Lavrov o BiH: Ako SAD pretvori i Balkan u frontu protiv Rusije, posljedice za Europu bit će pogubne

Sergej Lavrov - Franz Ferdinand
232 komentara

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov govorio je o gorućim temama u BiH i za susjedne zemlje, te je poslao poruke svojim globalnim partnerima u intervjuu sarajevskom Oslobođenju.

Osobođenje: Bliži se značajan jubilej, 25 godina uspostave diplomatskih odnosa Rusije i Bosne i Hercegovine. Kako biste ih Vi opisali danas i što mislite kakvi će biti u narednih 25 godina?

Sergej Lavrov: Jubilej je dobar razlog ne samo da se osvrnemo unazad, da izvučemo zaključke, već i da zacrtamo ciljeve za budućnost. Nije tajna da smo počeli s uspostavom naših odnosa u veoma teškom – za nas i za vas – trenutku. Kraj 90-ih je bilo vrijeme kada je Bosna i Hercegovina tek izašla iz krvavog sukoba i počela graditi miran život u novom – Daytonskom – formatu. Vi dobro znate da je Rusija, zajedno s drugim međunarodnim posrednicima, uložila značajne napore da se uspostavi mir. Tim prije je bio jači međusobni interes za formiranje kompleksa prijateljskih i obostrano korisnih veza. U relativno kratkom roku, zajedničkim snagama, uspjeli smo riješiti ovaj problem.

U Rusiji cijene uzajamno razumijevanje koje je uspostavljeno s Bosnom i Hercegovinom, njenim entitetima, narodima, pa čak i pojedinačnim zajednicama. Očigledno na to utječu zajednički slavenski korijeni, brojni povijesni i duhovni spletovi.

Ruski lijek

Između naših zemalja se održava ritmičan politički dijalog. Baš prije neki dan, 21. prosinca, u Sočiju, imao sam veoma topao i koristan sastanak s kolegicom Biserom Turković. Nastavlja se unapređenje ugovorno pravne osnove bilateralne interakcije. U toku su pregovori oko zaključivanja desetka novih međudržavnih, međuvladinih i međuresornih dokumenata. Sa zadovoljstvom konstatiramo efikasnost međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku suradnju. Njeni kopredsjedavajući sastali su se u Kazanju u listopadu. Radimo na organizaciji sljedećeg sastanka u punom formatu.

Najveće ruske kompanije uspješno posluju u Bosni i Hercegovini – Sberbank, Gazprom Neft, Zarubezhneft. Gazprom već dugi niz godina snabdijeva vaše tržište prirodnim plinom. Trenutno razgovaramo o veoma interesantnim projektima za diverzifikaciju prisustva naših privrednih subjekata. Uvjeren sam da će njihova implementacija zadovoljiti interese svih građana vaše zemlje. Zajedno radimo na otvaranju Ruskog kulturnog centra u BiH. Stvorena je značajna osnova u kulturno-humanitarnom polju, u sferi obrazovanja i sporta.

Uspostavljena je suradnja u okviru borbe protiv pandemije virusa korona. Tijekom ove godine u Bosnu i Hercegovinu je isporučeno 200.000 kompleta doza ruskog cjepiva Sputnik V. Dokazala se na najbolji mogući način. Spremni smo da razmotrimo nova obraćanja bosanskohercegovačkih partnera, između ostalog i u vezi s jednokomponentnim lijekom Sputnik Light. Dakle, mnogo je već napravljeno ili je u tijeku.

Uvjeren sam da će se u sljedećih 25 godina naši odnosi razvijati jednako intenzivno i učinkovito.

Već sam govorio o stanju i perspektivama naših odnosa s Bosnom i Hercegovinom, odgovarajući na prethodno pitanje. Srbija je ključni partner Rusije na Balkanu, visoko cijenimo strateško partnerstvo s Beogradom i ulažemo napore da sveobuhvatno unaprijedimo naše veze. Naši razgranati odnosi s Hrvatskom – članicom ne samo Europske unije već i NATO-a – očit su primjer da se uzajamno korisne veze mogu uspješno razvijati ako postoji obostrana težnja tome. Zainteresirani smo za promociju pozitivne agende sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Po pitanju Kosova – iz očiglednih razloga ne bi trebalo da ga stavljamo u isti koš – ruski stav je dobro poznat. Zalažemo se za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rješenja Beograda i Prištine na osnovu rezolucije Savjeta sigurnosti UN-a 1244. Isto mora dobiti suglasnost Savjeta sigurnosti, jer je u pitanju osiguranje međunarodnog mira.
Što se tiče osobina percepcije odnosa Rusije s Bosnom i Hercegovinom, tu ne treba sumnjati, kaže Lavrov.

Zastupali smo, zastupamo i zastupat ćemo dejtonske stavove, u potpunosti podržavajući nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima. Smatramo da je ovakva shema adekvatna i funkcionalna, osigurava da se u obzir uzme čitav kompleks interesa naroda u zemlji. Upravo od toga polazimo, izgrađujući veze kako s vlastima na nivou BiH, tako i s institucijama na entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou – u potpunom skladu s ustavnom raspodjelom sfera odgovornosti među njima.

Zaista, Republika Srpska pokazuje veći interes za proširenje praktičnih veza s Rusijom, a mi, naravno, uzvraćamo. Međutim, uspješno se razvija i suradnja s Federacijom Bosne i Hercegovine. Uspostavljeni su pobratimski odnosi između Sarajeva i Centralnog administrativnog okruga Moskve, između općine Stari Grad Sarajevo i Aleksejevskog okruga Moskve. Univerzitet u Sarajevu održava suradnju s devet ruskih univerziteta, Mostarski univerzitet – s tri. Gazprom Neft proširuje mrežu benzinskih stanica u entitetu, Sberbank je ovdje široko zastupljen. Inače, upravo je Federacija Bosne i Hercegovine glavni potrošač ruskog plina.

Osobođenje: Ruska Federacija je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma postignutog u Daytonu. Zašto je tako kategorična u odnosu na najnovijeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta istovremeno tvrdeći kako ste za dosljednu primjenu Daytonskog sporazuma? Zar negiranje visokog predstavnika, čiji mandat proizlazi iz Daytona, ne povlači za sobom niz novih pitanja iz Sporazuma i njegovo rušenje u konačnici?

Sergej Lavrov:  Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini je međunarodnopravni dokument odobren rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Uloga Vijeća sigurnosti UN-a u odobravanju kandidata za mjesto visokog predstavnika nema alternativu. O tome svjedoči i Aneks 10 Daytonskog sporazuma i praksa rotiranja visokih predstavnika koja je na snazi četvrt vijeka. Kandidatura gospodina Schmidta nije dobila konsenzusnu podršku ni konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, ni Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Inicijativa Rusije i Kine da se odobri imenovanje, kako i treba, u Vijeću sigurnosti UN-a bila je blokirana.

Osjetljive teme

Koga gospodin Schmidt zastupa u ovom slučaju? Možda desetak stranih veleposlanika u Sarajevu? Svakako ne i međunarodnu zajednicu predstavljenu u Vijeću sigurnosti UN-a, koje u smislu poglavlja VII Povelje UN-a i dalje pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini. Uzimajući sve ovo u obzir, ne možemo priznati gospodina Schmidta kao visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, iako ga, naravno, poštujemo kao poznatog političara Njemačke. U našem pristupu nema nikakve erozije Mirovnog sporazuma. Naprotiv, upravo napori da se podrži nelegitimno imenovana osoba i koraci da se uništi praksa konsenzusa u redovima međunarodne zajednice potkopavaju Dayton.

Osobođenje: Mi smo mala zemlja, no nerijetko čujemo kako smo – ne samo mi – žrtve globalnih rusko-američkih odnosa. Kakvi su oni uistinu danas?

Sergej Lavrov:  Što se tiče teze o Bosni i Hercegovini kao “žrtvi rusko-američke konfrontacije”, kao što sam već više puta napomenuo, Rusija svoje probleme ne rješava na račun ničijeg interesa. Ne stavlja partnere pred apsolutno lažan izbor “ili s nama ili protiv nas”. Naš principijelni stav je poznat – regionalnim problemima su potrebna regionalna rješenja zasnovana na inkluzivnom dijalogu i uzimajući u obzir stavove svih strana.

Iritirajući faktori

Istovremeno, moram napomenuti da Washington u posljednje vrijeme izbjegava s nama razgovarati ne samo o BiH već i o balkanskoj temi kao takvoj. Nadamo se da će Bidenova administracija imati dovoljno političke volje i razloga da Balkan ne pretvori u još jedan front antiruske konfrontacije, u suprotnom, to će izazvati pogubne posljedice za Europu u cjelini.

Govoreći o rusko-američkim odnosima, želio bih da napomenem sljedeće. U suradnji s Washingtonom nastala je nezdrava situacija. Nagomilalo se mnogo “iritirajućih faktora”. Amerikanci vode otvoreno neprijateljsku liniju: uvode sankcije, iznose neutemeljene optužbe protiv nas i poduzimaju druge neprijateljske korake. Sve to stvara toksičnu atmosferu, sprječava uspostavljanje mirne, profesionalne komunikacije.

Ipak, uspijevamo održati prilično intenzivne kontakte. Drugog prosinca, “na marginama” Ministarskog savjeta OEBS-a u Stockholmu, razgovarao sam s Antonyjem Blinkenom. Predsjednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država održali su 7. prosinca razgovor u formatu videokonferencije, koji je omogućio da se napravi svojevrsna inventarizacija implementacije dogovora postignutih tijekom samita u Genevi.

Naravno, centralno mjesto u razgovoru zauzeli su problemi povezani s ukrajinskom krizom i nedostatkom napretka u implementaciji sporazuma iz Minska. Vladimir Putin je konkretnim primjerima ilustrirao destruktivnu liniju Kijeva koja ima za cilj razgradnju “Minska” i dogovora postignutih u Normandijskom formatu, te izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Ukrajine protiv Donbasa.

Predsjednici su se složili da će naložiti svojim timovima da započnu ozbiljan dijalog o razvoju dugoročnih pravno obavezujućih sigurnosnih garancija na zapadnim granicama Rusije. Petnaestog prosinca predali smo američkoj strani naše nacrte Sporazuma između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o sigurnosnim garancijama i Sporazuma o mjerama sigurnosti za Rusku Federaciju i države članice Sjevernoatlantskog saveza. Čekamo reakciju.

Želje i čestitke

Smatramo da je, prije svega, potrebno smanjiti stupanj konfrontacije izazvane načinom na koji američke kolege “patroniziraju” svoje ukrajinske štićenike. Linija na uvlačenje Kijeva u NATO uz perspektivu za pojavu jurišnih raketnih sustava u blizini naših granica stvara neprihvatljive prijetnje sigurnosti Rusije, izazivajući ozbiljne vojne rizike za sve strane, sve do sukoba velikih razmjera u Europi.

Naravno, postoje i pozitivni aspekti u rusko-američkim odnosima. Naime, u skladu sa Ženevskim sporazumima lidera pokrenut je mehanizam za konzultacije o strateškoj stabilnosti. Dva sastanka ruske i američke međuresorne delegacije protekla su u poslovnoj i profesionalnoj atmosferi.

Osim toga, kako je dogovoreno u Genevi, nastavljen je rusko-američki dijalog o informacijskoj sigurnosti. Zalažemo se za to da suradnja u ovoj oblasti obuhvaća čitav niz problema zlonamjernog korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a ne da bude ograničena na pojedinačna pitanja.

Kao što je predsjednik Vladimir Putin već izjavio, Rusija i Sjedinjene Države, najveće nuklearne sile, imaju posebnu odgovornost za stratešku sigurnost na planeti. Punopravan dijalog između Moskve i Washingtona objektivno bi poslužio za osiguranje globalne stabilnosti i rješavanje regionalnih sukoba.

Na kraju, želio bih kolektivu Oslobođenja i čitateljima lista čestitati predstojeće praznike. Želim vam svima zdravlje, blagostanje i sve najbolje u Novoj godini.

Osobođenje: U Bosni i Hercegovini je s iznenađenjem primljeno protivljenje Ruske Federacije u Vijeću sigurnosti UN-a kada se na dnevnom redu našla Rezolucija o Srebrenici. Naša zemlja ostala je bez ruskog odgovora kako je uopće moguće glasati za nešto što je ne samo očigledno i presuđeno na Međunarodnom sudu pravde već je uistinu i naišlo na osudu najvećeg dijela svijeta?

Sergej Lavrov: Čudno je da niste obratili pozornost ni na govor predstavnika Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a tijekom sjednice u srpnju 2015. godine – tada je to bio sada pokojni Vitalij Čurkin – niti na njegove izjave nakon sastanka. Obrazloženja našeg glasovanja o nacrtu rezolucije bila su sveobuhvatna i iscrpna. Inače, upravo na inicijativu Vitalija Čurkina članovi Vijeća sigurnosti UN-a su minutom šutnje odali sjećanje na sve poginule u Srebrenici.

Mogu samo ponoviti da je Rusija svjesna ozbiljnih posljedica umjetne politizacije određenih osjetljivih tema po političku stabilnost na Balkanu. Odgovorno pristupamo donošenju odluka na međunarodnim platformama, prije svega u Vijeću sigurnosti UN-a, i nastojimo osigurati najpovoljnije uvjete za promoviranje sveobuhvatnog pomirenja i poštovanje sjećanja na sve žrtve sukoba.

Izvor: Oslobođenje | Vildana Selimbegović

BiHIntervjurusijaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
232 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mucke
2 godine prije

Bude li se Bosna drzala pravila o 50:50 utjecaja i drzala po strani od raznoraznih paktova i zajednica bit ce sigurna.Svaki put do sada kada je neko pozelio 100% izbio je rat.

Zabluda
2 godine prije

Tko ima iti malo zrna u glavi zna da ce pokusati zametnuti rat opet na prostorima juge, jer znaju da im nece lako ici ovdje s ovim djavlijim planom pelcovanja. A kao sto vidim i ne ide im bas. Tko prezivi pricati ce.

Otpornik
2 godine prije

Plenky će ako mu gazde iz Bruxellesa daju nalog, istog trena otvoriti frontu prema Rusiji i boriti će se do posljednjeg Hrvata. Naravno, ako zagusti zbrisati će.

Yugo 45
2 godine prije

Istorija se ponavlja u gram ,na žalost i izdajnici .
Slaveni na žalost ništa ne nauče a plate najveću cijenu ,daj Bože da ovaj put bude drugačije

Dmitar
2 godine prije

Đon od cizme je uvijek isti bile one garsing ili belleville, dok god istok ili zapad biraju upravitelje na ovim prostorima, nama nema mira ovdje.

Mölltaler
2 godine prije

Sa čime konkretno doliva ulje na vatru u ovom intervjuu?

lika
2 godine prije

U Herceg Bosni u gradu Gorazde postoji ulica po imenu Dzhokhar DudayevOn je bio revolucionar/terorista u Chechniji.
Ruski specijalci su ga likvidirali.

U Turskoj isto imaju i ulice i trgovi njegovo ime.

lika
2 godine prije

Vec godine 1996 po Ukrajini su poceli davati ime Dzhokhar Dudayev …dakle 1996 su poceli izazivati Rusiju, a Rusija ih nije dirala.
To ime se najprije pojavilo u gradu Lviv gdje pretezno zivu Poljaci.

Sardelino
2 godine prije

Vrlo zanimljivo.
Uspješno surađuju sa entitetom pod nazivom RS a isto tako, paralelno, uspješno surađuju i sa entitetom pod nazivom federacija BiH.
Dali uspješno surađuju i sa državom BiH, nikako ne saznadoh.
Prozirna diplomacija pročitanog diplomate.

tadija
2 godine prije

Sad se čuo ruski stav i ruska politika prema BiH,zašto onda Rusiju sotonizirati.

Max
2 godine prije

Lavrov je pametan . a Vama dragi Logičari želim Sretan Božić

UKRAJINKA
2 godine prije

Svi koji vjeruju u USA i njihovo savezništvo i prijateljstvo, sjetite se kako su ljudi padali sa aviona u Afganistanu, tako se ne ostavljaju prijatelji i saveznici. To je sumrak zapadne civilizacije i kulture. Balkanci budite pametni, učite na tuđim greškama i živite u prijateljstvu sa susjedima. Prijateljski pozdrav svima!

ledeno doba
2 godine prije

SAD, Rusija, Turska, Njemačka, Saudijska Arabija… su države koje su na ovaj ili onaj način, u zadnjih 30-ak godina, bile,. odnosno, još uvijek su upletene u BiH.. -ono što prosječni Bošnjak, prosječni Hrvat i prosječni Srbin iz BiH, još uvijek ne shvataju–da su svi oni na istoj strani–na strani kabale. oni samo svatko od njih imaju svoje uloge… da bi dhebili navijali za jednoga ili drugoga… tako su Hrvati navijali za Njemačku te i za SAD, Srbi za Rusiju, a Bošnjaci za Tursku, neki i za SAD, a pojedini za S. Arabiju… Lavrov kaže da je Rusija sudjelovala u Daytonskom sporazumu.. naravno, tada je bio na vlasti Jeljcin, pijandura koga je kabala postavila na vlast.. a Jeljcin je kasnije za svog nasljednika odredio Putina autori daytonskog sporazuma bili su Richard Holbrooke i Wolfgang Ischinger. Pokojni Holbrooke, bio je hazar, i dugogodišnji visoki član Rokefelerovog CFR-a. Ischinger, iskusni njemački diplomat, također stara… Čitaj više »

Mujo&Haso
2 godine prije

Opet čujem, neke pretnje, da ubiju Janšarya, ženu i deca. Šta se to događa. Baš okrutno od pretioca.

hiber
2 godine prije

Čovjek lijepo govori o svojim globalnim partnerima. Dakle, globalist je. Ako se podjeli 50:50 cjepiva, dakle Sputnika V i Pfisera, mirna Bosna. Ako globalistički brod nastavi toniti i ne pomogne mu ova biotortura, onda ce i zaratiti da sačuvaju poziciju.

2 godine prije

kolega,ajmo bacit jednu okladu…koliko je komentara izbrisano na tvoj upis..1 komentar,4 komentara,12 komentara..izaberi jedan broj,sigurno ces pogoditi,hahahaa..ja stavljam 10 kuna na 4 komentara jer,vjerojatno,nisu samo mene brisali..zivio mi.

Amir Zlatnic
2 godine prije

Odmah ukinuti entitete i uspostaviti dvodomni parlamenat sa Predsjednikom/Banom na čelu države.

Siniša
2 godine prije

“Sergej Lavrov: Što se tiče teze o Bosni i Hercegovini kao “žrtvi rusko-američke konfrontacije”, kao što sam već više puta napomenuo, Rusija svoje probleme ne rješava na račun ničijeg interesa. Ne stavlja partnere pred apsolutno lažan izbor “ili s nama ili protiv nas”. Naš principijelni stav je poznat – regionalnim problemima su potrebna regionalna rješenja zasnovana na inkluzivnom dijalogu i uzimajući u obzir stavove svih strana.”
Sada će tvoj maliciozni mozak reći da ovo nike istina!?

Siniša
2 godine prije

Ili ovo… “Mogu samo ponoviti da je Rusija svjesna ozbiljnih posljedica umjetne politizacije određenih osjetljivih tema po političku stabilnost na Balkanu. Odgovorno pristupamo donošenju odluka na međunarodnim platformama, prije svega u Vijeću sigurnosti UN-a, i nastojimo osigurati najpovoljnije uvjete za promoviranje sveobuhvatnog pomirenja i poštovanje sjećanja na sve žrtve sukoba.”!?
Nisi nam predstavio zadnje veto Rusije u Vijeću sigurnosti UNa a vezano tamo neku odluku o klimatskim promjenama koje su davale mogućnost da se protiv nekih koji ne podržavaju pokrenu čak i vojne akcije!!!?
A ne…maligni tvor leži između tvojih ušiju, smrdiš na kilometre od oko sebe a kilometar ti ima 100 hiljada metara.
Smrdo pogani.

Ime*
2 godine prije

Larvov po naputku putka a sta drugo nego rogobori. A kako sad to majku mu, pa nije to ruska granica, meki trbuh, ovo ono, ali ipak se grozi Larvov grozni. Eh, imperijalizam je uvijek isti, bio on od Mickeya, Paje Patka ili Mašenke i Medvjeda.

Sir Oliver
2 godine prije

Od hebite više od Bosne :Rusi,Ameri EU Turci…..Dosta nam je domaćih hebača Dodik,Izetbegović i Čović

Flokii
2 godine prije

Ta BiH i jeste skepana da bi se jednog dana opet mogao izazvati rat. Nigdje u svijetu nema da narodi koji su međusobno ubijali jedni druge, poslije žive zajedno u istoj državi. Nemoguc je suživot ta 3 naroda

Alen
2 godine prije

Sve je to samo povrsinsko gledanje na drzave,kao da predsjednici ili ministri odlucuju sta ce bit,tako organizacije koje upravljaju svijetom i zele,da ljudi misle da se nesto spontano desava izmedju drzava,a zapravo se svi konci vuku iz sjene i nista nije slucajno,cijeli sistem je baziran na lazima,pa ko ima oci da vidi i usi da cuje.

Mali Boro
2 godine prije

Prilikom raspada Jugoslavije najkrvaviji ratovi su bili između Hrvata , Srba i Bošnjaka. Pitam ja vas koji narodi žive u BiH??

Makedonac
2 godine prije

Bice novih država, novih granica, novih saveza.
A gazde gde mogu, kolko mogu su uradili nestabilne regione, ako potreba bace šibicu i zapale požar.
Uzmemo Siriju, Libiju, Jemen, Turska, Irak, Iran, Bosna…
Još pre sto godina tako razdelili plemena i narode među drzave, da ako zatreba mogu da zapale nacionalizam ili igraju na religioznu kartu.
Po mojemu ima tri enklave, neka bošnjaci dobiju svoju državu, hrvati će poželeti ujediniti se sa hrvatskom, srbi sa srbijom, svi dovoljni, razume se bice nekih manjina tamo ovamo, ali tako je svugde
Nije mi namera da vređam nekoga , pišem šta mislim samo da ne zaradim neki ban po IP 🙂

Perun
2 godine prije

Ne krijem svoje simpatije za RUSSIJU i RUSSKI narod …..Nikada se necu odreci ideje PANSLAVIZMA…..
Zato se i potpisujem pseudonimom PERUN… SLAVEN BIJELAC SLOBODAN STRIJELAC…A sto se tice Bosne i Hercegovine to je zemlja mojih djedova …MOJA SVETA ZEMLJA…..evo jedna pjesma …veliki Aleksa Santic….Vece na Skoju….Pučina plava
Spava,
Prohladni pada mrak.
Vrh hridi crne
Trne
Zadnji rumeni zrak.

I jeca zvono
Bono,
Po kršu dršće zvuk;
S uzdahom tuge
Duge
Ubogi moli puk.

Kleče mršave
Glave
Pred likom boga svog —
Ištu. Al’ tamo,
Samo
Ćuti raspeti Bog.

I san sve bliže
Stiže,
Prohladni pada mrak,
Vrh hridi crne
Trne
Zadnji rumeni zrak.

davor
2 godine prije

Hvala za intervju.

Lucija, prva
2 godine prije

Ajmo Admin!
Blokiranje ove IP adrese Što se čeka?
Da stavite opet malo mene na čekanje?
Jadna vam majka…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI