Europa na prekretnici – Liberale obliva hladan znoj

Potop Europe
48 komentara

Ovo je godina predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i, eventualno, u Italiji, a može biti godina povijesnih promjena na Starom kontinentu. U svim ovim zemljama su usponu snage koje zagovaraju izlazak iz Europske unije.

Centrifugalni trendovi u Europskoj uniji su postojali i prije, ali su ojačali zbog izbjegličke krize, Brexita i izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Europska unija, kao jedan od ključnih stupova “mosta preko Atlantika”, počela je gubiti snagu.

Mediji tvrde da najradikalnije ideje o izlasku iz EU ima “Nacionalni front“, na čelu s Marine Le Pen, koja će se natjecati na predsjedničkim izborima u Francuskoj u travnju i svibnju. Ona je jasno formulirala zahtjev za referendum o “Frexitu” i izrazila namjeru da Francusku povuče iz NATO pakta. Prema anketama s početka ovog mjeseca, Marine Le Pen je u prednosti među ostalim kandidatima za mjesto predsjednice, zbog čega u Bruxellesu nisu nimalo spokojni.

Uostalom, Francuska je, nakon Njemačke, drugo gospodarstvo Europske unije i postoji bojazan “da bi izlazak Francuske iz EU na kontinentu uzrokovao egzistencijalnu krizu”.

Nešto ranije, 15. ožujka, održat će se parlamentarni izbori u Nizozemskoj, a tamo “Slobodarska stranka” na čelu s Geertom Wildersom poziva na izlazak iz EU. Sudeći prema anketama, izgledi stranke su dobri.

Redovni izbori su se u Italiji trebali održati 2018. godine, ali kriza uzrokovana ranijim odlaskom premijera Mattea Renzija i slabljenje pozicija njegove “Demokratske stranke” može pomjeriti ovaj datum. Ubrzano rastu “Pokret pet zvjezdica” (M5S) i “Sjeverna liga“, koji imaju velike šanse za osvajanje dovoljnog broja mjesta u parlamentu da čak sastave novu vladu. Obje stranke zagovaraju izlazak zemlje iz eurozone, a Italija je treće po veličini gospodarstvo EU.

U rujnu će se izbori održati u Njemačkoj. Tamo euroskeptična “Alternativa za Njemačku” (AfD) priprema kampanju u detalje. Objavili su dio programa u kojem se “europska politika” svodi na tvrdnje o besmislenosti daljnjeg članstva zemlje u EU. Kritičari “Alternative za Njemačku” stranku optužiti da namjerava “vratiti nacionalnu državu”, koja je po njihovom mišljenju “arhaična”, ali obični Nijemci na to gledaju drugačije.

Euroskepticizam također jača u Austriji, Španjolskoj i Mađarskoj

Zagovornici europske integracije pokušavaju naći objašnjenje za ovaj fenomen, a našli su ga, naravno, izvan granica EU. Krivac je Rusija, koja čini sve spletke kako bi razbila jedinstvo Europske unije.

“Prije mnogo godina, kada je na rusku političku scenu stupio Vladimir Žirinovski, mislili smo: “Ma gledajte kakav avanturist!” No danas je njegov nacionalizam je postao prototip autoritarnih političara. Najviše zabrinjava činjenica da se ne možemo riješiti njegove fraze: “Ono što želite, to je Rusija!“. Danas su zapadne demokracije su zaražene virusom totalitarne demokracije. U Sjedinjenim Državama, Francuskoj i istočnoj Europi se virus toliko proširio da Putin i Žirinovski, koji su primjeri fanatizma, zadiru u liberalno-demokratski sustav, kojeg oblija hladan znoj”, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dakle, europski “gospodari misli” ovako pojašnjavaju rastuću želju Europljana da se oslobode birokratskog monstruma iz Bruxellesa. Ovakav pristup nije novost. Europski ljubitelji ruske “totalitarne demokracije” su “peta kolona Moskve”, gospodo!

Pozivi za obranu protiv totalitarizma i podsjećanje na “temeljne vrijednosti Zapada” su sve češći. Liberalni mediji ne biraju riječi. Za njih je želja europskih “desničarskih populista” da razvijaju uzajamno korisne odnose s Rusijom, bez sankcija, bez informacijskog rata, zapravo signal da su “agenti Moskve”.

Vrlo je tipičan komentar EuroNewsa nakon sastanka Viktora Orbana i Putina u Budimpešti početkom veljače.

“Orban u Mađarsku uvodi ruski autokratski stil i Putinove metode gušenja slobode medija”, piše EuroNews.

Komentar njemačke televizije Tagesschau je bio sljedeći: “Orban i Putin su ujedinjeni u demontaži demokracije.” U kontekstu onoga što se događa, Viktor Orban je također “agent Kremlja“.

Međutim, protivnici liberalnog mainstreama ne odustaju i protive se ovom etiketiranju.

Poznati njemački pisac, inače član Socijaldemokratske stranke Njemačke, Albrecht Müller, predlaže da se razmotriti pitanje što je danas desnica?

“Jesu li oni koje nazivamo desničarima izazvali ratove i agresije? Jesu li oni u Europi odgovorni za širenje međusobnog nerazumijevanja i sučeljavanje? Jesu li se oni vratili doktrini nuklearnog odvraćanja?”, pita Albrecht Müller, potpuno oslobođen političke korektnosti i kolektivne hipnoze.

“Sve to čine sile koje sebe nazivaju liberalnim demokratima, iako su one zapravo desničarski radikali. Naše javno mnijenje se ne sjeća da je kriminalni rat u Iraku započeo s nevjerojatnim lažima. Gospođa savezna kancelarka, koja je tada bila u oporbi, zahtijevala je sudjelovanje Njemačke u tom ratu. Naše javno mnijenje se ne sjeća da su Francuska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države provele libijsku revoluciju, koja je plaćena s tisućama života i uništenjem zemlje. Naše javno mnijenje zaboravlja da se Njemačka bori u Siriji i Afganistanu, a umjesto deklarirane namjere za razoružanjem, stvara novu utrku u naoružanju”, rekao je Albrecht Müller.

Istina, Europa ima svoje probleme, osim Sjedinjenih Država, nestabilnost Europske unije je jedan od glavnih. Donald Trump je postao problem čak i prije nego što je postao američki predsjednik. Do danas je politika novog američkog predsjednika prema europskim saveznicima još uvijek puna neizvjesnosti. No, činjenica je da Trump nije nikakav “nesebični atlantistički vitez” i zagovornik jedinstva “europske obitelji”, bez obzira na cijenu. To je svima savršeno jasno. Također je jasno da odnos vodećih europskih zemalja sa Sjedinjenim Državama poprima nove oblike.

Europski čelnici su zamrznuti u svojoj pasivnosti. Psihički su dotučeni, jer ne znaju što ih čeka. Nevjerojatno je koliko europski i dužnosnici besmislenog i nepotrebnog birokratskog mastodonta iz Bruxellesa strahuju od svakog najavljenom ili učinjenog Trumpovog poteza.

“Što će Trump sljedeće učiniti? Što je sljedeće? Što je sljedeće?…”, stanje je svijesti u kojem se nalazi liberalna demokratska elita EU.

Alternativna desnica će nastaviti svoj uspon. U to ne treba sumnjati. Gdje je takozvana “populistička ljevica”? Dobila je izbore u Grčkoj. Dobila je podršku naroda. Imala je sve mehanizme i valjane razloge da promijeni stvari. Ali su se Tsipras i SIRYZA uplašili. Možda i nisu, jer su po mnogima uvijek bili projekt elite iz Bruxellesa.

“Da, opet bauk kruži Europom, bauk komunizma, ali su se sve političke snage stare Europe – Merkel, Hollande, Rajoy, Cameron, Tsipras, Renzi…, udružile u “Svetu alijansu” kako bi otjerale taj bauk. Nekada je radništvo u rušenje kapitalizma jurišalo s parolama  “Vlast radnicima” – “Socijalizam i komunizam”, ali su ih od istinske borbe uspjeli odvratiti oportunisti Euroljevice – Cayo Lara, Alexis Tsipras, Pablo Iglesias – učenici Bernsteina i njegovih sljedbenika. Svi su oni pozicijama na kojima trenutno jesu upravo u tu svrhu”, ne tako davno je rekao lider španjolskih komunista Carmelo Suárez.

Dakle, populistička desnica će nastaviti svoj uspon, a sigurno će dobiti i dio glasova istinske ljevice, ali bez ikakve pomoći “ruske totalitarne demokracije”, što gospoda u Europskoj komisiji, Europskom vijeću i europskim kancelarijama nikako ne žele razumjeti.

Alternativa za NjemačkufrexitNacionalni frontPokret pet zvjezdicaSjeverna ligaslobodarska strankaTsipras
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Collins
7 godine prije

Ne vjerujem da će se EU raspasti ako provedu duboke reforme – prestati biti američki “mali od kužine”, prestati demonizirati Rusiju, birati političare u Euro komisiji (euro Vladi) direktno na izborima, a ne u nekakvim iluminatskim ložama… Vjerojatno čak niti ideja eurovojske nije loša, čim je iz NATO-a kritiziraju. Da se ne zavaravamo niti Rusiji ne paše jaka EU. I u naje-euroskepitičnijoj državi, bolje reći američkoj Trojanskom konju, Britaniji jedva je prošao Brexit. Marine Le Pen nema većinu niti za postati predsjednicom, pa po toj logici vjerojatno niti euroskepitici u Francuskoj nemaju većinu. Ako nestane EU ostat ćemo sami na ovim prostorima, kao ’90-ih, a znamo kako je to sve završilo. A zapravo EU je i stvorena nakon dvije velike klaonice koje su se dogodile početkom i sredinom 20. stoljeća, baš sa namjerom da se to više ne ponovi. A sada to što se ta ideja izordila u ovo što… Čitaj više »

Tedi
7 godine prije

Naravno da ce se LICEMJERNA EU raspasti.Ovakva kako je skovana sa niz zakona koji guse ek. , politicki i kulturoloski razvoj drzava izazvalo je budenje naroda.Da su ti zakoni jednaki za sve i Boze pomozi,ali da na pr. u svojoj drzavi ne mozete posaditi sta zelite,pecati ribu u svom moru,briniti se o svom obrazovanju naroda,socijali,zdrastvu, i niz zabrana,a da isto to je sve dozvoljeno u jakim evropskim drzavama,Njemackoj .Sve to nabrojano drzave dovodi u jos goru situaciju pre nego su usle u EU.Na pr.Njemacka soje poljoprivrednike subvencioira da vise proizvode ,a to isto nije dozvoljeno nekim manjim drzavama u EU,damping cjenama i bez carine unistavaju male drzave i depopulazrizira citave narode,kojima preti nestanak u tim malim i nejakim drzaicama .Narod je nezadovoljan,nista se ne nudi za napredak u tim oguljenim do kosti drzavama osim NAPAD NA RUSIJU ,a da Rusija jedino sto radi cuva svoje granicei trazi postivanje medunarodnih konvencija… Čitaj više »

Brainstorm
7 godine prije

ja, kao obicni covjek, zelim da stvari funkcioniraju, da se dobro upravlja, da se zna sto je sto. mene ne zanima kako je vladar postao to sto je. sto za mene znaci demokracija, 51% nagovorenih, izbor za mis najbolju nagovarateljicu, medijska podrska, izborni model, uspjesnost podmetanja protivniku, velike interesne grupacije kao umirovljenici i “domoljubi”? jel’ mi biramo najbolji brand, najbolju reklamu ili najbolju vlast? cini se, ono prvo. ja hocu da stvari budu dobre a toliko je ocitih dobrih politika koje jasno da vladajuci jednostavno ne zele provesti.
rekao je jedan eu politicar – mi znamo sto treba uciniti ali ne znamo kako dobiti izbore nakon toga.

Tonny
7 godine prije

Steta, velika steta sto naslov nije napisan pravim imenom…….a trebalo bi biti……..
Europa na prekretnici – Natovce obliva hladan znoj………..jerbo oni nisu nikakvi LIBERALI!!!

Oni su ” a bunch warmongers” ili
K O R I T A Š A.

Svi slicu kao jaje jajetu, svi slicu na Mannuel Barroso ( liberal ) koji radi za Goldman and Sachs u funkciji direktora i dobije vecu placu godisnje nego par tisuca velikih Hrvata s dna socijalne ljestvice.

Tonny
7 godine prije

“Vlast radnicima” – “Socijalizam i komunizam”………….i onda smo opet dosli na onu da u kapitalizmu covjek izrabljiva covjeka a u socijalizmu ili komunizmu da je obrnuto……… Ovo nije moja oda kapitalizmu, potpuno sam svjestan svih nedostataka kapitalizma. Danas ima u svijetu nekih 180 drzava u UN i njih 175 su kapitalisticke. Od ovih 175 drzava ima i te kako bijede, nepravde i siromastva. Kad ljudi pomislu na kapitalizam onda svi zelu kapitalizam svedskog tipa a nitko onog tipa sto vlada u Angoli, Swazilandu ili Panami. Nije dovoljno imati samo kapitalizam da bi se dobro zivijelo, mora se imati dobar geografski polozaj, da ti drugi ne podmece nogu, industrijsku i kulturnu tradiciju itd. Odkad je svijeta bio je kapitalizam. Ako je definicija kapitalizma privatno vlasnistvo onda je on bio i u Rimu, za vrijeme Carla Velikog, za vrijeme ere velikih otkrica, za vrijeme kolonijalizma. Kapitalizam je bio oduvjek. Nije mogao biti… Čitaj više »

Wiglaf
7 godine prije

EU da ce se raspasti je mala sansa. Za 10 godina ce Britanci opet traziti da udju u nju…. Ja sam Eurokriticar,a ne skeptik,jer vidim stvari realno kakve jesu. Ako misle vecinom zatupljeni misevi sa Balkana ili Zapadne Europe da vracanjem starog sistema bez EU znaci “neovisnost” onda su se grdno varali. Danasnji industrijski giganti Europe poput NJemacke,Italije,Spanije,Francuske,UK su patuljci u usporedbi sa Kinom,Rusijom,USA,Japanom ekonomski. Sama Kalifornija ima jacu ekonomiju od NJEMACKE koja je Europski misic ekonomije,a gdje populacija,natalitet,vojska. Raspadom EU dolazi do totalnog vazalnog sustava EU jer individualno je cak i Zapadna Europa mis u svijetu,jer nije vise ovo staro vrijeme dok su bili sile,dosli novi igraci. EU ce ostat,ali ce otici dosta desno,a federalizacija Europe je neizbjezna da bi Europa kao kontinent prezivio bioloski. Zakljucajte se u torove i polako ce te izumrijeti i preuzet ce vas muslimanski imigranti koji se naseljavaju Europom. Cak i Rusija je uredjena… Čitaj više »

f46
7 godine prije

Otkad su oni koji zapocmu Hladni Rat 2.0 , koji daju podrsku teroristima u Siriji, koji pomognu drzavni udar u Ukrajini, koji uvodu sankcije na druge zemlje – Liberali ?

Simbad
7 godine prije

@ Michael Collins – Isto kad bi ja rekao “Kupio bi macku kad bi lajala”………ipak sam ti dao plus.

longum
7 godine prije

Svatko ima Europu po svom ukusu.

Moja Europa bi bila koja bi imala pojednaku ljubav naspram Rusije i Amerike.

Europa uredjena na principima Sjedinjenih americkih drzava.
Jedna putovnica.
Ovo sto sad imamo nije jedna putovnica, oni koji tako kazu, lazu.

Jedinstvene mirovine, jedinstvena prava kao u americkim drzavama.

Ovako ce se izroditi u njemacki cetvrti Rech.

Gurman
7 godine prije

Mislim da stvari treba nazvati pravim imenom! Francuz će vazda bit Francuz prije negoli Europljanin! (Ako je auohtoniFrancuz), Englez će vazda biti Englez prije nego Europljanin (ako je slučajno autohtoni Englez)… Frau Merkel je tila svakom narodu uzeti identitet. A sa ovima šta sada naseljava Europu već iduće generacije bi bile manjine u svojim državama i plan bi bio ostvaren. Samo bi gospodin Soroš i njegovi sunarodnjaci imali pravo na nacionalni identitet. A svi ostali pripadnici svojih naroda u svojim zemljama kada bi digli glavu i javno izrazili svoj nacionalni pa čak i vjerski identitet bili bi prikazani fašistima, primitivcima i antisemitima!!!

Alen
7 godine prije

Iza brda se valja novi svjetski ekonomski poredak…
EU ovakva nece dobro proci u tom novom poredku..

Stoga Frrancuska i ostali zele samostalno djelovati smatrajuci da imaju bolje sanse samostalno nego da vuku ostale uz sebe..

V.britanija je to prva skontala..

mou
7 godine prije

Iracki predsjednik vlade Haider al-Abadi je u razgovoru s Trumpom izjavio da se Irak po nikoju cijenu ne zeli udruziti u americki sukob s Iranom.

Irak ne zeli ucestovati ni u regionalnim ni u medjunarodnim konfliktima ( na zahtjev Zhidova i Anglo-Saxona ).

Tako je Europa trebala reci Americi gledu Rusije a nije zato nek EU propane i bude prokleta.

Neko_ime
7 godine prije

Više je štete po EU napravila Merkel nego sva Ruska propaganda zajedno.

Osoba C
7 godine prije

Marine Le Pen u 144 točaka svoga manifesta govori o nečemu što bi se moglo nazvati ekonomsko domoljublje. Otprilike, nešto od toga bi bilo: -“Najprije Francuzi” – ako pobijedi na izborima želi zaštititi Francuze tako da Francuzi pri zapošljavanju imaju prednost pred starncima, -U Ustav unijeti “princip nacionalnog suvereniteta”, -Zaštitne carine na uvozne proizvode i taj novac odlazi radnicima i umorovljenicima, -Svi zakoni se moraju usvajati u nacionalnom parlamentu, -Referendum o izlasku iz EU, takozvani Frexit, -Povratak na franak, a samo velike tvrke koje od toga imaju koristi, mogu i dalje poslovati sa eurom. -Preispitala bi odnose sa NATO-om, i ne bi više Francusku uvlačila u ratove koji nisu njeni, -Drastično bi smanjila priljev migranata u Francusku, -U sigurnosnu politiku bi uvela princip “nulte tolerancije”, U zemlji, suosnivačici EU-a, se dovodi u pitanje funkcioniranje EU-a, negativan utjecaj EU-a na državni suverenitet, i ekonomiju. Trump kaže America first !, Orban Prvo… Čitaj više »

čitatelj portala
7 godine prije

Što se prije raspadne EU, to bolje.

jale
7 godine prije

Ona druga rečenica, odmah ispod podebljane uvodne, zaparala mi je uši kao što kost zapara grlo ali, nekako sam je uspio iščupati iz svijesti i nastavio čitati dalje. Opet sam negdje u pozadini čuo onu pjesmu Gjergja Balaša i refren: “a gdje smo mi, naivni, što smo se dizali…”. Sukus je da je briselska odnarođena birokratska elita bila uvjerena da su mediji i sorošijanci u proteklim decenijama od nas uspjeli stvoriti armije mutavih zombija koji slijepo slijede njihov apokaliptični kurs. Prij 10 godine, negdje, na nekom portalu, ko će se sad sjetiti gdje, ostavio sam jedan komentar u kojem sam pozvao ljevicu i desnicu na ujedinjenje protiv ovog odnarođenog sistema u kojem je običan čovjek, pojedinac, izgubio apsolutno sva prava i mogućnost artikulacije svojih problema. Tad su i lijevi i desni na mene osuli paljbu iz teške artiljerije, a ja ovih dana guštam kako odavno nisam. Briselkovići su bili i… Čitaj više »

Jupiter sigurno
7 godine prije

Evropa je zamišljena kao tvorevina koja zaštitnički zaokružuje sve slobodne narode na svom tlu
Na principima rapropravnosti , jednakosti i odlučivanja koncenzusom.
Da li je sad baš tako? Zašto je strah među liberalima? Oni su ti koji su EU doveli do ivice raspada i nesigurnosti koja se već dobro nazire, tri ili četiri članice su pred bankrotom, birokratija je nezasita , nema jasne odbrabene politike. Amerika i Rusija je ljuljaju kao bebu da ne zaspi.Potrebni su novi političari koji imaju jasnu viziju da od EU naprave zdravu ravnopravnu zajednicu u suprotnom ona će se sigurno raspasti.

Milan
7 godine prije

Sve je to ok,ali ovih dana prez slovacku ogromne kompozicije vlakova na kojem su tenkovi,razna tehnika Nato snaga koja krece prema ruskoj granici.Uz sve to neki vazni oficiri dobili su poziv da se automatski vrate u kasrne,nesto se kuva.Ova ofenziva u donbasu,svakodnenvo bombardovanje nedonosi dobro,mogao bi pasti puno veci mrak nad evropom nego sto su ti politicari.. evo par slika svega toga http://www.novarepublika.cz/2017/02/pocas-vcerajsieho-dna-prechadzal.html

gogijard
7 godine prije

“Kritičari “Alternative za Njemačku” stranku optužili da namjerava “vratiti nacionalnu državu”, koja je po njihovom mišljenju “arhaična”, ali obični Nijemci na to gledaju drugačije” pa Hrvati sanjaju nacionalnu državu od stoljeća sedmog i kada su je dosanjali odmah su ušli u Eu di je takva država “arhaična”. Jedva čekam da se raspadne EU da vidim s kime će zbunjeni Hrvati onda? Ah, da……sa Šiptarima, svojim strateškim saveznicima……….Neće ih niko drugi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI