Lavrov uvjerio saudijski režim da prihvati rusko rješenje za Siriju

Sergej Lavrov
9 komentara

Jučer je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio Saudijsku Arabiju, gdje je razgovarao sa saudijskim kolegom Adelom Al-Jubeirom. Iako se od pojedinaca mogu čuti glasovi kritike zbog posjete Džedi, mnogi zaboravljaju da je Lavrov prvi čovjek ruske diplomacije i njegov je posao pregovarati sa svima, čak i s onima s kojima ne dijeli iste stavove oko određenih pitanja.

Diplomatski napori, uz vojno djelovanje na terenu, uspjeli su prisiliti Rijad da prošlog tjedna sazove sastanak predstavnika ”sirijske oporbe” i da ih uvjeri da odustanu od zahtjeva za svrgavanjem Assada i da zauzmu konstruktivniji pristup u pregovorima u Astani.

Nakon toga je Mohammad Alloush, čelnik Visokog pregovaračkog odbora ”sirijske oporbe”, koji vodi tvrdolinijašku islamističku struju, pristao ići na novi krug pregovora u Astanu bez ikakvih preduvjeta, što do sada nije bio slučaj.

”Zone za de-eskalaciju su privremene, a ne balkanizacija Sirije”

Sergej Lavrov je nakon pregovora s ministrom vanjskih poslova Saudijske Arabije Adelom Al-Jubeirom istaknuo kako područja za de-eskalaciju sukoba u Siriji nisu metoda za ”balkanizaciju Sirije”.

“Svrha zona za de-eskalaciju sukoba je zaustaviti nasilje. To nije trajna mjera i nitko tko se slaže da će te zone zadržati kao dugoročne enklave na području Sirije”, rekao je ruski ministar.

“Sporazum je da njihov mandat traje šest mjeseci, a već su vidljivi rezultati i prekid vatre se uglavnom primjenjuje”, dodao je Lavrov.

”Svrha ovih zona je bila započeti širiti područja Sirije u kojima traje primirje i gdje će se živjeti u miru. Vrlo važan element plana je i početak dijaloga unutar Nacionalnih odbora za pomirenje. Unutar tih zona postoji interes da odbori započnu razgovore s vladom”, rekao je Sergej Lavrov.

“To bi bio vrlo važan doprinos nastojanjima da se u Ženevi postigne izravni dijalog za pregovaračkim stolom pod okriljem Ujedinjenih naroda. Ako uspostavimo lokalne pomirbene procese u regijama, vjerujem da ćemo raditi brže i učinkovitije, a prostor u kojem se primjenjuje prekid vatre i gdje se pokreće nacionalni dijalog će se širiti i na kraju uključivati cijelu Siriju”, zaključio je ruski diplomat.

Naravno, pregovori i proces pomirenja isključuju terorističku koaliciju Hayat Tahrir Al-Sham i ISIL, koji će biti uništeno, kao što je ranije ovog mjeseca priopćeno iz Glavnog stožera ruske vojske.

Televizija Al-Mayadeen javlja kako se Saudijska Arabija složila sa svim ruski prijedlozima i praktično kapitulirala pred Rusijom.

Sa svoje strane, Sergej Lavrov je izjavio kako Moskva podupire saudijske napore da ujedini frakcije takozvane “sirijske oporbe” u jedinstvenu delegaciju, rekavši kako ti napori pridonose napretku pregovora u Ženevi i Astani.

“Ovaj korak će stvoriti uvjete za provođenje političkog procesa na temelju međunarodne rezolucije 2254″, izjavio je Lavrov na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Adelom Al-Jubeirom u Džedi, dodajući ”kako Moskva i Rijad čvrsto podržavaju uspostavu de-eskalacijskih zona u Siriji, posebno iz humanitarnih razloga”.

Lavrov je također ponovio stav svoje zemlje da samo Sirijci mogu odlučiti o sudbini svoje države.

Ruski ministar vanjskih poslova je izrazio nadu kako će se dogovor o uspostavi četvrte zone za de-eskalaciju sukoba, ovoga puta u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, postići tijekom novog kruga pregovora u Astani, za koje se očekuje da će se održati u četvrtak i petak.

Televizija Al-Mayadeen također javlja kako je će ministar vanjskih poslova Rusije putovati u Jordan, gdje će razgovarati o razvoju bilateralnih odnosa i sirijskoj krizi. Ovaj je posjet posebno važan, obzirom da su Britanci priznali da su od lipnja povukli svoje instruktore iz Al-Tanfa, sirijskog mjesta u blizini jordanske granice, a Pentagon, koji prema više izvora odavno tamo nema vojnike, a sustave M142 HIMARS je vratio u Jordan, također je odustao od pružanja podrške ”pobunjenicima”.

Govoreći o posjeti saudijskog kralja Salmana Moskvi, ruski diplomatski izvor je izjavio kako još uvijek nema službene potvrde od saudijske strane, iako se očekuje da bi saudijski kralj Rusiju mogao posjetiti negdje u listopadu. Ako kralj Salman ne otputuje u najavljenu posjetu, a Moskvu posjeti krunski princ Mohammad bin Salman, to znači da kralj zapravo više ne vlada zemljom i da je svu vlast uzurpirao njegov sin.

Na sastanku s Lavrovom je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Jubeir razgovarao o tekućem diplomatskom sukobu s Katarom, rekavši kako Doha mora pokazati ozbiljnost u pronalaženju rješenja krize, djelovati kao država koja za cilj uistinu ima borbu protiv terorizma i da se prestane miješati u unutarnje poslove drugih država.

Naglasio je da Katar mora odgovoriti na popis zahtjeva koji su predstavili Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat.

Što se tiče sirijskog pitanja, Al-Jubeir je rekao kako njegova zemlja podupire ideju uspostave de-eskalacijskih zona diljem Sirije i da se raduje početku političkog procesa.

Mohammad Alloush
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Bravo za Ruse! Velika slavenska nacija sa vrsnim političarima.

Alen
6 godine prije

S obzirom na desavanja na terenu ocekivana diplomatska akcija lavrova…

rodoljub
6 godine prije

Amerikanci ce to promeniti. Oni imaju ucenjivacke metode i pretnje .

Ana
6 godine prije

Drago mi je da ih je “uvjerio” hihihih…

Alen
6 godine prije

Ipak se trazi mirno rjesenje za idlib kod sponzora ..odlican i razuman potez..

Crni žutokljunac
6 godine prije

Saudijci su omekšali,dobrim dijelom zato što su islamisti pred porazom.Bez otvorene intervencije tamo,nema im spasa.Ameri guraju sad Kurde,ali izgleda da nije u planu otvoreni masovni napad ni njih ni izraelaca.Bi oni,da nije tamo Rusa.

mmm
6 godine prije

mogao je bar jednom recenicom spomenuti jemen i njihovu patnju, ali jebes jemen oni su i tako siromasni i nemogu utjecat na ruske plinovode pa nema smisla gubiti vrijeme na njih

Netkić iz Netkićevaca
6 godine prije

“Lavrov je također ponovio stav svoje zemlje da samo Sirijci mogu odlučiti o sudbini svoje države.”

Pa jebiga sada, da oprostite na izrazu, ali Sirijci ne mogu ni u WC bez ruskih zrakoplova koji su došli kad je trebalo.

Eto kome odgovara to odlučivanje Sirijaca o sudbini svoje države.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI