Libanonska vojska na jugu zemlje u punoj borbenoj gotovosti

Beirut, Lebanon

Libanonski predsjednik Michel Aoun i zapovjednik Glavnog stožera su odlučili rasporediti vojne snage na južne granice uz okupirana palestinska područja zbog  neposredne izraelske prijetnje i mogućeg napada na zemlju.

“Tražim od vas da u potpunosti budete spremni na južnoj granici za rješavanje prijetnje koja dolazi od strane izraelskog neprijatelja i njegovih neprijateljskih namjera protiv Libanona, našeg naroda i vojske”,  naredio utorak zapovjednik libanonske vojske, general Joseph Aoun, pripadnik maronitske kršćanske zajednice kao i predsjednik.

General Joseph Aoun je upozorio da bi izraelski režim mogao pokušati prekršiti rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1701, prema kojoj je 11. kolovoza 2006. stupio na snagu prekid vatre i završio jednomjesečni rat između Izraela i Libanona u kojem su snage Hezbollaha iznenadile izraelskog agresora i protjerale ga iz južnog Libanona.

Zapovjednik libanonske vojske je također spomenuo slučaj odbjeglog libanonskog premijera Saada Haririja i pozvao libanonske oružane snage da budu posebno budne u održavanju stabilnosti i sigurnosti.

Beirut Lebanon bombardovanje 2006

FOTO: Beirut, Lebanon, izraelsko bombardovanje 2006. godina

General Joseph Aoun je također naredio vojsci da štiti građane i čvrsto odgovori na sve pokušaje onih koji žele iskoristiti sadašnje okolnosti i pitanje Haririja kako bi raspirili pobunu, podijelili narod Libanona i stvorili kaos kojim bi ugrozili nacionalno jedinstvo zemlje.

Upozorenje i zapovijed vojsci dolazi u vrijeme najvećeg političkog previranja u Libanonu, koje je nastalo kada je premijer Hariri iznenadio Libanonce i podnio ostavku.

To je učinio uz ljude iz Saudijske Arabije pod misterioznim okolnostima, dok s druge strane sve jači pritisci iz Rijada i režima iz Tel Aviva na Libanon ukazuju da bi izraelski režim mogao pokrenuti rat protiv libanonskog Hezbollaha, koji je u velikoj mjeri prisutan na jugu zemlje.

Rusija je ranije ovog mjeseca upozorila Izrael da će se suočiti sa “znatnim žrtvama”, ako pokrene novi rat protiv Hezbollaha u Libanonu.

“U slučaju nove vojne akcije protiv Hezbollaha u Libanonu, Izrael će pretrpjeti značajne gubitke”, izjavio je ruski veleposlanik u Libanonu Aleksandar Zasipkin.

Govoreći o ostavci libanonskog premijera Saada Haririja, ruski je diplomat rekao da je siguran kako situacija u Libanonu pod kontrolom i da Moskva ne očekuje vojnu eskalaciju.

Podsjetimo da je Hezbollah tijekom rata protiv terorizma u Siriji od gerilskih snaga postao vojska sposobna za vođenje vojnih operacije većih razmjera. Otvorena podrška regularne vojske Libanona, pod zapovjedništvom predsjednika Michela Aouna i generala Josepha Aouna, koji raspolažu s oko 75 000 vojnika, mornaricom i zrakoplovstvom, trebala bi biti dovoljna da odvrati Izrael od napada na jug Libanona. Ovo je ujedno i poruka Saadu Haririju i Saudijskoj Arabiji da je Hezbollah legitimna politička stranka u zemlji i da njegovo vojno krilo jamči sigurnost zemlji.

18
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
14 Komentatori
Gervasius TwinkleminklesonTroglavi jahač RagnarokaZvrkHezbollahDundić Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
opet ja
Gost
opet ja

Ne mogu Izrael i S. Arabija da se pomire sa porazom u Siriji, a i Jemenu izgleda. Takođe ne mogu da se pomire sa širenjem uticaja Irana sada već na Irak, Siriju, Liban, Jemen i Katar. Ne znam da li bi u ovoj kampanji protiv Libana u slučaju sukoba Izrael dejstvovao sam ili bi pomogli i Saudijci i još koja zemlja iz Arapske lige jer su se masovno odazvale pozivu S. Arabije da Hezbolah označe kao terorističku organizaciju. Mislim da Iran u tom slučaju neće ostati po strani, a možda ni Rusija?

ohrana
Gost
ohrana

jemen jemen jemen jemen palestina palestina palestina izrael izrael izrael

Mercury
Gost
Mercury

“postao vojska sposobna za vođenje vojnih operacije većih razmjera” – tako je pao ISIL. Kada iz gerile prijeđeš u regularnu vojsku više nema asimetričnog ratovanja i gubiš na sve strane.

bob rock
Gost
bob rock

Podrška Libanonu!
Hrvatska će biti naravno na strani agresora Izraela! Sramota me što sam bio Hrvat, hvala Bogu sad sam Jugoslaven!

17 novembar
Gost
17 novembar

prosli put kad je bio rat dok se hezbollah borio libanonska vojska je svirala orgulje pitanje je i sada hoce li ponoviti istu stvar . ako bi podrzali hezbollah onda bi bili optuzeni da podrzavaju navodnu teroristicku organizaciju i dobili bi sankcije a mozda i intervenciju zapada ako izraelcima krene lose a zna se koliko su slabi na izrael americki seratori odnosno senatori

Ante
Gost
Ante

Izrael ne vidi da svaki puta kada počnu rovariti i podupirati ratove ili sami pokretati rat uvijek izgube, ali ih to nije spriječilo da nastave raditi isto što su radili desetljećima. Dobro je da su Rusi stali uz Libanon.

Piretis
Gost
Piretis

@Ante- Povijesni podatak. Izrael niti jedan rat protiv arapa od 1948. nije izgubio. Jedino su se 2006, povukli iz Libanona zbog nečekivanih gubitaka. Plusevi si dobio od onih koji su povijest frentali kad i ti.

Dušebrižnik
Gost
Dušebrižnik

Kako da ne, nisu ni arapi gubili, već su se povukli sa Sinaja i Golana radi nesuglasica u komunikaciji, nedostataka u operativnom učinku i neočekivanih gubitaka. U principu se radi o pobjedi, što ljudi ne kuže, zavedeni minornim detaljima kao npr. gubitkom teritorija. 😀

Piretis
Gost
Piretis

@Dušebrižnik- Bio nam simpatičan Izrael ili ne ali mora se priznati da na biskom istoku jedino oni imaju pravu i efikasnu vojsku. Ne ulazim u to koliko tu vojnu silu financira (a financira) neko sa strane. No činjenica je da su okruženi višestruko brojnijim neprijateljima a da su u sedamdeset godina vojno povećali svoj teritorij za nekoliko puta. Isto tako teško je vjerovati da bi danas mogli nekoga tako brutalno poraziti kao 1967. u “šestodnevnom ratu”.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

U vrijeme šestodnevnog i jomkipurskog rata su bili okruženi brojčanim neprijateljima, jer su u šestodnevnom ratu angažirali 265000 vojnika a arapska alijansa(Irak, Sirija, Jordan i Egipat) su imali 280000. U jomkipurskom nije sudjelovao Jordan pa su Arapi imali oko 500000, a Izrael oko 420000. Poslije jomkipurskog rata je 1978. potpisan mirovni sporazum između Egipta i Izraela, tako da im sada ni Egipat i Jordan nisu neprijatelji, kao ni zaljevske monarhije. Sada su im neprijatelji samo Sirija i Libanon koji zajedno imaju 230000 vojnika, a obzirom da SAA sada jednostavno nije sposobna otvarati novi front protiv IDF da bi pomogli Libanonu, Libanon može očekivati pomoć samo od Irana i Hezbollaha. Izrael sada ima vojsku od 180000 vojnika i 445000 rezervista, s tim da mogu mobilizirati do 1,5 miijuna. Dakle, na žalost i dalje su najjača vojna sila, ali bi jedino u direktnoj konfrontaciji s Iranom bili nadjačani.

Piretis
Gost
Piretis

@Hezbollah- Dobro zapažanje. Meni je jedino, bez obzira na obostranu oštru retoriku, teško zamisliti izraelsko-iranski rat. Prvo, nisu baš susjedne zemlje a vojsku bi teško prebacivali kroz druge zemlje. Drugo, Izrael je presudno pomogao Iran u iračko- iranskom ratu. Treće, i možda najvažnije, približne su snage (sa izuzetkom izraelskog nuklearnog oružja, koje je ipak upitno) pa bi iz eventualnog sukoba i jedna i druga strana izašle osakaćene.

Zvrk
Gost
Zvrk

Malo su ti krivi izvori. U navedenim ratovima više je bilo mobilizirano izraelaca. Konkretno: u 6-dnevnom 260k koalicijskih protiv 280 k izraelskih vojnika te u jomkipurskom ratu 360k koalicijskih protiv 415k izraelskih vojnika.

Dušebrižnik
Gost
Dušebrižnik

Da, recimo da su već 1973. bili solidno potučeni u prvim arapskim naletima, te prisiljeni na privlačenje u priličnu dubinu. Potom su taj teritorij mukotrpno vraćali uz prilične gubitke u ljudstvu i tehnici. Cijela epizoda se vodi kao izraelska pobjeda, u finišu rata i s pravom, ali je ostavila fleku na mitologiji o nepobjedivosti, a bome i emocionalne rane na populaciji koja je ostala “zaprepaštena nespremnošću i nesposobnošću vojske”, što nije politički preživjela ni ondašnja vlast. Uglavnom, priče o dobrom ustroju i tehničkoj sofisticiranosti IDF-a drže vodu, ali ne u mjeri i dojmu koji su stvorile određene povijesne prilike, faktor sreće u nekim etapama 6-odnevnog rata, bezuvjetna podrška Zapada i propagandni vjetar u leđa koji proizlazi iz svega spomenutog. Također, izraelske nikad-potvrđene-ili-demantirane nuklearne bojeve glave su uz vojnu podršku Zapada faktor odvraćanja zbog kojih se IDF neće lako naći u situaciji velikog, očitog konvencionalnog poraza na “vlastitom” teritoriju, koji bi pokazao kakvi su u srazu s Arapima u 21. stoljeću. Nešto možemo razaznati iz Libanona 2006., gdje nisu odigrali neriješeno, već bili poraženi od Hesbollah-ovih sekundarnih snaga. Poraženi jer su iz političke inicijative s određenim ciljevima krenuli u vojnu inicijativu s istim ciljevima, te nakon raspada sustava u neprijateljskom teritoriju napustili teritorij, ciljeve, dosta mrtvih i dosta tehnike, bez obzira na posljedice po famu i mit o nepobjedivosti.
Iskreno, u 2017.-oj, da neka viša sila organizira čisto konvencionalni sukob IDF-a s novo-ustrojenim Iračanima, Sirijcima i Hesbollahom, bez podrške velikih igrača bilo kojoj od strana, teško bi me itko nagovorio da se kladim na Izrael.

Hezbollah
Gost
Hezbollah

Ne kažem da je IDF kvalitativno najjači nego samo brojčano u odnosu na dvije arapske vojske. U jakost libanonske vojske nisam stopostotno uvjeren, ali u snagu Hezbollaha me nitko ne može razuvjeriti. Koliko sam shvatio, Hezbollah ima oko 25000 vrhunskih boraca koji su se u Siriji izrotirali u ukupnom broju oko 5000, tako da su sada prava vojska, a ne gerilska skupina i IDF nema šansi protiv njega. Izrael će bez grižnje savjesti bombardirati cijeli Libanon i broj ubijenih civila ih nimalo ne muči, a Hezbollah ima toliko raketa da može sravniti sa zemljom cijeli Tel Aviv i siguran sam da nisu spremni ubiti toliko civila da bi IDF prisilili na povlačenje, a Tel Aviv i Haifa sa okolicom imaju više od 2,5 mil stanovnika.

Zvrk
Gost
Zvrk

Hariri povukao ostavku.

Dundić
Gost
Dundić

U svemu ovome, s dolaskom arapskog proljeća, Palestinci su postali sekundarna tema na Bliskom Istoku.

Troglavi jahač Ragnaroka
Gost
Troglavi jahač Ragnaroka

Bilo kakav oblik izravne agresije će naići na žestok otpor. Mislim da je mnogo povoljniji trenutak za izraelsku ofanzivu bio prije nekoliko godina, kada su njihovi partneri (ISIL i društvo) držali pod kontrolom sve kopnene veze između Irana i Libanona, te kada je Hezbollah imao pune ruke posla u borbama protiv tih istih partnera. Mislim da Izrael napada susjedne države samo onda, kada je to u stanju..i to što su izabrali ne napasti tada, pokazuje ili jako loš timing ili njihovu sumnju u borbenu spremnost sopstvene vojske. Isto tako ne vjerujem da će sada napasti, jer traže najpovoljniji trenutak… trenutak koji neće doći. Možda se neko novo izraelsko vodstvo odluči na vojne avanture, koje bi mogle ultimativno zapečatiti njihovu sudbinu.

Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson

Bravo Tronožac 🙂 +++++++++++++++ Na tragu sam tvoje misli 😉

POVEZANE VIJESTI

Izbornik