Marine Le Pen brani muslimane od francuskog ministra unutrašnjih poslova

Marine Le Pen
16 komentara

Francuski predsednik Emmanuel Macron obnovio je svoj rat protiv “islamističkog separatizma” od odsecanja glave učitelju Samuelu Patiju 16. oktobra, suzbijajući nezavisnost džamija. Sada je njegov ministar unutrašnjih poslova čak optužio nacionalistkinju Marine Le Pen da blago nagovara muslimanske fundamentaliste.

Francuski muslimani imaju verovatno novog vođu protiv liberalne vlade – Marine Le Pen.

Le Pen, čija se stranka Nacionalni front rebrendovana u 2018. godini, zauzela se za slobodu veroispovesti muslimana u četvrtak u televizijskoj debati sa ministrom unutrašnjih poslova Geraldom Darmaninom.

“U svojim pokušajima da rehabilituje svoju stranku, gospođa Le Pen postala je pomalo meka”, optužila je Darmanin. „Morate da uzmete neke vitamine, ovde niste dovoljno čvrsti.“

Le Pen je odgovorila: “Ne nameravam da napadam islam, koji je religija kao i svaka druga. Budući da sam snažno vezana za naše francuske vrednosti, želim da sačuvam potpunu slobodu veroispovesti.”

Predsednik Emmanuel Macron udvostručio je svoju ofanzivu na ono što naziva „islamističkim separatizmom“ od stravičnog ubistva pariskog učitelja Samuela Patija u oktobru 2020. Pati je koristio satirične crtane filmove islamskog proroka Mohameda na času o slobodi izražavanja, uključujući i onu koja ga prikazuje golog sa otkrivenim genitalijama.

Zahtevao je državnu kontrolu nad finansijama džamija i da verski lideri potpišu „povelju republikanskih vrednosti“.

Darmanin je Le Pen nepovoljno uporedila sa tvrdolinijašom Gilbertom Collardom i njenom nećakinjom Marion Marechal.

“Niste čak ni spremni da donosite zakone o religiji, a kažete da islam čak nije problem. Predaleko ste otišli, razočaraćete prilično vaše glasače, pretpostavljam”, tvrdio je ministar. “Gospođa Le Pen kaže da to nije problem sa islamom, već s ideologijom. Salafisti, Muslimanska braća.”

Francuska je 2010. postala jedna od prvih socijalno liberalnih zapadnoevropskih nacija – u jezgru Evropske unije – koja je donela o takozvani “Burka Ban” zakon kako bi sprečila žene da javno nose Burku.

Među ostalim zemljama koje su usvojili zabranu islamskog oblačenja su Belgija 2010., Holandija 2012., Austrija 2017. i Danska i Luksemburg 2018. 2017. Nemačka je zabranila pokrivala za lice za sve pripadnike oružanih snaga, državne službenike i vozače. Za razliku od konzervativnijih istočnoevropskih država, samo su Bugarska i Estonija uvele pokrivače za pokrivanje lica.

Marine Le PenNacionalni front
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
3 godine prije

Ljigavi političar – šta drugo reći. Da zaista razmišlja o verskoj toleranciji (uz aktivan rad sa muslimanskom zajednicom na uklanjanju ekstremista koji je neophodan) prvi bih je podržao.
Ali to je samo priča za masu, brzo po dolasku na vlast bi našla razlog-opravdanje…

Nil 1
3 godine prije

A što ćemo s onim muslimanima po firmama što su umjereni dobro rade pa se ušute, gledaju sumnjičavo, spominju alaha i arabizme, puštaju svoju muziku i tako to…
Ja znam. Oni nisu naš europsko kršćansko civilizacijski krug i nikad neće biti.

Gogolj
3 godine prije

Njima zabranili da prekrivaju lice a nama nametnuli…

farree
3 godine prije

Pa s obzirom na sveopce globalno maskiranje, ispade da su islamisti, talibani i raznorazni Arapi zapravo bili Avantgarde

Mahatma
3 godine prije

Nije nam valjda i Marine postala ”upravljana”?

Beskorisni Zderac
3 godine prije

Ma pusti ih bre…

TIKTAKTIKATAKATAK
3 godine prije

Alahuekber-skidajte svi maske! (Ideja za perfomans, u dućanu, ili autobusu,potrebno nekoliko studenata )

Nuget
3 godine prije

Inace Marine le Pen je izbacila svog oca iz partiju jer je zeljela “modernizovati” partiju. Ona i njen decko su progresivne snage na braniku Izraela, pardon Evrope

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI