjerujem u tako lošu informiranost i sposobnost logičnog zaključivanja i mislim da je u pitanju provokacija ili nevješto trolanje.

Tomica
4 godine prije

Može li neko da mi objasni po kojoj logici se tek napisani komentar nađe u sredini prethodno objavljenih komentara.

Kad je napisano samo nekoliko komentara nije problem ali kad ih ima preko 90, napisanih u 2 dana, ko će uopće pročitati taj komentar?

Perun
4 godine prije

Velika kolicina elektronike i elektronskih modula za vojnu industriju mozda je razvijena u USA ali realno gledajuci jedan Shangai ima vise elektro inzinjera nego 5 saveznih drzava USA zajedno …Zelje amera su jedno a mogucnosti nesto sasvim drugo ….Ameri su izgubili kompas pa ga opet nasli u Kini…Ovo ce biti zanimljivo do tacke neopisivog bola ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI