“Leš Ukrajine pluta”

Ukrajinski- nacionalist
33 komentara

Aktualnu situaciju u Ukrajini komentira novinar iz Lavova Mihail Misčišin, koji duže vrijeme ne piše za ukrajinske tiskane ili elektroničke medije, ali članke objavljuje na Facebooku. Nije napustio zemlju, a ranije je pisao za  časopis “Profil Ukrajine”, gdje je bio urednik kijevske redakcije, potom je radio za časopis “BIZNIS” i kao zamjenik glavnog urednika lista “Galicijski ugovori”.

“Leš Ukrajine pluta”

“Ukrajinska vlada održava sastanke i sastanke s njemačkim i američkim političarima da se suprotstave izgradnji ruskih plinovoda koji bi zaobišli Ukrajinu.

Do nedavno smo histerično vikali “kako nema suradnje s agresorom”! Moramo raskinuti sve ugovore s Moskvom, a danas puzimo na koljenima ispred Nijemaca, Amerikanaca i Turaka kako Putinu ne bi dali da plinovodima poveže Rusiju s Njemačkom i Turskom. Žele da ga se zaustavi i da, kao i prije, ruski plin u Europu uglavnom isporučuje preko nas.

Smiješni ljudi. Plinovodi su samo prvi čin drame u kojoj gubimo dvije milijarde dolara godišnje od tranzita. Ali tu su i drugi, treći i ostali činovi.

Na primjer, sudovi Naftogaza i Gazproma  koji će nas koštati 40 milijardi dolara, te izgubljeni sud od 3 milijarde dolara kredita Janukoviču i još mnogo toga.

Smijte se, klaunovi, nad propalim Maidanom!

Jasno je da se Rusija okladila na ekonomsko davljenje Ukrajine i njenu izoliranost u svijetu. Tu je i naša pobjeda u Donbasu, kako mi nazivamo neuspjeh plana stvaranja na istoku i jugu zemlje Novorosije od 5 do 8 područja, što s ove točke gledišta ne znači puno.

Osim toga, kao što je pokazala nedavna nacionalizacija kompanija Rinata Ahmetova u Donbasu, mi nesvjesno pridonosimo propasti Ukrajine, kojoj doprinosimo svim vrstama blokada Krima i Donbasa, čime smo uništili našu industriju željeza i čelika, a s njom i 20 milijardi dolara prihoda godišnje u proračunu Ukrajine.

Mi to radimo dugo vremena. I Rusija nas je shvatila ozbiljno. Da biste razumjeli koliko ozbiljno, podsjetimo na ulaganja milijardi i milijardi dolara u plinovode kojima će zaobići Ukrajinu, na troškove promocije projekata, itd.

Nakon što su uložili mnogo novca, nešto moraju i zaraditi, a nas čeka ekonomski kolaps.

Ukrajinski nacionalisti koji su radili na prekidu odnosa između naše zemlje i Moskve će sjediti i čekati leš nezavisne Ukrajine, odnosno ovisne o Zapadu, da ne dopliva do njih.

Da bi se to spriječilo, Zapad će morati uložiti u Ukrajinu 100 do 200 milijardi dolara, što je, po mom mišljenju, malo vjerojatno. Možda Oleg Ponomar izgradi svoje staklene nebodere?

Međutim, ako je ukrajinska vlada prestane krasti, mi ćemo vrlo brzo isplatiti dugove i za 20 do 30 godina od Ukrajine, svete i plodne zemlje, izgraditi drugi Singapur. No, ukrajinski oligarsi i vlasti koje su uključene u ozbiljne globalne financijske i geopolitičke planove i pri tom kradu.

Dakle, Oleg, molim te, brzo izgradi svoju zapadnu vitrinu Ukrajine. Nudite nam gulaš s umakom od nacionalizma već deset,… dvadeset godina, unatoč pogoršanju gospodarskih uvjeta.

Sve to vrijeme Moskva stvara i nastavit će stvarati uvjete za financijski kolaps Ukrajine i čekat će da ovdje umre ili emigrira posljednji nacionalist. A možda razumni Ukrajinci sami zatvore ili protjeraju svoje najveće domoljube?

Mislim da je moj opis ruske politike prema Ukrajini prilično statičan i ako bude promjena, one će biti samo na gore. Bit će agresivnije prirode. Bože daj da pogriješim, naravno. No, to je dugo vremena. Barem tako dugo dok su na vlasti u Kijevu agresivni nacionalisti.

No, čak i Janukovič i Rusija, kao što znamo, nisu posebno bliski, s izuzetkom 2013. godine kada je dobio ruske kredite od više milijardi dolara i obećanje da će Rusija obnoviti ukrajinski vojno-industrijski kompleks. U stvari, time su dali zeleno svjetlo Zapadu, jer Janukovič i program suradnje, prvenstveno vojni, između Rusije i Ukrajine je za njih nešto nedopustivo.

Politika je politika, ekonomija je ekonomija, ali u situaciji u kojoj jedan od scenarija u svijetu može biti i novi svjetski rat, Zapad si nije mogao priuštiti rast rusko-ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa.

Ali račun za taj korak nisu platili pametni Europljani i Amerikanci, nego siromašni Ukrajinci. Zapad sada aktivno pomaže i Rusiju. Za sve se u životu mora platiti, ali je cijena za Maidan ipak previsoka.”

Možda se nećemo složiti s nekim detaljima, kao na primjer da bi 100 ili 200 milijardi dolara riješili problem Ukrajine. Puno manju Grčku nisu spasili veći novci i Kijevu treba pet do sedam puta više. Ali to nije toliko važno, jer u svakom slučaju nije riječ o kreditima, nego o pomoći i dodjeli bespovratnih sredstava, što nitko neće dati. Neće biti nikakvog ukrajinskog Singapura, nego zemlja srlja u propast i tu je Misčišin u pravu.

Istina, sada Ukrajinci nude i čine sve i svašta kako bi Gazprom i dalje svoj plin u Europu slao preko njihovog teritorija. Istovremeno Moskva troši milijarde za izgradnju plinovoda da zaobiđe Ukrajinu, prije svega do Njemačke i Turske, zemlje s kojima Rusija ima pragmatičan odnos.

Međutim, kao što vidimo, u Ukrajini je sve više ljudi koji pravilno procjenjuju situaciju i upozoravaju zemljake na tužnu budućnost.

Leš Ukrajine se već otrgnuo i pluta nizvodno. Možda ga njegove ubojice neće ni vidjeti i neće morati začepiti nos od smrada, jer, kao što tvrdi ukrajinski novinar, mnogi su na Zapadu, a ostali će tamo, prije ili kasnije, emigrirati ili biti protjerani.


Mihail Misčišin
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Igor
6 godine prije

U razgovoru sa ruskim ambasdorom, potvrdio mi je da dok eu drzi sankcije rusima, jer tako ameri od eu traze, isti ti ameri ostvaruju u rusiji najvece poslovne ugovore 🙂

Georgij Žukov
6 godine prije

S obzirom da su gospodja kitarovic i gospodin plenkovic preporucili ukrajincima hrvatski model oslobadjanja ukrajine , sada bi bilo zgodno i ocekujem da ukrajincima posalju i nase ekonomske strucnjake da im daju smjernice kako da se izvuku iz ekonomske krize opet po hrvatskom modelu:)

basso
6 godine prije

Ko sa zapadom tikve sadi….

Georgij Žukov
6 godine prije

“Prema informacijama dobivenim presretanjem radio-signala, u pretprazničkim danima kod Gorlovke je za jedan dan ubijeno i ranjeno 57 vojnika i časnika Oružanih snaga Ukrajine” “U smjeru Širokina je potučen stožer bataljuna Azov, 21 vojnik je ubijen. Ali to je samo u stožeru. Ukupni gubici se broje stotinama. I to samo, ponavljam, na dva položaja tijekom blagdanskih i pretprazničkih dana.” “Što o tome priopćava ukrajinska strana? Ona ne priopćava ništa. Od 1. svibnja, ako vjerujemo njihovim podacima, imali su jednog, valjda, ranjenog. Šokantno je, ali eto takva sloboda kod njih vlada.” “A što govore ljudima kojima nose sanduke? Što kažu očevima i majkama poginulih ovih dana? Da su im djeca otrovana? Da su ispala kroz prozor? Da su stradali u prometnoj nesreći? Nevjerojatno lažljiva i podla vlast. Lažljiva nije zato što krije gubitke, možda gubitke ponekad i treba skrivati. Lažljiva je i podla zato što nikakav Donbas oni nikada neće dobiti.… Čitaj više »

bo9
6 godine prije

Zao mi je Ukrajine, volim Ukrajinu a jos vise volim Rusiju.
Ukrajina je agresor u ovoj prici i dobila je zasluzeno po surli sad nek skuplja kamecice mozaika.

davor
6 godine prije

Možda im Amerikanci sagrade novi Norfolk u Odessi

Čađo
6 godine prije

Prije godinu i nesto na jednom portalu bila je vijest da je ukrajina odlikovala nekog hrvatskog dragovoljca koji se borio mislim u bojni azov…. U komentarima su pljustale cestitke cak se i doticni osobno javio… Uz salve hvalisanja i poklica da ce razvaliti Moskvu i da se nece zaustaviti prije Vladivostoka i da ce usput poklat sve one cetnike sto su se naslikavali… Valjda misli sve to jednom rukom rijesiti… Postavio sam mu upit: “Kako da je bas on u dalekoj Hrvatskoj osjetio zov potlacene ukrajine? Kako tu pravednu borbu ne prepoznaju ukrajinci koji tu zive i ne odazovu se mobilizaciji? Zasto je odziv samo 5%?” Pokusao je nesto odgovoriti ali nije uspio sastaviti recenicu a ja sam od komentatora proglasen cetnikom partizanom skojevcem… Drugo moje pitanje je bilo kako to da” mrzi i cirilicu i pravoslavlje iz dna duse”, a bori se sa ukrajincima koji su em pravoslavci em… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

Ukrajinskoj omladini
„Ne idi, sine, u ukrajinsku armiju. Idi u Rusiju, idi u Poljsku, idi bilo gdje. Sakrij se. Ovo nije tvoj rat. Ovo čak nije rat protiv tebe. Ovo je rat za tebe“.

ruski pisac Zahar Prilepin

MilanCZ
6 godine prije

Sto su Ukrajinci trszili to su dobili,ameri i njemacka dobro su im smjestili.Klicko ima desetak pivovaru,nesmije nítko imati pivovaro osim njega,da sa ukrajinom sklopis neki posao,javna tajná ministrů moras dati odmah na ruku kes 100 dolara..veliká je to mafija,da samo znáte kako iskoristavaju Ukrajince po západu kao radnu snagu,to je Gore od robova..Mafija od firmu uzima 7 eura po šatů za radnika,njima daje 4 eura sa tím dá si mora sám platiti sociální i zdravstveno. Cjene u ukrajini kao njemackom,mjesecna plácá 260 dolara,tako živé Ukrajinci..

Weteran
6 godine prije

Moskva ?!
Trpeljiva, strpljiva, prašta, toleriše,…
I veoma, veoma surova i brutalna!

Sarajevo
6 godine prije

EUrovizija

Osoba C
6 godine prije

Administratoru
Ne znam zašto imate potrebu odobriti ovaj komentar, ali ok. Obzirom da je to prvi put, nisam obraćao pažnju pa sam mislio da sam ga greškom obrisao. Napravite tako da nema dupliranja.
Pozdrav!

Kandinski
6 godine prije

Čekaj malo jel neko stvarno bubnuo da će bit novi Singapur ? To ne u rangu kad je naš mitomanski “otac domovine” inače obožavatelj Enrona, Bechtela, Boinga i Svjetske banke u svom uobičajenom kompleksaškom da će mo mi biti nova Švicarska.

Borac2
6 godine prije

Problem je u tome sto “mali ukrajinac” jedva da to shvati. Kada covjek usporedi recimo Kazakhstan i Ukrajinu, dvije ex-soviet republike, jedna doduse sa nekom vrstom “diktature” a druga sa 25 godina propale politike, razlika je kao noc i dan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.