fbpx

Europa na prekretnici – Liberale obliva hladan znoj

Potop Europe

Ovo je godina predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i, eventualno, u Italiji, a može biti godina povijesnih promjena na Starom kontinentu. U svim ovim zemljama su usponu snage koje zagovaraju izlazak iz Europske unije.

Centrifugalni trendovi u Europskoj uniji su postojali i prije, ali su ojačali zbog izbjegličke krize, Brexita i izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Europska unija, kao jedan od ključnih stupova “mosta preko Atlantika”, počela je gubiti snagu.

Mediji tvrde da najradikalnije ideje o izlasku iz EU ima “Nacionalni front“, na čelu s Marine Le Pen, koja će se natjecati na predsjedničkim izborima u Francuskoj u travnju i svibnju. Ona je jasno formulirala zahtjev za referendum o “Frexitu” i izrazila namjeru da Francusku povuče iz NATO pakta. Prema anketama s početka ovog mjeseca, Marine Le Pen je u prednosti među ostalim kandidatima za mjesto predsjednice, zbog čega u Bruxellesu nisu nimalo spokojni.

Uostalom, Francuska je, nakon Njemačke, drugo gospodarstvo Europske unije i postoji bojazan “da bi izlazak Francuske iz EU na kontinentu uzrokovao egzistencijalnu krizu”.

Nešto ranije, 15. ožujka, održat će se parlamentarni izbori u Nizozemskoj, a tamo “Slobodarska stranka” na čelu s Geertom Wildersom poziva na izlazak iz EU. Sudeći prema anketama, izgledi stranke su dobri.

Redovni izbori su se u Italiji trebali održati 2018. godine, ali kriza uzrokovana ranijim odlaskom premijera Mattea Renzija i slabljenje pozicija njegove “Demokratske stranke” može pomjeriti ovaj datum. Ubrzano rastu “Pokret pet zvjezdica” (M5S) i “Sjeverna liga“, koji imaju velike šanse za osvajanje dovoljnog broja mjesta u parlamentu da čak sastave novu vladu. Obje stranke zagovaraju izlazak zemlje iz eurozone, a Italija je treće po veličini gospodarstvo EU.

U rujnu će se izbori održati u Njemačkoj. Tamo euroskeptična “Alternativa za Njemačku” (AfD) priprema kampanju u detalje. Objavili su dio programa u kojem se “europska politika” svodi na tvrdnje o besmislenosti daljnjeg članstva zemlje u EU. Kritičari “Alternative za Njemačku” stranku optužiti da namjerava “vratiti nacionalnu državu”, koja je po njihovom mišljenju “arhaična”, ali obični Nijemci na to gledaju drugačije.

Euroskepticizam također jača u Austriji, Španjolskoj i Mađarskoj

Zagovornici europske integracije pokušavaju naći objašnjenje za ovaj fenomen, a našli su ga, naravno, izvan granica EU. Krivac je Rusija, koja čini sve spletke kako bi razbila jedinstvo Europske unije.

“Prije mnogo godina, kada je na rusku političku scenu stupio Vladimir Žirinovski, mislili smo: “Ma gledajte kakav avanturist!” No danas je njegov nacionalizam je postao prototip autoritarnih političara. Najviše zabrinjava činjenica da se ne možemo riješiti njegove fraze: “Ono što želite, to je Rusija!“. Danas su zapadne demokracije su zaražene virusom totalitarne demokracije. U Sjedinjenim Državama, Francuskoj i istočnoj Europi se virus toliko proširio da Putin i Žirinovski, koji su primjeri fanatizma, zadiru u liberalno-demokratski sustav, kojeg oblija hladan znoj”, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dakle, europski “gospodari misli” ovako pojašnjavaju rastuću želju Europljana da se oslobode birokratskog monstruma iz Bruxellesa. Ovakav pristup nije novost. Europski ljubitelji ruske “totalitarne demokracije” su “peta kolona Moskve”, gospodo!

Pozivi za obranu protiv totalitarizma i podsjećanje na “temeljne vrijednosti Zapada” su sve češći. Liberalni mediji ne biraju riječi. Za njih je želja europskih “desničarskih populista” da razvijaju uzajamno korisne odnose s Rusijom, bez sankcija, bez informacijskog rata, zapravo signal da su “agenti Moskve”.

Vrlo je tipičan komentar EuroNewsa nakon sastanka Viktora Orbana i Putina u Budimpešti početkom veljače.

“Orban u Mađarsku uvodi ruski autokratski stil i Putinove metode gušenja slobode medija”, piše EuroNews.

Komentar njemačke televizije Tagesschau je bio sljedeći: “Orban i Putin su ujedinjeni u demontaži demokracije.” U kontekstu onoga što se događa, Viktor Orban je također “agent Kremlja“.

Međutim, protivnici liberalnog mainstreama ne odustaju i protive se ovom etiketiranju.

Poznati njemački pisac, inače član Socijaldemokratske stranke Njemačke, Albrecht Müller, predlaže da se razmotriti pitanje što je danas desnica?

“Jesu li oni koje nazivamo desničarima izazvali ratove i agresije? Jesu li oni u Europi odgovorni za širenje međusobnog nerazumijevanja i sučeljavanje? Jesu li se oni vratili doktrini nuklearnog odvraćanja?”, pita Albrecht Müller, potpuno oslobođen političke korektnosti i kolektivne hipnoze.

“Sve to čine sile koje sebe nazivaju liberalnim demokratima, iako su one zapravo desničarski radikali. Naše javno mnijenje se ne sjeća da je kriminalni rat u Iraku započeo s nevjerojatnim lažima. Gospođa savezna kancelarka, koja je tada bila u oporbi, zahtijevala je sudjelovanje Njemačke u tom ratu. Naše javno mnijenje se ne sjeća da su Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države provele libijsku revoluciju, koja je plaćena s tisućama života i uništenjem zemlje. Naše javno mnijenje zaboravlja da se Njemačka bori u Siriji i Afganistanu, a umjesto deklarirane namjere za razoružanjem, stvara novu utrku u naoružanju”, rekao je Albrecht Müller.

Istina, Europa ima svoje probleme, osim Sjedinjenih Država, nestabilnost Europske unije je jedan od glavnih. Donald Trump je postao problem čak i prije nego što je postao američki predsjednik. Do danas je politika novog američkog predsjednika prema europskim saveznicima još uvijek puna neizvjesnosti. No, činjenica je da Trump nije nikakav “nesebični atlantistički vitez” i zagovornik jedinstva “europske obitelji”, bez obzira na cijenu. To je svima savršeno jasno. Također je jasno da odnos vodećih europskih zemalja sa Sjedinjenim Državama poprima nove oblike.

Europski čelnici su zamrznuti u svojoj pasivnosti. Psihički su dotučeni, jer ne znaju što ih čeka. Nevjerojatno je koliko europski i dužnosnici besmislenog i nepotrebnog birokratskog mastodonta iz Bruxellesa strahuju od svakog najavljenom ili učinjenog Trumpovog poteza.

“Što će Trump sljedeće učiniti? Što je sljedeće? Što je sljedeće?…”, stanje je svijesti u kojem se nalazi liberalna demokratska elita EU.

Alternativna desnica će nastaviti svoj uspon. U to ne treba sumnjati. Gdje je takozvana “populistička ljevica”? Dobila je izbore u Grčkoj. Dobila je podršku naroda. Imala je sve mehanizme i valjane razloge da promijeni stvari. Ali su se Tsipras i SIRYZA uplašili. Možda i nisu, jer su po mnogima uvijek bili projekt elite iz Bruxellesa.

“Da, opet bauk kruži Europom, bauk komunizma, ali su se sve političke snage stare Europe – Merkel, Hollande, Rajoy, Cameron, Tsipras, Renzi…, udružile u “Svetu alijansu” kako bi otjerale taj bauk. Nekada je radništvo u rušenje kapitalizma jurišalo s parolama  “Vlast radnicima” – “Socijalizam i komunizam”, ali su ih od istinske borbe uspjeli odvratiti oportunisti Euroljevice – Cayo Lara, Alexis Tsipras, Pablo Iglesias – učenici Bernsteina i njegovih sljedbenika. Svi su oni pozicijama na kojima trenutno jesu upravo u tu svrhu”, ne tako davno je rekao lider španjolskih komunista Carmelo Suárez.

Dakle, populistička desnica će nastaviti svoj uspon, a sigurno će dobiti i dio glasova istinske ljevice, ali bez ikakve pomoći “ruske totalitarne demokracije”, što gospoda u Europskoj komisiji, Europskom vijeću i europskim kancelarijama nikako ne žele razumjeti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
48 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Collins
Gost
Michael Collins
4 godine prije

Ne vjerujem da će se EU raspasti ako provedu duboke reforme – prestati biti američki “mali od kužine”, prestati demonizirati Rusiju, birati političare u Euro komisiji (euro Vladi) direktno na izborima, a ne u nekakvim iluminatskim ložama… Vjerojatno čak niti ideja eurovojske nije loša, čim je iz NATO-a kritiziraju. Da se ne zavaravamo niti Rusiji ne paše jaka EU.
I u naje-euroskepitičnijoj državi, bolje reći američkoj Trojanskom konju, Britaniji jedva je prošao Brexit.
Marine Le Pen nema većinu niti za postati predsjednicom, pa po toj logici vjerojatno niti euroskepitici u Francuskoj nemaju većinu.
Ako nestane EU ostat ćemo sami na ovim prostorima, kao ’90-ih, a znamo kako je to sve završilo. A zapravo EU je i stvorena nakon dvije velike klaonice koje su se dogodile početkom i sredinom 20. stoljeća, baš sa namjerom da se to više ne ponovi. A sada to što se ta ideja izordila u ovo što je EU danas, to je neka druga priča.
Nije sve crno-bijelo.

rus
Gost
rus
4 godine prije

Kakve ti gluposti baljezgaš, dok smo bili sami na ovim prostorima bili smo VELESILA, a kad su sad i eu umješali prstiće dobili smo ovo što imamo danas.

Travis
Gost
Travis
4 godine prije
Reply to  rus

Velesila koja se raspala kao kula od karata u krvi. Pričaš gluposti.

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Travis

@Travis da,raspala sa kao kula od karata.Bila je velesila u odnosu na torove i kokošinjce u kojim danas živimo.Onaj ko misli drugačije ili nije bio rođen ili boluje od amnezije.EU je sebi brisala granice ,nama postavljala.Jugoslaviju je razorio vanjski faktor uz svesrdnu pomoć likova poput tebe.

Sara
Gost
Sara
4 godine prije
Reply to  Travis

Da, da bili smo velesila, to moraju priznati i najveći skeptici. Koliko smo bili bogati vidi se i po tome da najveća svjetska fukara i mafija već 26 godina krčmi, rasprodaje, uništava i krade bivšu društvenu imovinu i još uvijek nisu tom blagu došli do kraja. Još uvijek je ima!

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Fuck the eu..V.N.

Moreno
Gost
Moreno
4 godine prije

EU ima dosta značajki bivšeg SSSR-a. S totalitarnom EU vladaju od Europljana nikad izabrani birokrati Trojke pandanu politbiroa CK bivšeg SSSR-a.

Tedi
Gost
Tedi
4 godine prije

Naravno da ce se LICEMJERNA EU raspasti.Ovakva kako je skovana sa niz zakona koji guse ek. , politicki i kulturoloski razvoj drzava izazvalo je budenje naroda.Da su ti zakoni jednaki za sve i Boze pomozi,ali da na pr. u svojoj drzavi ne mozete posaditi sta zelite,pecati ribu u svom moru,briniti se o svom obrazovanju naroda,socijali,zdrastvu, i niz zabrana,a da isto to je sve dozvoljeno u jakim evropskim drzavama,Njemackoj .Sve to nabrojano drzave dovodi u jos goru situaciju pre nego su usle u EU.Na pr.Njemacka soje poljoprivrednike subvencioira da vise proizvode ,a to isto nije dozvoljeno nekim manjim drzavama u EU,damping cjenama i bez carine unistavaju male drzave i depopulazrizira citave narode,kojima preti nestanak u tim malim i nejakim drzaicama .Narod je nezadovoljan,nista se ne nudi za napredak u tim oguljenim do kosti drzavama osim NAPAD NA RUSIJU ,a da Rusija jedino sto radi cuva svoje granicei trazi postivanje medunarodnih konvencija i dogovora .i Kada pogledas letimicno EU tu nista ne stima i mora da ode niz liticu.Da ce jos biti guravo da se ona demontira, biti ce,ali kola su krenila nizbrdo i nema zaustavljanja dok ne udare u stjenu,jer kormilar,ovan predvodnik, u EU,Brisel,naucen i placen da slusa gospodara preko bare,… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 godine prije

ja, kao obicni covjek, zelim da stvari funkcioniraju, da se dobro upravlja, da se zna sto je sto. mene ne zanima kako je vladar postao to sto je. sto za mene znaci demokracija, 51% nagovorenih, izbor za mis najbolju nagovarateljicu, medijska podrska, izborni model, uspjesnost podmetanja protivniku, velike interesne grupacije kao umirovljenici i “domoljubi”? jel’ mi biramo najbolji brand, najbolju reklamu ili najbolju vlast? cini se, ono prvo. ja hocu da stvari budu dobre a toliko je ocitih dobrih politika koje jasno da vladajuci jednostavno ne zele provesti.
rekao je jedan eu politicar – mi znamo sto treba uciniti ali ne znamo kako dobiti izbore nakon toga.

Tonny
Gost
Tonny
4 godine prije

Steta, velika steta sto naslov nije napisan pravim imenom…….a trebalo bi biti……..
Europa na prekretnici – Natovce obliva hladan znoj………..jerbo oni nisu nikakvi LIBERALI!!!

Oni su ” a bunch warmongers” ili
K O R I T A Š A.

Svi slicu kao jaje jajetu, svi slicu na Mannuel Barroso ( liberal ) koji radi za Goldman and Sachs u funkciji direktora i dobije vecu placu godisnje nego par tisuca velikih Hrvata s dna socijalne ljestvice.

Tonny
Gost
Tonny
4 godine prije

“Vlast radnicima” – “Socijalizam i komunizam”………….i onda smo opet dosli na onu da u kapitalizmu covjek izrabljiva covjeka a u socijalizmu ili komunizmu da je obrnuto……… Ovo nije moja oda kapitalizmu, potpuno sam svjestan svih nedostataka kapitalizma. Danas ima u svijetu nekih 180 drzava u UN i njih 175 su kapitalisticke. Od ovih 175 drzava ima i te kako bijede, nepravde i siromastva. Kad ljudi pomislu na kapitalizam onda svi zelu kapitalizam svedskog tipa a nitko onog tipa sto vlada u Angoli, Swazilandu ili Panami. Nije dovoljno imati samo kapitalizam da bi se dobro zivijelo, mora se imati dobar geografski polozaj, da ti drugi ne podmece nogu, industrijsku i kulturnu tradiciju itd. Odkad je svijeta bio je kapitalizam. Ako je definicija kapitalizma privatno vlasnistvo onda je on bio i u Rimu, za vrijeme Carla Velikog, za vrijeme ere velikih otkrica, za vrijeme kolonijalizma. Kapitalizam je bio oduvjek. Nije mogao biti u Rimu kapitalizam danasnjeg engleskog tipa ali bio je kapitalizam onog vremena. Ako je bilo rimskih patricija s 1000 robova s ogromnim posjedama ako on nije bio kapitalista onda ljudi ne znaju sto govore. Sto se tice tzv. komunizma, bilo je bolje u komunistickoj Cehoslovackoj nego u mnogim…mnooogim kapitalistickim drzavama… Pročitaj više »

Wiglaf
Gost
Wiglaf
4 godine prije

EU da ce se raspasti je mala sansa. Za 10 godina ce Britanci opet traziti da udju u nju…. Ja sam Eurokriticar,a ne skeptik,jer vidim stvari realno kakve jesu. Ako misle vecinom zatupljeni misevi sa Balkana ili Zapadne Europe da vracanjem starog sistema bez EU znaci “neovisnost” onda su se grdno varali. Danasnji industrijski giganti Europe poput NJemacke,Italije,Spanije,Francuske,UK su patuljci u usporedbi sa Kinom,Rusijom,USA,Japanom ekonomski. Sama Kalifornija ima jacu ekonomiju od NJEMACKE koja je Europski misic ekonomije,a gdje populacija,natalitet,vojska. Raspadom EU dolazi do totalnog vazalnog sustava EU jer individualno je cak i Zapadna Europa mis u svijetu,jer nije vise ovo staro vrijeme dok su bili sile,dosli novi igraci. EU ce ostat,ali ce otici dosta desno,a federalizacija Europe je neizbjezna da bi Europa kao kontinent prezivio bioloski. Zakljucajte se u torove i polako ce te izumrijeti i preuzet ce vas muslimanski imigranti koji se naseljavaju Europom. Cak i Rusija je uredjena u federalnom smislu,a i isto ima kolonijalnu proslost. Sta mislite da su Rusi rasirili drzavu sve do granica sa Japanom davajuci okolo bombone ili kolonizacijom kao i Zapadnjaci ? EU ce opstati,ali ce postati drugacija,jer u suprotnom je citava Europa gotova za 30-40 godina. Kad muslimani preuzmu Zapad Europe koji… Pročitaj više »

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  Wiglaf

Kad muslimani preuzmu Zapad Europe koji drma industrijom, tada će Zapad prestati da drma. Koja je to islamska država postala velika indistrijska sila? Bez uvrede, ali ja ne znam ni jednu.

f46
Gost
f46
4 godine prije

Otkad su oni koji zapocmu Hladni Rat 2.0 , koji daju podrsku teroristima u Siriji, koji pomognu drzavni udar u Ukrajini, koji uvodu sankcije na druge zemlje – Liberali ?

Simbad
Gost
Simbad
4 godine prije

@ Michael Collins – Isto kad bi ja rekao “Kupio bi macku kad bi lajala”………ipak sam ti dao plus.

longum
Gost
longum
4 godine prije

Svatko ima Europu po svom ukusu.

Moja Europa bi bila koja bi imala pojednaku ljubav naspram Rusije i Amerike.

Europa uredjena na principima Sjedinjenih americkih drzava.
Jedna putovnica.
Ovo sto sad imamo nije jedna putovnica, oni koji tako kazu, lazu.

Jedinstvene mirovine, jedinstvena prava kao u americkim drzavama.

Ovako ce se izroditi u njemacki cetvrti Rech.

gogijard
Gost
gogijard
4 godine prije
Reply to  longum

pa Rusija je Europa. Rusi su Europljani.

Gurman
Gost
Gurman
4 godine prije

Mislim da stvari treba nazvati pravim imenom! Francuz će vazda bit Francuz prije negoli Europljanin! (Ako je auohtoniFrancuz), Englez će vazda biti Englez prije nego Europljanin (ako je slučajno autohtoni Englez)… Frau Merkel je tila svakom narodu uzeti identitet. A sa ovima šta sada naseljava Europu već iduće generacije bi bile manjine u svojim državama i plan bi bio ostvaren. Samo bi gospodin Soroš i njegovi sunarodnjaci imali pravo na nacionalni identitet. A svi ostali pripadnici svojih naroda u svojim zemljama kada bi digli glavu i javno izrazili svoj nacionalni pa čak i vjerski identitet bili bi prikazani fašistima, primitivcima i antisemitima!!!

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Iza brda se valja novi svjetski ekonomski poredak…
EU ovakva nece dobro proci u tom novom poredku..

Stoga Frrancuska i ostali zele samostalno djelovati smatrajuci da imaju bolje sanse samostalno nego da vuku ostale uz sebe..

V.britanija je to prva skontala..

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  Alen

… ili je možda ne vreme obaveštena da će Amerika da pokrene ekonomski rat protiv EU (bar tako piše ponegde). Tačno je da se tada još nije znalo ko će da postane predsednik SAD, ali i tako je pitanje koliko sam predsednik odlučuje o najkrupnijim stvarima u ekonomiji.

mou
Gost
mou
4 godine prije

Iracki predsjednik vlade Haider al-Abadi je u razgovoru s Trumpom izjavio da se Irak po nikoju cijenu ne zeli udruziti u americki sukob s Iranom.

Irak ne zeli ucestovati ni u regionalnim ni u medjunarodnim konfliktima ( na zahtjev Zhidova i Anglo-Saxona ).

Tako je Europa trebala reci Americi gledu Rusije a nije zato nek EU propane i bude prokleta.

Neko_ime
Gost
Neko_ime
4 godine prije

Više je štete po EU napravila Merkel nego sva Ruska propaganda zajedno.

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije

Marine Le Pen u 144 točaka svoga manifesta govori o nečemu što bi se moglo nazvati ekonomsko domoljublje. Otprilike, nešto od toga bi bilo:
-“Najprije Francuzi” – ako pobijedi na izborima želi zaštititi Francuze tako da Francuzi pri zapošljavanju imaju prednost pred starncima,
-U Ustav unijeti “princip nacionalnog suvereniteta”,
-Zaštitne carine na uvozne proizvode i taj novac odlazi radnicima i umorovljenicima,
-Svi zakoni se moraju usvajati u nacionalnom parlamentu,
-Referendum o izlasku iz EU, takozvani Frexit,
-Povratak na franak, a samo velike tvrke koje od toga imaju koristi, mogu i dalje poslovati sa eurom.
-Preispitala bi odnose sa NATO-om, i ne bi više Francusku uvlačila u ratove koji nisu njeni,
-Drastično bi smanjila priljev migranata u Francusku,
-U sigurnosnu politiku bi uvela princip “nulte tolerancije”,
U zemlji, suosnivačici EU-a, se dovodi u pitanje funkcioniranje EU-a, negativan utjecaj EU-a na državni suverenitet, i ekonomiju.
Trump kaže America first !, Orban Prvo Mađarska !, Le Pen Prvo Francuzi !, Britanija ima Brexit, jer Engleskoj ne odgovara ovako ustrojena EU, iako je zahvaljujući Margaret Thatcher imala poseban status. Da li su navedeni primjeri domoljublje ili sve ono najgore što o tome misle i propagiraju ,,liberali,,?

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Osoba C
zoran
Gost
zoran
4 godine prije
Reply to  Alen

Siru paniku.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  zoran

Nema tu panike…

Lako je reci ja sam za frexit i vracanje na franak.. Ok..nema problema..
Ali kad placanje dugova dodje na dnevni red i u kojoj valuti ce se placati ,eto problema..

U ovom gore textu sve je fino objasnjeno..

Tomica
Gost
Tomica
4 godine prije
Reply to  Alen

Sad meni nije jasno ko je ustvari dobar u EU? Svi dužni, odoše na glavu ako izađu iz EU, propast će, ….. Ovo je ko uđe u kolo nema iz kola, igraj ili umri. Treba sačekati bregzit. Tolika se panika digla oko njega a sad već nalaze prednosti. Ne znam kakva su stvarno pravila i ugovori ali mislim da je puno toga što nam serviraju obična propaganda.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Tomica

Vidi Tomice ,VB nije problem jer je zadrzala svoju valutu tj BP.. Ove zemlje koje su usle u euro zonu i prihvatile euro kao valutu imaju problem s izlaskom iz iste jer zajednicki podupiru tu valutu.. Dugovi prema drugima su u eurima i to je veliki problem…

Sve je ok dok ne dodju dugovi na poravnanje..

Tomica
Gost
Tomica
4 godine prije
Reply to  Alen

Jasno mi je to, samo ispada da su svi svima dužni, nema niko dobar. EU odavno nije ono što je zamišljena i ide ka gorem. Šta je rješenje? Čekati da brod potone i svi skupa s njim? EU se treba promijeniti, to je lakše i puno bolje nego se raspasti, ali postoji li volja? Nisam za raspad EU ali ovakva nije dobra.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Tomica

EU je zamisljena kao prostor koji ce donositi financijsku korist najjacim clanicama tj utemeljiteljicama…Ostalo su bajke..

Imala je donekle svoju ekspanziju tj rast naustrb istocno evropskih zemalja..Medjutim sada kada na scenu dolaze novi igraci s novim pravilima (kina,rusija), eu ovakva kakva jeste se ne moze nositi s njima.. S toga neke zemlje misle da bi napustanjem eu tj samostalno bolje prosle ali to vuce ogromne probleme za samu eu..

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Alen

Sta je rjesenje ? EU je trebala od pocetka biti fer pa raditi na ekonomskom razvoju svih svojih clanica a ne pljackati slabije i nove pridoslice …

Tomica
Gost
Tomica
4 godine prije
Reply to  Alen

Možda nisam bio jasan jer sam zbunjen. Moguće i čak vjerovatno da je EU trebala biti dobra uglavnom ili samo za začetnike ideje ali sve ostale su ulazile u nju da i njima bude dobro. Ako su utemeljiteljice to sve tako dobro smislile i još opljačkale slabije i nove pridošlice kako su u dugovima? Ako su Kina I Rusija uzrok njihovih problema onda im nema pomoći jer će Kina i Rusija biti sve jače, ma šta im radili. Ako su sad dužni, vremenom mogu biti samo još više. Koji je onda smisao ostanka u EU ako će izlazak biti sve teži ili ostaje čekati potpuni kolaps?
Ja bih rekao da je EU od početka radila dobro ali poslije je došlo do nerazumnih poteza i odluka što je stvorilo probleme koje danas ima. Mislim da će biti još loših poteza i odluka što će u konačnici dovesti ako ne do raspada bar do značajnog osipanja. Ako će doći do raspada, bolje je prije izaći nego kad dođe do toga.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Tomica

Tomice , dug nije problem,problem su prihodi za vracanje tog duga..Dok je bilo pljacka istoka evrope,rusije,jeftine kineske radne snage sve je bilo ok.. Pa vidi samo standard zivota u glavnim clanicama.. Sada kad kina i rusija nisu vise krava muzara ,opadaju prihodi a samim tim i sposobnosti vracanja duga i odrzavanja visokog zivotnog standarda.. Tu je problem..

apolo
Gost
apolo
4 godine prije
Reply to  Alen

Drugim rijecima od sada ce kljucne clanice EU morati poceti raditi ako zele imati. Kolonizacija i pljacka postaje proslost. Sama Francuska ubire godisnje 500 mld eura kolonijalnog poreza. Pljacku pokusavaju prenijeti i na siromasnije clanice EU tipa Grcka, Hrvatska itd. Naravno metode su promijenjene, sad ne ubijaju macem , nego mjerama stednje. Ipak, cilj je isti. Netko je nekad umrao od maca, a danas pokraj kontejnera. Bez obzira koliko se trudili EU ce se raspasti.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  Tomica

Nije ti jasno ko je dobar? Zna se, Deutschland (über alles). Suficit od skoro 400 milijardi eura! Nije četvrti rajh napravljen zbog Britanije ili Francuske, pogotovu ne zbog Italije ili Grčke. Zato je Britanija prva istupila, ni sa onim trećim se nije baš najbolje slagala.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Deda Brada

Da njemacka je maksimalno iskoristila EU za svoju korist… Sve je islo ok za EU dok se nije uveo euro.. Uvodjenjem eura koji je najvise pogodovao i pogoduje njemackoj pocela se ostvarivati njemacka dominacija nad ostalim clanicama.. Nemacke banke su bile superiorne prema ostalim evropskim..
Danas amerika kako pisu objavljuje “rat” podcjenjenom euru na osnovu kojeg njemacka ostvaruje ogromne suficite u ekonomiji a nizak euro odrzavaju slabije razvijene clanice eu…

O

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
4 godine prije

Što se prije raspadne EU, to bolje.

jale
Gost
jale
4 godine prije

Ona druga rečenica, odmah ispod podebljane uvodne, zaparala mi je uši kao što kost zapara grlo ali, nekako sam je uspio iščupati iz svijesti i nastavio čitati dalje. Opet sam negdje u pozadini čuo onu pjesmu Gjergja Balaša i refren: “a gdje smo mi, naivni, što smo se dizali…”. Sukus je da je briselska odnarođena birokratska elita bila uvjerena da su mediji i sorošijanci u proteklim decenijama od nas uspjeli stvoriti armije mutavih zombija koji slijepo slijede njihov apokaliptični kurs. Prij 10 godine, negdje, na nekom portalu, ko će se sad sjetiti gdje, ostavio sam jedan komentar u kojem sam pozvao ljevicu i desnicu na ujedinjenje protiv ovog odnarođenog sistema u kojem je običan čovjek, pojedinac, izgubio apsolutno sva prava i mogućnost artikulacije svojih problema. Tad su i lijevi i desni na mene osuli paljbu iz teške artiljerije, a ja ovih dana guštam kako odavno nisam. Briselkovići su bili i još su uvjereni da su avangarda, ali ni avangarda nekog istorijskog momenta ne može da ostane vječno avangarda. Kad-tad pojavi se nešto novo i oni postaju retrogradni. I eto, pojavilo se, počelo je! 🙂

Jupiter sigurno
Gost
Jupiter sigurno
4 godine prije

Evropa je zamišljena kao tvorevina koja zaštitnički zaokružuje sve slobodne narode na svom tlu
Na principima rapropravnosti , jednakosti i odlučivanja koncenzusom.
Da li je sad baš tako? Zašto je strah među liberalima? Oni su ti koji su EU doveli do ivice raspada i nesigurnosti koja se već dobro nazire, tri ili četiri članice su pred bankrotom, birokratija je nezasita , nema jasne odbrabene politike. Amerika i Rusija je ljuljaju kao bebu da ne zaspi.Potrebni su novi političari koji imaju jasnu viziju da od EU naprave zdravu ravnopravnu zajednicu u suprotnom ona će se sigurno raspasti.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije

Pitaš “Da li je sad baš tako?” Ja pitam da li je ikada bilo tako. Mislim da nije, od početka je to bila tvorevina u korist onih najjačih. Tada su sve članice bile jake, ali ipak je bilo velike razlike među njima. Izrazitu korist su izvlačile samo one najjače. Što se tiče zdrave ravnopravne zajednice, od toga nema ništa. Zar nismo mi u Jugi imali takvu zajednicu i gde je sada? Nacionalizam je kod ljudi duboko ukorenjen i uvek će da se nađe neko da, u po njega pogodnom trenutku, igra na tu kartu.

Milan
Gost
Milan
4 godine prije

Sve je to ok,ali ovih dana prez slovacku ogromne kompozicije vlakova na kojem su tenkovi,razna tehnika Nato snaga koja krece prema ruskoj granici.Uz sve to neki vazni oficiri dobili su poziv da se automatski vrate u kasrne,nesto se kuva.Ova ofenziva u donbasu,svakodnenvo bombardovanje nedonosi dobro,mogao bi pasti puno veci mrak nad evropom nego sto su ti politicari.. evo par slika svega toga http://www.novarepublika.cz/2017/02/pocas-vcerajsieho-dna-prechadzal.html

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Milan

Druze Milane , niti u najludjim snovima ne mogu si zamisliti scenario u kojemu bi ovi tenkovi napali Novorusiju a da bi Putin to mirno gledao , kamoli krenuli na ruski teritorij , pa opet sjetim se nacista i hitlera i promrmljam si u bradu ,i te kako je moguce , jer vuk dlaku mjenja ali cud nikad , no medjutim spokojan sam jer sam 100 % uvjeren da cemo i ovaj put pobjediti . SF-SN!

jale
Gost
jale
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Maršale, za rat treba para, a na zapadu nitko nema toliko! Ovo je samo pokazivanje mišića. Sjeti se šta je rekao Putin: “Prijetite, a nemate benzina ni da nam obiđete sve granice”.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Mene nebi zacudilo da se ovi tenkovi krenu vozati po evropi a ne po rusiji..Star wars..fantomska prijetnja..

Tadmur
Gost
Tadmur
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Druže maršale *Barbarosa 2*- mokri snovi NATO bitangi.Bez obzira kolike psihopate i bolesnici bili za takvu avanturu nemaju petlje.Alen je dobro napisao da im ostaje samo vozikanje po Evropi.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Mislim da si u pravu što si spokojan. Da su Rusi u ono vreme imali naoružanje kakvo imaju sada, Hitler se ne bi usudio da priđe blizu Ruske granice, kamo li da napadne. Ovo što se događa je za upotrebu u sopstvenim državama, treba objasniti narodu zašto mora da daje 2% BDP za NATO, a u perspektivi još i više.

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije
Reply to  Deda Brada

Nisu ti renkovi tu da bi NATO napao Rusiju. Nisu tu ni da bi sprijecili Ruse da napadnu NATO.
Tenkovi su tu da EU ne bi pobjegla…

gogijard
Gost
gogijard
4 godine prije

“Kritičari “Alternative za Njemačku” stranku optužili da namjerava “vratiti nacionalnu državu”, koja je po njihovom mišljenju “arhaična”, ali obični Nijemci na to gledaju drugačije” pa Hrvati sanjaju nacionalnu državu od stoljeća sedmog i kada su je dosanjali odmah su ušli u Eu di je takva država “arhaična”. Jedva čekam da se raspadne EU da vidim s kime će zbunjeni Hrvati onda? Ah, da……sa Šiptarima, svojim strateškim saveznicima……….Neće ih niko drugi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik