Laži, varaj, kradi, plači? Američka vojna obavještajna služba preplavljena pritužbama o toksičnim radnim mjestima

DIA
6 komentara

Odbrambena obavještajna agencija, ili DIA, ima zadatak da prikuplja vojne informacije iz javnih i povjerljivih izvora širom svijeta, pri čemu njeni podaci čine oko jednu četvrtinu ukupnih obavještajnih podataka koje predsjednik dobija u svojim dnevnim izvještajima.

Evropske operacije DIA prepune su toksičnog okruženja na radnom mjestu, maltretiranja, uznemiravanja i kolega koji provode vrijeme špijunirajući jedni druge umjesto da se koncentrišu na protivnike, prema izjavama svjedoka i pritužbama dostavljenim odborima za obavještajne službe Predstavničkog doma i Senata, a koje je pregledao Wall Street Journal.

„Toksično okruženje unutar DIA predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti“, rekao je penzionisani potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Ryan Sweazey, službenik agencije uključen u prikupljanje dokaza. Sweazey je podigao uzbunu zbog uslova unutar DIA nakon što je ukoren zbog pokušaja da prijavi svoju zabrinutost o lancu komande tokom svog položaja pomoćnika atašea za odbranu u američkoj ambasadi u Rimu.

Sweazey je pribjegao ličnom prikupljanju i podnošenju pritužbi Kongresu nakon što ga je osudio generalni inspektor DIA, čija kancelarija bi trebalo da se bavi pritužbama na radnom mjestu. Generalni inspektor je više puta optužen za ometanje istraga i “razvodnjavanje” izvještaja u kojima se detaljno navode problemi unutar agencije.

Među informacijama koje je prikupio Sweazey nalazi se i pritužba da je službenik DIA u Rimu prikupljao i tajno prenosio negativne informacije o radu saradnika, stvarajući „neprijateljsku atmosferu“ i ometajući napore u prikupljanju obavještajnih podataka. Strahuje se da će ova praksa biti široko rasprostranjena u kancelarijama DIA u zapadnoj Evropi.

„Kao ataše za odbranu u američkoj ambasadi u stranoj zemlji, ne bih trebao da trošim veliki dio svog vremena osvrćući se preko ramena zbog nekoga ko radi podlo u DIA. Postoji mnogo drugih stranih prijetnji o kojima moram da brinem“, rekao je jedan službenik u svom svjedočenju.

Drugi službenik DIA je naveo da su nadređeni otkrili privatno zdravstveno stanje i iskoristili ga protiv njega. Isti službenik je rekao da se izbegavao njegov entuzijazam za posao i pisanje „previše” obavještajnih izvještaja, te da je rano uklonjen sa zadatka i kažnjen od strane nadređenih zbog preuzimanja inicijative.

Poručnik američke vojske, pukovnik koji studira na zajedničkoj školi vojnih atašea u Washingtonu, rekao je da je njegova kritika nastavnog plana i programa dovela do toga da je fakultet lažno optužio njegovu suprugu da vodi politički blog u pokušaju da mu zabrane odlazak u inostranstvo.

Dva druga incidenta koje je citirao Sweazey ukazuju na uznemiravanje od strane instruktora koji je bocnuo ženu pilota u grudi, kao i video-snimak o kraju studija koji prikazuje slike oskudno odjevenih učenika uz pjesmu Right Said Fred „I’m Too Sexy“.

Istraživanje Službe atašea za odbranu iz septembra 2020. koje je citirao WSJ pokazalo je da je skoro polovina od 79 ispitanika iskusila neprijateljsko ponašanje na radnom mjestu, u rasponu od zastrašivanja i uznemiravanja do maltretiranja i diskriminacije, uključujući predrasude na rasnoj, polnoj i drugim osnovama.

U saopštenju DIA je istakla da agencija ima „nultu toleranciju“ u pogledu kršenja njenih visokih standarda. „Odbrambeno-obavještajna agencija je profesionalna strana obavještajna organizacija sa visoko obučenom radnom snagom, uključujući posvećene muškarce i žene u oružanim snagama… Reagovali bismo po potrebi na sve vjerodostojne optužbe o nedoličnom ponašanju, zlostavljanju ili aktivnostima koje su u suprotnosti sa našim osnovnim vrijednostima“, uvjerava obavještajna služba.

Sa sjedištem u zajedničkoj bazi Anacostia-Bolling u Washingtonu, DIA ima oko 16.500 zaposlenih, od kojih su oko tri četvrtine civili. Agencija ima svoj udio u skandalima, uključujući navode o iznalaženju novih sredstava za mučenje zatvorenika upotrebom supstanci koje mijenjaju um, uskraćivanju sna, seksualnom ponižavanju i premlaćivanju, prisiljavanju strejt zatvorenika da gledaju gej pornografiju, umotavannje muslimanskih zatvorenika u izraelsku zastavu, i, u nekim slučajevima, lažno predstavljanje kao agenti FBI. Tokom „Rata protiv terorizma“ sredinom 2000-ih, agencija je dobila proširena ovlaštenja da nadzire građane SAD. 2011. godine DIA je bila upletena u skandal u Njemačkoj nakon što nije prijavila ubistvo policajke od strane neonacističke terorističke grupe dok je nadgledala islamističku grupu.

DIAPritužbaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dodo
2 godine prije

Nešto je trulo u predvodnici demokracije i ljudskih prava

Гавран
2 godine prije

U zemlji u kojoj je jedino politički korektno hodati sa dve leve cipele, normalno je da sve koji koriste i levu i desnu cipelu treba denuncirati kao propagatore ektremne desnice.

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

Takvo toksično okruženje tipično je za korporativni svijet. A kako državne službe posebno na zapadu funkcioniraju na istim principima naravno da je i to preslikano. A bubudći da se još k tome radi o špijunima i ljudima koji žive od izvršavanja prljavih poslova sve negativnosti korporativnog okruženja kod njih su još znatno izraženije.

Max
2 godine prije

To me ne čudi.

abc
2 godine prije

Laži, varaj, kradi, plači?
To su sve glavne karakteristike američkog zapadnog nakaradnog sistema. I na njihovim univerzama se to najviše studira. Takva je i sva propaganda, takve su i društvene vrednosti. Pogotovo laž.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI