L. Graham: Rusija se otrgnula s lanca i mora biti poražena u Reaganovom stilu

Lindsey Graham
43 komentara

U intervjuu za Fox News je američki senator Lindsey Graham kritizirao pristup Donalda Trumpa u odnosima s Moskvom. Prema riječima američkog “jastreba”, čelnik Bijele kuće bi trebao slijediti primjer Ronalda Reagana i ekonomski izolirati rusko gospodarstvo koje ovisi o prodaji nafte i plina. Naravno, energenti čine važan udio u ruskom izvozu, ali nisu jedini izvor prihoda, obzirom na veliki porast izvoz žitarica i oružja, a nafta i plin sve više teku prema Dalekom istoku i nije jasno kako je moguće izolirati Moskvu, obzirom da SAD nisu uvoznik ruskih energenata.

Reaganova strategija bi valjda trebala značiti da Europu treba vratiti u Srednji vijek, obzirom da su europske zemlje odustale od proizvodnje i lišavaju se ugljena, dok s druge strane sve više ovise o ruskom plinu.

No, Fox News je odabrao senatora Lindseya Grahama za sugovornika o ovom pitanju.

Vanjska politika predsjednika Trumpa je proživjela neugodan tjedan. Rusija je testirala novi moćni projektil i odgovorila na protjerivanje 60 ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država istjerujući 60 naših. Kim Jong-un je neočekivano posjetio Kinu, gdje je, po svemu sudeći, dobio nove uvjete za pregovore s Trumpom,  a američki predsjednik je najavio kako želi povući američke trupe iz Sirije i zamrzava sredstva za obnovu ove zemlje. Želimo sve ovo raspraviti sa senatorom Lindseyem Grahamom, ključnom osobom u Odboru za oružane snage Senata”, rekao je novinar Fox Newsa na početku intervjua.

“Počnimo sa situacijom u Rusiji koja je testirala novu moćnu raketu, ova masovna protjerivanja, a ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama je rekao: “Čini se da je atmosfera u Washingtonu otrovana. Vrlo otrovna.” Koliko je ozbiljna aktualna svađa između Moskve i Washingtona?”, pitao je novinar.

Lindsey Graham: Po mom mišljenju, ironično je da je upotrijebio riječ “otrovna”. Jedan od razloga zašto smo poslali diplomate je da su ruske sigurnosne službe vrlo je vjerojatno otrovale britanskog državljanina, bivšeg ruskog agenta u Velikoj Britaniji, te njegovu kćer. Sve ovo me podsjeća na vrijeme ’80-ih. Mogu vam reći što je Ronald Reagan učinio. Svaki put kad su Rusi pokušali poboljšati svoju vojnu tehnologiju, mi bi bili korak naprijed. Svaki put kad su nam Rusi počeli bacati klinove u kotače u ovom ili onom dijelu svijeta, Reagan ih je odbio. Stoga bih na mjestu Trumpa pogledao taktiku Reagana i ekonomski izolirao Rusiju. Dobro bih proučio svakog značajnog potrošača ruske nafte i plina i vidio možemo li naći način da ove zemlje naftu i plin kupuju iz drugih izvora, ne od Rusije. Želio bih skrenuti pozornost na ponašanje predsjednika. Dok uprava Trumpa poduzima određene korake, a nametnula je sankcije tjedan dana prije, sam predsjednik Trump odbija kritizirati Vladimira Putina. Štoviše, što reći o njegovim čestitkama Putinu telefonom nakon njegove pobjede na izborima?

Naime, Donald Trump je izjavio kako su imali vrlo dobar telefonski razgovor i vjeruje da će se susresti u ne tako dalekoj budućnosti kako bi s Putinom raspravljao o utrci u naoružanju.

Fox News: Senatore, što nam treba na prvom mjestu. Trumpov sastanak s Putinom ili odlučnije djelovati protiv Rusije?

Lindsey Graham: Vratimo se Reaganovoj taktici. Stojeći ispred Berlinskog zida, Reagan je rekao: “Srušimo ovaj zid, s druge je strane zlo carstvo.” Prestao se viđati s Gorbačovom u pokušajima smanjenja nuklearnog oružja. Mislim da je problem što se Rusija otrgnula s lanca. Sve što radimo ne funkcionira, a predsjednik se iz nekog razloga teško izravno suprotstavlja Putinu. Stoga, ponavljam, ekonomska izolacija Rusije. Njihova ekonomija, to je nafta i plin. Oni ne mogu dugo izdržati bez kupaca. Dakle, da sam na mjestu predsjednika Trumpa, tu su Njemačka i Europa,… Francuska. Pokušao bih lišiti Rusiju svih tih kupaca i dati im alternativu u nabavi nafte i plina izvan Rusije. To je ono što bih učinio.

Međutim, netom nakon navodnog solidariziranja s Velikom Britanijom, Njemačka, koja je protjerala četiri ruska diplomata, donosi odluku o konačnoj izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” i izdaje posljednje dozvole potrebne za izgradnju plinovoda koji će njemačke i druge europske kupce povezati izravni s Rusijom.

Njemacka reihstag
FOTO: Reihstag

Usred solidarnog progona Rusije, Berlin daje Moskvi “ogroman poklon”

Njemački list Der Freitag ogorčeno piše kako ovaj korak Berlina pokazuje “koliko je lažan stav vlade Angele Merkel ne samo u slučaju Skripal, već i u solidarnosti s Britanijom”.

“Istog dana kada je NATO povukao akreditacije ruskih diplomata, njemačke vlasti, posebice Savezni ured za pomorstvo i hidrografiju, daju dozvolu za izgradnju upitnog plinovoda “Sjeverni tok 2″ u njemačkim i vodama Baltičkog mora”, piše Der Freitag.

“Kakva farsa!”, ogorčeno zaključuje njemački list.

Ovo pokazuje “koliko je lažan stav” njemačke vlade u slučaju trovanja bivšeg ruskog obavještajnog agenta Sergeja Skripala i solidarnost s Britanijom, piše Der Freitag.

U ovom trenutku podružnice ruske tvrtke Gazprom imaju sve potrebne dozvole i mogu početi polaganje plinovoda, naglašava list.

“Gdje je nestala solidarnost s Velikom Britanijom? Gdje je nestala solidarnost s Ukrajinom, koja će sada izgubiti značajan dio novca od tranzita? Gdje je solidarnost s Poljskom, koja smatra da je u ozbiljnoj opasnosti zbog gospodarske agresije Rusije? Ili je to još jedan poklon Vladimiru Putinu? Prije svega, ovo još uvijek svjedoči o tome koliko njemački političari koji su uključeni u progon Rusije preziru svoje birače”, sažima Der Freitag.

Međutim, istraživanja među Nijemcima pokazuju da sankcijama protiv Rusije i općenito zaoštravanje odnosa između Moskve i Belina nemaju podršku većine javnog mnijenja i Angela Merkel to zna i ponaša se u skladu s očekivanjima širokih slojeva stanovništva. Konačno, ovo  je prvi put u povijesti da Njemačka ima priliku postati ključna zemlja za distribuciju ruskog plina u gotovo cijeloj EU, što je prilika koju ne želi propustiti.

Bijela kućagasovodGazpromLindsey GrahamPlinovodSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Ako je ovaj lik “krema” američke strateške misli i planiranja, onda Rusi mogu bezbrižno gledati u svoju budućnost.

Nik
6 godine prije

Ovakve debile ne treba ni pratiti…

Spektator
6 godine prije

Treba s vremena na vrijeme ponovno gledati:

https://www.youtube.com/watch?v=9fNnZaTyk3M

eu kolonija
6 godine prije

ovakvi kao lindsey graham u normalnim uvjetima i u normalnim državama bi završio na kliničkom ispitivanju. s druge strane neznam kome ovaj prijeti i s čime. da amerikanci nešto mogu oni bi to poduzeli. realnost je da nemogu rusima ni pera odbiti s druge strane nemaju ni adekvatne obrane od rusije

Mićo
6 godine prije

Solidna doza humora.

nekoime
6 godine prije

Amerikanci će zabraniti Kinezima kupovinu ruske nafte.

3rex
6 godine prije

Rusija se otrgla s lanca, rece on!! Pa mozda je vrijeme da se u lance stavi zlocinacka politika nekih zapadnih sila.

jupiter
6 godine prije

cak i ovaj mamlaz pominje “verovatno rusko trovanje agenta”

igi
6 godine prije

…svako vrijeme nosi svoje junake …ww1 bojne brodove drednote…ww2 nosače…ww3…..?….ako on misli dvokrilcima ratovati u ww3 samo naprijed…zaglibili su u prošlost gdje su inovacije za poraziti dušmanina…npr lažne fotke gdje putin opći sa sibirskim tigrom to bi bilo maestralno i pogubno za vladimira.

Ivo Lola
6 godine prije

Terabajti gluposti i napuhani baloni. To su USA. A ja zaista više nemam volje čitati šta tu i tamo izlaprda nekakav prosječan američki razbojnik.

dobarrrr
6 godine prije

navijam za Njemce i njihovo otrgnuce sa lanca, a ovi nek laju…

m.ivanisevic
6 godine prije

Dok god Ameri budu mislili da se gospodarstvo Rusije temelji samo na plinu i nafti i da su isti ti Ameri iznad svih drugih naroda imat će ogromnih problema s Rusijom.

Amater
6 godine prije

Stoljećima su vladali spletkama ,prevarama ,zločinima …sada se očito bliži kraj …ruše se s trona .pa ih hvata panika …

Antiglobalist
6 godine prije

Ovi Ameri bi bez ikakve grižnje savjesti žrtvovali Europu radi svojih interesa. Europski političari su spremni na to jer imaju koristi. Još samo dovoljno zaglupiti narod (na čemu MSM intenzivno rade) i eto Europe u gospodarskom rasulu. Narode Europe – probudi se dok nije kasno!

Nagard
6 godine prije

Zelim. I ja bahame pusti otok evu mendes 100 litara ruma ali…….

Damar Cro
6 godine prije

Inače nisam sklon trivijaliziranju ozbiljnih geopol tema ali koliko normalan može bit netko tko se zove Lindsay? Pa njega su tukli u školi radi ženskog imena pa sad komplekse liječi ovim nekim jastrebarenjem i rusofobijom… Ovu Lindsey treba stavit na lanac i to onaj psihijatrijski…

Weteran
6 godine prije

Činovnik Sile, koja je okupirala SAD, daje intervju, i govori nam ……..

Ferdo
6 godine prije

Jednostavno uživam u ovoj histeriji ove nemoćne gomile rusofobnih idiota koji se smjenjuju kao na pokretnoj traci. Tačno se vidi da će ga u ovom isforsiranom sukobu s Rusima tako poglabati da će im sve na uši izaći. Ta nemoć i osjećaj gubitništva pretočena u histeriju, a znaš da ti je histerija jedino i preostala i da protiv Rusa ipak moraš podvezati mooda i krenuti u direktan sukob s njima.

Zadranin
6 godine prije

Super su mi ovi američki jastrebi. Al niko ga ne pita: a što kad pređete neku rusku “crvenu liniju” i počnu letit nuklearne bombe?

Ti ćeš se, govno jedno, spasiti, jer bit će i živiš blizu nuklearnog skloništa (s 5 zvijezdica).. a što s ostatkom svjetskog stada?

Mrš smrade američki.

Pljuc.

zoran
6 godine prije

E moj senatore,samo si se malko zajebao,sa druge strane nema gorbacova!

priučen pop
6 godine prije

Angloamericke protuve umisljaju da nekog drze na lancu,igracete vi kazačok,samo polako.!

tuf
6 godine prije

Jel su ovi iz Der Freitag-a objavili taj članak na 1. travnja ? Jer ako nisu, trebali bi javnosti objasniti razloge zbog kojih zastupaju suprotna stajališta od onih u interesu njemačkog naroda i države. Zapravo, za čije interese se oni zalažu ? Njemačka obavještajna služba bi se morala pozabaviti tom plaćeničkom ćelijom koja promovira štetu i služi stranim interesima.
Pod uvjetom da nije bio 1. travnja, naravno.

antinwo
6 godine prije

američki kauboj bez mozga

MilanCZ
6 godine prije

Nista on lose nekaze,na drugorocnom planu sami globalisti nastojati ce nakon 2024 godine postavljanjem Grudinina za predsjednika Rusije u roku 15 godina njegove vladavine Rusiju rastrgati na komade.Trenutno globalisti ili vladari svijeta trebaju Rusiju-Putina.Kolikoce jednom krilu globalista poci to za rukom sve zavisi od same svijesti Rusa,kako se bude svijest mladih ljudi razvijala,njihov unutarnji proces shvacanja svega toga,kako ce rusi savladati osnovnu stvar a to je koncept socijalne sigurnosti i zajednicka teorija upravljanja politickim,socijalnim procesima unutar Rusije.Plan globalista je da na tron nakon Putina postave Grundinina a onda bi moglo sve poci kvragu.U međuvremenu globalisti ce Kinu postaviti kao glavnog zandara u globalnom svijetu umjesto amerike.Zato to njihovo klricanje,laganje,sve ide svojim procesom i ciljem,samo treba znati i razumjeti kako globalisti rade,funkcioniraju itd..

Baba
6 godine prije

burte burte, opet drobiš gluposti 😀

alan ford
6 godine prije

da postoji stvarna demokracija, ovo zločinako, ratnohuškaško đubre, davno bi bilo iza rešetaka, kao i onaj odvratni, nadmeni patuljak, ratni zločinac i prijhatelj ISIL-a, John McCain, ali neka, evo barem je patuljka stigla Božja kazna-ima rak.
Lindsay Graham, John McCain, kao i onaj John Bolton, strateg za sigurnost, su sve ratnohuškački kriminalci, spadaju u takozvane nežidovske cioniste.

tedi
6 godine prije

Komentar ti kasni,vrijeme Gorbacova je proslost.A da te pitam zar ti oligarsi nisu Rsiji,a ovi u VB uskoro ostaju bez bogatsva,vec je donesen zakon da svi Rusi koji imaju kapital veci od 72000 Funti da dokazu od kuda im,ako nemogu VB uzima u proracun,lopovi ma koje nacije u VB nemaju produ,sve se uzima.Ako nisi znao.

kocki
6 godine prije

Odhebi predatore

Lost in space
6 godine prije

Vremena su se promenila u odnosu na Regana i ondasnji SSSR. Sada su na vlasti malo pametniji ljudi u Rusiji,nisu vise ni pijanice ni traktoristi sa kolhoza.Ono sto najvise zulja amere je to sto je Rusija pocela da koristi “njihovo oruzje”.Ona sprovodi liberalni kapitalizam,Trump uvodi trgovinske barijere,ona prodaje sve vise druge proizvode,a ne samo naftu plin i oruzje,ima velike rezerve ruda i minerala (30-40% svetskih zaliha) tako da nametati takvoj Rusiji globalna ogranicenja nije moguce. S druge strane Amerika zivi u nekoj samodovoljnosti, doveli su problematicnog Trumpa na vlast,tako da sa ovim politicarima i ovakvom prezaduzenom ekonomijom nisu u stanju parirati Rusiji.Uostalom SSSR se raspao, zato sto je imao pre svega ekonomskih problema,to je bila prva globalna ekonomska kriza, a Amerika naravno u svojoj ulozi pobednika nije videla prva upozorenja i naznake onoga sto ce 18 godina kasnije zahvatiti i zapadni svet.Suvise para odlazi van SAD,mali broj ljudi ima ogromno… Čitaj više »

Spartak
6 godine prije

Glavno oružje usanaca nisu nosači aviona i strateške rakete s nukl. glavama već LAŽi kojima anglocionistički masmediji truju ljude.Samo će širenje istine i prosvjećivanje ljudi zaustaviti te moralne nakaze i spasiti svijet od ponora u koji nas guraju

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Seratore Lindsey Graham zasto ti toliko seres, imas li ti imalo saznanja koliko si lud, amerikenci vi ste se oteli sa lanca i treba vas staviti u okove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI